Membership site maken? In 4 stappen een volledige ledensite!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
membership site maken

Wil je een membership site maken, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je dat moet doen? Geen nood!

In dit artikel ga ik je namelijk exact (en in niet meer dan 4 stappen) vertellen hoe je heel eenvoudig een membership site kunt opzetten.

Je hebt geen technische kennis nodig, en je hoeft er al helemaal niet lang mee bezig te zijn. Het vergt wel even wat oefening, maar je zult merken dat het eigenlijk niet veel voorstelt.

Wat is een membership site?

Voordat ik ga uitleggen hoe je een membership site kunt opzetten, zal ik eerst bespreken wat een membership site nou eigenlijk is. Veel mensen weten dit namelijk nog niet, en het is natuurlijk wel zo handig als iedereen weet waar ik het over heb ;).

‘Vroeger’ was het zo dat mensen een videotraining op DVD kregen thuisgestuurd, en dat ze simpelweg de serie met DVD’s in hun computer of laptop konden doen en zodoende afspelen.

Tegenwoordig kan het natuurlijk veel simpeler, makkelijker en sneller; je kunt de videotraining ook gewoon online zetten. Echter moet je deze wel goed afschermen. Dit kun je doen met een membership site.

Wanneer je een complete videotraining serie hebt gemaakt, dan wil je die natuurlijk beschikbaar stellen in een speciaal afgeschermd ledengedeelte die alleen toegankelijk is voor mensen die de training hebben gekocht.

Heb je nog geen online training gemaakt, en wil je dit wel graag doen? Lees dan hier hoe je een online videotraining moet maken: Hoe maak je een online videotraining?

Voordat je toegang krijgt tot het speciale ledengedeelte, moet je eerst inloggen.
Voordat je toegang krijgt tot het speciale ledengedeelte, moet je eerst inloggen.

Een membership site is als het ware een afgeschermd gedeelte, wat alleen toegankelijk is met een gebruikersnaam en wachtwoord; mensen kunnen dus inloggen en zodoende toegang krijgen tot de (betaalde) content die jij beschikbaar hebt gesteld.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Een membership site maken? Gebruik deze 4 handige stappen

Veel mensen denken dat een membership site maken erg moeilijk is, en dat er veel technische kennis voor nodig is. Dat is gelukkig niet het geval.

Sterker nog; het maken van een membership site is erg makkelijk en is snel te realiseren. Ik maak bijvoorbeeld al een membership site in een kleine tien minuten. Daarvoor vergt natuurlijk wel wat ‘oefening’, maar ook jij kan dit leren.

In de alinea’s hieronder zal ik stap voor stap vertellen hoe je snel en eenvoudig jouw membership site kunt opzetten.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

#1: WordPress installeren op een subdomein (klinkt moeilijker dan het is)

De eerste stap die je moet maken is het opzetten van een nieuwe WordPress website, althans, zo doe ik het altijd.

Doordat je een nieuwe, lege WordPress website begint, begin je met een nieuwe website (logisch natuurlijk), en weet je zeker dat je niks fouts kunt doen. Gaat er iets fout, dan kun je geen conflicten met je andere website veroorzaken. Er gaat dus niks verloren ;).

Wacht nog even met het registeren van een nieuwe domeinnaam, want dat is nergens voor nodig.

Je kunt namelijk een subdomein aanmaken. Zo heb ik bijvoorbeeld https://leden.internetsuccesgids.nl gemaakt. Deze website is alleen toegankelijk als je een gebruikersnaam en wachtwoord hebt.

En zoals je ziet maakt de pagina gewoon deel uit van de Internet Succes Gids.nl. Ik heb alleen een subdomein aangemaakt. Dit kun je doen in het CPanel of DirectAdmin van je hosting. Weet je niet hoe je daar moet komen? Neem dan even contact op moet je hosting en vraag er naar. Dan kunnen zij dit altijd voor je doen.

Wanneer je een nieuw subdomein hebt aangemaakt, installeer daar dan WordPress op. Weet je niet hoe je WordPress moet installeren? Geen probleem: lees hier de handleiding WordPress installeren.

#2: Uiterlijk van je membership site aanpassen

Dit is eigenlijk een kleine stap, maar moet toch even verteld worden.

Wanneer je WordPress installeert, krijg je automatisch het standaard WordPress thema. Wanneer je een membership site hebt, wil je natuurlijk wel dat deze er tof uit ziet.

Je kunt dan ook het beste het thema aanpassen, zodat het er direct goed uitziet, en dat je hier niet meer naar om hoeft te kijken.

Ik gebruik altijd het Twenty Twelve thema voor mijn membership sites; deze is gewoon gratis te gebruiken. Sterker nog, dit thema staat al voor je klaar in de WordPress thema’s.

Hierboven zie je hoe ik het Twenty Twelve thema gebruik voor de membership site van de Internet Succes Gids.nl - Master Training
Hierboven zie je hoe ik het Twenty Twelve thema gebruik voor de membership site van de Internet Succes Gids.nl – Master Training

Natuurlijk kun je ook voor een ander thema kiezen; die keuze ligt geheel bij jezelf. Ik vind zelf het Twenty Twelve thema heel erg geschikt.

#3 – WishList Member opzetten en gebruiken

Om je WordPress website af te schermen (zodat mensen moeten inloggen en toegang hebben tot bepaalde pagina’s) moet je gebruik maken van een membership plugin.

Ik raad aan om de plugin WishList Member te gebruiken. Deze plugin is erg gebruiksvriendelijk en heel makkelijk in te stellen. Daarnaast is WishList Member de meest gebruikte plugin als het komt op membership sites, en biedt de plugin ook koppelingen met betaal systemen.

Hierdoor kun je het hele proces automatiseren.

Stel: iemand koopt jouw videotraining. Dan krijgt die persoon automatisch zijn/haar inloggegevens per mail opgestuurd. Makkelijker kan niet!

Het enige nadeel van WishList Member is dat deze plugin wel geld komt. Voordeel is dan weer wel dat de plugin erg goedkoop is, namelijk slechts 195,- dollar. Als je kijkt naar het gemak wat je van deze plugin gaat krijgen, dan is dit zijn geld zeker meer dan waard.

Wanneer je de plugin op je WordPress website hebt geïnstalleerd, kun je direct starten met het maken van een Membership Level.

Een Membership Level is het niveau wat je aan een gebruiker meegeeft.

Wanneer iemand bijvoorbeeld Cursus A heeft aangeschaft, moet deze in Membership Level ‘Cursus A’ komen. Je kunt precies opgeven wat de pagina moet zijn die de gebruiker moet zien wanneer hij/zij is geregistreerd én ingelogd.

Daarnaast kun je ook opgeven tot welke pagina de deelnemer toegang heeft en dus wel en niet kan zien. Zo kun je deelnemers van ‘Cursus A’ toegang geven tot alle pagina’s van Cursus A, maar juist weer geen toegang geven tot de pagina’s van Cursus B.

Met WishList Member kun je gebruikers toegang geven tot specifieke pagina's.
Hier zie je hoe ik met WishList Member pagina’s alleen toegankelijk maak voor het Membership Level ‘Leden’.

Neem even de tijd om de WishList Member plugin door te nemen. Je hebt enorm veel opties en mogelijkheden, bekijk ze goed en benut ze optimaal!

#4 – Video’s afschermen

Wanneer je een video training hebt, moet je de video’s natuurlijk nog afschermen. Je kunt de video’s wel op YouTube uploaden, maar daar kan iedereen ze zien, en dat wil je natuurlijk niet.

Je wilt de video’s goed afschermen, zodat je zeker weet dat alleen de mensen die ervoor betaald hebben de video’s kunnen zien.

Dit kun je heel eenvoudig doen met Vimeo Plus (of Pro). Met de betaalde dienst van Vimeo kun je al voor 50 euro per jaar je video’s goed afschermen, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen.

Je kunt namelijk in de privacy instellingen van de video precies aangeven hoe jij wilt waar en hoe de video gaat verschijnen.

video's afschermen met Vimeo
Video’s afschermen was nog nooit zo makkelijk met Vimeo Plus (of Pro).

Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat de video alleen vertoond mag worden op jouw domein, en dat de video niet zichtbaar is op Vimeo zelf.

Je zult er echt van versteld staan hoeveel mogelijkheden je krijgt, en hoe eenvoudig je dit allemaal in kunt stellen.

Wanneer de video-instellingen goed zijn gezet, kun je de video simpelweg in je membership site zetten door de video link te kopieëren en te plakken.

That’s it!

Klaar! Meer dan dit heb je niet nodig!

Een membership site maken stelt dus eigenlijk helemaal niks voor ;)!

Natuurlijk zul je de eerste keer overal goed moeten kijken en opletten, maar wanneer je er een beetje handigheid in krijgt, zul je zien dat het allemaal al makkelijker gaat en dat je er meer handigheid in krijgt.

Ik raad aan om dit niet te overhaasten, en goed tijd te besteden aan het opzetten van alles.

Wanneer je gewoon met een lege WordPress installatie (op een subdomein) begint, kun je in principe niks fout doen.

Je kiest een mooi thema uit, installeert WishList Member, maakt de pagina’s en plaatst de video’s, en vervolgens geef je het gewenste Membership Level toegang tot de pagina’s van de training.

Simple as that :).

Succes!

Kijk ook even in de Kennisbank van Digitale Producten. Hierin lees je ook hoe je onder andere e-books kunt maken, en hoe je je producten kunt aanmelden in PayPro.

Als je nog vragen hebt, of als iets onduidelijk is, laat het dan even weten in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

26 reacties op “Membership site maken? In 4 stappen een volledige ledensite!

  1. Goed uitgelegd hoe je zo een membership site opzet. Jerik, dit motiveert zeker. Waar ik mijn hoofd over breek is hoeveel training stop je in een cursus, wat wordt de upsell, wat is de prijs, hoe ga je het product promoten, wat is de salesfunnel enz, enz. Nog even tijd om hierover na te denken;)

  2. Ciao jacko
    eerste; compliment goed uitgelegd hoe je zo een membership site opzet.
    Ik ben ook aan wat bouwen,maar zo makkelijk is niet.
    mijn bedoeling omdat ik Italiaans ben wil ik wat videos maken om mensen Italiaans taal leren.
    mijn website titel. is >> Leer Italiaanse taal door een echte Italiaans.
    kan ij mij veder helpen?
    naar de eerste pagina ben ik geblokkeerd.
    hoe moet ik veder?
    in afwachting van een je reactie, met vriendelijk .groeten
    Antonio

    1. Hi Antonio,

      Thanks voor je compliment :-).

      Hoe bedoel je precies dat je na de eerste pagina geblokkeerd bent? Kijk goed in de instellingen van je WishList plugin, daar heb je vast een instelling niet goed gezet ;-).

      Succes!

  3. Welke hosting is volgens jou aan te bevelen. Ik heb nu MijnDomein, maar twijfel of dit wel werkt voor een membership website?
    grts!

    1. Hoi Corinne,

      In principe maakt het – voor een membership site – niet uit welke hosting je hebt, als je maar in je FTP kunt en WordPress kunt installeren :-).

      Ikzelf gebruik Neostrada en ben daar super tevreden over.

      Succes!

  4. order deny,allow
    deny from all
    allow from xxx xxx xxx

    Ik zoek zo soort code op er voor te zorgen dat de website voor niemand toegankelijk is maar alleen als iemand op een button klikt op een andere website,

    Bijvoorbeeld ik ben op website A en klik daar op een link of button en word dan door gelinkt naar website B.
    en als iemand anders de linkt van website B kopieer en plakt in hun browser dat ze er dan niet op kunnen komen.

    ik ben al lang bezig met uitzoeken hoe ik dit voor elkaar kan krijgen, en heb alles al geprobeerd behalve via het .htaccess bestand, en hoorde van iemand dat het via dat bestand met een code mogelijk zou moeten zijn

    1. Dit is inderdaad ook een manier om pagina’s te ‘verbergen’, echter is het wel heel ingewikkeld.
      Ik zou zeggen: kijk eens naar WishList Member, en maak daar een membership site mee. Stukken makkelijker ;-)!

      Succes!

  5. Hallo Jacko,

    Bedankt voor je informatieve blog! Heel helder!
    Ik heb er nog een vraag over. Je zegt dat je een thema moet kiezen voor je pagina van je subdomein. Is het ook mogelijk om via zo’n subdomein voor je membership pagina de uitstraling mee te nemen van je huidige website? Dus dat je membership pagina er hetzelfde uit komt te zien wat betreft kleuren, indeling etc?
    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Geen dank :-)!

      Ja hoor, dat kan ook! Je kunt dan het thema wat je op je ‘hoofd site’ gebruikt op je membership site gebruiken.
      Of je installeert de WishList plugin op je huidige site en maakt zo de Leden-pagina’s aan!

      Succes :-)!

  6. Hallo Jacko,

    Bedankt voor het publiceren van dit artikel, dit is precies waar ik naar op zoek was.

    ps
    De link naar WishList Member komt uit op een pagina die niet meer in gebruik is.

  7. super duidelijk!
    Vraagje: Je kunt toch ook via paypro, wannneer mensen betaald hebben, direct naar hun mail alle video’s sturen?
    Of dat je ze na betalig via paypro dan automatisch een paswoord geeft (wordpress paginas kan je ook afschermen)?
    Je hoeft dan toch die plugin niet te kopen?

    groetjes Rosanne

    1. Hoi Rosanne,

      Dat klopt! Je kunt het in PayPro zo instellen dat ze na betaling direct de bestanden krijgen. Echter wanneer je veel video’s hebt, kun je dat beter niet doen omdat dit nogal veel MB/GB is. Dit kun je dan ook beter niet doen.

      Je kunt PayPro inderdaad ook koppelen met WishList, zodat mensen automatisch hun gegevens krijgen.

      Een andere mogelijkheid waar je eens naar zou kunnen kijken is Huddle (pas nieuw), check: https://www.internetsuccesgids.nl/review-huddle-tonny-loorbach-internet-marketing-universiteit/

  8. Mooie blog en helder verhaal, toch heb ik een vraag.:)
    Waarom zou ik dure software kopen voor ledentoegang als ik alleen maar eigen webpagina’s wil afschermen voor niet leden
    Werkt het maken van een subdomein op wp dan goed ? Want eigenlijk maak ik dan een link naar een andere website, toch ?

    1. Je zult het toch moeten kunnen beveiligen met een wachtwoord en gebruikersnaam, anders kan iedereen de pagina’s zomaar zien als deze bijvoorbeeld geïndexeerd worden in Google of op social media gedeeld worden.

  9. Beste Jacko,

    Ik heb nog een vraagje. Het liefst zou ik ook willen dat een member alleen op (door de member gekozen) één of twee toestellen kan inloggen om toegang te krijgen tot de afgeschermde (betaalde) site. Zo wil ik voorkomen dat wachtwoorden uitgeleend worden, en inkomsten dus gemist worden. Is dat met de “WishList Member plugin” ook mogelijk?

    groeten en alvast bedankt,

    Joke

    1. Waar haal je dat uit de tekst?
      Ik zet er duidelijk in dat de plugin geld kost ;-).

      “Het enige nadeel van WishList Member is dat deze plugin wel geld kost. Voordeel is dan weer wel dat de plugin erg goedkoop is, namelijk slechts 195,- dollar. Als je kijkt naar het gemak wat je van deze plugin gaat krijgen, dan is dit zijn geld zeker meer dan waard.”

  10. Prachtig artikel, Jacko! Dank voor het delen. Ik gebruik zelf ook WP voor mijn advertentiesite en ben er supertevreden over. In de toekomst, als ik wat meer budget heb, hoop ik op een script, maar voorlopig ben ik zeer tevreden met deze tijdelijke oplossing. Keep up the spirit :)!

  11. Hi Jacko,

    Ik lees in je artikel dat een klant na aankoop direct een account krijgt in Wishlist en zo toegang kan krijgen tot bepaalde pagina’s. Hoe koppel je dan Woocommerce aan Wishlist members? Ik zie geen opties om dit te automatiseren. Dus dat na aankoop van product A een account wordt aangemaakt dat toegang heeft tot de pagina waar product A staat. Is daar nog een extra plugin voor nodig?

    Gr, Sanne

  12. Hi Jacko,
    Helder, dank je!
    Vraagje, jij schrijft over een website en een sub-domein. Is wat je schrijft ook mogelijk met 2 verschillende websites? Dat je mensen zich op de ene laat aanmelden (bijvoorbeeld voor een gratis weggever) en ze dan op de andere website in wishlist member geregistreerd worden en toegang krijgen?
    Gr Léonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *