Wat is Google Webmaster Tools en hoe gebruik je het?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
het logo van google webmaster tools

Heb je een website? Dan is het zeker aan te raden om je website aan te melden bij Google Webmaster Tools.

Dit is een hele handige (gratis) tool van Google die het mogelijk maakt om jouw website door de ogen van Google te zien.

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel zo. Met Google Webmaster Tools krijg je namelijk een goed zicht in hoe Google jouw website bekijkt en zie je de zoekwoorden waarvan Google denkt waar jouw website over gaat.

Ook kun je de indexering status van je website bekijken en technische dingen van je website doorgeven, zoals bijvoorbeeld een pagina waarvan de url niet meer klopt.

Website aanmelden bij Google Webmaster Tools

Je website aanmelden bij Google Webmaster Tools is erg makkelijk en zo gedaan. Jet moet daarvoor wel toegang hebben tot de FTP van je website. Als je dit niet hebt, of niet weet hoe dit moet, is het verstandig om dit te laten doen door iemand die er wel verstand van hebt.

Om je website aan te melden kun je simpelweg naar de website van Google Webmaster Tools gaan en daar in te loggen met je Google account.

Vervolgens klik je rechtsboven op ‘Een site toevoegen’ en vul de URL van je website in. Nu kun je kiezen uit verschillende manieren om je website te verifiëren. Kies een methode die jij het makkelijkst vind. Zelf kies ik er altijd voor om het verificatie bestand op de FTP van mijn website te zetten, maar dat is natuurlijk geheel aan jou.

het venster wat verschijnt als je een nieuwe site toevoegt in google webmaster tools
Hierboven zie je het venster wat je krijgt te zien als je een nieuwe website wilt toevoegen aan de Google Webmaster Tools. Hier kun je de URL van je website intypen.

Nogmaals, kom je er nou niet zelf uit, laat het dan door iemand doen die dit al vaker heeft gedaan. Dan weet je zeker dat er niks mis kan gaan en dat het goed gebeurd.

Als je jouw website hebt aangemeld bij de Google Webmaster Tools is het verstandig om meteen de sitemap van je website toe te voegen. Je kunt je sitemap eenvoudig aanmaken in WordPress door de Yoast SEO Plugin te downloaden en te installeren. De sitemap geeft de menustructuur van je website aan Google door, zodat Google jouw website beter en sneller kan indexeren.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat kun je allemaal doen met Google Webmaster Tools?

Met Google Webmaster Tools kun je dus een hoop (technische) dingen aan Google doorgeven. Daarnaast kun je ook verschillende zaken over je website bekijken, zodat je een beeld krijgt van hoe Google jouw website ziet. Hieronder een lijstje met de dingen de mogelijkheden in Webmaster Tools.

  • De sitemap van je website doorgeven en bekijken
  • Zien of Google fouten op jouw website tegenkomt
  • Je ziet hoeveel pagina’s Google van jouw website indexeert
  • Het robots.txt bestand van jouw website doorgeven en bekijken
  • De rankings van zoekwoorden bekijken
  • Hoeveel vertoningen jouw website per dag in Google heeft gehad
  • Kijken of Google malware op jouw website is tegengekomen
  • 301 en 302 redirects doorgeven

Misschien dat sommige dingen een beetje technisch overkomen. Laat je hier niet door afschrikken.

stijgende zoekopdrachten zichtbaar in google webmaster tools
Hierboven zie je een stijgende lijn van het aantal zoekopdrachten van één van mijn websites. De blauwe lijn is het aantal vertoningen en de rode lijn is het aantal kliks.

Heb je jouw website nog niet aangemeld bij Google Webmaster Tools? Dan is het zeker aan te raden om dat zo snel mogelijk te doen. Het zal je helpen om eenvan je website te krijgen, en ook als er fouten op de website komen (zoals links die niet meer werken), krijg je daar een melding van.

Natuurlijk is het ook leuk om te zien op welke woorden jouw website allemaal scoort, en dat je dan ook kunt zien hoeveel keer jouw website getoond is in de zoekresultaten.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over Google Webmaster Tools. Gebruik jij deze handige tool al? En wat zijn jouw ervaringen.

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Wat is Google Webmaster Tools en hoe gebruik je het?

  1. Ik heb mijn sitemap die gemaakt was door de Yoast SEO plugin net doorgegeven aan Google via Google Webmaster Tools (dat nu blijkbaar Google Search Console heet?) … ik ben benieuwd om een positief effect te zien op mijn rankings in de zoekresultaten van Google!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *