Geld verdienen met jouw “sweet spot”

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Geld verdienen met datgene wat je het liefste doet. Het lijkt een utopie, maar steeds meer mensen doen het. Hoe? Ga op zoek naar je “sweet spot” en ga freelancen! Maar heb jij wat het nodig is?

Weet jij waar je voor staat?

Als je geld wilt verdienen met datgene wat je het liefste doet (ongeacht wat het is), dan moet je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Wat houd je tegen?
  • Hoe maak je keuzes?
  • Weet je wat je graag doet?
  • Waar ben jij goed in?
  • Hoe kun je daar geld mee verdienen?

Antwoorden op de laatste vraag is waar veel mensen op blijven hangen. Het antwoord ligt nochtans voor de hand: het internet (al is dit niet het enige antwoord).

Hoe vind je jouw “sweet spot”?

Maar zelfs voor de hand liggende antwoorden verdienen soms meer uitleg. In mijn vorig artikel schreef ik dat je op zoek moest gaan naar je “sweet spot”.

doen wat je leuk vind

Je “sweet spot” vind je door te kijken naar de overlap tussen datgene waar je goed in bent en datgene wat je graag doet. Waar beide punten samenkomen is jouw “sweet spot”.

Bijvoorbeeld: je bent goed in webdesign en je helpt graag startups. In dit geval kun je als webdesigner aan de slag al dan niet in loondienst.

Een ander voorbeeld is: je bent een held in fotograferen en je kookt graag. In dit geval kun je geld vragen voor de foto’s die je maakt van (speciale) gerechten.

Dit zijn slechts twee voorbeelden en de mogelijkheden zijn enorm.

Ik weet zeker dat ik wel 10 manieren kan bedenken om geld te verdienen met jouw passie en talent. Neem de proef op de som en laat je reactie na!

Creëer je eigen “sweet spot”

Het kan zijn dat je met jouw talenten en passie weinig kans op slagen hebt. Niet omdat het slechte combinaties zijn.

Maar misschien omdat jouw combinatie weinig voorkomt. Of omdat werkgevers niet staan te springen om deze specifieke combinatie.

Je kunt het bijltje er dan bij neer gooien. Maar je kunt ook je mouwen opstropen en jouw ideale (droom) baan zelf creëren.

De “sweet spot” van een freelancer

Je hebt geen werkgever nodig om datgene te doen wat je het liefste doet. Het enige dat je nodig hebt is een gezonde dosis verstand en wat lef.

Je gezonde verstand heb je nodig om met een plan-van-aanpak te komen. Zonder een goed plan is het erg lastig om een succesvolle freelancer te worden.

Behalve je gezond verstand heb je lef nodig. Je moet vaarwel kunnen zeggen tegen andermans verwachtingen en jouw beperkende overtuigingen.

Of ben jij de enige persoon die geen financiële zekerheid nodig heeft?

Geld verdienen met jouw “sweet spot”

Vervolgens draait het om de uitvoering. Je kunt doelen stellen (en dat moet je ook doen), maar zonder uitvoering blijft geld verdienen met je “sweet spot” een utopie.

Elke (startende) freelancer moet daarom nadenken over zijn of haar toegevoegde waarde en Unique Selling Point (USP).

Hierover nadenken betekent dat je nadenkt over jezelf, wie je bent en waar jij voor staat. Dit betekent ook dat je weet wie je doelgroep is.

Met deze informatie kun je hen aanspreken.

Bijvoorbeeld via jouw website, via jouw sociale media kanalen en/of via jouw nieuwsbrief. Allemaal vormen van content marketing die je als freelancer kunt inzetten.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Vaak zijn er andere freelancers die jou al eens zijn voorgegaan. Gebruik hun als voorbeeld of als rolmodel.

Volgens business coach Jerry van Staveren is dat zelfs het geheim van succesvolle ondernemers.

Wat is jouw eerste stap?

Maar eerlijk is eerlijk. Het kan lang duren voordat je jouw uiteindelijke “sweet spot” vindt. Het zelfonderzoek is immers een proces en je verandert continu.

Dit is absoluut niet erg. Integendeel. Maar je moet wel de eerste stap zetten. Heb jij wat nodig is? Kom erachter in een reeks van e-mails en oefeningen.

Wat is jouw “sweet spot”? Deel het met ons. Aarzel niet om de proef op de som te nemen.

Ook als je vragen hebt, dan kun je deze onderaan stellen!

Lodi Planting
Dit was een blog van Lodi Planting. Hallo, ik ben Lodi en ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Als Digital Nomad reis ik de wereld over terwijl ik leuk werk doe. Zo help ik freelancers aan een nieuwe website en leer ik hen hoe zij zichzelf naar nieuwe klanten kunnen bloggen. Lees meer over mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *