
Heb je een website? Dan is het zeker aan te raden om je website aan te melden bij Google Webmaster Tools.
Dit is een hele handige (gratis) tool van Google die het mogelijk maakt om jouw website door de ogen van Google te zien.
Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel zo. Met Google Webmaster Tools krijg je namelijk een goed zicht in hoe Google jouw website bekijkt en zie je de zoekwoorden waarvan Google denkt waar jouw website over gaat.
Ook kun je de indexering status van je website bekijken en technische dingen van je website doorgeven, zoals bijvoorbeeld een pagina waarvan de url niet meer klopt.
Website aanmelden bij Google Webmaster Tools
Je website aanmelden bij Google Webmaster Tools is erg makkelijk en zo gedaan. Jet moet daarvoor wel toegang hebben tot de FTP van je website. Als je dit niet hebt, of niet weet hoe dit moet, is het verstandig om dit te laten doen door iemand die er wel verstand van hebt.
Om je website aan te melden kun je simpelweg naar de website van Google Webmaster Tools gaan en daar in te loggen met je Google account.
Vervolgens klik je rechtsboven op ‘Een site toevoegen’ en vul de URL van je website in. Nu kun je kiezen uit verschillende manieren om je website te verifiëren. Kies een methode die jij het makkelijkst vind. Zelf kies ik er altijd voor om het verificatie bestand op de FTP van mijn website te zetten, maar dat is natuurlijk geheel aan jou.

Nogmaals, kom je er nou niet zelf uit, laat het dan door iemand doen die dit al vaker heeft gedaan. Dan weet je zeker dat er niks mis kan gaan en dat het goed gebeurd.
Als je jouw website hebt aangemeld bij de Google Webmaster Tools is het verstandig om meteen de sitemap van je website toe te voegen. Je kunt je sitemap eenvoudig aanmaken in WordPress door de Yoast SEO Plugin te downloaden en te installeren. De sitemap geeft de menustructuur van je website aan Google door, zodat Google jouw website beter en sneller kan indexeren.
Wat kun je allemaal doen met Google Webmaster Tools?
Met Google Webmaster Tools kun je dus een hoop (technische) dingen aan Google doorgeven. Daarnaast kun je ook verschillende zaken over je website bekijken, zodat je een beeld krijgt van hoe Google jouw website ziet. Hieronder een lijstje met de dingen de mogelijkheden in Webmaster Tools.
- De sitemap van je website doorgeven en bekijken
- Zien of Google fouten op jouw website tegenkomt
- Je ziet hoeveel pagina’s Google van jouw website indexeert
- Het robots.txt bestand van jouw website doorgeven en bekijken
- De rankings van zoekwoorden bekijken
- Hoeveel vertoningen jouw website per dag in Google heeft gehad
- Kijken of Google malware op jouw website is tegengekomen
- 301 en 302 redirects doorgeven
Misschien dat sommige dingen een beetje technisch overkomen. Laat je hier niet door afschrikken.

Heb je jouw website nog niet aangemeld bij Google Webmaster Tools? Dan is het zeker aan te raden om dat zo snel mogelijk te doen. Het zal je helpen om eenvan je website te krijgen, en ook als er fouten op de website komen (zoals links die niet meer werken), krijg je daar een melding van.
Natuurlijk is het ook leuk om te zien op welke woorden jouw website allemaal scoort, en dat je dan ook kunt zien hoeveel keer jouw website getoond is in de zoekresultaten.
Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over Google Webmaster Tools. Gebruik jij deze handige tool al? En wat zijn jouw ervaringen.
Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!
Hoe Ik Met 1-2 uur 'werk' per dag minimaal 10K per maand verdien
Ontdek het #1 verdienmodel voor het opbouwen van een passief inkomen dankzij het internet

Ik heb mijn sitemap die gemaakt was door de Yoast SEO plugin net doorgegeven aan Google via Google Webmaster Tools (dat nu blijkbaar Google Search Console heet?) … ik ben benieuwd om een positief effect te zien op mijn rankings in de zoekresultaten van Google!