Backlinks kopen, is dat wel verstandig?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Een welbekende afbeelding voor backlinks kopen op het internet.

Ik krijg regelmatig de vraag of backlinks kopen nou eigenlijk wel verstandig is.

De laatste tijd zie je veel ‘aanbiedingen’ waarin backlinks aangeboden worden, en waar je bijvoorbeeld 1000 backlinks voor slechts 10 euro kunt kopen.

Is het verstandig om hier op in te gaan, of kun deze ‘aanbiedingen’ beter links laten liggen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet verstandig om backlinks te kopen. Hieronder zal ik uitleggen waarom niet.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn in principe links op andere websites, die naar jouw website verwijzen. Als Google ziet dat een andere website naar jouw website verwijst, rekent Google daar pluspunten voor, en kom je meestal hoger in de zoekresultaten op het woord waarop gelinkt word.

In het verleden telden backlinks weliswaar sterker mee dan nu het geval is, aangezien veel mensen daar misbruik van maakten, door bijvoorbeeld backlinks te kopen.

In de tijd toen Google eigenlijk nog maar net ‘begonnen’ was, kreeg iedere website een bepaalde score mee. Dit wordt de Google PageRank genoemd (vernoemd naar Google oprichter Larry Page). Aan de hand van de PageRank (van 1 tot 10) werd de positie in de zoekresultaten bepaald.

Deze score werd bepaald door het aantal links naar jouw website, dus de zogenaamde backlinks.

Backlinks kunnen een anchor tekst bevatten. Een anchor tekst is als je een woord klikbaar maakt. Het woord wat je dan klikbaar maakt geeft aan waar de website waar je naar toe verwijst, over gaat.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

De kwaliteit van een backlink

Niet iedere backlink is hetzelfde. Google houdt rekening met verschillende factoren. De belangrijkste factoren vind je hieronder:

  • De reputatie van de website
  • Is de website relevant aan het onderwerp van jouw website?
  • Linkt jouw website ook naar de andere site?
  • Staat de link op een website die ook van jou is?
  • Welke anchor tekst heeft de backlink meegekregen?

Een backlink is dus niet alleen maar een link op een andere website naar jouw website, er moet met veel meer dingen rekening gehouden worden.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Zijn backlinks nog belangrijk in de ogen van Google?

In de loop van de jaren zijn backlinks steeds minder belangrijk geworden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gebruiken veel mensen backlinks op foute manieren, om zo kunstmatig hoog in de zoekresultaten te willen komen. Dit werkt vaak wel op korte termijn, maar op lange termijn zal je door Google bestraft worden.

Google is namelijk erg actief om webspam te bestrijden. Dit doen ze aan de hand van de zogenaamde Google Panda en Google Penguin updates.

Een backlink weegt niet meer zo zwaar mee als vroeger, en zelfs Google PageRank is niet meer zo belangrijk als dat het vroeger was. Sterker nog, ik zie vaak genoeg dat websites met een lagere PageRank hoger scoren in de zoekresultaten, dan websites met een hogere PageRank.

In plaats van je te richten op het hebben van veel backlinks, kun je je beter richten op de volgende zaken:

  • Regelmatig nieuwe en unieke content op je website plaatsen
  • Bied content aan waar de bezoeker ook daadwerkelijk wat aan heeft, en geholpen door word
  • Zet social media op een goede manier in (lees hier hoe je social media kunt integreren op je WordPress website)
  • Gebruik regelmatig video’s van YouTube, afbeeldingen en audio (Google vindt ‘rich content’ erg belangrijk)

Als jij een goede website hebt met daarop content waar de bezoeker écht wat aan heeft, zul je zien dat Google jouw website vanzelf gaat waarderen, en hoog gaat plaatsen in de zoekmachines. Daarnaast is social media steeds belangrijker geworden, en zijn links op social media ook erg belangrijk. Wordt een tweet van jou veel ‘geretweet’, dan weegt dat mee in de zoekresultaten.

Backlinks kopen, niet doen dus?

Ik kan hier heel kort in zijn; nee. Backlinks kopen is niet goed voor je website en je zult vroeg of laat bestraft worden door Google. Vaak zijn backlinks die je gekocht hebt niet van goede kwaliteit, en je hebt ze niet op een natuurlijke wijze verkregen. Google ziet echt wel dat de backlinks niks met jouw website te maken heeft, en dat ze dus niet relevant zijn.

Ook al is het verkooppraatje zo goed; ga er niet op in en koop geen backlinks.

Backlinks kopen is eigenlijk een vorm van BlackHat SEO wat een ‘illigale’ manier is om hoger in Google te komen.

Als jij goede content aanbiedt, zul je zien dat andere websites vanzelf naar jou gaan linken. Andere mensen vinden jouw content dan zo waardevol, dat ze andere mensen jouw artikel of website delen met andere mensen.

Ik ken mensen die backlinks gekocht hebben, en na verloop van tijd helemaal uit de zoekresultaten van Google verdwenen waren. Als je eenmaal bestraft bent door Google, is het heel erg moeilijk (of zelfs onmogelijk) om weer terug te komen.

Backlinks kopen is dus zeker niet iets waar je jezelf mee bezig moet houden. In plaats van backlinks kun je jezelf veel beter houden met het schrijven van goede, unieke content. Nogmaals: backlinks zijn in de loop van de tijd steeds minder belangrijk geworden. Google ziet tegenwoordig veel meer waarde in goede, unieke content, samen met social media.

Weet je niet zo goed hoe je goede artikelen kunt schrijven? Lees de 5 tips voor het schrijven van een goed artikel.

Heb jij ervaring met backlinks kopen? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? In de reacties hieronder kun je je vragen en mening kwijt. Ik ben erg benieuwd!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

4 reacties op “Backlinks kopen, is dat wel verstandig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *