Afbeeldingen optimaliseren? Zo kun je dat snel en eenvoudig doen!

Het logo van Google Afbeeldignen en het zoekwoord 'Afbeeldingen optimaliseren'Afbeeldingen optimaliseren is iets wat je echt moet doen als je jouw pagina’s beter gevonden wilt hebben in Google.

Afbeeldingen zijn een belangrijke factor en veel mensen vergeten om naast hun teksten ook de afbeeldingen te optimaliseren voor Google.

Dat is jammer, want met een klein beetje moeite kun je veel meer bezoekers uit Google halen, en daar kun je natuurlijk weer je voordeel uit halen.

Afbeeldingen optimaliseren vereist vandaag de dag helemaal geen technische kennis.

In dit artikel zal ik jou precies uitleggen hoe je de afbeeldingen op jouw website kunt optimaliseren zonder dat je daar al te veel tijd en energie in hoeft te stoppen.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Voordat ik ga uitleggen hoe je afbeeldingen kunt optimaliseren, wil ik eerst even vertellen wáárom je dit moet doen.

De reden is eigenlijk heel erg simpel: Google. Google vindt het namelijk steeds belangrijker dat een pagina ‘rich content‘ bevat (foto’s, YouTube-filmpjes, audio bestanden etc.).

Vaak denken mensen dat het al voldoende is om simpelweg plaatjes op hun website te zetten. Zo simpel is het natuurlijk niet.

Google is wel slim, maar is nog niet zover dat het ook daadwerkelijk kan ‘zien’ wat er op de afbeelding te zien is.

Door afbeeldingen te optimaliseren haal je dus meer bezoekers uit Google. Je pagina zal dan hoger in de organische zoekresultaten van Google komen en ook in Google Afbeeldingen zul je grote kans hebben dat de afbeelding op jouw website hoog naar boven komt.

Hoe kun je afbeeldingen optimaliseren?

Zoals ik hierboven al heb gezegd hoef je helemaal geen technische kennis te hebben om afbeeldingen te optimaliseren. Het komt er in principe op neer om tekst aan afbeeldingen mee te geven, zodat Google kan ‘lezen’ wat er op de afbeelding te zien is.

Dit kun je doen door afbeeldingen te voorzien van META-informatie (tekst die Google kan indexeren).

Hier heb ik een tijdje geleden een artikel over geschreven: Hoe je met Afbeeldingen in Google kunt scoren.

meta informatie meegeven aan afbeeldingen voor Google

In de bovenstaande afbeelding zie je welke informatie je mee kunt geven aan een afbeelding in WordPress. Door al deze informatie in te vullen, zal Google kunnen ‘lezen’ waar de afbeelding over gaat.

Zoals je in dit artikel kunt lezen kun je een afbeelding optimaliseren door:

 • De bestandsnaam van de afbeelding goed te maken
 • De afbeelding een titel mee te geven
 • De afbeelding van een onderschrift te voorzien
 • De afbeelding voorzien van een alt-tekst
 • De afbeelding een beschrijving meegeven

Zo is de afbeelding voorzien van tekst en weet ook Google waar de afbeelding over gaat.

Afbeeldingen zo klein mogelijk in bestandsgrootte houden

Naast de afbeeldingen van META-informatie te voorzien, is het ook aan te raden om de afbeeldingen zo klein mogelijk (in bestandsgrootte) te houden.

Hoe lichter een afbeelding ‘weegt’, hoe sneller de afbeelding zal laden en hoe beter dit voor Google is. Google heeft namelijk een hekel aan websites die traag laden.

Voor WordPress is er een hele handige plugin waarmee je afbeeldingen in bestandsgrootte kunt verkleinen, namelijk WP Smush.it.

Deze plugin zorgt er voor dat wanneer je een afbeelding upload, dat deze dan als het ware verkleint word. Je ziet er niks van, maar ‘onder de motorkap’ is de afbeelding een stuk lichter geworden.

Check deze (video) handleiding voor het op de juiste manier uploaden van afbeeldingen voor het web.

Draait jouw website niet op WordPress? Gebruik dan de onderstaande tips:

 • Maak jouw afbeelding precies zo groot als dat je hem ook op de website wilt laten verschijnen en upload dan pas de afbeelding naar je website. Wanneer je de afbeelding op jouw website een aangepaste grootte aangeeft, blijft de afbeelding in principe nog even groot.
 • Gebruik altijd de .png extensie voor afbeeldingen.

Is dat alles?

Afbeeldingen optimaliseren vereist dus helemaal geen technische kennis en is helemaal niet moeilijk. Daarnaast kost het maar een paar minuten van je tijd en je zult er erg veel profijt van hebben.

Als je de bovenstaande tips op jouw website hebt toegepast zul je zien dat je website hoger in Google gaan scoren en dat je ook veel meer bezoekers uit Google Afbeeldingen naar je website zult trekken.

Onthoud dat Google het erg belangrijk vind dat websites relevante en unieke content bevatten. Als je hoger wilt scoren in Google moet je dus regelmatig nieuwe, unieke content plaatsen waar de bezoeker ook echt daadwerkelijk aan heeft.

Zorg er voor dat de afbeeldingen op jouw website omringt zijn door relevante content. Plaats je dus een artikel over zoekmachine optimalisatie, plaats dan afbeeldingen die met dat onderwerp te maken heeft.

Gebruik jij de bovenstaande tips al? Of is er iets niet duidelijk?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Lees overigens hier mijn ultieme gids voor het uploaden en optimaliseren van afbeeldingen.

11 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
   • Avatar
    • Avatar
 2. Avatar
  • Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar
  • Avatar
 5. Avatar

Laat een reactie achter