Wat is Google Penguin en wat kun je er tegen doen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
het icoon van Google Penguin

Google Penguin is een update in het zoekmachine algoritme welke voor het eerst is uitgerold op 24 april 2012.

Het verschil met de Google Panda updates, is dat Google Penguin voornamelijk websites bestraft met irrelevante backlinks.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat een websites backlinks heeft gekocht, en niet op een natuurlijke manier heeft verkregen.

Daarnaast bestraft Google Penguin ook websites die aan ‘keyword stuffing’ doen (teveel opzettelijk een keyword gebruiken), net als websites met dubbele (gekopieerde) content.

Een backlink is een link vanaf een andere website, naar jouw website. Als websites op bepaalde woorden naar jouw website gaat linken, zal Google jouw website beter waarderen en meer vertrouwen in jouw website hebben. Door backlinks te kopen zou je dit kunnen manipuleren. Met de Google Penguin update bestraft Google dit dus.

Wat is Google Penguin?

Simpel gezegd bestraft de Google Penguin update de websites die zich niet aan de ‘regels’ van Google houden. De websites die zich niet aan de regels houden, zullen lager in de zoekresultaten terecht komen, of soms zelfs volledig uit de zoekresultaten verdwijnen.

Eigenlijk is de Google Penguin update een update tegen webspam. Over hoe de naam van de update tot stand is gekomen, is niet precies bekend.

Websites die proberen om door allerlei vage (linkbuilding) technieken bovenaan de zoekresultaten van Google willen komen, worden bestraft.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Welke punten bestraft de Google Penguin update?

 • Gekochte backlinks
 • Dubbele content
 • Keyword stuffing (overmatig gebruik van keywords)
 • Link cloacking (het verbergen van uitgaande (affiliate) links

Tegenwoordig zijn veel website eigenaren bezig met het omhoog brengen van hun website in Google. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar sommige mensen gebruiken manieren die Google liever niet ziet, zoals bijvoorbeeld de manieren hierboven beschreven.

Dit zijn in de ogen van Google illegale manieren om websites omhoog te komen, en doormiddel van de Google Penguin update worden deze websites dus bestraft.

Google Anaylitcs statistieken van een website die getroffen is door Google Penguin.
Hierboven zie je een Google Analytics screenshot van een website die getroffen is door een Google Penguin update. Zoals je ziet zijn de bezoekersaantallen flink verminderd.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat kun je doen tegen de Google Penguin update?

Wil je niet dat je website bestraft wordt door een Google Penguin update? Dan is het verstandig om nooit backlinks te kopen.

Dit pakt in de meeste gevallen verkeerd uit, en Google is echt wel slim genoeg om gekochte backlinks te ontdekken. Als jij goede content schrijft, en dit op reguliere basis blijft doen, zul je zien dat andere websites vanzelf naar jou gaan linken.

Je hebt veel meer aan links die je natuurlijk hebt verkregen en Google zal jouw website daarvoor belonen.

Hou jij je gewoon aan de regels van Google, dan heb je daar op lange termijn alleen maar profijt van. Vaak zie je mensen die een ‘geheime manier’ hebben gevonden om websites hoog te laten scoren. Deze ‘geheime technieken’ werken vaak alleen op korte termijn, en worden daarna bestraft.

Een aantal tips om niet getroffen te worden door een Google Penguin update:

 • Schrijf regelmatig goede content waar de bezoeker écht wat aan hebt
 • Koop van niemand backlinks
 • Ruil geen backlinks
 • Maak goed gebruik van social media (lees hoe je social media kunt integreren in een WordPress website)
 • Kopieer geen content van andere websites, zorg dat je altijd unieke content op jouw website hebt
 • Verberg je links niet
 • Maak geen overmatig gebruik van bepaalde keywords (keyword stuffing)

Gebruik dus geen rare manieren en technieken om kunstmatig jouw website hoger in de zoekresultaten van Google te kunnen krijgen. Misschien dat het op korte termijn werkt, maar op lange termijn zul je altijd bestraft worden door Google.

Persoonlijk vind ik het erg goed dat Google met dit soort updates komt. Websites die het echt verdienen om hoog in de zoekresultaten te staan worden beloond door een hoge positie, en websites die rare technieken toepassen, worden bestraft.

Update: een nieuw dier heeft zich bij de Google dierentuin bijgevoegd; namelijk de Google Hummingbird. Lees er alles over!

Ben jij een keer getroffen door een Google Penguin update? Wat zijn jouw ervaringen?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *