Hoe moet je WordPress plugins installeren?

Het icoon van WordPress plugins om WordPress plugins installerenMet WordPress is het mogelijk om allerlei handige plugins te installeren.

Plugins zijn eigenlijk nieuwe toevoegingen aan jouw WordPress website. Er is eigenlijk overal wel een plugin voor. Zo zijn er bijvoorbeeld plugins om eenvoudig contactformulieren te maken, en om bijvoorbeeld Google Analytics te integreren op jouw website.

WordPress plugins installeren is heel erg makkelijk, en je hebt er geen technische kennis voor nodig.

Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je WordPress plugins kunt installeren.

Laat ik eerst even een stukje achtergrond informatie vertellen. Je kunt WordPress plugins installeren op twee verschillende manieren:

 • Automatisch WordPress plugins installeren
 • Handmatig WordPress plugins installeren

Schrik nou niet af bij het woordje ‘handmatig’, want deze methode is alsnog erg eenvoudig en vereist geen technische kennis.

Je kunt namelijk gratis WordPress plugins installeren via het admin paneel (via het beheerdersgedeelte). Daarnaast zijn er ook betaalde WordPress plugins te installeren. Deze moet je dan eerst downloaden vanuit een externe website, die deze plugin beschikbaar stelt. Echter zijn de meeste plugins gewoon gratis te downloaden vanuit het beheerdersgedeelte van jouw WordPress website.

Automatisch WordPress plugins installeren

De eenvoudigste en meest voor de hand liggende manier om WordPress plugins te installeren is via het beheerdersgedeelte van jouw WordPress website (het admin gedeelte). Automatisch WordPress plugins installeren doe je door de volgende stappen te ondernemen:

 1. Login op het beheerdersgedeelte van je website
 2. Klik aan de linkerkant op de knop ‘Plugins’
 3. Aan de linkerkant is er nu een knop bijgekomen. Druk op ‘Nieuwe plugin’
 4. Vervolgens kun je zoeken op de naam van een plugin. Type hier de plugin in die je wilt installeren
 5. Als je de juiste plugin gevonden hebt kun je op ‘Nu installeren’ klikken. Klik hier dan ook op
 6. De plugin zal nu automatisch gedownload en geïnstalleerd worden (het kan dat WordPress om de inloggevens van je FTP vraagt. Vul deze dan ook in)
 7. Klik op ‘Plugin activeren’
 8. De plugin is gedownload en geïnstalleerd!

Als je de plugin geactiveerd hebt, zul je vaak ook bepaalde instellingen van de plugin kunnen veranderen, zodat je de plugin naar wens kunt instellen.

Handmatig WordPress plugins installeren

Als je een WordPress plugin vanaf een externe website gedownload hebt, moet je deze handmatig installeren. Dit is echter heel erg makkelijk, want WordPress heeft dit heel erg makkelijk gemaakt. Om een externe WordPress plugin te installeren moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Login op het beheerdersgedeelte van je website
 2. Klik aan de linkerkant op de knop ‘Plugins’
 3. Aan de linkerkant is er nu een knop bijgekomen. Druk op ‘Nieuwe plugin’
 4. Vanboven zie je de knop ‘Uploaden’, klik hier op
 5. Kies vervolgens het .zip bestand van de plugin die je hebt gedownload
 6. Klik op ‘Nu installeren’
 7. De plugin zal nu geïnstalleerd worden
 8. Klik vervolgens op ‘Plugin activeren’ om de plugin actief te zetten

Zo zie je maar dat een WordPress plugin installeren die je vanaf een externe website hebt gedownload, helemaal niet moeilijk is. Je hoeft eigenlijk alleen maar het .zip bestand te uploaden, en WordPress doet de rest!

Update: Zojuist heb ik een video gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je WordPress plugins kunt installeren. Bekijk de video hieronder.


Tip: Er zijn een aantal plugins die je sowieso moet installeren, namelijk de Yoast SEO plugin (voor goede zoekmachine optimalisatie van je website), Contact Forms 7 om eenvoudig contactformulieren te maken en Better WP Security om je WordPress website beter te kunnen beveiligen. Ik raad je ook zeker om aan om deze plugins te gebruiken.

Heb je nog vragen over een WordPress plugin installeren, of loop je ergens vast? Dan hoor ik het graag van je in de reacties hieronder. Ik zal je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden!

10 reacties

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
  • Avatar
 4. Avatar
  • Avatar
   • Avatar
 5. Avatar

Laat een reactie achter