
In WordPress is het mogelijk om gebruikers aan te maken en deze te voorzien van rollen en rechten. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld een WordPress website hebt, waarin meerdere gebruikers berichten kunnen plaatsen.
Maar wat betekenen deze rollen eigenlijk? Wat kan een ‘redacteur’ wel, wat een ‘auteur’ niet kan?
In dit artikel zal ik vertellen wat de rollen in WordPress precies inhouden, en welke rechten gebruikers hiermee hebben.
Inhoudsopgave
Welke WordPress rollen zijn er?
Er zijn in WordPress standaard 5 rollen welke je aan een gebruiker kunt toekennen, namelijk:
- Abonnee
- Beheerder
- Redacteur
- Auteur
- Schrijver
Wanneer een gebruiker zich aanmeld is hij of zij standaard ‘Abonnee’. Als je dat wilt kun je dit veranderen via het beheerdersgedeelte van je WordPress website. Hiervoor ga je naar ‘Gebruikers’, ‘Alle gebruiker’ en selecteer de gebruiker die je van rol wilt veranderen. Daar kun je kiezen tussen de bovenstaande rollen.
Welke rechten hebben deze rollen?
Ik kan me voorstellen dat het verschil tussen bijvoorbeeld de ‘Auteur’ en ‘Schrijver’ rol moeilijk in te denken is. Een auteur klinkt namelijk hetzelfde als een schrijver. Toch zit er wel degelijk verschil in. Ik zal de rollen even per rol toelichten.
Abonnee
Een abonnee is in principe niets meer dan een lid van je website en kan geen artikelen toevoegen. Het enige wat een abonnee kan is inloggen op je website, zodat hij of zij niet telkens zijn of haar gegevens hoeft achter te laten om een reactie op je website achter te laten.
Auteur
Een auteur kan berichten aanmaken, bewerken en publiceren. Let op: de auteur kan niet andermans berichten bewerken.
Beheerder
De beheerder kan simpelweg alles en kan elke menuknop van het beheerdersgedeelte van je website zien. De beheerder is als het ware de eigenaar van de website.
Redacteur
Een redacteur kan zelf berichten maken, publiceren en bewerken, en kan ook andermans berichten bewerken.
Schrijver
De schrijver kan alleen berichten aanmaken, maar niet publiceren of andermans berichten aanpassen. Wanneer iemand de schrijver-rol heeft, moet een redacteur of beheerder de berichten goedkeuren en publiceren voordat deze te zien is op de website.
Hopelijk heb je nu een goed beeld van wat de WordPress rollen eigenlijk betekenen. Mocht je hierover nog vragen hebben, dan hoor ik het graag van je in de reacties hieronder!
Hoe Ik Met 1-2 uur 'werk' per dag minimaal 10K per maand verdien
Ontdek het #1 verdienmodel voor het opbouwen van een passief inkomen dankzij het internet

Bedankt voor de interessante informatie
Even een vraag over een abonnee:
Mag je vanwege de privacy regels een abonnee ook mailen? Of toevoegen aan je mail lijst?
Hoi Raymond,
Dit zou ik niet doen. Ze hebben geen toestemming gegeven hiervoor, dus zou niet zo netjes zijn ;).
Hier is wel een plugin voor: https://wordpress.org/plugins/subscribe-to-double-opt-in-comments, maar dit is voor mensen niet erg aantrekkelijk.
Je kunt beter een opt-in formulier op je website maken.
Succes!
Dank je wel voor je antwoord.
Nee dat was ook mijn gedachten erachter.
Dank je wel!