Hoe moet je een WordPress thema installeren?

het logo van WordPressHet mooie van WordPress is dat je het uiterlijk heel makkelijk kunt aanpassen naar jouw wensen – zonder dat je dat daar enige technische kennis voor nodig hebt.

Je kunt namelijk eenvoudig een ander WordPress thema installeren. Dit is zelfs zo makkelijk, dat je dit met een aantal muis klikken al kunt doen!

Weet je niet precies hoe een WordPress thema installeren moet? In dit artikel zal ik stap voor stap uitleggen hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Er zijn twee manieren om een WordPress thema te installeren:

 • WordPress thema installeren vanuit de ‘Theme Directory’ 
 • WordPress thema installeren vanaf buitenaf

Beide manieren zijn eigenlijk heel erg eenvoudig en snel. Je hebt geen technische kennis nodig, en een ander thema is binnen enkele minuten geïnstalleerd.

Manier #1: WordPress thema installeren vanuit de Theme Directory

De Theme Directory zit standaard in jouw WordPress website. Als je in het beheerders gedeelte naar Weergave > Thema’s > Thema’s Installeren gaat, kom je automatisch op een pagina waarnaar je kunt zoeken naar thema’s. Je kunt daar ook thema’s selecteren op bijvoorbeeld kleur, het aantal kolommen en een bepaald onderwerp.

Een WordPress thema installeren is erg eenvoudig uit de Theme Directory

Een screenshot uit de WordPress theme directory. Via de knop ‘Uitgelicht’ kun je een aantal thema’s vinden die speciaal door de redactie zijn geselecteerd! Druk je op ‘Installeren’, dan zal het thema gedownload en geïnstalleerd worden.

Als je een thema hebt gezien wat je graag wilt gebruiken voor jouw WordPress website moet je simpelweg op ‘Nu installeren’ klikken. Als je dat gedaan hebt, kom je op een pagina waar je de inlog gegevens van jouw FTP-host in moet vullen. Deze gegevens kun je navragen bij de hosting partij van jouw website. Zeer waarschijnlijk heb je deze ook via de mail gekregen toen je het hosting pakket aanschafte.

Heb je de inlog gegevens van de FTP ingevuld? Klik dan op volgende en je zult zien dat het thema gedownload zal worden. Dit gaat allemaal automatisch, en hier hoef je niks voor te doen.

Als het thema gedownload is, kun je kiezen om het thema te activeren. Als je dat doet, staat het thema actief op jouw WordPress website. Makkelijker toch ;)?

Update: Zojuist heb ik een video gemaakt waarin je precies kunt zien hoe je een WordPress thema kunt installeren vanuit de Theme Directory. Bekijk de video hierboven.

Manier #2: WordPress thema installeren vanaf buitenaf

Kun je nou geen geschikt thema vinden in de Thema Directory? Dan kun je er voor kiezen om een WordPress thema te downloaden vanaf een externe site. Dit zijn vaak thema’s waar je voor moet betalen. Betaalde WordPress thema’s zijn echter vaak wel mooier, en bieden veel meer functionaliteit.

Als je op zoek bent naar een betaald WordPress thema, dan raad ik aan om deze te downloaden op ThemeForest.net. Hier vind je de meeste en de beste WordPress thema’s, tegen een betaalbare prijs.

Als je een WordPress thema gekocht hebt, krijg je – als het goed is – een .zip bestand met daarin het thema. Dit bestand moet je uitpakken met bijvoorbeeld WinRAR of een ander programma wat dat voor je kan doen. In het uitgepakte bestand zul je verschillende mappen zien. In één van die mappen (het verschilt per thema) zul je een ander .zip bestand zien; deze heb je nodig.

Om het thema te installeren, moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Ga naar het beheerders gedeelte van je WordPress website
 2. Ga naar Weergave > Thema’s
 3. Druk op ‘Thema’s installeren’
 4. Klik vervolgens vanboven op de knop ‘Uploaden’
 5. Upload daar het .zip bestand wat in één van de mappen van het uitgepakte bestand staat
 6. Klik op ‘Nu installeren’
 7. Klik op ‘Activeren’ om het thema actief te maken op jouw website, zodat iedereen het thema kan zien
 8. Klaar!

Zo zie je maar dat een WordPress thema welke je vanaf buitenaf gedownload hebt, heel makkelijk is om te installeren.

Ben je nou niet tevreden over je thema? Dan kun je deze eenvoudig uitzetten door een ander thema te activeren. Dit doe je door in het beheerders gedeelte naar Weergave > Thema’s te gaan.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over deze handleiding om een WordPress thema te installeren. Is het gelukt, of kom je nog enkele problemen tegen?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

21 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
 2. Avatar
  • Avatar
 3. Avatar
  • Avatar
 4. Avatar
  • Avatar
 5. Avatar
  • Avatar
 6. Avatar
 7. Avatar
 8. Avatar
 9. Avatar
  • Avatar
 10. Avatar
  • Avatar
 11. Avatar
  • Avatar
 12. Avatar
  • Avatar

Laat een reactie achter