Hoe moet je WordPress installeren? Een complete handleiding!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
het logo van WordPress

Steeds meer mensen en bedrijven stappen over naar een WordPress website. En dat is natuurlijk niet voor niks, want WordPress is simpelweg een geweldig CMS (Content Management Systeem) om je website mee te beheren. Wil jij ook graag WordPress installeren, maar weet je niet hoe je dat moet doen?

Geen nood! In dit artikel zal ik stap voor stap uitleggen hoe je WordPress eenvoudig kunt installeren.

WordPress is helemaal gratis te downloaden en is ook nog eens in het Nederlands te gebruiken.

WordPress installeren kan op twee manieren.

 1. Automatisch WordPress installeren via DirectAdmin
 2. Handmatig WordPress installeren via FTP

De eerste (en ook de makkelijkste) manier is om WordPress te installeren vanuit de DirectAdmin van je hosting. Een andere manier is om WordPress handmatig te installeren. Je moet dan eerst de bestanden via de FTP op je website zetten. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je WordPress op beide manieren kan installeren.

Lees onderstaande stappen zorgvuldig. Het lijkt misschien moeilijk en ingewikkeld, maar WordPress installeren is dat juist helemaal niet. Binnen 5 minuten kun je namelijk al een complete WordPress website draaiend hebben!

Manier #1: WordPress installeren vanuit DirectAdmin (makkelijk en snel)

Niet iedere website draait op een hosting waaruit je web applicaties (zoals WordPress) kunt installeren vanuit het zogenaamde DirectAdmin paneel.

In het DirectAdmin paneel van je hosting kun je allerlei informatie zien. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel GB opslag en dataverkeer er op jouw hosting verbruikt word. Ook kun je e-mailadressen aanmaken, en bijvoorbeeld bestanden op de FTP van je website zetten.

DirectAdmin is als het ware het controlepaneel van je hosting en website.

Om te weten of jouw hosting ook een WordPress installatie via DirectAdmin ondersteund, kun je het beste even contact opnemen met de hosting partij van jouw website.

Zij kunnen je meer informatie vertellen, zoals bijvoorbeeld het webadres en de inlog gegevens. Dit is voor iedereen verschillend, dus ik kan je niet vertellen hoe je bij de DirectAdmin kunt komen. Als het goed is heb je bij het kopen van je hosting wel een e-mail gehad met daarin de gegevens van de DirectAdmin.

WordPress installeren via de Installatron Applications Installer.
In de bovenstaande afbeelding zie je waar je ‘Installatron Applications Installer’ kunt vinden in het hoofdmenu van DirectAdmin.

Ben je ingelogd in de DirectAdmin? Kies dan de URL uit van de website waarop je WordPress wilt installeren. Als het goed is kom je nu in het hoofdmenu terecht. In het hoofdmenu zie je aan de onderkant het kopje ‘Advanced Features’. Daar zie je de knop ‘Installatron Applications Installer’. Klik daarop als je WordPress wilt installeren.

Let op: de knop ‘Installatron Applications Installer’ zie je alleen als jouw hosting dit ook mogelijk maakt. Is dit niet het geval, dan kun je WordPress installeren via de tweede mogelijkheid, welke hieronder op deze pagina beschreven word.

Beschikt jouw hosting wel over ‘Installatron’, en heb je op de knop uit het plaatje hierboven geklikt, dan ben je als het goed is in het Installatron hoofdmenu. Klik hier rechtsboven op ‘Applications Browser’.

Je ziet nu een overzicht van alle applicaties die je kunt installeren vanuit Installatron. Scroll hier naar onder en klik op WordPress.

Vervolgens kom je op een overzichtspagina van WordPress. Hier zie je de functies van WordPress, samen met wat screenshots. Klik rechtsboven op ‘Install this application’.

Nu kom je op een pagina terecht waar je de juiste gegevens in moet voeren. Eigenlijk staat alles al goed, en moet je nog net even nakijken of je deze instellingen ook wilt gebruiken. Je kunt hier ook een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.

Bij het kopje ‘Directory (optional) kun je kiezen waar op de website je WordPress wilt installeren. Als je dit leeg laat, zal WordPress gewoon geïnstalleerd worden op de hoofdfolder van jouw website, bijvoorbeeld https://www.jouwwebsite.nl. Vul je hier echter ‘blog’ in, dan zal WordPress worden geïnstalleerd op https://www.jouwwebsite.nl/blog.

Druk vervolgens op ‘Install’. Zoals je zult zien zal WordPress helemaal automatisch geïnstalleerd worden, en duurt het in de meeste gevallen slechts een kleine minuut. Als de installatie voltooid is krijg je een mail met daarin je inlog gegevens en het webadres om naar het beheerdersgedeelte van jouw website te gaan. Normaal gesproken is dit https://www.jouwwebsite.nl/wp-admin.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Manier #2: Handmatig WordPress installeren via FTP

Ondersteund jouw hosting geen WordPress installatie via DirectAdmin, dan kun je WordPress handmatig installeren via de FTP. Dit klinkt misschien wat technisch allemaal, maar dat is het absoluut niet. Sterker nog, je kunt WordPress binnen 5 minuten installeren op jouw website!

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Benodigdheden:

 • Download eerst de benodigde bestanden van de officiële WordPress website (Nederlandstalig).
 • Download ook een FTP programma. Met een FTP programma kun je bestanden vanaf jouw computer op de host van jouw website zetten. Ik raad aan om het programma FileZilla te gebruiken. Dit is zowel voor Windows als voor Mac (Apple) te gebruiken.

Als je WordPress hebt gedownload en FileZilla hebt geïnstalleerd kun je beginnen met WordPress installeren op jouw website.

Ik zal in korte stappen hieronder uitleggen wat je precies moet doen.

 1. Pak het WordPress bestand uit op je computer (welke je hebt gedownload van de officiële website)
 2. Maak met het FTP programma (FileZilla) verbinding met de hosting van je website
 3. Ga op de FTP naar de map ‘public_html’
 4. Sleep de bestanden die in de map ‘wordpress’ zitten, naar de map ‘public_html’
 5. Vernoem het bestand ‘wp-config-sample.php’ naar ‘wp-config.php’
 6. Ga in je browser naar https://www.jouwwebsite.nl/install.php
 7. Vul daar alle gegevens in waar in de installatie naar gevraagd word
 8. Klik op ‘installeer’ en WordPress zal geïnstalleerd worden
 9. Dat was het!

Tijdens de installatie zal gevraagd worden naar de database gegevens van je website. Als je deze niet weet, is het verstandig om deze te vragen aan de hosting. Als je niet veel ervaring hebt met het aanmaken van databases is het aan te raden om hier niet al te veel zelf in te knoeien. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar je moet het net even weten.

Bij iedere hosting werkt dit weer net even wat anders, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen.

Krijg je tijdens het WordPress installeren de melding dat sommige bestanden niet te bewerken zijn? Dan moet je deze meerdere rechten toekennen. Dit kun je doen via het FTP programma. Klik met je rechtermuisknop op een map, ga naar ‘File permissions’ en vul daar ‘777’ aan. Zo ken je alle rechten toe aan een bepaalde map of bestand.

Ik heb twee video’s gemaakt waarin ik uitleg hoe je WordPress kunt installeren vanuit de DirectAdmin en CPanel. In deze video’s zie je eigenlijk dezelfde stappen als hierboven uitgelegd, maar aan de hand van een video is het wellicht makkelijker om bij te blijven.

In de onderstaande video’s leg ik uit hoe je stap voor stap WordPress kunt installeren vanuit de DirectAdmin en CPanel.

Video: WordPress installeren via DirectAdmin:

Video: WordPress installeren via CPanel:

Mocht je er nou helemaal niet uitkomen, dan kun je het beste aan een vriend of kennis vragen of hij/zij WordPress voor jou wilt installeren. Er is altijd wel iemand die weet hoe dit moet en voor iemand die precies weet hoe WordPress installeren moet, is het helemaal niet moeilijk en binnen een paar minuten gedaan.

Heb je WordPress geïnstalleerd en wil je verder? Lees dan: WordPress website maken? Gebruik dit handige stappenplan!

Natuurlijk kun je ook al je vragen en opmerkingen hieronder in de reacties neerzetten. Mocht je dus nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag van je in de reacties hieronder. Ik zal je vragen dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

8 reacties op “Hoe moet je WordPress installeren? Een complete handleiding!

 1. Hoi Jack.

  Mijn naam is Zdenek uit Tsjechiee. Ik ben zeven en een half jaar werken in Nederland. Ik wil beginnen met een online inkomen. Ik ben bezig met twee maanden en geen inkomen. Kun je me helpen?

 2. Hoi Jacko,

  Bedankt voor de tips in bovenstaand artikel.

  Toch heb ik nog wel een vraag voor jou. Ik heb op dit moment mijn website op Wix.com draaien, maar wil ik zo snel mogelijk overstappen op WordPress. De hosting heb ik op hostnet en inmiddels een WordPress hosting aangevraagd.

  In bovenstaand voorbeeld geef je alleen aan dat je je domeinnaam moet invoeren waarop je gezocht wilt worden, hoe zit dat alleen bij al bestaande domeinnamen?

  Ik wil niet het risico lopen dat mijn gebruikte domeinnaam gelijk doorlinkt naar mijn WordPress website terwijl die nog niet af is…

  Heb jij hier een aantal tips voor of verhuisd de domeinnaam pas als ik daarvoor toestemming heb gegeven bij mijn hosting?

  Mvg,

  Sander
  http://www.westlandsvoetbal.net

  1. Hoi Sander,

   Pas wanneer jij je domeinnaam naar je nieuwe hosting hebt verhuisd, door bijvoorbeeld de EPP code te gebruiken en de domeinnaam in je nieuwe hosting in te stellen (met correcte nameservers), zal de domeinnaam naar je nieuwe hosting gaan.

   Het beste kun je hiervoor even contact opnemen met je hosting partij, zij kunnen je hier stap voor stap mee ondersteunen :-)!

   Succes!

 3. Hoi!
  Wat fijn dat er zo’n overzicht is gemaakt.
  Ik gebruik zelf directadmin en ook al heb ik alles net gevolgd ik krijg een een 404 error (The requested URL /wp-admin was not found on this server.) De DNS is netjes overgezet maar hij kan blijkbaar niet de pagina vinden. Enig idee wat ik over het hoofd heb kunnen zien?

  1. Bedankt Eva :-)!

   Hmm dit kan aan veel dingen liggen, misschien is er iets mis gegaan bij de installatie!
   Ik zou gewoon even contact opnemen met je hosting, zij kunnen wel zien waar en hoe het mis is gegaan.

   Succes!

 4. Ik heb wordpress geìnstalleerd alleen zie ik links op de balk geen landingspagina staan onder reactie, wel pagina’s erboven!
  Wat te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *