Heb je een KvK nodig voor affiliate marketing?

kvk nodig affiliate marketing - boekhouding

Een vraag die ik vaak gesteld krijg, is of het nodig is om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) wanneer je met affiliate marketing gaat beginnen.

Veel mensen die met affiliate marketing willen starten, willen weten of ze ook zonder KvK inschrijving met affiliate marketing kunnen beginnen, of wanneer het verstandig is om jezelf in te schrijven bij de KvK als je met affiliate marketing bezig bent, en ook al geld aan het verdienen bent.

Om direct met de deur in huis te vallen: nee, het is niet nodig om jezelf bij de KvK in te schrijven als je met affiliate marketing gaat beginnen. Of het handig is, is weer wat anders.

Mijn begin met affiliate marketing

Toen ik met affiliate marketing begon, had ik er totaal nog niet over nagedacht om mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Ik zag het eerder als hobby, en vond het gewoon leuk om er mee bezig te zijn. Ik had nog niet eens nagedacht over zaken als belasting en dat soort dingen.

Echter, toen het allemaal wat serieuzer begon te worden en ook de eerste inkomsten begonnen te komen, kwam bij mij steeds vaker de vraag op: wat moet ik nu doen?

Ik besloot mezelf toen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Alles werd toen direct een stuk officiëler, en het voelde veel meer aan als een eigen business – in plaats van zomaar een beetje hobby’en. Mijn affiliate marketing inkomsten werden daardoor ook hoger, en mijn passieve inkomsten groeiden elke maar.

BTW terugkrijgen

Omdat ik mezelf als bedrijf had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kreeg ik ook een BTW-nummer, en werd ik dus ook BTW-plichtig. Hierdoor kon ik als ondernemer de BTW die ik betaalde, terugvragen.

Dat maakte het een stuk interessanter, want als je veel kosten maakt, krijg je toch van al die kosten 21% BTW terug. Je moet dan natuurlijk ook weer wel BTW betalen over de inkomsten die je zelf betaald, maar bij veel affiliate netwerken, word de BTW bovenop je affiliate inkomsten gestort.

Is het verplicht jezelf aan te melden bij de KvK?

Om antwoord te geven op de vraag of het verplicht is om jezelf aan te melden bij de KvK wanneer je gaat beginnen met affiliate marketing is het antwoord dus nee.

Dat is niet nodig.

Ten eerste zul je in het begin vrijwel niks verdienen, dus heb je nog niks om op te geven. Daarnaast mag je in Nederland tot een bepaald bedrag van 2.000 euro bijverdienen zonder deze op te geven. Dus wanneer je onder de tweeduizend euro zit, hoef je jezelf niet aan te melden bij de KvK.

Als je daarboven zit, is het verplicht om de inkomsten op te geven, en hier dus ook BTW en belasting over te betalen. Je doet er dan wel goed aan om een bedrijf in te schrijven, en dit serieus en officieel aan te pakken. Dit zorgt niet alleen voor structuur, maar ook voor een betere mindset.

Doordat je namelijk voor het ‘echt’ bezig bent, zul je zien dat het allemaal een stuk serieuzer word. Je instelling gaat veranderen, en je zult hoogstwaarschijnlijk beter je best gaan doen, en het echt gaan zien als een serieus bedrijf.

Update: de informatie hierboven lijkt niet direct juist te zijn. Aan de hand van de reactie van Sander hieronder blijkt dat:

 • In Nederland moet je al je inkomsten opgeven bij de Belastingdienst (dit bij je jaarlijkse IB opgave, niet als KvK als je nog geen bedrijf bent) – Je hoeft om te verkopen via Marktplaats immers ook geen KvK te hebben
 • De eerste 2500 euro is vrijgesteld van belasting
 • Verdien je 2500 euro? Dan krijg je een nul-aanslag
 • Heb je een salaris of uitkering dan worden al je bijverdiensten bij je salaris of uitkering opgeteld. Over dit geheel moet je belasting betalen.
 • Ga je aanzienlijk veel geld bijverdienen (met bv affiliate marketing), dan zal de Belastingdienst je verplichten om je aan te melden bij de KvK.

Affiliate marketing en boekhouding

Een vraag die ik ook vaak gesteld krijg is hoe het precies zit met inkomstenbelasting en andere specifieke zaken.

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik hier zelf echt 0,0 verstand van heb, en ik alles heb uitbesteed aan mijn boekhouder. Het heeft voor mij geen zin om mezelf hiermee bezig te houden. Ik ben goed in affiliate marketing en verdien hier mijn geld mee, en doe liever de dingen die ik graag doe, en waar ik goed in ben.

Een boekhouder is goed in zijn/haar eigen expertise en kan geld voor jou opleveren.

Mijn advies is dan ook om altijd aan (goede) boekhouder te zoeken. Natuurlijk kost het geld, maar een goede boekhouder ontneemt jou enorm veel zorgen, tijd en negatieve energie. Daarnaast weet je dat het allemaal goed gebeurd en kun je met een gerust hart gaan slapen.

Starten met affiliate marketing

Wil je aan de slag met affiliate marketing en wil je zo snel mogelijk je eerste winstgevende website in de lucht?

Dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met de Affiliate Marketing Revolutie.

In de Affiliate Marketing Revolutie laat ik je stap voor stap zien hoe je vanuit 0 een winstgevende website opbouwt. Ook kom je terecht in een community met meer dan 8000 deelnemers, waar je ook al je vragen over affiliate marketing (en andere zaken zoals belasting en boekhouding) kunt vragen.

geld verdienen met internet marketing

Start met de Affiliate Marketing Revolutie

Bekijk de gratis video!

Naar de video

2 reacties op “Heb je een KvK nodig voor affiliate marketing?

 1. Beste Jacko,
  Ik heb de link gelezen die je in een negatieve review hebt neergezet over inschrijving KvK. Ik wil je even corrigeren wat betreft je inkomstenplaatje. Als iemand 2000 euro per maand bij verdiend boven op zijn salaris, zal hij globaal de helft overhouden na betaling van belasting.
  In Nederland moet je altijd alles opgeven, ook al verdien je maar 500,- op jaarbasis. De eerste 2500,- is vrijgesteld van belasting. Verdien je 2500,-? Dan krijg je een nul-aanslag. Heb je echter een salaris of uitkering (dan wel opgeven natuurlijk) dan worden je bijverdiensten bij je salaris of uitkering opgeteld. Over het geheel moet je belasting betalen. Dus hou er rekening mee dat je over je 500,- bijverdienste tussen de 32 en 49 % belasting moet afdragen, afhankelijk van je totale inkomen.
  Ga je aanzienlijk bijverdienen, dan zal de Belastingdienst je verplichten jezelf in te schrijven bij de KvK. Je moet dan 21% van je bijverdiende inkomsten afdragen als zijnde BTW en daar mag je reeds betaalde BTW van aftrekken. Na deze aftrek betaal je over de rest dus nog 32 tot 49%. Voordeel van een KvK is wel dat je veel aftrekposten hebt. Nadeel is dat je veel boekhouding moet bijhouden. Als je 1000,- per maand middels jouw systeem zou bijverdienen, dan zal de Belastingdienst je zeker verplichten een bedrijfje op te richten. De grens ligt ongeveer op 3000,- per jaar. Tenslotte: de meeste beginners kaan kapot omdat ze het benodigde belastinggeld niet hebben gereserveerd. Ik raad iedereen aan om van je maandelijkse bijverdiensten (buiten salaris om dus) plm 40% op een spaarrekening te zetten om na 2 jaar als je de aanslag moet betalen niet in de problemen te komen. Moet je ook BTW afdragen? Dat moet dan iedere 3 maanden, spaar dat geld ook apart op. de meeste starters gaan kapot omdat ze er geen rekening mee hebben gehouden. Dit even ter aanvulling van je artikel. Je moet mensen dus wel juist voorlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *