Afbeeldingen uploaden en optimaliseren: ultieme handleiding!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Afbeeldingen optimaliseren voor Google en uploaden in WordPress.

Alhoewel het enorm simpel is om afbeeldingen te uploaden in WordPress, is het daarmee toch nog niet gedaan.

Het is namelijk super belangrijk dat je de afbeeldingen op de juiste manier upload én optimaliseert voor Google.

Dit is namelijk enorm belangrijk voor de snelheid van je website én de indexatie van de zoekmachines, om zo hoger in Google te komen.

Om je hiermee op weg te helpen (hoe je dit op de juiste manier kunt doen) heb ik besloten om een complete ‘gids’ te maken, waarin ik je precies vertel en laat zien hoe je op de juiste manier afbeeldingen upload in WordPress én optimaliseert voor de zoekmachines.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Afbeeldingen optimaliseren begint al op je computer

Voordat je een afbeelding op je WordPress website upload, is het belangrijk dat je deze al op je computer optimaliseert.

Vaak zijn afbeeldingen namelijk niet geoptimaliseerd voor het web. En dat is jammer, want dit is juist enorm belangrijk.

Een ‘normale’ afbeelding is vaak iets van 750 kb (kan natuurlijk meer of minder zijn), maar wanneer je deze opslaat voor het web, is deze vaak nog maar rond de 20 kb.

En dat scheelt nogal wat!

Voor de mensen die dit niet weten, dit scheelt echt enorm in de laadtijd van de afbeeldingen als ze straks op je website staan.

Om je afbeeldingen op te slaan op het web, open je de afbeelding in Photoshop en sla je de afbeelding op ‘for web’.

Hierna is het super belangrijk om de afbeelding op te slaan als ‘JPG Medium’. Kijk maar eens wat het in bestandsgrootte scheelt!

Hieronder heb ik een video gemaakt waarin ik dit proces uitleg.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Sla je afbeeldingen altijd in het juiste formaat op

Wanneer je een afbeelding op je WordPress website upload, zorg er dan altijd voor dat je deze upload in het formaat waarop de afbeelding op je website gaat verschijnen.

Voorbeeld:

Stel je wilt een logo in je artikel plaatsen. Hiervoor ga je naar de website van het bedrijf waarvan je het logo wilt plaatsen, en upload die zo je WordPress website.

Je ziet echter dat de afbeelding erg groot is en bijna een halve pagina in beslag neemt.

Daarom besluit je om de afbeelding in formaat te verkleinen; dat doe je met de blokjes aan de zijkanten van de afbeelding. Zo ‘versleep’ je de afbeelding naar de grootte die je op je website wilt hebben.

Wat je dan doet is niet goed.

De afbeelding blijft namelijk nog exact dezelfde grootte. Echter wordt deze ‘optisch’ kleiner gemaakt; dus geschaald.

Wanneer je dus een afbeelding op je website zet, upload die dan altijd in het formaat waarvan je wilt dat deze op je website verschijnt.

Dit kun je super eenvoudig in Photoshop doen. Wanneer je de afbeelding opslaat ‘voor het web’, kun je eenvoudig het formaat aanpassen.

In de video hierboven (bij het kopje Afbeeldingen optimaliseren begint al op je computer) laat ik je precies zien hoe dit werkt.

Je afbeeldingen optimaliseren voor Google

Nu je de afbeeldingen op de juiste manier op je website hebt geüpload, is het belangrijk dat je de afbeeldingen optimaliseert voor Google.

Hier heb ik al een keer een enorm uitgebreid artikel over geschreven, welke je hier kunt lezen: Afbeeldingen optimaliseren voor Google.

In de video en de tekst hieronder zal ik je echter uitleggen waar je precies op moet letten.

Geef je afbeelding een relevante bestandsnaam mee

Deze stap moet je eigenlijk nog toepassen voordat je de afbeelding upload.

Wanneer je afbeeldingen van Google haalt, of ergens anders vandaan, zijn de bestandsnamen vaak niet super relevant, of het in Engels.

Het is belangrijk dat je de bestandsnaam aanpast naar het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden.

Google kan namelijk nog niet zien wat er op de afbeelding te zien is, maar wanneer je een afbeelding de juiste bestandsnaam meegeeft, ben je al een heel eind.

Pas dus altijd de bestandsnaam van de afbeelding aan voordat je deze upload.

Geef een relevante alt-tag aan de afbeelding mee

Zoals ik hierboven al heb gezegd kan Google niet echt ‘zien’ wat er op een afbeelding te zien is.

Je kunt Google hier wel mee helpen. Dit kun je al doen door een relevante bestandsnaam mee te geven (zoals hierboven besproken), maar ook door een alt-tag mee te geven.

Dit kun je doen wanneer je de afbeelding upload in WordPress.

In de video hieronder leg ik precies uit hoe je dit kunt doen.

Geef een beschrijving aan de afbeelding mee

Wanneer je Google écht wilt helpen om je afbeelding goed te vinden en indexeren, kun je een uitgebreide beschrijving aan de afbeelding meegeven.

In de beschrijving kun je uitgebreid neerzetten wat er nou precies op de afbeelding te zien is.

Hoe relevanter de beschrijving, hoe beter het is!

In de video hieronder leg ik uit hoe je dit kunt doen.

Bonus: Verwijder onnodige ruimte uit je afbeeldingen

Dit klinkt misschien een beetje vaag – en dat is het ook – maar deze tip zal je wel helpen om je afbeeldingen nóg kleiner te maken, waardoor je afbeeldingen en pagina’s nog sneller laden.

Elke afbeelding bevat namelijk een soort van onnodige ruimte. Dit is allemaal heel technisch, en ik ga hier niet verder op in, maar deze onnodige ruimte kun je de afbeeldingen halen.

Dit kun je namelijk doen door de plugin WP Smush.it te gebruiken.

Het mooie is dat deze plugin heel makkelijk werkt. Het enige wat je hoeft te doen is afbeeldingen op de normale manier in WordPress te uploaden, en de plugin verkleint de afbeelding vanzelf.

Je kunt de afbeeldingen die al op je WordPress website geüpload waren (voordat je de plugin geïnstalleerd had) makkelijk in één keer allemaal verkleinen door een ‘Bulk Smush’ te doen.

Hopelijk ga je direct aan de slag met de bovenstaande tips om je afbeeldingen voortaan op de juiste manier in WordPress te uploaden.

Het is wellicht even wat werk, maar je zult zien dat je website er stukken sneller van word, en je afbeeldingen (en pagina’s) beter in Google worden geïndexeerd, wat natuurlijk weer voor meer bezoekers zorgt!

Succes!

Heb je overigens nog vragen of wil je gewoon meer weten? Laat dan hieronder gerust een reactie achter!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *