Heb jij een website? Dan is het belangrijk om wat dingen te regelen. Denk aan een domeinnaam, webhosting en het schrijven van een goede blogpost. Maar wist je dat het ook aan te raden is om je website aan te melden bij Google Webmaster Tools?
Dit is een hele handige (gratis) tool van Google die het mogelijk maakt om jouw website door de ogen van Google te zien.
Misschien heb je hier je vraagtekens bij, maar het is wel zo. Met Google Webmaster Tools krijg je namelijk een goed zicht in hoe Google jouw website bekijkt en zie je de zoekwoorden waarvan Google denkt waar jouw website over gaat. En deze kun je weer goed gebruiken.
Ook kun je de indexering status van je website bekijken en technische dingen van je website doorgeven, zoals bijvoorbeeld een pagina waarvan de URL niet meer klopt. Heb je nog nooit gehoord van Google Webmaster Tools? Dan vind je dit artikel misschien wel interessant!
Website aanmelden bij Google Webmaster Tools
Je website aanmelden bij Google Webmaster Tools is erg makkelijk en zo gedaan. Inmiddels heeft Google Webmaster Tools een andere naam, want nu heet het sinds 2015 Google Search Console. Gelukkig is er verder niets veranderd aan het programma. Maar om dit te kunnen gebruiken, moet je daarvoor wel toegang hebben tot de FTP van je website.
Als je dit niet hebt, of niet weet hoe dit moet, dan is het slim om dit te laten doen door iemand die er wel verstand van hebt. Bijvoorbeeld door een websitebouwer of een ICT’er. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die dit kan. Om je website aan te melden, kun je simpelweg naar de website van Google Webmaster Tools gaan en daar in te loggen met je Google account. Als je nog geen account hebt, dan kun je die makkelijk zelf aanmaken.
Vervolgens klik je rechtsboven op ‘Een site toevoegen’ en vul je de URL van je website in. Nu kun je kiezen uit verschillende manieren om je website te verifiëren. Kies een methode die jij het makkelijkst vind. Zelf kies ik er altijd voor om het verificatie bestand op de FTP van mijn website te zetten, maar dat is natuurlijk geheel aan jou.
Hierboven zie je het venster wat je krijgt te zien als je een nieuwe website wilt toevoegen aan de Google Webmaster Tools. Hier kun je de URL van je website intypen. Nogmaals, kom je er nou niet zelf uit, laat het dan door iemand doen die dit al vaker heeft gedaan. Dan weet je zeker dat er niks mis kan gaan en dat het goed gebeurd.
Als je jouw website hebt aangemeld bij de Google Webmaster Tools, is het verstandig om meteen de sitemap van je website toe te voegen. Je kunt je sitemap eenvoudig aanmaken in WordPress door de Yoast SEO Plugin te downloaden en te installeren. De sitemap geeft de menustructuur van je website aan Google door, zodat Google jouw website beter en sneller kan indexeren.
Samenvatting
Google Webmaster Tools heet nu Google Search Console. Om het te kunnen gebruiken, heb je toegang tot de FTP van je website nodig. Een ICT’er of een websitebouwer kan je hierbij helpen, mocht het jou zelf niet lukken.
Welk verdienmodel past het beste bij jou?
Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.Wat kun je allemaal doen met Google Webmaster Tools?
Met Google Webmaster Tools kun je dus een hoop (technische) dingen aan Google doorgeven. Daarnaast kun je ook verschillende zaken over je website bekijken, zodat je een beeld krijgt van hoe Google jouw website ziet. Hieronder een lijstje met de dingen de mogelijkheden in Webmaster Tools.
- De sitemap van je website doorgeven en bekijken
- Zien of Google fouten op jouw website tegenkomt
- Je ziet hoeveel pagina’s Google van jouw website indexeert
- Het robots.txt bestand van jouw website doorgeven en bekijken
- De rankings van zoekwoorden bekijken
- Hoeveel vertoningen jouw website per dag in Google heeft gehad
- Kijken of Google malware op jouw website is tegengekomen
- 301 en 302 redirects doorgeven
Misschien dat sommige dingen een beetje technisch overkomen. Maar laat je hier niet door afschrikken.
Hierboven zie je een stijgende lijn van het aantal zoekopdrachten van één van mijn websites. De blauwe lijn is het aantal vertoningen en de rode lijn is het aantal kliks.
Heb je jouw website nog niet aangemeld bij Google Webmaster Tools? Dan is het zeker aan te raden om dat zo snel mogelijk te doen. Het zal je helpen om een beeld van je website te krijgen, en ook als er fouten op de website komen (zoals links die niet meer werken), krijg je daar een melding van. Dit worden ook wel notificaties genoemd.
Natuurlijk is het ook leuk om te zien op welke woorden jouw website allemaal scoort. Je kunt namelijk ook zien of je website voldoende snelheid heeft en of Google je website kan vinden in de zoekresultaten. Dus het zegt ook iets over de SEO. Hoe handig is het om al deze informatie op een rij te hebben? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over Google Webmaster Tools. Gebruik jij deze handige tool al? En wat zijn jouw ervaringen?
Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!
Samenvatting
In Google Webmaster Tools kun je een overzicht krijgen van hoe Google jouw website ziet. Dit is niet alleen interessant, maar je kunt je website op deze manier ook verbeteren.
Vond jij dit artikel interessant en zou je online geld willen verdienen? In de Affiliate Marketing Revolutie leer je welke verdienmodellen er zijn en leer je ook hoe je ze kunt toepassen.
Ook starten met geld verdienen online?
Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.
Ik heb mijn sitemap die gemaakt was door de Yoast SEO plugin net doorgegeven aan Google via Google Webmaster Tools (dat nu blijkbaar Google Search Console heet?) … ik ben benieuwd om een positief effect te zien op mijn rankings in de zoekresultaten van Google!