Hoe moet ik een ebook schrijven? Lees alles wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Een ebook schrijven is geen makkelijke opgave. Er zit veel werk en tijd in; het is dus niet zomaar in één dagje gedaan.

Toch is een eigen ebook enorm belangrijk om je mailinglijst op te bouwen en raad ik zeker aan om een eigen ebook te schrijven.

Je straalt als het ware een autoriteit in jouw vakgebied uit, en je kunt het ebook gratis weggeven in ruil voor een naam en e-mailadres.

Natuurlijk kun je het e-book ook verkopen als betaald product. De e-book markt groeit de laatste jaren enorm, en mensen kopen steeds vaker een ebook in plaats van een fysiek boek.

Maar hoe moet je nou eigenlijk een eigen ebook schrijven? En waar moet je allemaal op letten? In dit artikel zal ik je er alles over vertellen!

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is een ebook?

Wellicht is het handig om eerst even uit te leggen wat een ebook nou eigenlijk is. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, en ben je er toch wel benieuwd naar. Of misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is.

Een ebook is eigenlijk een digitaal boek wat je kunt downloaden en (eventueel) kunt uitprinten.

Je kunt een ebook op je computer lezen, maar ook bijvoorbeeld op je iPad of iPhone. Natuurlijk kun je een ebook ook op een e-reader lezen. Een e-reader is een soort iPad, maar dan alleen geschikt voor boeken.

Voordelen van ebooks zijn onder andere:

 • Je kunt ze direct downloaden. Je hoeft niet te wachten totdat de postbode ze komt brengen. Je hoeft er ook niet in de winkel om.
 • Ebooks zijn vaak niet duur, of soms zelfs helemaal gratis
 • Je kunt het lettertype en de lettergrote naar eigen wens aanpassen
 • Je kunt enorm veel boeken op een e-reader zetten. Je bespaart dus enorm veel ruimte.
 • Je kunt e-books vaak doorzoeken op bepaalde woorden.

Het mooie als auteur is dat iedereen een ebook kan schrijven én uitgeven. Zo heb ik bijvoorbeeld een gratis ebook geschreven waarin ik vertel hoe dankzij het internet ik kan werken waar en wanneer ik maar wil, en hoe ook jij dit kunt doen.

Hierdoor kan iedereen leren hoe je locatie onafhankelijk kunt werken.

Hieronder zal ik je stap voor stap vertellen waar je allemaal op moet letten.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

#1: Waarover een ebook schrijven?

Voordat je een ebook gaat schrijven is het belangrijk om eerst goed te weten wat het onderwerp van je ebook is.

Het is natuurlijk zonde dat je bezig bent aan het ebook, en dat je dit later ineens wilt veranderen, omdat het toch niet het juiste onderwerp voor je doelgroep is.

Bedenk dus eerst goed wat het onderwerp van je ebook is, en wat er in dit ebook behandeld gaat worden. Zo maak je het voor jezelf ook veel makkelijker, aangezien je weet wat je allemaal moet behandelen.

Ik raad aan om eerst een goede en volledige inhoudsopgave te maken. Maak dus alvast de structuur van het ebook.

Wanneer je de structuur alvast helemaal klaar hebt, is het een kwestie van de hoofdstukken en paragrafen te schrijven.

Hierdoor heb je voor jezelf een goede structuur op papier gezet en weet je dus precies wat je allemaal moet gaan behandelen. Denk goed over de inhoud na. Dit bespaart je veel tijd.

#2: Schrijf elke dag een stukje

Sommige mensen proberen hun ebook in één dag te schrijven. Ze willen dan alles snel doen, en het ebook zo snel mogelijk af hebben. Dit werkt niet.

Ik raad aan om in plaats van één volle dag aan je ebook te besteden, juist elke dag een uurtje te schrijven. Je hebt veel meer inspiratie en zin om te schrijven.

Als je een hele dag aan het schrijven bent is de inspiratie na een paar uur vaak ver te zoeken, en heb je er simpelweg geen zin meer in. Je merkt dan ook dat het resultaat wat minder is omdat je met tegenzin aan het schrijven bent.

Als je een ebook gaat schrijven, doe dat dan met volle moed en doe het in stukjes. Door elke dag een uurtje te schrijven kun je het ebook in bijvoorbeeld zeven dagen af hebben.

#3: Lees je ebook zelf helemaal na

Wanneer je ebook af is, kun je deze het beste nog een keer helemaal nalezen. Je zult ongetwijfeld een paar fouten tegenkomen. Dit kunnen spelfouten zijn, maar ook zinnen die niet helemaal lekker lopen.

Het zou doodzonde zijn als je het ebook helemaal mooi hebt opgemaakt en je er achter komt dat er nog een aantal fouten in staan. Of dat je misschien wel wat vergeten bent.

Dit is een cruciale stap die veel mensen vergeten. Ze hebben dan hun ebook afgerond en “zijn er maar vanaf”. Dat is natuurlijk niet de juiste instelling ;).

#4: Maak het boek mooi op

Pas wanneer je 200% tevreden bent met de tekst van het ebook, kun je aan het opmaken beginnen. Met opmaken bedoel ik onder andere de tussenkopjes, plaatjes, paginanummering en witregels.

Voorbeeld uit het gratis Ultieme Vrijheid ebook
Hierboven zie je een stukje uit mijn gratis ebook. Linksboven zie je de paragraaf, en rechtsboven zie je de hoofdstuk waar de lezer zich bevind. Ook zie je een afbeelding om hetgeen waar ik het over heb, te illustreren.

Zorg er voor dat het ebook makkelijk en fijn te lezen is. Prop dus niet alles op elkaar, maar maak veel gebruik van witruimte. Zo doe ik vaak na vier regels een enter. Dit doe ik om rust aan het oog te geven.

Mensen schrikken af als ze enorme lappen tekst zien. Probeer dit dan ook te voorkomen.

Ook raad ik aan om je ebook goed te orderen, zodat mensen weten waar ze zich in het ebook bevinden. Noem bijvoorbeeld bij de koptekst en voettekst het hoofdstuk en de paragraaf van waar de lezer nu is. Ook een paginanummering is erg handig.

#5: Geef het ebook een mooie cover, voorpagina en inhoudsopgave

Natuurlijk gaat het om de inhoud van het ebook, maar een mooie cover, voorpagina en inhoudsopgave zijn gewoon belangrijk. Het is de uitstraling die het ebook professioneel doet aanvoelen of niet.

Als je dit zelf niet kunt raad ik aan om dit uit te besteden. Het is namelijk zonde om uren – of zelfs dagen – met iets bezig te zijn wanneer iemand dit voor jou in een half uurtje kan doen. Ieder heeft zo zijn vakgebied!

E-book cover Ultieme Vrijheid Methode
Hierboven zie je de cover van mijn Ultieme Vrijheid Methode ebook.

Lees mijn artikel ebook cover maken voor meer informatie over het maken van een mooie ebook cover.

Wanneer je zelf je ebook wilt opmaken, let er dan op dat de stijl van het ebook overal hetzelfde is. Gebruik dezelfde kleuren, maar maak er geen circus van. Zorg er voor dat de tekst goed leesbaar is. Het beste kun je dus gewoon een zwarte tekst op een witte achtergrond gebruiken.

Bekijk mijn ebook om te zien hoe die van mij er uit ziet, zodat je ziet wat ik bedoel, en je wellicht wat inspiratie op kunt doen.

#6: Je ebook op de markt brengen!

Als je ebook af is, dan moet je deze natuurlijk op de markt brengen. Voordat je daar mee gaat beginnen moet je natuurlijk je ebook zo opslaan, dat niemand het meer kan veranderen. Je kunt hiervoor je ebook opslaan als .PDF.

Hoe je jouw ebook op de markt wilt brengen, is natuurlijk aan jou. Ikzelf geef mijn ebook gratis weg in ruil voor naam en email adres, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je ebook te verkopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op PayPro.

Bonus tips

Een ebook schrijven en op de markt brengen is een hele operatie. In de bovenstaande tips lees je veel informatie die je direct kunt gebruiken voor het schrijven en op de markt brengen van je ebook. Hieronder heb ik nog een aantal bonus tips gezet, om je wat extra op weg te helpen ;).

 • Biedt waardevolle informatie. Schrijf een ebook waar mensen echt wat aan hebben en waardoor ze écht geholpen worden
 • Wees niet bang om wat te investeren in je ebook. Misschien wil je geen geld uitgeven aan een designer om je ebook mooi op te maken; wees niet bang. Onthou dat het hier om een investering gaat die je er dubbel en dwars uit gaan halen!
 • Laat je ebook lezen door je vrienden en familie. Wellicht dat zij nog tips voor je hebben!
 • Ga niet onnodig lang op een onderwerp in. Schrijf wat je wil schrijven, en maak dit niet onnodig uitgebreid. Mensen lezen een ebook graag vanwege korte en beknopte informatie. Als de informatie maar goed en waardevol is!
 • Plaatjes zijn geweldig om bepaalde dingen uit te lichten. Maak hier dan ook gebruik van!
 • Stel het schrijven van een ebook niet te lang uit. Begin direct! Misschien dat het in het begin op veel werk lijkt en zie je er tegenop; weet dat dit nergens voor nodig is. Het maken van een ebook is juist leuk en leerzaam!

Je weet nu dus precies hoe je een ebook moet schrijven en waar je allemaal rekening mee moet hebben. Stel het niet uit, zorg dat je niet afgeleid word en begin met het schrijven van je ebook!

Succes!

Is iets niet duidelijk, of heb je nog vragen? Stel deze dan in de reacties hieronder :).

Vond je dit artikel interessant, behulpzaam of gewoon leuk? Een like/share wordt zeer gewaardeerd!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

10 reacties op “Hoe moet ik een ebook schrijven? Lees alles wat je moet weten!

 1. Ik wil zelf ook graag een E-book schrijven maar waar moet ik het in schrijven gewoon op word dan of kan je het direct ook op een pdf bestand doen?

  gr,

  jasper

 2. Hallo,
  Hartelijk dank voor je info. Waar ik nog tegenaan loop is: hoe, wat, waar kunnen mensen je e-book downloaden? en hoe regel je dat als je mensen er iets voor wilt laten betalen?

  Er is mij gevraagd een e-book voor een goed doel te maken en ik heb geen idee…

  Alvast bedankt, Neel

 3. Jacko, ik heb een vraag.
  Ik wil een e-book schrijven mbt krachtsport, nu wil ik mijn informatie met name halen van het internet en andere boeken. Daarbij wil ik er natuurlijk een persoonlijk tintje aan geven en mijn eigen verhaal maken. Nu vraag ik mij af hoe dit werkt met bronvermelding? Is het nodig om te vermelden waar de theoretische informatie vandaan komt en zo ja, hoe doe je dit?

  Alvast bedankt, Tim.

 4. Hallo Jacko, bedankt voor de duidelijke informatie. Ik ben al bezig met het schrijven van een boek, en hoop dat straks uit te kunnen geven via Ebook. groetjes Jette Emsen ( pseudoniem )

 5. Hallo Jacko,

  Dank je wel voor je verhaal.
  Nu ben ik zelf al 15 jaar Orthopedagoog en ga nu een ebook uitbrengen met informatie die ik al die jaren heb verzameld en bij god niet meer weet waar ik alles vandaan heb gehaald. Het meeste heb ik gewoon tijdens mijn studie en mijn werk geleerd.
  Wat nu?
  ik heb wel al een plagiaat scan laten doen en daaruit kwam dat ik geen plagiaat pleeg.

  Bedankt!
  Natasja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *