Hoe kun je Social Media integreren in WordPress?

alle social media iconen in de vorm van een facebook like knopSteeds meer mensen gebruiken social media. Of het nou Facebook, Twitter, Google Plus of Pinterest is, (bijna) iedereen maakt wel gebruik van een online sociaal netwerk.

Hier kun jij met je website op inspringen en social media op jouw website integreren.

Maar hoe kun je nou eigenlijk social media knoppen toevoegen op jouw (WordPress) website, zodat mensen artikelen kunnen liken, tweeten of delen?

Gelukkig zijn er voor WordPress een aantal handige gratis plugins te downloaden die dit mogelijk maken.

Voordat je dit artikel verder gaat lezen, raad ik aan om eerst onderstaande video te bekijken. Daarin bespreek ik alle social media plugins die ik op Internet Succes Gids.nl gebruik.

Bekijk de video hieronder.

Social Media knoppen onder artikelen

Wil jij dat de bezoekers op jouw website de artikelen kunnen liken, tweeten en delen op social media? Dan kun je de plugin Simple Share Button Adder downloaden en installeren. Deze plugin is enorm makkelijk in te stellen, en werkt erg goed! Je kunt instellen welke sociale netwerken je wilt gebruiken, en waar de knoppen moeten op je site moeten verschijnen (boven of onder een artikel).

voorbeeld social share knoppen

Dit is een voorbeeld van hoe de ‘share’ knoppen er uit zien. Bezoekers kunnen jouw artikel direct delen.

Lees hoe je WordPress plugins moet installeren, voor het geval je niet weet hoe je dat moet doen.

Ook kun je kiezen om de social media knoppen alleen op blog artikelen, of bijvoorbeeld ook op pagina’s te laten verschijnen.

Een andere mooie mogelijkheid is dat je kunt kiezen uit verschillende pakketen van social media iconen. Zo kun je precies de stijl van de iconen aanpassen naar de stijl van jouw website. Het is ook mogelijk om je eigen afbeeldingen te gebruiken.

instellingen van social share button adder

Zoals je ziet kun je zelf instellen waar de social media knoppen moeten verschijnen.

Kortom: je kunt deze plugin erg makkelijk helemaal naar je zin aanpassen. Je hebt er geen technische kennis voor nodig, en de kind kan de was doen!

‘Zwevende’ Social Media knoppen naast een artikel

Tegenwoordig zie je steeds meer de zogenaamde ‘zwevende’ social media box aan de zijkant van een artikel. Dit wordt ook wel de ‘floating social media bar’ genoemd.

Op de pagina van een artikel zie je dan aan de linkerkant een box ‘zweven’ waarmee je het artikel kunt delen op social media. Zelf vind ik dit een erg leuke en handige manier om social media te integreren op jouw WordPress website.

social media floating bar op WordPress

Hierboven zie je een voorbeeld van een ‘zwevende’ social media bar aan de zijkant van een artikel. Deze social media bar scrollt als het ware mee met de pagina.

Om een zwevende social media box op jouw WordPress website te plaatsen, kun je de plugin Digg Digg downloaden en installeren. Dit is een hele handige plugin die je eenvoudig naar jouw wens kunt instellen. Daarnaast is de plugin ook helemaal gratis!

In de onderstaande video leg ik precies uit hoe je dit kunt installeren op jouw WordPress website.

Ik raad niet aan om zowel de ‘zwevende’ social media plugin én de social media knoppen onder artikelen te plaatsen. Dat is een beetje dubbelop. Je kunt er het beste maar één van de twee gebruiken.

Social Media ‘boxen’ aan de zijkant van je website

Het is ook mogelijk om social media knoppen aan de zijkant van je website te hebben; bij de zogenaamde widgets. Dit is vaak de rechterzijkant van je website, maar dat verschilt per thema.

Een Facebook like box integreren

Hier kun je bijvoorbeeld de welbekende Facebook ‘like box’ neerzetten, waarbij je precies kunt zien hoeveel fans de Facebook pagina heeft. Dit kun je doen met de plugin Facebook Like Box Widget. Ook deze plugin kun je helemaal naar eigen wens instellen en maakt het erg makkelijk om een Facebook like box op jouw website te zetten.

Lees meer informatie over de Facebook like box widget.

een voorbeeld van een facebook like widget box in WordPress

Hierboven zie je een voorbeeld van een Facebook Like widget box.

Een Twitter widget op je website

Naast Facebook, is het natuurlijk ook mogelijk om een Twitter widget box te integreren op je website. Dit kun je doen met de plugin Twitter Widget Pro. Uiteraard kun je ook deze plugin helemaal naar wens instellen. Een erg handige plugin met veel mogelijkheden!

Niet vergeten: Google Plus Badge

Google Plus wordt telkens belangrijk. Het is zelfs zo dat als jouw website meer volgers op Google Plus heeft, dat jouw website dan hoger zal scoren in de zoekresultaten. Het is dan ook zeker aan te raden om Google Plus met open armen te omhelzen en deze te integreren op jouw website. Hiervoor gebruik ik de widget Google Plus Badge, welke het net als bij Facebook mogelijk maakt, om een box met je fans te tonen.

Je kunt ook gebruik maken van een andere Google Plus Badge, lees daarover dit artikel: Google Plus Badge bij je WordPress widgets.

Social Media knoppen aan de zijkant van je website

Naast de zogenaamde ‘fan boxen’ is het ook mogelijk om social media knoppen aan de zijkant van je website te plaatsen. Dit zijn dus simpelweg knoppen die verwijzen naar jouw social media accounts. Je ziet dan het logo van het social media netwerk, met daarin een link naar jouw pagina.

Hiervoor kun je de plugin Social Media Icons Widget downloaden en installeren. Net als bij de andere plugins is deze plugin helemaal naar wens aan te passen, en kun je zelf bepalen welke netwerken je wilt laten zien zonder dat je daar enige technische kennis voor nodig hebt.

social media iconen op droomsucces.nl

Hierboven zie je een screenshot van de Social Media Icons Widget op DroomSucces.nl.

Hopelijk heb je zodoende genoeg informatie om social media succesvol te integreren op jouw WordPress website. Zoals je ziet is overal wel een gratis plugin voor, die je helemaal naar wens kunt aanschaffen.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening. Gebruik jij al social media voor jouw website? En hoe bevalt dat? Of waarom gebruik je juist nog geen social media?

Ik lees graag je reactie hieronder in de comments!

10 reacties

  1. Avatar
  2. Avatar
  3. Avatar
    • Avatar
  4. Avatar
    • Avatar
  5. Avatar
  6. Avatar

Laat een reactie achter