WordPress permalinks aanpassen, hoe moet dat?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Een logo voor WordPress permalinks

WordPress is een geweldig CMS (Content Management System) om eenvoudig een website te maken en deze ook te onderhouden. Daarnaast is WordPress ook nog eens erg zoekmachine vriendelijk.

Vreemd genoeg zijn de permalinks die WordPress aan berichten en pagina’s geeft niet erg zoekmachine vriendelijk. Maar gelukkig kun je deze permalinks ook aanpassen.

In dit artikel lees je precies hoe je de permalinks moet aanpassen, en welke permalinks je het beste kunt gebruiken.

Wat zijn permalinks?

Eerst even wat achtergrond informatie over permalinks, want misschien weet je wel helemaal niet wat een permalink is.

Een permalink is het webadres (de URL) van een desbetreffende pagina. Een permalink kan dus bijvoorbeeld https://www.internetsuccesgids.nl/wordpress zijn. Het adres voor /wordpress is het hoofdadres van de website, en /wordpress is een pagina op de website. Zoals je ziet gaat die pagina over WordPress.

En daarmee komen we ook meteen bij een stukje zoekmachine optimalisatie.

Standaard zijn de permalinks in WordPress als volgt: https://jouwdomein.nl/?page_id=21. Dit is geen zoekmachine vriendelijke permalink. Deze permalink geeft niet aan waar de pagina over gaat of wat je op die pagina kunt verwachten.

Het is beter om een permalink te hebben met daarachter de zoekwoorden waar de pagina over gaat (zoals dus https://www.internetsuccesgids.nl/wordpress).

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Hoe kun je WordPress permalinks aanpassen?

De permalinks zijn in WordPress eenvoudig aan te passen. Je hebt er geen technische kennis voor nodig, en het is eigenlijk al met een paar klikken gedaan. Om WordPress permalinks aan te passen moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Log in op het beheerdersgedeelte van je WordPress website
 2. Ga naar Instellingen
 3. Klik vervolgens op ‘Permalinks’ (aan de linkerkant)
 4. Hier kun je kiezen wat de permalinks van jouw website moeten worden (bij algemene instellingen)
 5. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’
 6. Klaar!
WordPress permalinks aanpassen kun je eenvoudig doen in het beheerdersgedeelte.
Hierboven zie je de instellingen om de WordPress permalinks aan te passen. Je kunt kiezen uit verschillende permalinks. Ik raad aan om ‘Berichtnaam’ te gebruiken.

Update: Zojuist heb ik een video gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je de WordPress permalinks kunt aanpassen. Je ziet precies hoe ik dat doe. Bekijk de video hieronder.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Goede permalinks voor SEO

Persoonlijk zou ik kiezen om de permalinks op ‘Berichtnaam’ te zetten. Google houdt namelijk van een zo kort mogelijke URL. Door de permalinks op ‘Berichtnaam’ te zetten krijg je dus alleen de naam van het bericht als permalink.

Andere goede ‘permalink structuren’ zijn:

 •  /one-static-keyword/%postname%/ (bijvoorbeeld: internetsuccesgids.nl/wordpress/berichtnaam)
 •  /%category%/%postname%/ (bijvoorbeeld: internetsuccesgids.nl/tutorials/berichtnaam)
 •  /%tag%/%postname%/
  (bijvoorbeeld: internetsuccesgids.nl/tricks/berichtnaam)
 • /%year%/%month%/%postname%/ (bijvoorbeeld: internetsuccesgids.nl/2013/04/05/berichtnaam)

Deze moet je dan invoeren bij ‘Aangepaste structuur’.

Als je de permalinks hebt aangepast hoef je voor de rest niks meer te doen. WordPress past zelf automatisch alle huidige permalinks aan.

Zo zie je maar dat WordPress plugins aanpassen heel erg makkelijk is en het eigenlijk zo gebeurd is. Het is weliswaar een kleine moeite, het is wel iets wat je moet doen als je hoog in Google wilt komen.

Heb jij de WordPress permalinks al aangepast? Of heb je problemen met het instellen? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

62 reacties op “WordPress permalinks aanpassen, hoe moet dat?

 1. Hi,
  Ik krijg bij die wijziging een Page Not Found melding voor iedere pagina van mijn blog. Ongeacht welke keuze ik maak, alleen bij ‘standaard’ werken de pagina’s. Wat doe ik fout?
  Gr. Josien

    1. Jessica, dank je wel voor je antwoord! Ik heb gisteren tot laat gezocht hoe ik het voor elkaar kon krijgen om WPGlobus te laten werken. Je hebt in 1 klik mijn probleem opgelost. Erg fijn. Nogmaals, dank je wel!

 2. Hallo Jacko,

  ik heb vraag over het aanpassen van je facebook link op de hoofdpagina.
  De link die nu geplaatst is op http://www.veendam1894.nl is niet juist.
  Dit is een verouderde link en men is inmiddels gestart met een nieuwe facebookpagina voor de club.
  Alleen wil ik nu deze link aanpassen.
  Heb al overal gezocht maar kan het niet vinden.
  Heb jij een oplossing?

  Hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Harmen de Jong

  1. Hoi Harmen,

   Dat ligt er aan welk website systeem jij gebruikt en waar je de link van je Facebook-pagina hebt geplaatst. Als ik jou was zou ik contact opnemen met de webmaster, dan kan die dat voor jou aanpassen :-).

   Succes!

 3. Hallo, Ik probeer de permalinks goed te krijgen. Maar zodra ik kies voor bijv. de categorie Berichtnaam. krijg ik de 404 melding. Waar ligt dit aan?
  groet, irene

 4. Ik ben bezig met met maken van mijn eerste site met WordPress en heb gedaan wat je hierboven aanbeveelt (Permalink = Berichtnaam). Bij alle pagina’s is in WordPress de permalink aangepast. Als ik naar een pagina toe navigeer vanuit het hoodmenu (bv. new.asyafastfood.nl/Contact/), dan krijg ik een 404. Pagina niet gevonden.

  Als ik de instelling terugzet naar standaard en navigeer naar “Contact”, dan ga ik wel naar de juiste pagina (met natuurlijk …\?page_id=140).

  Hoe kan dit?

 5. Hartelijk dank voor de uitleg maar heb nog wel even een vraag.
  Ik heb bovengenoemde handelingen allemaal goed uitgevoerd en zie ook bij “pagina bewerken” dat de permalink goed is gewijzigd. Echter als ik in de tekst (van een pagina) een hyperlink aanmaak en daarna vervolgens op de “bijwerken” knop druk dat krijg ik meteen weer een page_id= vermelding als hyperlink te zien en niet de hyperlink naam. Is er wellicht nog een setting die ik moet aanvinken?
  Alvast bedankt voor de reacties.

  1. Hoi Martin,

   Normaal gesproken zou dit zo goed moeten staan. Zeker omdat je aangeeft dat je de permalink goed ziet staan.
   Wat ik in dit geval zou doen is het even overleggen met je hosting. Misschien dat er van hun kant iets nog niet goed staat.

   Wanneer je de stappen zoals bovenvermeld uitgevoerd hebt, zou in ieder geval alles goed moeten staan!

   Succes!

 6. Bedankt en zal het bij hun navragen.

  Wel vreemd dat de permalinks gewoon de benaming aangeven en geen page_id maar dat de aangemaakte hyperlinks in de tekst (van een pagina) wel “terugspringen” naar page_id…..?!

  Nogmaals dank.

 7. beste Jack,

  ik ben op het internet aan het zoeken. maar kijg het niet direct gevonden.
  Bij het wijzigen van permalinks zoals je in bovenstaande uitleg aangeeft. Heeft dit dan alleen betrekking op Post of ook op Products op je WordPress pagina??

 8. Bedankt. Ik heb een groot aantal foto’s in mijn galeries staan. Een gedeelte hiervan heb ik eerder upgeload met een andere naam die niet goed was voor SEO. Nu ik de foto’s hernoemd heb zie ik toch de oude permalink staat die ook nog eens te lang is. Kan ik die permalinks “refreshen” of iets dergelijks waardoor ik niet alles handmatig hoef aan te passen ? Dank !

 9. Beste Jack,

  Ik heb een website gemaakt domeinnaam.nl/test Deze heb ik gekloond in Direct Admin met Installatron in de root dus domeinnaam.nl maar als ik nu de standaard permalink van wordpress gebruik doet de URL het goed en opent die alle pagina’s maar als ik de aangepaste structuur gebruik /%postname% dan blijft de URL domeinnaam.nl/test actief bij het openen van alle pagina’s en heeft ie ook niet de veranderingen doorgevoerd die ik in domeinnaam.nl/wp-admin gedaan heb. Ik wil natuurlijk graag de aangepaste structuur maar hij pakt dan in de URL telkens “test” mee op alle pagina’s en laat dus de veranderingen niet zien. Ligt dit ook aan .htaccess ?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Hoi Desiree!

   Ik denk dat ik al weet wat dit is, je website adres staat nog op domeinnaam.nl/test.
   Deze kun je aanpassen door naar Instellingen > Algemeen te gaan, en daar zowel WordPress-adres als Siteadres aan te passen, en /test weg te halen.

   Dan denk ik dat het goed staat!

   Succes!

   1. nee helaas…. beiden staan goed op domeinnaam.nl (zonder /test)
    Ik heb WP Super Cache als plug-in, die heb ik nu gedeactiveerd maar ook dat helpt niet.
    Nog andere mogelijkheden waar het aan kan liggen?

    1. Jammer!

     Dan is de kans groot dat dit inderdaad aan je .htaccess ligt. Het beste kun je even contact opnemen met je hostingpartij, wellicht dat zij je verder kunnen helpen.

     Succes!

 10. Contact met de hostingprovider gehad die antwoordt
  ??? en waarom zou dat dan……
  hebt u er iets speciaals in ?
  Ik weet niet van het bestaan van zo’n bestand dus laat staan dat ik er iets in heb gezet en/of veranderd!
  Dit lees ik zelf in FileZilla als ik inlog:
  Status: Mappenlijst ophalen…
  Status: Mappenlijst van “/” opmaken geslaagd
  Status: Mappenlijst van “/public_html” ophalen…
  Status: Mappenlijst van “/domains/domeinnaam.nl/public_html” opmaken geslaagd
  En ik zie in de root onder public.html dit bestand staan. Wat staat er nu standaard in zo’n .htaccess ??

  1. Hoi Desiree,

   Ik ben zelf ook geen techneut ;-). Het beste kun je dit aan iemand uitbesteden.
   Plaats bijvoorbeeld een topic op SiteDeals.nl of Freelancer.nl en besteed het uit.
   Kost je veel te veel tijd en energie zo.

   Succes!

  1. Hoi Johan,

   Dat verschil is enorm. Als je SEO-vriendelijke permalinks gebruikt (dus de berichtnaam) in plaats van “onvriendelijke”, dan ga je daar veel voordeel van krijgen.

   Wat dat voordeel precies voor jouw website gaat zijn, kan ik natuurlijk lastig zeggen, maar je site gaat er sowieso niet op achteruit ;-).

   Succes!

 11. Ik heb een probleem met mijn permalinks. Ik gebruik een aangepaste structuur (/%category%/%postname%/), maar WordPress kijkt bij het verwijzen van de link alleen naar de postname. Dus als ik bijvoorbeeld naar wp.hindoedharma.nl/hindoeisme/goddelijke-gedaantes/krishna ga, kom ik uit op http://wp.hindoedharma.nl/rituelen/aarti-s/krishna/. Ik ben bezig de site over te zetten van Joomla! naar WordPress en loop hier toch wel tegenaan (bij Joomla! heb ik dit niet). De postnames in de permalink krijgen automatisch cijfertjes en dat wil ik dus niet.

 12. Hoi,

  Ik krijg bij mijn instellingen niet de optie : permalinks. Nu had ik gelezen dat het komt omdat ik zogezegd geen betalende versie heb.. Maar ik heb er wel 1. Weet jij hoe dit komt?

 13. Ik heb op de website al permalinks ingesteld, alleen wil ik deze wijzigen omdat er diverse url’s bij de onjuiste pagina’s staan. Hoe kan ik (en kan ik) de url makkelijk aanpassen, zodat deze bij de juiste pagina staat zonder dat de inhoud van de pagina wijzigt?

 14. Beste Jacko
  Ben al een tijdje aan het zoeken hoe ik dit moest doen. Bedankt voor je tips en helemaal geweldig. Via mijnhostnet zo makkelijk te veranderen! Scheelt me heel wat tijd.

  1. Hoi Eric,

   Hiervoor moet je een SSL certificaat kopen, en daarna de site omzetten naar ‘https’.
   Als je daar zelf geen verstand van hebt, raad ik aan om dit uit te besteden, anders kun je er (per ongeluk) voor zorgen dat je site niet meer werkt.

   Succes!

 15. Hallo Jacko,
  Heb zojuist alle permalinks succesvol gewijzigd. Omdat er in mijn omgeving veel van dezelfde bedrijven zitten, komt er een hele stapel andere bedrijven eerst in google. Ik heb in al mijn permalinks mijn afzetgebied genoemd, maar nog zie ik mezelf niet naar voren komen in google op sowieso de eerst tien pagina’s. Het is wel pas een half uur geleden dat ik dit gedaan heb. Kan het zijn dat google mij gewoon niet vindt? Mijn site is http://www.deaandachtigenar.nl

 16. Hoi Jacko,

  Dank je voor je tips! Nu vraag ik me af, als ik de permalinks aanpas van mijn site, waarop ruim 500 artikelen staan, wat gebeurt er dan met de oude permalinks die ik bijvoodbeeld heb gedeeld op Facebook en Twitter? Komt daar een redirect op?
  Ik heb nu de permalink met datumnotatie eraan vast en wil hem graag omzetten naar alleen de berichtnaam.

  Alvast bedankt!
  groetjes,

  Bregje

  1. Hey Bregje,

   Er zal dan als het goed is automatisch een redirect komen; echter moet je aan Google nog wel deze redirect doorgeven (301 redirect); wat best wat werk is als je 500 artikelen hebt!

   1. Hi Jacko,

    Dank je voor je reactie! Begrijp ik goed dat ik die 301 redirect dan per artikel moet doorgeven? Dan is het inderdaad nogal een klus. Heb altijd gedacht dat ik het nooit kon wijzigen, dus baal nu wel dat ik er nu pas achter kom.
    Ik ga eens even lezen hoe die redirect precies in zijn werk gaat, Thanks!

    groetjes Bregje

 17. Volgens mij kan (en moet) het veel eenvoudiger:
  kan via de wordpress plugin “Simple 301 Redirects”
  daar zit ook een wildcard functie op.
  En moet …. ik heb ondervonden dat via .htaccess het bij WordPress juist niet goed gaat (en heb veel ervaring met deze vorm van redirect). Met de plugin wel.

 18. Hoi,

  Ik heb de permalink aangepast naar http://www………….. .nl/voorbeeld-bericht/
  en wijzigingen opgeslagen. Hij doet geen een optie van permalink op onze website.
  Hij geeft alleen maar de naam van de website en geen een vorm van link op de andere pagina’s

  Wat kan ik hier aan doen?

 19. Hi Jacko,

  Ik heb via settings > permalinks> mijn permalinks aangepast naar > post name. Maar zodra ik de permalink wil aanpassen op mijn >edit page verdwijnt een gedeelte van mn content die ik op die page heb. Hoe kan ik dit oplossen?

  Alvast heel erg bedankt!

 20. ik gebruik post types, en maak daarbij zelf codering op een php pagina. en geef ze dan een pagenaam-pagina.php neem. Alleen heel raar werkt de ene page-php wel en de andere niet… htaccess heb ik veranderd. en de permalink ook. maar niks helpt. ja als ik hem op standaard zet maar ja dat wil ik niet heb jij een idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *