WordPress website sneller maken, waarom en hoe?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
een icoon van WordPress met een snelheidmeter

Google heeft bekend gemaakt dat de laadtijd van een website meeweegt in de zoekresultaten. Is jouw website trager dan die van je concurrent?

Dan is de kans groot dat Google jouw website op een lagere positie zal plaatsen (dit is natuurlijk niet altijd zo het geval, maar de laadtijd van de website is een factor die meeweegt).

Daarnaast is het voor je bezoekers ook wel zo fijn als je website lekker snel laad.

Draait jouw website op WordPress? Dan kun je jouw WordPress website sneller maken, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt.

Inhoudsopgave

In dit artikel zal ik bespreken hoe je jouw WordPress website een stuk sneller kunt maken, en waarom dit belangrijk is.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Waarom jouw WordPress website sneller maken?

Voordat ik ga uitleggen hoe je jouw WordPress website sneller kunt maken, zal ik je eerst vertellen waarom het belangrijk is om jouw WordPress website sneller te maken. Er zijn namelijk een aantal belangrijke redenen, deze lees je hieronder.

  • Google vindt het belangrijk dat een website snel laad. Een website die sneller laad, zal vaak hoger in de zoekresultaten scoren (het is dus goed voor de zoekmachine optimalisatie van je website)
  • Laad een website niet binnen 3 seconden? Dan zullen bezoekers zeer waarschijnlijk de pagina weer verlaten
  • Bezoekers zijn er aan gewend dat een website snel geladen is
  • Als bezoekers weg gaan, loop je sales mis
  • Een langzame laadtijd irriteert bezoekers. Willen bezoekers van de ene naar de andere pagina navigeren, dan moet dit wel lekker snel gaan (de gebruiksvriendelijkheid van jouw website is erg belangrijk)

Je kunt de snelheid van jouw website testen met de Pingdom Tool. Deze tool test de snelheid van je website, en laat handige informatie zien zoals de grootte van jouw website, en hoelang het duurt om verschillende onderdelen te laden.

In Google Webmaster Tools kun je precies kijken hoe snel de crawl-snelheid van jouw website is. Hier krijg je een goed beeld van hoe Google naar jouw website kijkt.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Hoe kun je jouw WordPress website sneller maken?

Gelukkig zijn er handige manieren om jouw WordPress website sneller te maken. Deze manieren vereisen eigenlijk geen technische kennis, en iedereen kan ze toepassen. Hieronder zal ik bespreken hoe je een WordPress website sneller kunt maken.

Onnodige plugins deactiveren

Draaien er veel plugins op jouw WordPress website? Dan kan het geen kwaad om daar eens naar te kijken, en de onnodige plugins te deactiveren en te verwijderen. Plugins vertragen een website namelijk enorm, en dus is het zonde om plugins aan te hebben staan die je eigenlijk toch niet gebruikt, of waar je niks aan hebt.

Probeer zo min mogelijk WordPress plugins te installeren op je website. Je zult zien dat de website veel sneller word.

Social Media integratie is niet altijd goed

Natuurlijk is het hartstikke leuk om social media knoppen op jouw website te hebben, maar dit vertraagt wel de snelheid van je website. Dit komt doordat jouw website verbinding moet maken met de social media sites, en dat kost natuurlijk tijd. Bedenk daarom goed of het voor jouw website wel interessant is om social media te integreren.

Lees meer over de verschillende manieren hoe je social media kunt integreren op je WordPress website.

Krijg je er veel likes en shares door? Dan kun je ze natuurlijk best laten staan, maar als dat niet het geval is, kun je er over nadenken om ze te verwijderen. Je website zal er ongetwijfeld sneller van worden.

Maak gebruik van een caching plugin

Met ‘caching’ kun je de laadtijd van jouw WordPress website aanzienlijk minder maken. Caching is eigenlijk een beetje een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat de website al een keer opgeslagen is, en dat niet alle bezoekers de website in zijn geheel hoeven te laden, omdat dat al een keer gebeurd is.

Er is een hele handige plugin beschikbaar die dit helemaal voor jou doet, namelijk W3 Total Cache (deze gebruik ik zelf ook). Ik raad je ook zeker aan om deze plugin te downloaden en installeren. Je website zal er echt veel sneller.

Optimaliseer je afbeeldingen

Ik kom vaak genoeg websites tegen die hele grote afbeeldingen op hun website gebruiken. De afbeeldingen zijn dan zo groot mogelijk geüpload, maar worden op de pagina verkleind. Als bezoeker zie je dan een kleine afbeelding, maar de afbeelding word in zijn geheel gedownload. Dat is zonde, want daar heb je niks aan.

Als je afbeeldingen gebruikt op je website, dan raad ik aan om deze zo klein mogelijk te uploaden. Verklein de afbeelding bijvoorbeeld eerst in Photoshop. Daarnaast raad ik ook aan om de afbeelding op te slaan in de .png extensie. Deze afbeelding is het beste geschikt voor het internet en is niet zo zwaar.

Hoe kleiner de grootte van de afbeeldingen is, hoe beter.

Wist je dat je met afbeeldingen op je website ook in Google kunt scoren? Lees meer over scoren met afbeeldingen in Google voor meer bezoekers naar je website.

Gebruik een goed en snel thema

Er zijn veel thema’s beschikbaar voor jouw WordPress website. Daar zitten veel goede thema’s tussen, maar – helaas – ook veel slechte thema’s. En alhoewel een thema er wel erg mooi uit kan zien, zo kan dat thema ook erg slecht in elkaar zitten (op technisch gebied).

Daar kun je dan niks aan doen en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Het is dan ook aan te raden om een thema te gebruiken wat lekker snel laad.

Dit is gewoon een kwestie van testen en kijken welk thema er goed uitziet, en ook nog eens snel laad. Het is echt verbazingwekkend om te zien hoeveel verschil er kan zitten tussen verschillende thema’s!

Zet je website op een snellere hosting!

Iets wat de snelheid van je website enorm kan bepalen is de snelheid van je webhosting.

Staat jouw website op een shared hosting (gedeelte hosting) en is deze erg traag? Dan raad ik je aan om eens naar een VPS (Virtual Private Server) te kijken.

Deze zijn een stuk sneller, wat je website zeker ten goede zal komen.

Een VPS is misschien best prijzig, maar aangezien Google de snelheid van je website steeds belangrijker vind, is dit wel een investering die je er (als het goed is) weer uit gaat halen.

Maak vandaag nog gebruik van de bovenstaande tips

Ik raad aan om de bovenstaande tips zo snel mogelijk door te voeren op jouw WordPress website. Je zult merken dat je WordPress website een stuk sneller zal worden. Hier heb je veel profijt van. Bezoekers zullen langer op jouw website blijven, je positie in de zoekresultaten van Google zal hoger zijn en je zal meer sales krijgen.

Heb jij de bovenstaande tips gebruikt? En wat zijn hiervan jouw ervaringen? Of heb je nog vragen? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

2 reacties op “WordPress website sneller maken, waarom en hoe?

  1. Hallo,
    De pingdom tool is niet meer beschikbaar, wellicht een andere voor in de plaats zetten?
    Nu is je artikel namelijk niet meer up-to-date.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *