Wat is Google Analytics en hoe plaats je de code op je website?

logo van Google AnalyticsAls je al een tijdje actief bent in de ‘internet wereld’, zul je ongetwijfeld weleens gehoord hebben van Google Analytics.

Kort gezegd is Google Analytics een gratis tool van Google, welke het mogelijk maakt om de bezoekersstatistieken van je website in beeld te brengen.

Je kunt dankzij Google Analytics dus precies zien hoeveel mensen jouw website bezocht hebben. Maar dat is nog niet alles, want je kunt nog veel meer gegevens uit Google Analytics halen!

Wat kun je allemaal doen met Google Analytics?

Een aantal belangrijke functies van Google Analytics:

 • Precies zien hoeveel bezoekers er per dag, week, maand of jaar naar jouw website komen
 • Waardoor de bezoeker op jouw website gekomen is (via Google, een verwijzende website of bijvoorbeeld Social Media)
 • Uit welke plaats, gebied of land deze bezoekers komen
 • Hoelang bezoekers op jouw website blijven
 • Hoeveel pagina’s er gemiddeld op jouw website bekeken worden
 • Percentage van de hoeveelheid nieuwe bezoekers en terugkerende bezoekers naar jouw website
 • Bezoekersstroom (hoe mensen op jouw website terecht komen, en hoe ze navigeren op jouw website)

Daarnaast kun je ook nog zien met welke browser jouw website het meest bezocht word, net als het besturingssysteem, schermresolutie en nog veel meer.

Het is aan te raden om Google Analytics voor jouw website te gebruiken. Je kunt er een hoop nuttige en handige informatie uithalen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je niet veel bezoekers uit Google krijgt, kun je wat aan je zoekmachine optimalisatie doen.

Hoe installeer je Google Analytics op je website?

Om Google Analytics te kunnen gebruiken moet je een bepaald stukje code op jouw website plaatsen. Dat noemen ze de ‘Tracking code’. Dit is een unieke code die je van Google krijgt. Dankzij dit stukje code kan Google precies alle gegevens meten en gaat alles automatisch.

Hieronder een kort stappenplan om de Tracking code te verkrijgen

 1. Maak een account aan bij Google Analytics, of meld je aan als je dit al gedaan hebt
 2. Ga naar Beheerder (rechtsboven)
 3. Kies ‘Nieuw Account Maken’
 4. Vul de gegevens van je nieuwe website in
 5. Voltooi deze stap
 6. Vervolgens zie je jouw Tracking code

Heb je de Tracking code? Dan moet je deze op jouw website plaatsen. Hieronder leg ik uit hoe je dat eenvoudig kunt doen.

Een voorbeeld van een Tracking code van Google Analytics.

Dit is een voorbeeld van een Tracking code van Google Analytics. Deze code zorgt er voor dat alle gegevens netjes worden bijgehouden.

Het plaatsen van de Tracking code gaat heel erg makkelijk als jouw website op WordPress draait. Er zijn daar namelijk speciale plugins voor waardoor je in een paar stappen Google Analytics op jouw website kan instellen en de Tracking code kunt plaatsen.

Ik raad je aan om de Google Analytics for WordPress plugin van Yoast te gebruiken. Met deze plugin hoef je alleen maar toestemming te geven aan de website van Google Analytics, en de plugin zal de rest doen; makkelijker kan niet!

Draait jouw website niet op WordPress? Dan moet je de Tracking code in de broncode van jouw website plaatsen. Als je hier niet veel verstand van hebt, is het verstandig om dit te laten doen door iemand die dit wel kan. Schrik echter niet, want het is helemaal niet moeilijk.

Je moet de Tracking code direct voor de </head> van je webpagina’s plaatsen. Een andere manier is om de Tracking code in het footer bestand van je website te plaatsen. Dit bestand wordt namelijk op iedere pagina van je website automatisch geladen.

Nogmaals: ben je niet erg bekend met HTML en PHP, dan is het aan te raden om dit door iemand anders te doen. Het is zonde om er veel tijd aan te besteden, terwijl iemand anders dit binnen 2 minuten voor je kan doen.

Video

In de onderstaande video leg ik uit hoe je Google Analytics op je WordPress website kunt instellen.

Gebruik Google Analytics vandaag nog

Je doet er goed aan om Google Analytics zo snel mogelijk op jouw website te installeren. Je kan meteen beginnen met het meten van gegevens en je krijgt een goed beeld van het type bezoekers op jouw website, en hoe de bezoekers op jouw website terecht komen.

Gebruik jij deze handige, gratis tool van Google al? En wat zijn jouw ervaringen er mee? Of lukt het je niet om de Tracking code op jouw website te plaatsen?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

5 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
  • Avatar

Laat een reactie achter