Membership site maken? In 4 stappen een volledige ledensite!

membership site makenWil je een membership site maken, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je dat moet doen? Geen nood!

In dit artikel ga ik je namelijk exact (en in niet meer dan 4 stappen) vertellen hoe je heel eenvoudig een membership site kunt opzetten.

Je hebt geen technische kennis nodig, en je hoeft er al helemaal niet lang mee bezig te zijn. Het vergt wel even wat oefening, maar je zult merken dat het eigenlijk niet veel voorstelt.

Wat is een membership site?

Voordat ik ga uitleggen hoe je een membership site kunt opzetten, zal ik eerst bespreken wat een membership site nou eigenlijk is. Veel mensen weten dit namelijk nog niet, en het is natuurlijk wel zo handig als iedereen weet waar ik het over heb ;).

‘Vroeger’ was het zo dat mensen een videotraining op DVD kregen thuisgestuurd, en dat ze simpelweg de serie met DVD’s in hun computer of laptop konden doen en zodoende afspelen.

Tegenwoordig kan het natuurlijk veel simpeler, makkelijker en sneller; je kunt de videotraining ook gewoon online zetten. Echter moet je deze wel goed afschermen. Dit kun je doen met een membership site.

Wanneer je een complete videotraining serie hebt gemaakt, dan wil je die natuurlijk beschikbaar stellen in een speciaal afgeschermd ledengedeelte die alleen toegankelijk is voor mensen die de training hebben gekocht.

Heb je nog geen online training gemaakt, en wil je dit wel graag doen? Lees dan hier hoe je een online videotraining moet maken: Hoe maak je een online videotraining?

Voordat je toegang krijgt tot het speciale ledengedeelte, moet je eerst inloggen.

Voordat je toegang krijgt tot het speciale ledengedeelte, moet je eerst inloggen.

Een membership site is als het ware een afgeschermd gedeelte, wat alleen toegankelijk is met een gebruikersnaam en wachtwoord; mensen kunnen dus inloggen en zodoende toegang krijgen tot de (betaalde) content die jij beschikbaar hebt gesteld.

Een membership site maken? Gebruik deze 4 handige stappen

Veel mensen denken dat een membership site maken erg moeilijk is, en dat er veel technische kennis voor nodig is. Dat is gelukkig niet het geval.

Sterker nog; het maken van een membership site is erg makkelijk en is snel te realiseren. Ik maak bijvoorbeeld al een membership site in een kleine tien minuten. Daarvoor vergt natuurlijk wel wat ‘oefening’, maar ook jij kan dit leren.

In de alinea’s hieronder zal ik stap voor stap vertellen hoe je snel en eenvoudig jouw membership site kunt opzetten.

#1: WordPress installeren op een subdomein (klinkt moeilijker dan het is)

De eerste stap die je moet maken is het opzetten van een nieuwe WordPress website, althans, zo doe ik het altijd.

Doordat je een nieuwe, lege WordPress website begint, begin je met een nieuwe website (logisch natuurlijk), en weet je zeker dat je niks fouts kunt doen. Gaat er iets fout, dan kun je geen conflicten met je andere website veroorzaken. Er gaat dus niks verloren ;).

Wacht nog even met het registeren van een nieuwe domeinnaam, want dat is nergens voor nodig.

Je kunt namelijk een subdomein aanmaken. Zo heb ik bijvoorbeeld https://leden.internetsuccesgids.nl gemaakt. Deze website is alleen toegankelijk als je een gebruikersnaam en wachtwoord hebt.

En zoals je ziet maakt de pagina gewoon deel uit van de Internet Succes Gids.nl. Ik heb alleen een subdomein aangemaakt. Dit kun je doen in het CPanel of DirectAdmin van je hosting. Weet je niet hoe je daar moet komen? Neem dan even contact op moet je hosting en vraag er naar. Dan kunnen zij dit altijd voor je doen.

Wanneer je een nieuw subdomein hebt aangemaakt, installeer daar dan WordPress op. Weet je niet hoe je WordPress moet installeren? Geen probleem: lees hier de handleiding WordPress installeren.

#2: Uiterlijk van je membership site aanpassen

Dit is eigenlijk een kleine stap, maar moet toch even verteld worden.

Wanneer je WordPress installeert, krijg je automatisch het standaard WordPress thema. Wanneer je een membership site hebt, wil je natuurlijk wel dat deze er tof uit ziet.

Je kunt dan ook het beste het thema aanpassen, zodat het er direct goed uitziet, en dat je hier niet meer naar om hoeft te kijken.

Ik gebruik altijd het Twenty Twelve thema voor mijn membership sites; deze is gewoon gratis te gebruiken. Sterker nog, dit thema staat al voor je klaar in de WordPress thema’s.

Hierboven zie je hoe ik het Twenty Twelve thema gebruik voor de membership site van de Internet Succes Gids.nl - Master Training

Hierboven zie je hoe ik het Twenty Twelve thema gebruik voor de membership site van de Internet Succes Gids.nl – Master Training

Natuurlijk kun je ook voor een ander thema kiezen; die keuze ligt geheel bij jezelf. Ik vind zelf het Twenty Twelve thema heel erg geschikt.

#3 – WishList Member opzetten en gebruiken

Om je WordPress website af te schermen (zodat mensen moeten inloggen en toegang hebben tot bepaalde pagina’s) moet je gebruik maken van een membership plugin.

Ik raad aan om de plugin WishList Member te gebruiken. Deze plugin is erg gebruiksvriendelijk en heel makkelijk in te stellen. Daarnaast is WishList Member de meest gebruikte plugin als het komt op membership sites, en biedt de plugin ook koppelingen met betaal systemen.

Hierdoor kun je het hele proces automatiseren.

Stel: iemand koopt jouw videotraining. Dan krijgt die persoon automatisch zijn/haar inloggegevens per mail opgestuurd. Makkelijker kan niet!

Het enige nadeel van WishList Member is dat deze plugin wel geld komt. Voordeel is dan weer wel dat de plugin erg goedkoop is, namelijk slechts 195,- dollar. Als je kijkt naar het gemak wat je van deze plugin gaat krijgen, dan is dit zijn geld zeker meer dan waard.

Wanneer je de plugin op je WordPress website hebt geïnstalleerd, kun je direct starten met het maken van een Membership Level.

Een Membership Level is het niveau wat je aan een gebruiker meegeeft.

Wanneer iemand bijvoorbeeld Cursus A heeft aangeschaft, moet deze in Membership Level ‘Cursus A’ komen. Je kunt precies opgeven wat de pagina moet zijn die de gebruiker moet zien wanneer hij/zij is geregistreerd én ingelogd.

Daarnaast kun je ook opgeven tot welke pagina de deelnemer toegang heeft en dus wel en niet kan zien. Zo kun je deelnemers van ‘Cursus A’ toegang geven tot alle pagina’s van Cursus A, maar juist weer geen toegang geven tot de pagina’s van Cursus B.

Met WishList Member kun je gebruikers toegang geven tot specifieke pagina's.

Hier zie je hoe ik met WishList Member pagina’s alleen toegankelijk maak voor het Membership Level ‘Leden’.

Neem even de tijd om de WishList Member plugin door te nemen. Je hebt enorm veel opties en mogelijkheden, bekijk ze goed en benut ze optimaal!

#4 – Video’s afschermen

Wanneer je een video training hebt, moet je de video’s natuurlijk nog afschermen. Je kunt de video’s wel op YouTube uploaden, maar daar kan iedereen ze zien, en dat wil je natuurlijk niet.

Je wilt de video’s goed afschermen, zodat je zeker weet dat alleen de mensen die ervoor betaald hebben de video’s kunnen zien.

Dit kun je heel eenvoudig doen met Vimeo Plus (of Pro). Met de betaalde dienst van Vimeo kun je al voor 50 euro per jaar je video’s goed afschermen, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen.

Je kunt namelijk in de privacy instellingen van de video precies aangeven hoe jij wilt waar en hoe de video gaat verschijnen.

video's afschermen met Vimeo

Video’s afschermen was nog nooit zo makkelijk met Vimeo Plus (of Pro).

Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat de video alleen vertoond mag worden op jouw domein, en dat de video niet zichtbaar is op Vimeo zelf.

Je zult er echt van versteld staan hoeveel mogelijkheden je krijgt, en hoe eenvoudig je dit allemaal in kunt stellen.

Wanneer de video-instellingen goed zijn gezet, kun je de video simpelweg in je membership site zetten door de video link te kopieëren en te plakken.

That’s it!

Klaar! Meer dan dit heb je niet nodig!

Een membership site maken stelt dus eigenlijk helemaal niks voor ;)!

Natuurlijk zul je de eerste keer overal goed moeten kijken en opletten, maar wanneer je er een beetje handigheid in krijgt, zul je zien dat het allemaal al makkelijker gaat en dat je er meer handigheid in krijgt.

Ik raad aan om dit niet te overhaasten, en goed tijd te besteden aan het opzetten van alles.

Wanneer je gewoon met een lege WordPress installatie (op een subdomein) begint, kun je in principe niks fout doen.

Je kiest een mooi thema uit, installeert WishList Member, maakt de pagina’s en plaatst de video’s, en vervolgens geef je het gewenste Membership Level toegang tot de pagina’s van de training.

Simple as that :).

Succes!

Kijk ook even in de Kennisbank van Digitale Producten. Hierin lees je ook hoe je onder andere e-books kunt maken, en hoe je je producten kunt aanmelden in PayPro.

Als je nog vragen hebt, of als iets onduidelijk is, laat het dan even weten in de reacties hieronder!

24 reacties

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
  • Avatar
 4. Avatar
  • Avatar
 5. Avatar
  • Avatar
 6. Avatar
  • Avatar
 7. Avatar
 8. Avatar
  • Avatar
 9. Avatar
 10. Avatar
  • Avatar
 11. Avatar
 12. Avatar
  • Avatar
 13. Avatar

Laat een reactie achter