Affiliate marketing VS dropshipping

Welk verdienmodel is beter?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Meer en meer mensen gaan door het leven als een ‘dropshipper’ of als een ‘affiliate marketeer’. Zij houden zich op professionele wijze bezig met dropshipping en affiliate marketing. Op die manier is het voor hen mogelijk om veel geld te verdienen, om van vrijheid te genieten en om met leuke dingen bezig te zijn. Klinkt dat voor jou ook als muziek in de oren? Dan is het aan te raden om je nader te verdiepen in dropshipping en in affiliate marketing.

In dit artikel vind je de belangrijkste verschillen tussen deze twee vormen van online geld verdienen. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen, waarover je ook alles in dit artikel kunt lezen.

Na het lezen van dit artikel kan je voor jezelf een gedegen keuze gaan maken; ga je je bezig houden met dropshipping of kies je toch voor affiliate marketing?

Op basis van welke facetten je deze keuze kunt maken? Ook daarover vind je in dit artikel meer informatie. Het is hierbij namelijk niet alleen van belang om naar de voor- en nadelen van beide varianten te kijken, maar ook om naar jouw eigen situatie te kijken. Als je met bijvoorbeeld affiliate marketing aan de slag wilt gaan, is het van belang dat je over de nodige kennis beschikt. Heb je de tijd en het doorzettingsvermogen om die kennis tot je te nemen? Of wil je het liever makkelijk voor jezelf houden? In dat geval kan je wellicht beter voor dropshipping kiezen.

Enfin; er bestaan de nodige verschillen tussen dropshipping en affiliate marketing. In dit artikel vind je een duidelijk vergelijk ‘affiliate marketing vs. dropshipping’, waardoor je voor jezelf de juiste keuze kunt gaan maken. Het feit dat je al op zoek bent naar een manier om online geld te verdienen, is een goed teken. De wereld ligt namelijk aan jouw voeten. Of beter gezegd; de digitale wereld ligt aan jouw voeten!

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is affiliate marketing precies?

Bij affiliate marketing vorm je eigenlijk de tussenschakel tussen de verkopende partijen en mensen die specifiek op zoek naar bepaalde producten of diensten zijn. Stel nou dat een bezoeker op zoek is naar de beste mobiele airco. Dan typt de bezoeker ‘beste mobiele airco’ in op Google, waarna de bezoeker op één van de bovengenoemde hits is.

Mogelijk is dit een affiliate websites waarop de beste mobiele airco’s besproken staan. De bezoeker ziet een interessante mobiele airco en klikt op ‘Koop deze mobiele airco’. Op dat moment wordt de bezoeker doorgestuurd naar de website van de verkopende partij. Gaat de bezoeker op die website uiteindelijk over tot de aanschaf van een product? Dan krijg je daar als affiliate marketeer een commissie voor. Jíj bent immers degene die ervoor heeft gezorgd dat de bezoeker uitkwam op de website van de verkopende partij.

Bij affiliate marketing ben je dus eigenlijk een tussenpersoon. Je probeert bezoekers warm te maken voor bepaalde producten/diensten en stuurt hen vervolgens – middels een unieke affiliate link – door naar de website van de verkopende partij. Mocht de bezoeker tot een aankoop overgaan, krijg je daarvoor een beloning (in de vorm van een commissie) van de verkopende partij. Des te meer orders je op die manier weet te scoren, des te hoger de verdiensten oplopen.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat is dropshipping precies?

Als je met een eigen webshop gaat starten, heb je de keus tussen twee mogelijkheden: je houdt de producten zelf in voorraad of je schakelt hiervoor een dropshipping-partij in. Deze partij heeft alle producten op voorraad en neemt voor jou veel werk uit handen; deze partij is immers verantwoordelijk voor de verzending van de goederen.

Stel nou dat een bezoeker op jouw dropshipping website terecht komt en daar een order plaatst. Deze order wordt via jouw website direct doorgestuurd naar de dropshipping-partij, waarna die partij de verzending in orde maakt. Jij hebt hier verder geen omkijken naar, maar moet hoogstens alleen even de factuur verwerken in de boekhouding.

Vervolgens stuurt de dropshipping-partij het pakketje naar de klant toe. Is de klant tevreden met het ontvangen product? Dan heb je een succesvolle order. Is de klant niet tevreden met het ontvangen product? Dan kan de klant dit product binnen de gestelde termijn (wet op koop afstand) retourneren; het pakketje wordt daarbij ook weer teruggestuurd naar de dropshipping-partij.

Als dropshipper heb je dus géén omkijken naar het versturen van de pakketjes, evenals niet naar het in ontvangst nemen van de retourneringen. Door meerdere dropshipping websites op te starten, kan je een flink bedrag gaan verdienen. Zeker als je goedlopende dropshipping websites hebt waar je weinig omkijken naar hebt; de meest tijdrovende klussen worden immers voor jou uit handen genomen door de dropshipping-partij.

Het belangrijkste verschil tussen affiliate marketing & dropshipping

Waarom hierboven beide varianten van online geld verdienen zo uitgebreid beschreven staan? Omdat daarmee direct het belangrijkste én grootste verschil tussen affiliate marketing en dropshipping aangeduid is: bij affiliate marketing verkoop je niks en ben je dus niet verantwoordelijk, terwijl je bij dropshipping wél verantwoordelijk bent.

Hoe dat precies zit? Nou, als jij een eigen webshop opstart, probeer je een overeenkomst met de bezoeker te sluiten. Je wilt immers dat de bezoeker in jouw webshop overgaat tot de aankoop van een product. Indien de bezoeker een aankoop in jouw webshop doet, krijg jij met een verplichting te maken; je moet immers het product naar de klant versturen en je moet de gehele order af gaan handelen. Het klopt dat dit werk deels uit handen voor je wordt genomen, maar je hebt dus wel te maken met een bepaalde verantwoordelijkheid.

Stel nou dat de order helemaal niet goed gaat; de klant ontvangt bijvoorbeeld een compleet ander product. Op dat moment bij jíj daar verantwoordelijk voor. Jij kunt dat eventueel met de dropshipping-partij opnemen, maar daar heeft de klant niks mee te maken. Jij en de klant hebben immers een overeenkomst gesloten en niet de klant met de dropshipping-partij. 

Als je als affiliate marketeer aan de slag gaat, heb je daar helemaal niks mee te maken. Jij verkoopt immers niks en je gaat daarmee ook geen overeenkomst met de klant aan. Nee, je bent bij affiliate marketing alleen een tussenschakel, waardoor de verkopende partij meer orders gaat scoren. 

Moraal van het verhaal; met dropshipping ben je verantwoordelijk voor de afhandeling van de order, waardoor je meer risico loopt. Bij affiliate marketing heb je helemaal níet met verantwoordelijkheid te maken, waardoor je eigenlijk risicoloos te werk kunt gaan. 

In de onderstaande video bespreek ik welk verdienmodel beter is: affiliate marketing of dropshipping. Ook bespreek ik alle voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Nu duidelijk is wat het verschil tussen affiliate marketing en dropshipping is, is het tijd om te kijken naar de voor- en nadelen van beide varianten. Te beginnen met de voordelen van affiliate marketing:

 • Als affiliate marketeer loop je geen risico
  • Je gaat geen overeenkomst met een klant aan
  • Je hoeft geen voorraad te houden
  • Je hebt geen magazijn, kantoor of ander pand nodig
 • Je bepaalt zélf welke producten je gaat promoten
 • Je kan op elke plek ter wereld werken, zolang je maar een internetverbinding en een laptop hebt
 • Je hebt géén startkapitaal nodig
 • Je geniet van veel vrijheid
 • Je hoeft niet per sé contact met klanten/bezoekers te hebben, uiteraard kan je daar wel voor kiezen als ‘extra service’
 • Je kunt makkelijk opschalen
 • Je hebt de keus uit allerlei affiliate programma’s, campagnes en netwerken

Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?

Het mag duidelijk zijn; affiliate marketing brengt de nodige voordelen met zich mee. Gezien de bovenstaande voordelen zou je eigenlijk gek zijn als je niet als affiliate marketeer aan de slag gaat. Of zitten er her en der wat addertjes onder het gras? In onderstaand lijstje vind je de belangrijkste nadelen van affiliate marketing:

 • Je hebt tegenwoordig te maken met de nodige concurrentie
 • Je moet eerst de nodige kennis opdoen
 • Je hebt het nodige doorzettingsvermogen worden
 • Je moet veel tijd (en/of) geld investeren in het genereren van content
 • De commissie kan komen te vervallen door een annulering of een retour
 • Je bent pas succesvol als je veel website bezoekers hebt

Affiliate marketing; conclusie

Wat laten bovenstaande voor- en nadelen van affiliate marketing zien? Onder meer dat dit één van de meest interessante vormen is om online geld te verdienen. Je loopt immers geen risico, je hebt geen startkapitaal nodig en je geniet van volledige vrijheid. Als je het goed aan weet te pakken, kan je na verloop van tijd zelfs van financiële vrijheid genieten. 

Voordat het zover is, moet je echter wel onwijs veel tijd, geld en inzet investeren. Je moet over het nodige doorzettingsvermogen beschikken, je moet veel geduld opbrengen en je moet continue nieuwe content (laten) genereren. Als je dit uiteindelijk voor elkaar weet te krijgen, kan je met affiliate marketing in ieder geval behoorlijk succesvol worden!

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

Nu je weet wat de voor- en nadelen van affiliate marketing zijn, is het tijd om te kijken naar de voor- en nadelen van dropshipping. Ook deze vorm van online ondernemen is zeer interessant te noemen, mede vanwege onderstaande voordelen:

 • Je hoeft zelf geen voorraad aan te houden
 • Je hoeft zelf geen tijd te besteden aan de verzending en retournering
 • Je bepaalt zelf welke producten je gaat verkopen
 • Je kunt relatief makkelijk opschalen
 • Je hoeft een niet al te groot startkapitaal nodig te hebben
  • Je hebt immers geen pand of magazijn nodig

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Bovenstaande voordelen van dropshipping staan als een paal boven water. Heb je als dropshipper ook nog te maken met nadelen? Ja, zeker. Je moet rekening houden met de volgende nadelen:

 • Je bent verantwoordelijk voor de verzending en de producten die je verkoopt
  • Via jouw dropshipping webshop ga je immers een overeenkomst met de klant aan
 • Je moet een webshop (laten) maken; dit kost tijd en geld
 • Het is lastig om met jouw webshop uniek te zijn
 • Je hebt weinig invloed op de tevredenheid van de klanten; daarvoor ben je afhankelijk van de diensten van de dropshipping-partij
 • Niet alle producten hebben een even hoge winstmarge; ook dat is te wijten aan de extra schakel dit bij deze bedrijfsvorm aanwezig is

Dropshipping; conclusie

Al met al kan er geconcludeerd worden dat dropshipping veel mogelijkheden met zich mee brengt, maar dat je ook met de nodige nadelen rekening moet houden. In een direct vergelijk valt daarbij op dat dropshipping meer nadelen heeft dan affiliate marketing; een interessant gegeven.

Affiliate marketing vs. dropshipping; de eindconclusie

Stel nou dat je online geld wilt gaan verdienen? Met welke vorm kan je je dan beter bezig gaan houden; affiliate marketing of dropshipping? Bovenstaande voor- en nadelen laten duidelijk zien dat affiliate marketing de beste manier is. dat neemt echter niet weg dat sommige digitale ondernemers ook zéér succesvol zijn met dropshipping. 

Het is aan jou om te bovengenoemde voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten. Welke voordelen wegen voor jou zwaar en welke nadelen zijn voor jou belangrijk? Aan de hand van een dergelijk vergelijk kan je voor jezelf de beste keuze gaan maken. Op basis van louter de voor- en nadelen bestaat er eigenlijk maar één ‘juiste’ keuze; affiliate marketing.

Wil je je met affiliate marketing bezig gaan houden? Dan is het goed om rekening te houden met de nodige concurrentie. Mede daarom is het zaak om je te verdiepen in affiliate marketing, om veel kennis op te doen en om daarmee van een vliegende start te genieten. De digitale wereld ligt aan jouw voeten! 

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Affiliate marketing VS dropshipping

 1. Hoi Jacko,

  Ik ben me al een tijdje aan het oriënteren op een manier te vinden waarbij ik of extra bij kan verdienen naast mijn gastouder zijn maar nog veel liever iets op kan bouwen zodat ik met gastouder zijn kan stoppen.
  Deze week heb ik een walgelijke financiële week gehad dus daar waar ik dacht wat geld te hebben om iets op te zetten is dat nu de grond in geboord.
  Helaas heb ik niet veel volgers.
  Kan ik dan toch affiliatie marketing gaan doen en moet ik dan heel de tijd met mijn eigen gezicht op sociale media?

  Gr Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *