WordPress, wat is het en hoe werkt het? Lees er alles over!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
het logo van WordPress

WordPress is een zogenaamd CMS (Content Management System) wat er dus voor zorgt dat je heel makkelijk je website kunt maken en onderhouden.

Je kunt zelf nieuwe artikelen toevoegen, en ook de website helemaal naar je zin maken.

Omdat WordPress is helemaal gratis te gebruiken is, zijn er veel mensen die dit CMS helemaal geweldig vinden, waaronder ik.

Ik gebruik WordPress eigenlijk voor al mijn websites en zal dat ook zeker blijven doen. Het werkt ideaal en (misschien nog belangrijker) Google vindt het helemaal geweldig!

WordPress is namelijk zo gemaakt dat de code is geoptimaliseerd voor Google. Hier hoef jij je eigenlijk helemaal niet mee bezig te houden, want het systeem zorgt voor alle technische code’s.

Ik raad aan om WordPress op jouw website te gebruiken. Het is een enorm fijn systeem en je kunt er echt alles mee aanpassen zonder dat je technische kennis hoeft te hebben. Daarnaast vindt Google het helemaal geweldig!

Inhoudsopgave

Voor jou geldt: what you see is what you get.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

WordPress installeren

Wil jij ook een WordPress website? Dan kun je WordPress eenvoudig downloaden en installeren. Op de officiële website kun je het hele pakket downloaden.

Als je dit pakket gedownload hebt, kun je dit installeren op je website. Je kunt dit doen door het uitgepakte bestand op je FTP te zetten. Heb je dat gedaan, dan moet je in je browser naar https://www.jouwwebsite.nl/wp-admin/install.php gaan. Vul hier alle gegevens in, en WordPress is geïnstalleerd.

Is dit nou allemaal een beetje onduidelijk voor je? Dan raad ik je aan om iemand te vragen om WordPress te installeren. Natuurlijk kun je ook hieronder in de reacties je vraag stellen.

Het is ook mogelijk om WordPress vanaf je hosting te installeren. Vraag hiervoor bij je hosting om meer informatie. Zij kunnen jou precies uitleggen hoe je dat moet doen.

Wil je meer informatie over WordPress installeren? Lees een complete, handige handleiding over dit onderwerp.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Je website een ander uiterlijk geven met Thema’s

Het mooie van WordPress is dat je zo hiermee heel je website zelf kunt aanpassen. Standaard wordt WordPress met het standaard thema geleverd, maar deze kun je natuurlijk zelf aanpassen naar een thema (uiterlijk) wat jij mooi vind.

Om dit te doen, moet je in het beheerders paneel naar ‘Uiterlijk’ gaan. Hier kun je rondkijken voor verschillende thema’s. Zo kun je zoeken op bijvoorbeeld kleur, maar ook op trefwoord. Het is heel makkelijk om een thema te installeren. Druk simpelweg op ‘Installeren’, en het thema wordt helemaal vanzelf geïnstalleerd op jouw WordPress site.

Er zijn zowel gratis, als betaalde thema’s. De gratis thema’s vind je in WordPress zelf, en de betaalde thema’s vind je op bijvoorbeeld ThemeForest. Deze thema’s zijn wat mooier en ook professioneler gebouwd.

Plugins downloaden en installeren voor meer mogelijkheden

WordPress heeft een enorm grote community. Miljoenen mensen gebruiken dit CMS en er word dag en nacht ook hard gewerkt om het systeem nog beter te maken. Zo maken ontwikkelaars (gratis) plugins, om WordPress meer mogelijkheden te geven. Hier zitten een aantal hele handige plugins bij.

Plugins die je bijvoorbeeld geïnstalleerd moet hebben zijn:

  • WordPress SEO van Yoast (voor zoekmachine optimalisatie)
  • Related Posts (om gerelateerde berichten onder je artikelen te krijgen)
  • SEO Auto Linker (om woorden automatisch te laten linken aan artikelen op je website)
  • W3 Total Cache (om je website sneller te maken)
  • Askismet (om spammers tegen te gaan)
  • Contact Forms 7 (om contactformulieren op je website te krijgen)
  • Better WP Security (om je WordPress beter te beveiligen)

Als je deze plugins geïnstalleerd hebt, ben je al een heel eind.

Pagina’s en berichten maken

Het is natuurlijk logisch dat jouw WordPress site uit verschillende pagina’s bestaat. Pagina’s zijn in WordPress voor de hoofdnavigatie van je website. In WordPress kun je makkelijk en eenvoudig pagina’s aanmaken.

Dat kun je doen door in het beheerders gedeelte naar ‘Paginas’ te gaan, en daar een nieuwe toe te voegen. Hier kun je dus bijvoorbeeld informatiepagina’s maken die altijd in het menu zichtbaar moeten zijn.

Maar natuurlijk is WordPress ook ideaal om blog artikelen te schrijven. Dit kun je doen door naar het beheerders gedeelte naar ‘Berichten’ te gaan, en daar een nieuw bericht toe te voegen.

Deze berichten zullen dan automatisch op je website verschijnen. Door regelmatig nieuwe artikelen te schrijven, zal je website meer bezoekers uit Google halen. Google vind het namelijk erg fijn als een website regelmatig nieuwe content plaatst.

Als je een blog artikel schrijft, maak deze dan niet veel langer dan 500 woorden. Vaak zijn mensen op het internet op zoek naar korte, duidelijke informatie.

Een pagina als homepage instellen

Als je meerdere pagina’s hebt aangemaakt, kun je een bepaalde pagina als homepagina instellen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Lezen > Een statische pagina tonen’ en stel hier je pagina in.

Ook kun je hier een speciale pagina voor je blog artikelen instellen. Zo kun je bijvoorbeeld al je artikelen onder de pagina ‘Blog’ neerzetten. Deze pagina moet je natuurlijk wel eerst maken bij ‘Paginas’.

Begin meteen met je WordPress site

WordPress is erg goed voor het optimaliseren van je website voor Google. Het is dan ook verstandig om vandaag al te beginnen met het maken van een WordPress site. Het is heel erg makkelijk om dit CMS te downloaden en te installeren en je zult zien dat het ook enorm makkelijk te onderhouden is.

Je kunt alles lekker naar wens aanpassen, en er zijn enorm veel (gratis) thema’s en plugins voor verkrijgbaar.

Meer weten over WordPress? Lees dan ook de volgende artikelen:

Ga ook even naar de WordPress Kennisbank van Internet Succes Gids.nl. Hierin lees je alle tips, tricks en handige artikelen!

Wat is WordPress video:

Check de onderstaande video, waarin ik een WordPress rondleiding geef ;-)!

Mocht je nou nog vragen hebben over WordPress, of is iets niet duidelijk, dan kun je je reactie’s hieronder kwijt!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “WordPress, wat is het en hoe werkt het? Lees er alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *