Affiliate marketing, wat is affiliate marekting

De digitale wereld ligt aan je voeten. Via het internet blijf je niet alleen in contact met vrienden en geniet je van vermaak, maar kun je ook nog geld verdienen. Als je online geld wilt verdienen, heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Eén van de beste online verdienmodellen is affiliate marketing.

Wat is affiliate marketing precies? Hoeveel geld kun je met affiliate marketing verdienen? Wat moet je doen/weten voordat je succesvol kunt worden? En wat zijn belangrijke aandachtspunten bij dit online verdienmodel? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel over affiliate marketing!

Wat is affiliate marketing precies?

Affiliate marketing is het promoten van producten die bepaalde bedrijven verkopen. Dit kunnen bijvoorbeeld de producten van Bol.com, Coolblue en Amazon zijn. Via je eigen website promoot je deze producten, waarbij het de wens is dat je bezoeker overgaat tot aankoop. Is dat het geval? Dan ontvang je hier een commissie voor.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Het stappenplan bij affiliate marketing

Affiliate marketing is een vrij eenvoudig online verdienmodel. Kijk maar eens naar dit eenvoudige stappenplan, waarmee we affiliate marketing nog beter uit kunnen leggen:

 • Een bezoeker komt, bijvoorbeeld via Google, op je website uit
 • Op je website maak je de bezoeker warm om een bepaald product te kopen
 • Op je website kan de bezoeker op een link klikken, waarmee hij of zij in de webshop van de verkopende partij uitkomen
 • In de webshop van de verkopende partij gaat de bezoeker over tot aankoop van het product
 • Je ontvangt hier commissie voor, aangezien je de bezoeker warm hebt gemaakt voor het betreffende product

Dit klinkt vrij eenvoudig, nietwaar? Dat klopt, maar affiliate marketing verdient toch nog wat extra toelichting. Hieronder geven we je daarom antwoord op een paar veelgestelde vragen!

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Inhoudsopgave

Welke partijen spelen een rol bij affiliate marketing?

Affiliate marketing is een interessant verdienmodel, waarbij meerdere partijen een belangrijke rol spelen. De vier belangrijkste partijen zetten we graag even voor je op een rijtje:

 • De affiliate marketeer. Dit ben jij. Je gaat namelijk producten promoten die door andere webshops verkocht worden. Hoe je deze producten gaat promoten, is volledig aan jou. Je kunt dit met een eigen affiliate website, affiliate webshop of zelfs via social media doen.
 • Affiliate netwerk. Dit is een netwerk waarbij je je aan kunt melden. Je kunt dit netwerk het beste zien als een tussenschakel tussen je en de verkopende partij. Verkopende partijen melden zich bij zo’n netwerk aan, waarna je je voor een campagne van de verkopende partij aan kunt melden. Wordt deze aanmelding goedgekeurd? Dan kun je de producten van de verkopende partij promoten.
 • Verkopende partij. De verkopende partij is dus de partij waar je mee samen gaat werken. Je hoeft hiervoor niet altijd gebruik te maken van een affiliate netwerk. Als je de producten van Bol.com wilt promoten, kun je je namelijk rechtstreeks bij Bol.com aanmelden.
 • De bezoeker. Uiteindelijk is de bezoeker de belangrijkste partij voor jou. Als je geld met affiliate marketing wilt verdienen, heb je hier namelijk bezoekers voor nodig. Bezoekers moeten op je website komen, op de affiliate link klikken en uiteindelijk tot aankoop overgaan. Alleen in dat geval ontvang je een mooie commissie.

Wat is het verschil tussen een affiliate netwerk en affiliate programma?

In de wereld van affiliate marketing vliegen de termen je om de oren. Zo hebben we je hierboven al kennis laten maken met een affiliate netwerk, terwijl ook nog de term ‘affiliate programma’ bestaat.

Dit is niet hetzelfde. Een affiliate netwerk is een partij als Tradetracker, waarbij je je voor campagnes van meerdere verkopende partijen aan kunt melden. Een affiliate programma is het programma van eigen, grote webshops. Bekende voorbeelden hiervan zijn Bol.com, Amazon en Coolblue.

Meld je je voor het affiliate programma van Bol.com aan? Dan kun je alleen de producten van Bol.com promoten. Meld je je bij een affiliate netwerk aan? Dan kun je je voor meerdere campagnes aanmelden, waardoor je producten van meerdere webshops kunt verkopen.

Hoe stuur je de bezoeker door naar de affiliate producten?

Een bezoeker stuur je op een eenvoudige manier door naar de webshop: met een affiliate link. Dit is een link met daarin een speciale code. Deze code wordt door de webshop herkend. Mocht er uiteindelijk een order ontstaan, weet de webshop hierdoor dat deze webshop op je conto moet komen. En dat je dus de commissie moet krijgen.

Je hoeft niet altijd gebruik te maken van een normale affiliate link. Je kunt namelijk ook met banners, afbeeldingen of buttons aan de slag gaan. Achter deze banners, afbeeldingen en buttons schuilt uiteraard wel een affiliate link, maar die is niet direct zichtbaar.

Affiliate Marketing

Onder aan de streep komt het puur op promoten aan. Je moet elke bezoeker warm weten te maken voor een specifiek product. Dit doe je door overtuigende content te schrijven, maar ook door voor een gelikte website te zorgen. In dit artikel voorzien we je van de beste tips om succesvol met affiliate marketing te worden!

Hoeveel geld kun je met affiliate marketing verdienen?

Meer en meer mensen willen een tweede inkomstenbron opbouwen. Of willen graag een passief inkomen opbouwen. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je je mogelijk al in meerdere online verdienmodellen verdiept. Naast affiliate marketing zijn ook YouTube Automation en Dropshipping erg populair.

Met alle online verdienmodellen kun je een hoop geld verdienen, zolang je het maar op de juiste manier aanpakt. Maar, hoeveel geld kun je nou precies met affiliate marketing verdienen? Er bestaat niet één antwoord op deze vraag.

Feit is dat je echt veel geld kunt verdienen. Er zijn voldoende verhalen bekend van affiliate marketeers die een omzet van € 20.000 á € 30.000 per maand draaien. Hier moeten uiteraard de kosten nog van af, maar van dit bedrag blijft een heel groot gedeelte over. Dat klinkt interessant, nietwaar?

Hoeveel geld je uiteindelijk gaat verdienen, is afhankelijk van jezelf. Hoe meer input je levert, des te meer output je uiteindelijk vergaart. Dit houdt in dat je door hard te werken veel geld met affiliate marketing kunt verdienen. Let wel op: deze zekerheid heb je niet. In het leven bestaan nu eenmaal geen garanties.

Succes met affiliate marketing is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk echt gemotiveerd zijn, je moet hard werken, je moet kennis van zaken hebben en je moet je geduld bewaren. In de eerste maanden dat je met affiliate marketing aan de slag gaat, verdien je waarschijnlijk niets. Pas na een paar maanden begint het balletje te rollen, waardoor je alsnog veel geld kunt gaan verdienen.

Wil je meer weten over de verdiensten van affiliate marketing? Op internet vind je meerdere succesverhalen van succesvolle affiliate marketeers. Neem deze succesverhalen vooral eens op je gemakje door. Je krijgt hiermee niet alleen inzichten in de mogelijkheden, maar het inspireert je waarschijnlijk ook nog.

Welke producten kun je promoten bij affiliate marketing?

Hoe je met affiliate marketing aan de slag gaat, is volledig van jezelf afhankelijk. Je bent in principe in staat om alle mogelijke producten te promoten. Wij raden je daarom vooral het volgende aan:

 • Ga op zoek naar je passies. Weet je wat je passies zijn? Dan kun je eens nagaan of je met een van die passies aan de slag kunt gaan via affiliate marketing. Als je ergens passie voor hebt, werk je een stuk beter. Ook heb je een langere spanningsboog en waarschijnlijk meer motivatie om het tot een succes uit te laten groeien.
 • Doe onderzoek naar de concurrentie. Als je de beste koelkasten wilt promoten, heb je met veel concurrentie te maken. Je doet er daarom verstandig aan om eerst goed onderzoek naar de concurrentie te doen. Dit geeft inzichten in onderwerpen waarbij je mogelijk relatief eenvoudig de gewenste resultaten kunt behalen.
 • Meld je bij meerdere netwerken & programma’s aan. Wil je een niche website opzetten? Of wil je je juist op meerdere soorten producten inrichten? In beide gevallen kan het interessant zijn om je bij meerdere netwerken en programma’s aan te melden. Dat stelt je in ieder geval in staat om nog meer producten te promoten met affiliate marketing.

Op dit gebied heb je in ieder geval alle touwtjes in eigen handen. Je bepaalt zelf wat voor soort producten je promoot. Je bepaalt zelf welke producten van welke merken je promoot. En je bepaalt ook hoe je deze producten promoot. Daar lees je hieronder meer over.

Hoe kun je producten promoten met affiliate marketing?

Voor het promoten van producten via affiliate marketing heb je twee dingen nodig:

 • Een affiliate link. Hiervoor moet je je dus aanmelden bij een affiliate netwerk en/of –programma.
 • Een platform. Je hebt ook een platform nodig waarop je de producten kunt promoten. Het mooie is dat je tegenwoordig uit meerdere soorten platformen kunt kiezen.

Affiliate marketing via e-mail

E-mailmarketing is in de afgelopen jaren erg groot geworden. Het is namelijk een laagdrempelige manier om veel mensen in een keer aan te spreken. Tegelijkertijd is het voor veel mensen ook de normaalste zaak om een mailtje te ontvangen. Dit maakt affiliate marketing via de e-mail erg interessant.

Heb je bijvoorbeeld een eigen maildatabase opgebouwd, bijvoorbeeld via je eigen website? Dan kun je nieuwsbrieven versturen, waarin je affiliate links opneemt. Je kunt deze mail vervolgens in een keer naar een grote groep mensen sturen.

Klinkt ideaal, nietwaar? Je hebt op dit gebied alleen wel met wetgeving te maken. Je mag namelijk niet zomaar mailtjes naar consumenten sturen. Dit mag alleen als ze je hier toestemming voor gegeven hebben. Je zou dus eerst een grote database met daarin veel e-mailadressen moeten vergaren. Dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan …

Affiliate marketing via een website

De meest voor hand liggende methode is om met een eigen website te starten. Met bijvoorbeeld WordPress maak je je eigen website, waarna je op deze website producten kunt gaan promoten. Hoe je dat doet, is volledig aan jezelf.

Zo is het mogelijk om voor een blogwebsite te kiezen. Je plaatst in dat geval allerlei blogartikelen, waarin je bijvoorbeeld de beste producten per productgroep omschrijft. Door hier waardevolle content over te schrijven, kan je website hoog gaan ranken in Google.

Affiliate marketing, wat is affiliate marketing

Het is ook mogelijk om met een vergelijkingswebsite te starten. Vooral als je je op een specifieke niche richt, kan dit interessant zijn. Let wel op: meerdere van deze niches zijn behoorlijk verzadigd. Dit geldt voor onder meer de abonnementen markt.

Bij affiliate marketing via een website heb je in ieder geval veel mogelijkheden. Je hebt echter ook met de nodige concurrentie te maken. Veel mensen zijn op dit moment met hun eigen affiliate website bezig. Maar, niet getreurd. Er zijn nog meer dan voldoende mogelijkheden om (veel) geld met affiliate marketing te verdienen.

Affiliate marketing via een webshop

Heb je altijd al een eigen webshop willen hebben? Houden alleen de verschillende nadelen van een webshop je enigszins tegen? Dan is het mogelijk interessant om affiliate marketing via een webshop te bedrijven.

Hoe dat werkt? Nou, vrij eenvoudig. Bij affiliate marketing via een webshop start je je eigen webshop. In deze webshop plaats je echter niet je eigen producten, maar de producten van de verkopende partijen. Door met affiliate links te werken, kun je je bezoekers vervolgens doorsturen naar de webshop van de verkopende partij.

Affiliate marketing via een webshop is vrij uitdagend. Dit komt vooral doordat je content nodig hebt om in Google te kunnen ranken. Op een blogwebsite is dit veel makkelijker te realiseren dan op een webshop. Je zou dus out of the box moeten denken en je creatieve brein zijn werk laten doen. Krijg je dat voor elkaar? Dan kun je met affiliate marketing via een webshop prachtige resultaten behalen.

Affiliate marketing via social media

In de recente jaren is affiliate marketing via social media erg populair geworden. Dit is namelijk precies wat veel influencers via TikTok en Instagram doen. Zij promoten producten van partners waar ze mee samenwerken, waarbij ze ook gebruik van affiliate links maken.

Is dit een ideale methode? Nee, deze methode is zeker niet voor iedereen weggelegd. Alleen als je een groot aantal volgers hebt, is het interessant om hiermee aan de slag te gaan.

Ook kan het een uitdaging zijn om je aan te melden bij een affiliate netwerk. Je hebt namelijk bij elk affiliate netwerk met bepaalde eisen te maken. Eén van de eisen is dat je de nodige content op je website of social media hebt staan. Op een website is dit uiteraard makkelijker te verwezenlijken dan op social media.

Bijkomend aandachtspunt: je hebt altijd met de regels van de social mediakanalen te maken. Veranderen de regels plots? Dan kan dit ten koste gaan van je verdienmodel en je verdiensten. Dit is, wat ons betreft, daarom niet de ideale manier om met affiliate marketing aan de slag te gaan.

Overzicht van affiliate netwerken

Zou je graag met affiliate marketing aan de slag willen gaan? Zoals duidelijk mag zijn, biedt dit online verdienmodel onwijs veel mogelijkheden. Je kunt hier veel plezier beleven en ook nog eens een hoop geld verdienen. Spreekt dat je aan? Dan is het zaak om met de juiste affiliate netwerken in zee te gaan. Enkele voorbeelden van goede affiliate netwerken zetten we voor je op een rijtje:

 • Tradetracker. In ons land is dit één van de beste en grootste affiliate netwerken. Bij Tradetracker hebben veel grote webshops zich aangemeld, waardoor je je voor meerdere grote campagnes aan kunt melden.
 • Tradedoubler. Meer dan 1500 adverteerders hebben zich bij Tradedoubler aangemeld. Ook bij dit affiliate netwerk kun je je dus voor veel campagnes aanmelden. Toch is gebleken dat Tradedoubler niet zo goed/populair is als Tradetracker.
 • Daisycon. Daisycon is eigenlijk met Tradetracker te vergelijken. Ook Daisycon is namelijk supergroot en werkt met veel partijen samen. De voorwaarden die Daisycon hanteert, zijn bovendien interessant te noemen.
 • Awin. Awin behoort eigenlijk met Tradetracker en Daisycon tot de top van affiliate marketing netwerken in ons land. Ook Awin werkt met veel partijen samen en heeft hierdoor voor elke affiliate marketeer iets te bieden.
 • Paypro.nl. Wil je voornamelijk digitale producten aanbieden? Dan zit je bij Paypro.nl goed. Via dit affiliate netwerk is het mogelijk om e-books, online cursussen, online trainingen en aanverwante producten te promoten. Houd er wel rekening mee dat je via dit netwerk geen fysieke producten kunt promoten.

Welke van deze affiliate netwerken spreekt je het meeste aan? Om tussen deze netwerken tot de juiste keuze te komen, moet je goed naar het onderwerp van je website kijken. Vervolgens moet je bepalen welke campagnes hierop aansluiten. Je kunt vervolgens goed nagaan bij welk netwerk je je het beste aan kunt melden. Of je kiest uiteraard voor meerdere netwerken.

Overzicht van affiliate programma’s

Naast de affiliate netwerken kun je je ook nog bij meerdere affiliate programma’s aanmelden. Enkele voorbeelden van deze programma’s hebben we ook voor je op een rijtje gezet:

 • Bol.com. Dit is zo’n beetje het populairste affiliate programma van ons land. Dit heeft uiteraard met de populariteit van Bol.com te maken en het ongekend diverse aanbod. Voor elke affiliate marketeer zijn er wel geschikte producten bij Bol.com te vinden.
 • Coolblue. Dat wat voor Bol.com geldt, geldt in iets mindere mate voor Coolblue. Bij Coolblue is het aanbod iets beperkter, maar kun je alsnog uit heel veel soorten producten kiezen. Ook het affiliate programma van Coolblue is daardoor geliefd.
 • Amazon. Ook de gigantische webshop Amazon is met haar eigen affiliate programma in ons land gekomen. Met dit programma kun je alle mogelijke producten van Amazon promoten. Aangezien het aanbod van Amazon internationaal is, biedt ook dit ongekend veel mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Op deze pagina heb je veel feitelijke informatie over affiliate marketing kunnen vinden. Wat denk je tot nu toe van dit online verdienmodel? We zijn bij Internet Succes Gids in ieder geval erg enthousiast over dit online verdienmodel.

Dit heeft voornamelijk met de unieke voordelen van affiliate marketing te maken. Als je dit online verdienmodel naast andere verdienmodellen ligt, biedt affiliate marketing louter voordelen. Over deze voordelen informeren we je hieronder.

Let wel op; neem je onderstaande voordelen door? Dan is de kans groot dat je al snel met affiliate marketing wilt starten. Verstandig, aangezien je met affiliate marketing veel geld kunt gaan verdienen!

Je loopt bij affiliate marketing weinig tot geen risico

Eén van de grootste voordelen van affiliate marketing is het gebrek aan risico. Als affiliate marketeer functioneer je namelijk alleen als een doorgeefluik. Je stuurt de bezoeker alleen door naar de webshop van de verkopende partij. Gaat de bezoeker over tot aankoop? Dan gaat de bezoeker een overeenkomst met de webshop aan. Je staat hier volledig buiten.

Doordat je geen risico loopt, hoef je ook niet bang te zijn voor bijvoorbeeld een claim. Dat is bij dropshipping of een eigen webshop een compleet ander verhaal. Als je bij die online verdienmodellen een klacht binnenkrijgt, ben je hier verantwoordelijk voor. Dat komt puur doordat je bij die online verdienmodellen wél een overeenkomst met de consument aangaat.

Bij affiliate marketing blijf je altijd buiten schot. Het enige waar je mee te maken hebt, is met je morele besef. Het is namelijk niet netjes om producten te promoten die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn. Verdiep je daarom goed in de producten die je promoot. En promoot alleen producten die je zelf ook zou verkopen. Dat is wel zo eerlijk, nietwaar?

Je kunt locatieonafhankelijk werken

Het mooie van affiliate marketing is dat dit zich volledig online afspeelt. Dit houdt in dat je niet aan een vaste locatie gebonden bent. Mocht je een leven als digitale nomade willen leiden, is dat met affiliate marketing meer dan goed mogelijk.

Zou je met dit online verdienmodel aan de slag willen gaan? In de basis heb je dan maar twee dingen nodig: een laptop en een goede internetverbinding. Als je hier de beschikking over hebt, kun je aan je eigen affiliate business werken.

Dit is uiteraard zeker in de moderne tijd erg interessant. Het is op dit moment namelijk vrij gebruikelijk om bijvoorbeeld vanuit het buitenland werken. Dit online verdienmodel leent zich daar prima voor. Zelfs als je op het strand in Spanje ligt, kun je aan je affiliate business werken.

Al met al biedt affiliate marketing op dit gebied veel mogelijkheden. Werk je toch liever op een vaste locatie? Ook dat is geen enkel probleem. je kunt affiliate marketing bijvoorbeeld ook prima combineren met je eigen baan. Dit betekent dat je overdag voor je baas werkt, waarna je ’s avonds nog aan je eigen affiliate business kunt werken. Ideaal!

Je geniet van veel vrijheid

Kies je ervoor om met affiliate marketing aan de slag te gaan? Dan kies je, wat ons betreft, voor pure vrijheid. Deze vrijheid uit zich eigenlijk op meerdere gebieden:

 • Je bepaalt zelf welke producten je promoot. Je hebt helemaal met niemand iets te maken bij het selecteren van de producten die je gaat promoten. Het enige waar je mee te maken hebt, is je morele besef. Je moet namelijk aan je bezoekers wel écht de beste producten aanraden.
 • Je bepaalt zelf hoe je de producten promoot. Hoe ga je precies de producten promoten? Dat is ook iets wat je volledig zelf kunt bepalen. Je bepaalt zelf op wat voor soort producten je richt en hoe je deze aan je bezoekers gaat promoten. De mogelijkheden die je hiervoor hebt, hebben we hierboven al benoemd.
 • Je bent niet aan een locatie gebonden. Zoals hierboven al aangegeven, ben je ook niet aan een locatie gebonden. Zolang je een internetverbinding tot je beschikking hebt, kun je met dit online verdienmodel aan de slag gaan. Ideaal, nietwaar?

Al met al heb je bij dit online verdienmodel alle touwtjes in eigen handen. Het enige waar je rekening mee te houden hebt, is met de regel- en wetgeving. Je moet bijvoorbeeld als affiliate marketeer aan een paar eisen voldoen. Zo ben je verplicht om belasting te betalen, om te melden dat je gebruik van cookies maakt en om je aan de regels van het affiliate netwerk/programma te houden.

Je kunt naar financiële vrijheid toewerken

Wist je dat je met affiliate marketing veel geld kunt verdienen? Zoals we eerder al aangegeven hebben, is het mogelijk om bijvoorbeeld € 30.000 omzet per maand te draaien. Dat is een ongekend bedrag, waarvoor je uiteraard wel een hoop moet doen en laten.

Maar, krijg je dat voor elkaar? Dan kun je uiteindelijk naar financiële vrijheid toewerken. Je kunt een flink passief inkomen opbouwen, waardoor je eigenlijk niet meer hoeft te werken. Of beter gezegd: je hoeft niet meer voor je baas te werken. De affiliate website draait op de achtergrond en zorgt daarmee voor je verdiensten.

Klinkt dit nou als muziek in de oren? Besef dan wel even goed dat succes je niet zomaar aan komt waaien. Je moet, zoals gezegd, hiervoor veel doen en laten. Verderop in dit artikel vind je nog 10-handige tips. Met deze tien tips is de kans groot dat je uiteindelijk de gewenste successen weet te behalen!

Je kunt je business makkelijk opschalen

Start je nu met je eigen affiliate website? Dan is het goed mogelijk dat je hier over een paar maanden al geld mee weet te verdienen. Daarbij is het ook mogelijk om je website verder te optimaliseren, waardoor je meer en meer geld verdient.

Lukt je dat? Dan is het vrij eenvoudig om je business op te schalen. Het werk dat je geleverd hebt, kun je namelijk vrij eenvoudig herhalen. Mocht je eenmaal een winnende formule in handen hebben, heb je echt goud in handen. Je kunt dit trucje keer op keer herhalen, waardoor je uiteindelijk nóg meer geld kunt verdienen.

Wil je liever niet je business opschalen? Ook dat is geen probleem. Als je eenmaal een goede affiliate website hebt, kun je hier een steady inkomen mee verdienen. Wat wil je nou nog meer?

Goed om te weten: je kunt na verloop van tijd mogelijk ook je affiliate website verkopen. Geïnteresseerden kijken hierbij vooral naar de omzet per maand die je met je website draait. Over deze omzet bieden ze vervolgens een multiplier; dit kan bijvoorbeeld 20 keer je omzet zijn. Draai je met je website een omzet van € 1.000 per maand? Dan kun je in dit voorbeeld je affiliate website van € 20.000 verkopen. Ook interessant, nietwaar?

Je hebt geen startkapitaal nodig

Wat is voor jou de reden dat je in dit artikel uitgekomen bent? Is deze reden terug te vinden in het feit dat je met een online verdienmodel aan de slag wilt gaan? Grote kans dat je je dan al in meerdere online verdienmodellen verdiept hebt.

Bij veel online verdienmodellen loop je al snel tegen een probleem aan: je hebt een flink startkapitaal nodig. Mocht je dit geld niet voorhanden hebben, is het überhaupt niet mogelijk om met het verdienmodel te starten. Hier heb je bij affiliate marketing gelukkig geen last van.

Voor dit online verdienmodel heb je eigenlijk geen startkapitaal nodig. Het enige dat je nodig hebt, is voldoende tijd. Je kunt namelijk makkelijk en gratis je eigen WordPresswebsite opzetten. Ook kun je zelf de content schrijven en zelf met SEO aan de slag gaan.

Heb je geen geld op je rekening staan? Zelfs dan kun je met dit online verdienmodel starten. Dit is dan ook een groot (en uniek) voordeel van affiliate marketing vergeleken met andere online verdienmodellen.

Je hebt geen klantcontact

Bij meerdere online verdienmodellen krijg je met veel klantcontact te maken. Dat is op zich leuk, maar hier gaat wel (erg) veel tijd in zitten. Dit is bovendien tijd waar je niet direct geld voor terug krijgt. Gelukkig is ook hier bij affiliate marketing geen sprake van.

Bij dit online verdienmodel heb je gewoonweg niet met klantcontact te maken. Dit komt puur doordat je met geen enkele consument een overeenkomst aangaat. Compleet anders dan bij dropshipping dus. Het enige waar je vragen van bezoekers over kunt krijgen, is de content die op je website staat. De ervaring leert dat dit reuze mee valt. Zowel qua frequentie als qua tijd die je hieraan kwijt bent.

Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?

Affiliate marketing is een van de interessantste online verdienmodellen. Dat is iets waar we simpelweg niet omheen kunnen draaien. Daarbij moeten we echter ook opmerken dat je bij affiliate marketing met een paar aandachtspunten rekening moet houden. Over de belangrijkste affiliate marketing nadelen lees je hieronder meer.

Je hebt met een lange aanloopperiode te maken

Snel rijk worden? Daar is bij affiliate marketing geen sprake van. Als je echt successen met dit online verdienmodel wilt behalen, heb je met een lange aanloopperiode te maken.

Dit heeft verschillende redenen:

 • Je moet eerst je website opbouwen en optimaliseren. Zo is het belangrijk dat je website snel is, de beste content bevat en perfect werkt. Er gaat een lange tijd overheen voordat je dit allemaal voor elkaar hebt.
 • Google heeft tijd nodig. Het is ook zo dat Google tijd nodig heeft om je website te beoordelen. Pas na enkele weken of maanden begint je website te raken, enigszins afhankelijk van de content die je op je website hebt geplaatst. 

Het is dus niet makkelijk om op korte termijn succes met affiliate marketing te behalen. Dat is echter ook niet iets wat je na moet streven. Je moet je bij dit online verdienmodel juist op de lange termijn richten. Juist op de lange termijn kun je namelijk veel geld verdienen.

Je hebt met veel concurrentie te maken

In de afgelopen jaren is affiliate marketing populair geworden. Erg populair zelfs. Door deze populariteit heb je op dit moment met de nodige concurrentie te maken. Daar is op zich niets mis mee, maar je moet hierdoor wel het uiterste van jezelf vragen.

Om de concurrentie te verslaan, moet je gewoonweg top functioneren. Dit doe je bijvoorbeeld door de perfecte content op je website te plaatsen. Ook doe je dit door consequent nieuwe content te plaatsen, door serieus met linkbuilding aan de slag te gaan en door je website op andere vlakken te optimaliseren.

Is de concurrentie iets wat je moet weerhouden om met affiliate marketing te starten? Nee, zeker niet. Dit is juist iets waardoor je gemotiveerd moet raken. Als je successen met affiliate marketing wilt behalen, moet je je concurrentie verslaan. Dat is een van de weinige zekerheden die je bij dit online verdienmodel hebt.

Er komt veel op je af

Het is ook goed om te weten dat er veel op je af komt. Als affiliate marketeer krijg je met veel zaken te maken:

 • Content schrijven. Voor affiliate marketing is het onwijs belangrijk om de beste content op je website te zetten. Je kunt deze content zelf schrijven, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een specialist. In dat tweede geval moet je met een forse investering rekening houden.
 • Vindbaarheid. Je hebt ook nog met de vindbaarheid van je affiliate website te maken. Dit houdt in dat je serieus met zoekmachineoptimalisatie aan de slag moet gaan. Hier heb je niet alleen veel kennis voor nodig, maar je moet hier ook nog veel tijd voor vrijmaken.
 • Website onderhouden. Je hebt ook nog met het onderhoud van je website te maken. Je moet je website snel houden, je moet plug-ins bijwerken en je moet mogelijk ook andere zaken bijwerken. Het onderhouden van een WordPresswebsite kan stiekem toch wat tijd in beslag nemen.

Je verdiensten kunnen flink schommelen

Werk je voor een baas? Dan weet je zeker dat je deze maand uitbetaald krijgt. Je weet ook nog eens wel bedrag je (ongeveer) uitbetaald krijgt. Daar is bij affiliate marketing absoluut geen sprake van. Bij dit online verdienmodel kunnen de verdiensten flink schommelen.

Dit heeft bijvoorbeeld met de tijd van het jaar te maken. De ervaring leert dat je aan het einde van het jaar als affiliate marketeer erg veel geld kunt verdienen. Dit komt vooral door Black Friday, de kerstdagen en Oud & Nieuw. In januari en februari verdien je vervolgens als affiliate marketeer vaak minder geld.

Ook ben je afhankelijk van je vindbaarheid in Google. Heeft Google recent een update uitgerold? Dan is het goed mogelijk dat je website plots minder goed vindbaar in Google is. Als daar sprake van is, merk je dit ook aan je verdiensten.

Verder heb je te maken met mogelijke retourneringen. Heeft een bezoeker via jouw affiliate link een product gekocht? Dan heeft hij nog zo’n 30 dagen de tijd om het product eventueel terug te sturen. Kiest hij daarvoor? Dan krijg je je commissie niet. Het duurt dus sowieso enige tijd voordat de commissie definitief op je naam komt te staan.

Je bent van andere partijen afhankelijk

In de wereld van affiliate marketing ben je altijd van andere partijen afhankelijk. Voor je rankings ben je bijvoorbeeld van Google afhankelijk. Besluit deze grootmacht om iets aan haar algoritme aan te passen? Dan kan dit van ongekend grote invloed op je affiliate verdiensten zijn.

Ook ben je afhankelijk van de affiliate netwerken & programma’s waar je mee samen werkt. Besluit een netwerk of programma om de stekker er uit te trekken? Dan kun je je gehele website compleet aanpassen. Hier gaat niet alleen veel tijd in zitten, maar je raakt hierdoor ook je verdiensten kwijt.

Bij dit online verdienmodel heb je al met al geen zekerheden. Maar, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb je tegelijkertijd ook met ontzettend veel voordelen te maken. Het is daarom alsnog erg interessant om met dit online verdienmodel te starten!

Starten met affiliate marketing: wat heb je nodig?

Ben je onder de indruk geraakt van affiliate marketing? En wil je daarom graag zo snel mogelijk starten met dit online verdienmodel? Zoals je al hebt gelezen, heb je hier weinig tot geen startkapitaal voor nodig. Dat is een groot voordeel, wat ons betreft.

Uiteraard heb je wel andere zaken nodig. De belangrijkste benodigdheden zetten we hieronder graag voor je op een rijtje:

 • Een goed plan. Voordat je met affiliate marketing kunt starten, heb je een goed plan nodig. Hoe wil je met dit online verdienmodel aan de slag gaan? En hoe denk je je te onderscheiden tegenover de concurrentie?
 • Een domeinnaam/website. Je hebt uiteraard ook een domeinnaam en website nodig. De website kun je gelukkig makkelijk maken met WordPress. Daar hoef je ook niets voor te betalen, met uitzondering van mogelijke plug-ins.
 • Productselectie. Op basis van je goede plan kun je een productselectie maken. Je bepaalt hierbij voor jezelf wat voor producten je wilt promoten. Dit gaat uiteraard hand in hand met het onderwerp van je website.
 • Contentplan. Voordat je met affiliate marketing kunt starten, zou je een uitgebreid contentplan moeten maken. In dit plan geef je aan wanneer je welke content in welke vorm gaat plaatsen. Uiteraard moet je hiervoor goed zoekwoordenonderzoek verrichten.
 • Tools en plug-ins. Voor affiliate marketing is het verstandig om gebruik te maken van tools en plug-ins. Hierbij kun je denken aan SE ranking, Google Analytics en vergelijkbare tools. Ook kun je eventueel van AI gebruikmaken.
 • Voldoende tijd. Wil je met affiliate marketing aan de slag gaan? Dan heb je sowieso voldoende tijd nodig. Je hebt tijd nodig voor bijvoorbeeld het uitwerken van je plannen, maar ook voor het opbouwen van je website. Vervolgens heb je ook veel tijd nodig voor het genereren en verwerken van content.
 • Voldoende geduld. Voor affiliate marketing heb je veel geduld nodig. Voordat je je eerste commissies scoort, ben je al snel een paar maanden verder. Je moet daarom elke maand weer voldoende geduld opbrengen. En vol blijven houden.
 • Voldoende motivatie. Hoe gemotiveerd ben je om successen met affiliate marketing te behalen? Als je echt gemotiveerd bent, ga je uiteindelijk de gewenste successen behalen. Ervaar je een gebrek aan motivatie? Dan breekt dit je absoluut op. Zorg daarom voor voldoende motivatie.

De 10 beste tips om te knallen met affiliate marketing!

Het is voor ons bijna tijd om deze affiliate marketing gids af te sluiten. Dat doen we echter op een hele waardevolle manier. We hebben namelijk voor jou de tien beste affiliate marketing tips verzameld. Door met deze tien tips aan de slag gaan, vergroot je de kans op succes met affiliate marketing.

Neem de tips vooral op je gemakje door. Zit je later nog met vragen? Neem gerust contact met ons op. Of ga via onze website op zoek naar meer informatie over affiliate marketing. We zijn in ieder geval groot fan van affiliate marketing. Hopelijk ga je dat ook worden!

Tip 1: ga op zoek naar een goede niche

De wereld van affiliate marketing is behoorlijk verzadigd geraakt. Dit geldt althans voor alle gangbare zoektermen en producten, zoals televisies en koelkasten. Bij dergelijke zoektermen en producten heb je met immense concurrentie te maken. Die strijd ga je niet winnen, mede doordat deze partijen een flink marketingbudget hebben.

Het is daarom verstandig om op zoek naar een goede niche te gaan. Promoot in dit geval niet bijvoorbeeld de beste koelkasten, maar de beste koelkasten voor in een studentenkamer. Dat is een niche waarbij je met het nodige zoekvolume te maken én waarin minder concurrentie actief is.

Uiteraard is dit slechts één van de vele mogelijke voorbeelden van een goede niche. Het is aan jou om zelf op zoek te gaan naar de beste niche. Let hierbij ook goed op je eigen passies. Als je voor een bepaald onderwerp een passie hebt, heb je daar ook meer motivatie en geduld voor. Zoals je hierboven hebt gelezen, heb je dat absoluut nodig.

Tip 2: richt je op de perfecte content

Als je met affiliate marketing begint, moet je je vanaf het eerste moment op perfecte content richten. Met perfecte content kun je namelijk scoren in de zoekmachine van Google. Dat is precies wat je wilt, aangezien je daarmee veel bezoekers naar je website trekt.

Hoe je de beste content kunt creëren? Dit doe je ten eerste door een goed zoekwoordenonderzoek te verrichten. Ga op zoek naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume en relatief weinig concurrentie. Denk hiervoor out of the box en bekijk ook zeker hoe je concurrentie dit aanpakt.

Ten tweede moet je goed naar de opbouw van de content kijken. Zorg voor een logische opbouw in de content, waardoor Google je content goed kan analyseren. Als Google hier te veel moeite voor moet doen, wordt dit eigenlijk direct afgestraft.

Ten derde is het belangrijk om goed naar de generatie van content te kijken. Ga je dit zelf doen? Dan moet je hoge eisen aan jezelf stellen. Je moet veel kennis hebben over het schrijven van content en je moet weten hoe je met content kunt scoren. Weet je dit niet? Dan is het verstandig om dit uit te besteden aan een SEO contentschrijver.

Tip 3: verwacht niet direct te veel

Het is niet verstandig om vooraf heel veel te verwachten. Zoals hierboven al aangegeven, heb je simpelweg met een lange aanloopperiode te maken. Verwacht dus niet dat je al binnen één week een mooie omzet weet te draaien.

Waar je wel een hoop van mag verwachten, is de lange termijn. Mocht je deze tien tips en overige informatie goed tot je nemen, is de kans groot dat je uiteindelijk de gewenste successen weet te behalen.

Tip 4: Wees altijd betrouwbaar en eerlijk

Als je je eigen affiliate website hebt, help je andere mensen. Dat is eigenlijk waar dit online verdienmodel in zijn essentie omdraait. Daarbij is het zeer belangrijk om betrouwbaar en eerlijk te zijn.

Promoot alleen producten die je zelf ook zou kunnen kopen. Sta je niet volledig achter een bepaald product? Kies er dan voor om dat product niet te promoten. Je moet simpelweg alleen het beste advies aan je bezoekers geven. Dat doe je door betrouwbaar en eerlijk te zijn.

Tip 5: richt je op de lange termijn

Mogelijk is dit een van de beste tips die we je kunnen geven. Richt je altijd op de lange termijn. Dit moet je doen met je verdiensten, maar ook met de manier hoe je je website opbouwt.

Als je voor een duurzame opbouw van je website kiest, biedt de website veel ruimte voor groei. Kies daarom in eerste instantie al voor een goed WordPress thema. Maak ook gebruik van de juiste plug-ins en tools, waarmee je je verdiensten op de lange termijn kunt optimaliseren.

Dit gaat uiteraard samen met het feit dat je met een lange aanloopperiode te maken hebt.

Tip 6: omring je met de juiste mensen

Het is ook bijzonder belangrijk om je met de juiste mensen te omringen. Zijn bepaalde mensen negatief over de plannen of doelen die je uitspreekt? Vertel hun dan zo min mogelijk over je affiliate activiteiten. Ze vormen namelijk een blok aan je been in plaats van dat je steunen.

Omring je daarom met mensen die je wel steunen. Dit kunnen bekende van je zijn, maar je kunt je ook bij een affiliate community aanmelden. In zo’n community doe je ook nog eens veel inspiratie op. Meerdere affiliate marketeers delen namelijk hun successen in zo’n community.

Tip 7: richt je op linkbuilding

Om met je website in Google te scoren, moet je website perfect zijn. Dit betekent dat je website snel moet zijn, maar ook dat de content perfect moet zijn en dat je met linkbuilding aan de slag moet gaan.

Heb je geen kaas gegeten van linkbuilding? Besteed dit dan aan een specialist uit. Denk je wel dat je voldoende kennis over linkbuilding hebt? Ga hier dan serieus mee aan de slag. Een combinatie van linkbuilding en perfecte content is de weg naar succes.

Tip 8: straal autoriteit uit

Met je affiliate website moet je autoriteit uitstralen. Dat doe je als volgt:

 • Stel jezelf op de website voor. Maak zeker een ‘Over ons’ pagina of iets dergelijks aan, waarin je jezelf netjes voorstelt. Benoem hierbij vooral wat je in te brengen hebt, wat je kennis is en hoeveel ervaring je hebt. Dit is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar wordt ook door Google goed beoordeeld.
 • Laat je kennis duidelijk naar voren komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door uitgebreide reviews op je website te zetten, waarin je echt tot in detail ingaat op bepaalde producten. Je moet simpelweg laten blijken dat je er verstandig van hebt. Hierdoor zijn bezoekers veel sneller geneigd om iets van je aan te nemen.

Tip 9: blijf continu optimaliseren

Tijdens je weg naar succes is het belangrijk om je website te blijven optimaliseren. Zorg er blijvend voor dat je website optimale functioneert, maar ook dat de website zo snel mogelijk is en dat je content up-to-date is.

Het klopt dat hier veel tijd in gaat zitten. Het klopt echter ook dat dit dé weg naar succes is. Je concurrentie is namelijk ook voortdurend aan het optimaliseren.

Tip 10: volg eventueel een affiliate cursus

Tot slot kan het verstand zijn om een affiliate cursus te volgen. Heb je nog niet alle kennis over affiliate marketing in huis? Dan is het raadzaam om eerst een cursus te volgen, zodat je alle kennis opdoet. Deze kennis heb je nodig om van je affiliate project een succes te maken! Ik help je graag met je affiliate marketing website! Daarom hebben we een affiliate marketing cursus gemaakt.

affiliate marketing cursus

Affiliate Marketing Revolutie

Leer stap voor stap hoe jij kunt starten met affiliate marketing. Zelfs als je nog nooit van affiliate marketing gehoord hebt!

JA! Ik wil Starten Met Affiliate Marketing!

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

16 reacties op “Wat is affiliate marketing? Volledige uitleg + 10 tips!

 1. Hoi Klaas,

  Vraagje, ik ben geregistreerd bij het affiliate netwerk van Bol.com. Nu krijg ik de persoonlijke link wel voor elkaar, maar ik weet niet hoe ik deze kan integreren op mijn website.

  Kan jij me daarbij helpen?

 2. Hee Jacko.

  Ik wil mijn eigen website gaan maken, en daar mijn affiliate links van paypro op plaatsen.
  Denkt u dat ik zo geld kan verdienen?
  En hoe zou ik veel bezoekers kunnen krijgen?

  Groetjes,
  Joey Zegers.

 3. Hallo Jacko,
  Is het mogelijk als startende ondernemer een fulltime inkomen als affiliate op te bouwen?
  Er is mij gezegd dat ik eerst offline moet beginnen maar wil dat niet graag.
  Ik heb nog geen lijst en begin echt als starter.
  Alvast grote dank voor je reactie.
  Groet, Karin

  1. Hoi Karin,

   Je begint altijd bij het begin, dus je begint altijd bij 0.
   Natuurlijk is het mogelijk om dit op te gaan bouwen, je moet tenslotte alles opbouwen.

   Als je echter genoeg tijd en energie in het bouwen van je affiliate business steekt, kun je daar zeker een full time inkomen mee opbouwen. Er zijn genoeg mensen (waaronder ik) die dat gedaan hebben.

   Waar een wil is, is een weg.

   Succes!

 4. Jackop misschien kun je deze blogpost updaten met partijen die affiliate systemen samenvoegen, zoals viglink & skimlinks en nu door ons opgezette: LinkPizza.com (bloggers.linkpizza.com). Het maakt het leven van blogger veel makkelijker omdat hij geen linkjes meer hoeft op te halen uit de affiliate netwerken. Ook combineren ze alle netwerken in een systeem.

 5. Bedankt voor deze informatie. Mijn vraag is, als je begint als een prive persoon als affiliate en dus alleen eind van het jaar je bijverdienste opgeeft aan de belastingdienst, dat kan heb ik begrepen? (naast je part-time dienstbetrekking) Ik lees allerlei verschillende verhalen hierover , dat je verplicht met een website je in moet schrijven bij KvK. Of is het verplicht als affiliate om je direct als zzpér in te schrijven bij de Kvk? Je kan toch eerst kijken wat het oplevert en daarna -eventueel- bij veel verdiensten als zzp met Kvk nummer inschrijven? En bij hoeveel inkomsten vanuit affiliate moet je je inschrijven als bedrijf of zzpér? Als jij dit weet lees ik het heel graag! Bij voorbaat dank en hartelijke groet!

 6. Hey Jacco,

  Eindelijk kan ik actief worden met affiliate marketing.

  In februari ’22, ongeveer een jaar na oprichting, begon frank-sport.nl wat traffic te ontvangen. Plotseling kwam echter het domein franksport.nl (zonder streepje) vrij en ik heb m’n kans gepakt.
  De site is verhuisd, maar liep wat vertraging op.

  Langzaam komt de traffic weer wat op gang. Intussen ben ik de site langzaam aan het verbeteren en uitbreiden. De volgende post is gericht op een keyword met koopintentie en wordt gevuld met affiliate links.

  Nu is mijn vraag de volgende:

  Stel iemand volgt zo’n link naar bijvoorbeeld bol.com. Uiteraard als hij vervolgens dat product koopt, krijg ik normaal gesproken mijn commissie. Maar wat als hij zijn computer afsluit en de volgende dag rechtstreeks bij bol.com inlogt, zonder mijn link te gebruiken. Ontvang ik dan nog steeds commissie?

  Stel nu voor dat het antwoord ja is, wat gebeurt er als hij vóór dat hij op mijn site kwam, al via een affiliate link van een andere site op bol.com is geweest. Krijgt dan die ander de commissie die ik eigenlijk gegenereerd heb?

  2 vragen dus eigenlijk.

  Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Affiliate Marketing

Affiliate marketing is het promoten van andere producten. Hiervoor hoef je dus zelf geen product hebben.

Het mooie van affiliate marketing is dat je zelf geen klantenservice hoeft te doen, en dat je dus alleen maar de producten succesvol hoeft te verkopen.

Per succesvolle verkoop krijg je een deel van de opbrengst.

Kennisbank Artikelen:

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Andere Artikelen:

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Affiliate Marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *