Afbeeldingen optimaliseren? Zo kun je dat snel en eenvoudig doen!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Het logo van Google Afbeeldignen en het zoekwoord 'Afbeeldingen optimaliseren'

Afbeeldingen optimaliseren is iets wat je echt moet doen als je jouw pagina’s beter gevonden wilt hebben in Google.

Afbeeldingen zijn een belangrijke factor en veel mensen vergeten om naast hun teksten ook de afbeeldingen te optimaliseren voor Google.

Dat is jammer, want met een klein beetje moeite kun je veel meer bezoekers uit Google halen, en daar kun je natuurlijk weer je voordeel uit halen.

Afbeeldingen optimaliseren vereist vandaag de dag helemaal geen technische kennis.

In dit artikel zal ik jou precies uitleggen hoe je de afbeeldingen op jouw website kunt optimaliseren zonder dat je daar al te veel tijd en energie in hoeft te stoppen.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Voordat ik ga uitleggen hoe je afbeeldingen kunt optimaliseren, wil ik eerst even vertellen wáárom je dit moet doen.

De reden is eigenlijk heel erg simpel: Google. Google vindt het namelijk steeds belangrijker dat een pagina ‘rich content‘ bevat (foto’s, YouTube-filmpjes, audio bestanden etc.).

Vaak denken mensen dat het al voldoende is om simpelweg plaatjes op hun website te zetten. Zo simpel is het natuurlijk niet.

Google is wel slim, maar is nog niet zover dat het ook daadwerkelijk kan ‘zien’ wat er op de afbeelding te zien is.

Door afbeeldingen te optimaliseren haal je dus meer bezoekers uit Google. Je pagina zal dan hoger in de organische zoekresultaten van Google komen en ook in Google Afbeeldingen zul je grote kans hebben dat de afbeelding op jouw website hoog naar boven komt.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Hoe kun je afbeeldingen optimaliseren?

Zoals ik hierboven al heb gezegd hoef je helemaal geen technische kennis te hebben om afbeeldingen te optimaliseren. Het komt er in principe op neer om tekst aan afbeeldingen mee te geven, zodat Google kan ‘lezen’ wat er op de afbeelding te zien is.

Dit kun je doen door afbeeldingen te voorzien van META-informatie (tekst die Google kan indexeren).

Hier heb ik een tijdje geleden een artikel over geschreven: Hoe je met Afbeeldingen in Google kunt scoren.

meta informatie meegeven aan afbeeldingen voor Google
In de bovenstaande afbeelding zie je welke informatie je mee kunt geven aan een afbeelding in WordPress. Door al deze informatie in te vullen, zal Google kunnen ‘lezen’ waar de afbeelding over gaat.

Zoals je in dit artikel kunt lezen kun je een afbeelding optimaliseren door:

 • De bestandsnaam van de afbeelding goed te maken
 • De afbeelding een titel mee te geven
 • De afbeelding van een onderschrift te voorzien
 • De afbeelding voorzien van een alt-tekst
 • De afbeelding een beschrijving meegeven

Zo is de afbeelding voorzien van tekst en weet ook Google waar de afbeelding over gaat.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Afbeeldingen zo klein mogelijk in bestandsgrootte houden

Naast de afbeeldingen van META-informatie te voorzien, is het ook aan te raden om de afbeeldingen zo klein mogelijk (in bestandsgrootte) te houden.

Hoe lichter een afbeelding ‘weegt’, hoe sneller de afbeelding zal laden en hoe beter dit voor Google is. Google heeft namelijk een hekel aan websites die traag laden.

Voor WordPress is er een hele handige plugin waarmee je afbeeldingen in bestandsgrootte kunt verkleinen, namelijk WP Smush.it.

Deze plugin zorgt er voor dat wanneer je een afbeelding upload, dat deze dan als het ware verkleint word. Je ziet er niks van, maar ‘onder de motorkap’ is de afbeelding een stuk lichter geworden.

Check deze (video) handleiding voor het op de juiste manier uploaden van afbeeldingen voor het web.

Draait jouw website niet op WordPress? Gebruik dan de onderstaande tips:

 • Maak jouw afbeelding precies zo groot als dat je hem ook op de website wilt laten verschijnen en upload dan pas de afbeelding naar je website. Wanneer je de afbeelding op jouw website een aangepaste grootte aangeeft, blijft de afbeelding in principe nog even groot.
 • Gebruik altijd de .png extensie voor afbeeldingen.

Is dat alles?

Afbeeldingen optimaliseren vereist dus helemaal geen technische kennis en is helemaal niet moeilijk. Daarnaast kost het maar een paar minuten van je tijd en je zult er erg veel profijt van hebben.

Als je de bovenstaande tips op jouw website hebt toegepast zul je zien dat je website hoger in Google gaan scoren en dat je ook veel meer bezoekers uit Google Afbeeldingen naar je website zult trekken.

Onthoud dat Google het erg belangrijk vind dat websites relevante en unieke content bevatten. Als je hoger wilt scoren in Google moet je dus regelmatig nieuwe, unieke content plaatsen waar de bezoeker ook echt daadwerkelijk aan heeft.

Zorg er voor dat de afbeeldingen op jouw website omringt zijn door relevante content. Plaats je dus een artikel over zoekmachine optimalisatie, plaats dan afbeeldingen die met dat onderwerp te maken heeft.

Gebruik jij de bovenstaande tips al? Of is er iets niet duidelijk?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Lees overigens hier mijn ultieme gids voor het uploaden en optimaliseren van afbeeldingen.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

11 reacties op “Afbeeldingen optimaliseren? Zo kun je dat snel en eenvoudig doen!

 1. Hoi Jacko,
  Ik dacht altijd dat afbeeldingen het beste .jpg konden zijn. Is dit veranderd of zat ik er altijd naast? 🙂 Is het verschil belangrijk genoeg om huidige jpeg’s om te zetten naar .png? En waarom .png’s eigenlijk? Sorry, veel vragen…

  1. Hey Birgit,

   Bedankt voor je reactie! Het is eigenlijk altijd .png geweest voor afbeeldingen op het internet. PNG afbeeldingen ‘wegen’ het minst en kun je ook transparant maken.

   Of het erg belangrijk is om je huidige JPEG’s om te zetten naar PNG is een lastige vraag. Het ligt er aan hoeveel JPEG bestanden je hebt. Als er heel veel tijd in gaat zetten zou ik het niet doen, maar als je het in een uurtje kunt doen zou ik het er wel voor over hebben.

   Je website zal sneller worden en zal minder MB’s in gebruik nemen ;).

   1. Dag Jacko,

    Hierboven heb je het erover dat PNG bestanden het minst wegen maar in het filmpje zeg je dat je de PNG bestanden om moet zetten in JPEG medium bestanden omdat ze anders te veel wegen.

    Dit spreekt elkaar tegen of ik begrijp het verkeerd/niet.

    Wat is nu precies het beste?

    Groeten,

    Frank

    1. Hoi Frank,

     Thanks voor je reactie!
     In veel gevallen is dit afhankelijk van het type afbeelding. Het beste kun je dan zelf ook even ’testen’ welk bestandsformaat het ‘minst weegt’, door het even te converteren naar én .JPEG én .PNG.

 2. Hallo Jacko, goed stuk dank je wel. Is het nog een probleem als je voor alle invulvelden nagenoeg dezelfde tekst gebruikt of moet dat perse steeds anders zijn. Ik hoor het graag, bvd. Groet, Veronique

  1. Hoi Veronique,

   Bedankt voor je reactie :).

   Ik zou wel wat andere tekst gebruiken en niet twee keer dezelfde tekst toepassen. Natuurlijk kan het wel een beetje anders verwoord zijn, maar hou het zo uitgebreid en goed mogelijk. Hoe meer tijd en moeite je er in steekt, hoe groter de beloning zal zijn!

   Succes!

 3. Mag ik je vragen waarvoor je de geavanceerde linkinstellingen gebruikt en hoe je dit doet? Ik gebruik wordpress, ik vul altijd wel het eerste scherm in, maar doe weinig met het 2e invulscherm.

 4. Ik heb een hoop afbeeldingen op mijn website en de meeste staan ook bovenaan in Google. Dus heb veel bezoekers op de afbeeldingen maar niet op mijn website. Is hier ook nog een trucje voor dat bezoekers op mijn afbeelding klikken in Google en dan terecht komen op mijn website.

  1. Goed om te horen dat je afbeeldingen hoog in Google staan!
   Het is inderdaad zo dat je in Google Afbeeldingen niet direct naar een website verwezen word, maar dat je dus eigenlijk op de website van Google blijft.

   Hier is helaas niks aan te doen.

   Succes!

 5. Dag Jacko,

  Bedankt voor de waardevolle informatie! Ik heb hier wat aan. Ik heb heel veel afbeeldingen op mijn website en die wil ik optimaliseren. Heb je een strategie voor mij hoe ik de juiste content kan toevoegen aan alle afbeeldingen?
  Ik ben tevens bezig met een nieuwe website en zou je graag een paar vragen willen stellen. Kan dat?

  Gr,

  Ryan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *