USP: Wat is een Unique Selling Point en HOE onderscheid jij jezelf?

USP - Unique Selling Point

USP staat voor Unique Selling Point en kan in het Nederlands vertaald worden naar een unieke product eigenschap; ofwel hetgeen wat je product (of dienst) uniek maakt.

Ieder bedrijf heeft wel een USP, of moet dit hebben. Dat is namelijk hetgeen wat jou uniek maakt, en waarom mensen bij jou kopen, en niet bij je concurrenten.

Vraag jezelf af waarin jij je kan onderscheiden. Wat kan jij bieden wat je concurrenten niet kunnen? Wat maakt jouw bedrijf (of product) anders dan je concurrentie?

Denk hierbij aan:

  • Persoonlijke klantenservice
  • Snelste levertijd
  • Laagste prijs tegenover de beste kwaliteit
  • Beste voorwaarden
  • Enzovoorts

Waarom je jouw USP moet bepalen

Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw USP (Unique Selling Point) is. Hierdoor kun je namelijk je marketing gaan aanpassen en hierin je USP meelaten spelen – en deze duidelijk maken aan je klanten.

De MediaMarkt doet dit bijvoorbeeld door zich als goedkoopste in de markt te zetten (goedkoopste prijs) en te stunten met acties als de BTW-terug actie.

Is jouw USP dat je super snel kunt leveren, dan kun je dit in je marketing meenemen.

Zorg dat je jouw product of dienst goed laat onderscheiden van de concurrentie. Als al je concurrenten inzetten op de laagste prijs, dan is het niet interessant om dit als USP te nemen. Je kunt je dan beter richten op het verlenen van de beste klantenservice. Hier valt dan ook nog de meeste winst te halen.

2 reacties op “USP: Wat is een Unique Selling Point en HOE onderscheid jij jezelf?

  1. Het is inderdaad erg belangrijk om echte onderscheidende USP’s te noemen. Lage prijs, hoge service is dit juist niet. Wat maakt jouw website / webshop nu zo bijzonder. Wat ik vaak doe voor klanten is de uiteindelijke houtsnijdende USP’s op een prominente plek laten zien. Bijvoorbeeld in de header, onder de footer en terloops door de teksten heen. Goed geformuleerde USP’s zorgen ervoor dat een bezoeker langer blijft en minder snel bounced. Het is wel goed om er niet teveel hanteren, een stuk of 3 a 4, helder geformuleerd. Dit werkt echt. Groetjes,
    Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *