Affiliate marketing en boekhouding

Alles wat jij moet weten over affiliate marketing en je boekhouding!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ben je lekker aan de weg aan het timmeren met jouw affiliate websites? Ga je dankzij jouw affiliate websites meer en meer geld verdienen? En moet je daardoor meer en meer belasting gaan betalen? Dan is het onwijs belangrijk om jouw boekhouding op orde te hebben. Dit is sowieso belangrijk, maar de importantie wordt alleen maar groter als je meer en meer geld gaat verdienen.

Maar, hoe kun je voor jouw affiliate websites nou een goede boekhouding bijhouden? Waar moet je rekening mee houden? Met welk btw percentage moet je rekenen? Wat heb je nodig voor jouw boekhouding? En welke tips hebben wij voor je op het gebied van boekhouding voor jouw affiliate marketing business? Op al deze vragen willen wij je graag een passend antwoord geven in dit artikel.

Let op: wij zijn geen financiële experts. Wij hebben veel verstand van affiliate marketing, maar wij kennen niet alle belastingtechnische regels van A tot Z uit ons hoofd. Wij willen je dan ook aanraden om dit artikel als puur informatief te zien. Doordat wij al jarenlang met affiliate marketing bezig zijn, hebben wij ook veel ervaring opgedaan met de boekhouding. Op basis van die ervaring (en kennis) hebben wij dit artikel dan ook kunnen schrijven.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Waarom jouw boekhouding bijhouden?

Ben je actief in de wereld van affiliate marketing? Als je aan bepaalde eisen voldoet, word je door de Belastingdienst aangezien als ondernemer. Dit betekent dat je met omzetbelasting en inkomstenbelasting te maken krijgt. Als je een bedrijf samen met een vennoot opgericht hebt, krijg je overigens met vennootschapsbelasting te maken.

Indien je een ondernemer bent, heb je met enkele verplichtingen te maken. Zo is het bijvoorbeeld een verplichting dat je een sluitende boekhouding aan moet kunnen leveren. Alleen om deze redenen is het al aan te raden om een boekhouding bij te houden.

Daarnaast helpt een boekhouding jou ook bij het nemen van beslissingen. Met dank aan de boekhouding heb je immers inzicht in jouw financiële status. Je weet hoeveel geld er elke maand (ongeveer) binnenkomt en je hebt ook al jouw uitgaven netjes op een rijtje staan. Op basis daarvan kun je de juiste beslissingen nemen voor jouw (affiliate) business.

Tot slot kun je hiermee ook jouw vorderingen inzichtelijk maken. Heb je in de eerste maand van het jaar 1000 euro met affiliate marketing verdiend? Dan is het mooi om te zien dat je bijvoorbeeld in de zesde maand van het jaar al 3000 euro verdiend hebt? Door jouw boekhouding bij te houden, weet je jezelf dus ook te motiveren.

Al met al ben je sowieso verplicht om een boekhouding bij te houden. Daarnaast brengt het bijhouden van een sluitende administratie ook nog bovengenoemde voordelen met zich mee. Voldoende reden dus om in actie te komen.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat moet je in jouw boekhouding bijhouden?

In jouw boekhouding moet je alle facturen en transacties bijhouden. Het gaat hierbij om de inkomende facturen en om de uitgaande facturen. De inkomende facturen zijn de facturen die je ontvangt van bijvoorbeeld jouw tekstschrijvers, van softwaresystemen waar je gebruik van maakt en van aanverwante uitgaven.

De uitgaande facturen zijn alle facturen die je ontvangt van jouw affiliate netwerken. Deze facturen stel je niet zelf op, maar kun je in het portal van het betreffende netwerk downloaden. Nadat je deze factuur gedownload hebt, kun je deze in jouw boekhoudprogramma verwerken.

Alle facturen waar je mee te maken hebt, moeten in jouw boekhouding verwerkt worden. Je kunt deze facturen aan een bepaalde rubriek koppelen, waardoor je ook alle uitgaven en inkomsten duidelijk inzichtelijk kunt maken. Zo kun je duidelijk in beeld krijgen hoeveel geld je uitgeeft aan bijvoorbeeld de content of de marketing die je voert. 

Ook kun je op deze manier de inkomsten per affiliate netwerk opsplitsten. Je ziet dan in één oogopslag bij welk affiliate netwerk je in een bepaalde maand het meeste geld verdiend hebt.

Waar moet je rekening mee houden bij affiliate marketing?

Bij een ‘normaal’ bedrijf heb je te maken met inkomende en uitgaande facturen. Dat is ook het geval bij een affiliate marketing bedrijf, maar dan zijn de facturen wel anders opgesteld. Als je bijvoorbeeld gebruik van buitenlandse affiliate netwerken maakt, moet je goed rekening houden met de belasting die je moet betalen. Kun je deze belasting mogelijk verleggen? Of moet je de belasting alsnog in eigen land aftikken?

Dit is een behoorlijk grijs en lastig gebied. Mocht het voor jou niet helemaal duidelijk zijn, is het aan te raden om contact met de Belastingdienst op te nemen. Je wilt immers dat je jouw boekhouding perfect geregeld hebt.

Als je geld met affiliate marketing verdient, moet je hier sowieso belasting over gaan betalen. Het gaat hierbij om de volgende soorten belasting:

 • Omzetbelasting: deze belasting staat ook wel bekend als ‘btw’. Over al jouw inkomsten moet je 21% btw afdragen. In sommige gevallen wordt deze btw op de factuur door het affiliate netwerk benoemd, maar in sommige gevallen ook niet.
 • Inkomstenbelasting: ook moet je één keer in het jaar inkomstenbelasting doen. Dit gebeurt volgens de belastingschijven die voor het betreffende jaar opgesteld zijn, maar je kunt mogelijk wel gebruik maken van aftrekposten. Dankzij deze aftrekposten weet je jouw fiscale winst te verlagen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
 • Vennootschapsbelasting: doe je jouw affiliate business samen met een compagnon? Dan is de kans groot dat jullie voor de rechtsvorm ‘vof’ gekozen hebben. In dat geval is het van belang om vennootschapsbelasting te betalen; deze belasting betaal je over de behaalde winst. Over al het salaris dat je aan jezelf uitgekeerd hebt, dien je vervolgens ook inkomstenbelasting te betalen.

Welke belasting jij precies moet betalen, is afhankelijk van jouw rechtsvorm. Indien je een eenmanszaak hebt, kun je sowieso rekening houden met de omzet- en inkomstenbelasting. Door jouw boekhouding gaandeweg het jaar netjes bij te houden, weet je het betalen van deze belasting voor jezelf een stuk makkelijker te houden. Een goed boekhoudprogramma neemt bovendien veel werk voor jou uit handen.

BTW en affiliate marketing

Verder is het belangrijk om heel goed rekening met de btw te houden. De Belastingdienst heeft het percentage hiervoor vastgesteld op 21%; dit betekent dat je over jouw omzet 21% moet berekenen. Stel nou dat je in één maand tijd bij een bepaald affiliate netwerk 2.000 euro aan commissie verdiend hebt. Is dit bedrag dan al inclusief de 21% btw? Of is dit bedrag dan al exclusief de 21% btw? Dat verschilt van affiliate netwerk tot affiliate netwerk. Als het bedrag exclusief de 21% btw is, krijg je van het netwerk in ieder geval 2420 euro uitbetaald. Van dat bedrag kun je direct 420 euro apart zetten voor het betalen van de omzetbelasting.

Doe je zaken met buitenlandse affiliate netwerken? Dan moet je al helemaal scherp zijn. In bijvoorbeeld Duitsland geldt een btw percentage van 19%, maar er zijn ook belastingtechnische regels gemaakt tussen de verschillende Europese landen. Wij raden je dan ook het volgende aan: voor buitenlandse affiliate netwerken kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst. De medewerker van de Belastingdienst kan jou compleet (en correct) informeren over de verrekening van de btw.

Hoe kun je jouw boekhouding bijhouden?

Ben je lekker met jouw affiliate marketing business bezig? Dan is het goed om rekening te houden met tijd die je aan jouw boekhouding moet besteden. Helaas kun je als ondernemer zijnde niet al jouw tijd aan jouw affiliate business besteden; dat zou wel ideaal zijn.

Om jouw boekhouding bij te kunnen houden, heb je eigenlijk twee dingen nodig:

 • Een boekhoudprogramma: met een boekhoudprogramma heb je nagenoeg geen omkijken naar jouw boekhouding. Binnen dit programma kun je alle transacties aan de juiste rubriek koppelen, waarna het programma voor de verwerking van de transacties zorgt. Zo worden bijvoorbeeld direct de juist financiële rapportages door het programma opgesteld.
 • Tijd: voor het bijhouden van jouw boekhouding heb je ook tijd nodig. Je moet facturen uploaden, je moet btw aangifte doen en je moet af en toe jouw financiële status bekijken.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor affiliate marketeers?

Het mag duidelijk zijn: een goed boekhoudprogramma speelt een essentiële rol. Met een goed boekhoudprogramma heb je in ieder geval zo min mogelijk omkijken naar jouw boekhouding. Maar, wat is dan het beste boekhoudprogramma voor affiliate marketing? 

Laten we vooropstellen dat je uit meerdere goede boekhoudprogramma’s kunt kiezen. Om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen, is het goed om naar de functies en het prijskaartje te kijken. Voor sommige boekhoudprogramma’s betaal je bijvoorbeeld 10 euro in de maand, terwijl je voor andere programma bijvoorbeeld 25 euro in de maand moet betalen.

Tegelijkertijd zijn sommige boekhoudprogramma’s ook een stuk uitgebreider dan andere programma’s. Wij raden je dan ook aan om een goed vergelijk te maken op het gebied van functies en het prijskaartje. Daarbovenop komt ook nog het volgende; kijk goed of het boekhoudprogramma ook een app heeft.

Met een app ben je namelijk in staat om jouw boekhouding bij te houden op jouw smartphone. Gemak dient de affiliate marketing ondernemer; maak het met een dergelijke app dus zo makkelijk mogelijk voor jezelf. 

Enkele aanraders vind ik:

 • Acumulus
 • Snelstart
 • Jortt
 • Moneybird
 • Exact
 • MoneyMonk

Heb je een boekhouder nodig?

Kun je altijd aan de slag gaan met louter een boekhoudprogramma? Nou, ons advies is om in bepaalde gevallen toch een boekhouder in de arm te nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval als jouw inkomsten echt hoog oplopen. Verdien jij tonnen per maand met affiliate marketing? Dan wil je hier uiteraard zo min mogelijk belasting over betalen; een boekhouder kan jou hier perfect bij adviseren.

Daarnaast is het soms ook noodzakelijk om een jaarrekening op te laten stellen. Ook dit kun je doen door een boekhouder of een accountant; dit is bijvoorbeeld het geval als je een BV hebt. 

Tevens is het aan te raden om dit te doen als je écht geen kaas van boekhouden gegeten hebt. Een boekhouder kost geld, maar een boekhouder neemt ook werk voor je uit handen. Alle tijd die je hiermee weet te besparen, kun je vervolgens weer besteden aan jouw core business.

Met andere woorden: een boekhouder kan in sommige situaties behoorlijk handig zijn. Neemt niet weg dat een boekhouder in sommige situaties ook overbodig is. Probeer daarom voor jezelf te bepalen of een boekhouder van meerwaarde kan zijn voor jou en jouw business.

Tips voor het bijhouden van jouw boekhouding/administratie

Wil je graag jouw boekhouding volledig zelf bij gaan houden? Dan raden wij je aan om onderstaande tips op te volgen:

 • Kies een goed boekhoudprogramma uit; een goed boekhoudprogramma scheelt echt onwijs veel. Maak daarom voor jezelf een goede vergelijking en durf ook te investeren in een goed programma. Dat geld verdien je echt weer terug.
 • Werk op vaste dagen aan jouw boekhouding; maak elke week een vast blok in jouw agenda vrij voor het doen van jouw boekhouding. Je creëert daarmee een vast patroon, terwijl je ook zorgt voor een sluitende boekhouding.
 • Schakel hulp in; heb je vragen over jouw boekhouding? Of kom je echt gewoon tijd tekort? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Met vragen kun je bij de Belastingdienst terecht, terwijl een boekhouder werk voor je uit handen kan nemen. Je moet hierbij rekening houden met een bepaalde kostenpost, maar je geniet ook van veel gemak. Tijd is bovendien geld.
 • Pas heel goed op met buitenlandse affiliate netwerken; als je zaken met een buitenlands affiliate netwerk doet, is het aan te raden om heel goed op te letten. Je moet onder meer de btw hiervan echt goed verwerken, aangezien je anders mogelijk een boete van de Belastingdienst kunt krijgen. Neem dus tijdig contact met de Belastingdienst op als je hier vragen over hebt.
 • Zet de btw direct apart; over al het geld dat je weet te verdienen, moet je 21% btw afdragen. Zodra je het geld op je rekening ontvangt, is het aan te raden om dit bedrag opzij te zetten. Daarmee voorkom je dat je te veel geld uit gaat geven.

Nogmaals is het belangrijk om te benoemen dat ik geen financiële expert ben, en dat iedere situatie weer anders is.

Je doet er dus altijd goed aan om advies te vragen aan een erkend boekhouder.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *