Starten met beleggen

Alle mogelijkheden en kansen op een rij!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Waar je voorheen veel geld nodig had om te kunnen beleggen, is dat tegenwoordig helemaal niet meer het geval. Zelfs onder jongeren is beleggen de laatste jaren zeer populair geworden.

Dit komt doordat er steeds meer mogelijkheden zijn als het gaat om beleggen. Met een paar tientjes per maand kun jij namelijk al starten met beleggen. Maar hoe werkt beleggen precies en hoe start je ermee?

We leggen het aan je uit. 

Inhoudsopgave

Wat is beleggen eigenlijk? 

Beleggen betekent eigenlijk dat je een bedrag in iets investeert met de hoop hier positief rendement uit te kunnen behalen. Stel je voor dat je geld investeert in een nieuw bedrijf en dit bedrijf begint te groeien. Op een gegeven moment zal het bedrijf winst maken. Doordat jij hier in het begin geld in hebt geïnvesteerd, heb jij recht op een gedeelte van de winst. Dit wordt ook wel dividend genoemd. 

Je hoeft niet per se te beleggen in een bedrijf. Er zijn allerlei verschillende dingen waar jij in kunt beleggen. Denk onder andere aan vastgoed, goud, kunst, obligaties of beleggingsfondsen. Hierover later meer. 

Waarom beginnen met beleggen?  

De voornaamste reden waarom mensen starten met beleggen is om uiteindelijk een passief inkomen te genereren. Dat klinkt natuurlijk perfect, maar beleggen is vooral geschikt voor de lange termijn. Stel dat jij een aanvulling wilt op je pensioen, dan is beleggen een goede keuze als je extra geld wilt verdienen. Het kan ook zo zijn dat je wilt sparen voor een mooie reis, ook dan kan beleggen een geschikte optie zijn. Beleggen is vooral bedoeld om een vermogen op te kunnen bouwen op de lange termijn. Als je snel geld wilt verdienen, dan kun je echter beter op zoek gaan naar andere online verdienmodellen. 

Beleggen is helaas niet zonder risico’s. Het kan zijn dat je ergens geld in investeert, maar dat het bedrijf failliet gaat. Op dit moment is jouw geïnvesteerde geld verdwenen. Ook kan de waarde van jouw investering zakken en daardoor kun je ook geld verliezen. Het is daarom dan ook belangrijk dat je het beleggen goed aanpakt en je van tevoren goed inleest. 

Waarin kun allemaal je beleggen? 

Je hebt al een beetje kunnen lezen waar je allemaal in kunt beleggen. Om je een beter beeld te geven van de dingen waarin je kunt investeren, zullen we deze stuk voor stuk aan je uitleggen. 

Aandelen

Als je belegt in aandelen, dan investeer je in een bedrijf. Je bent als het ware een mede-eigenaar van het bedrijf en profiteert dan ook op het moment dat het bedrijf winst maakt. Investeren kun je in allerlei soorten bedrijven, zo ook in startups. Startups zijn kleinschalige bedrijven die de hoop hebben zo snel mogelijk te kunnen groeien. Veel startups halen het helaas niet, maar als je wel een winstgevende startup te pakken hebt, dan kun je hier positief rendement uit behalen. 

Obligaties

Obligaties kun je zien als leningen. Je leent geld uit aan bedrijven of de overheid. Op het moment dat jij geld uitleent, wordt hier rente over verstrekt. De rente die het bedrijf moet betalen, is jouw verdienmodel. 

Beleggingsfondsen 

Vooral voor beginners is een beleggingsfonds een ideale keuze. Een beleggingsfonds is een fonds waarbij meerdere beleggers ergens in investeren. Dit wordt dan ook beheerd door fondsmanagers en hierdoor maakt dit het beleggen voor jou net even wat eenvoudiger. 

Vastgoed 

Wat je veel ziet, is dat er wordt belegd in vastgoed. Er worden dan panden opgekocht en deze worden verhuurd óf verkocht op het moment dat het pand meer geld waard is. Als je het pand verhuurd, heb je maandelijks een vast inkomen. Alhoewel het dan wel de bedoeling is dat je op zoek zult moeten gaan naar betrouwbare huurders. Daarnaast dien jij als eigenaar van het pand op te moeten draaien voor eventuele onderhoudskosten. 

Goudstaven

Tegenwoordig is het ontzettend populair om in goudstaven te beleggen. Je koopt een (stuk) goud en vervolgens is het de bedoeling dat je afwacht. Stijgt de waarde? Dan kun je het stuk goud verkopen. Via GoldRepublic kun je veilig, snel en simpel goud en zilver kopen.

Hoe start je met beleggen? Een stappenplan voor beginners 

Nu je weet wat beleggen precies is en waar je in kunt beleggen, wil je vast weten hoe je precies moet beginnen. Vooral als beginner is het begrijpelijk dat je niet precies weet waar en hoe je precies kunt starten met beleggen. We hebben daarom een stappenplan voor je opgesteld, zodat jij straks goed voorbereid bent als je eventueel wilt gaan beginnen met beleggen. 

Stap 1: Bedenk voor jezelf waarom je wilt gaan beginnen met beleggen 

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen waarom hij of zij wil gaan beginnen met beleggen. Wat is voor jou de voornaamste reden? Het is belangrijk dat jij dit voor jezelf helder hebt, zodat je weet waarvoor je het doet. Zeker omdat beleggen nog wel een lange adem nodig heeft, is het belangrijk om je doel goed voor ogen te blijven houden. Zo blijf je gemotiveerd en maak je geen verkeerde keuzes. 

Stap 2: Weeg de voor- en nadelen tegenover elkaar op 

Beleggen kan heel goed uitpakken, maar ook weer helemaal niet. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn. Bedenk daarom voor jezelf welke voordelen het met zich mee kan brengen, maar ook welke nadelen het heeft. Bedenk daarnaast ook goed voor jezelf of jij het geld wel écht kunt missen. Het kan namelijk zo zijn dat je het geld kwijtraakt en dit is iets om in je achterhoofd te houden. 

Stap 3: Zelf beleggen of beleggen met hulp? 

Beleggen hoef je niet alleen te doen. Je kunt namelijk de hulp inschakelen van een beleggingsadviseur. Een beleggingsadviseur geeft je adviezen over hoe jij op de juiste manier kan beleggen. Als je besluit om te beleggen via een bank, dan kun je er vaak voor kiezen om zelf te beleggen of het beleggen over te laten aan experts. 

Als je al meer ervaring hebt opgedaan met beleggen, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Als je zelf gaat beleggen, dan ben je ook meer tijd kwijt aan het monitoren van de koersen. Jijzelf besluit wanneer jij juist koopt of verkoopt. Vaak is het bij een bank vaak goedkoper om zelf te beleggen. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel geld je ergens in wilt steken. 

Wil je liever hulp bij het beleggen? Banken bieden vaak pakketten aan waarbij het beleggen voor je wordt gedaan door experts. Zelf heb je weinig omkijken naar wat er precies gebeurd. Je betaalt een bepaald bedrag per maand en de deskundigen zorgen ervoor dat dit op een goede manier wordt geïnvesteerd. 

Stap 4: Waarin wil je gaan investeren? 

De laatste stap is het bepalen waar je in wilt gaan investeren. Naast de mogelijkheden die in dit artikel staan beschreven, zijn er nog heel veel meer mogelijkheden. Vooral als je net begint, is het zaak om je goed in te lezen op alle mogelijkheden. Ergens zomaar inspringen is zeker met beleggen geen verstandige keuze. 

Stap 5: Beginnen maar! 

Als je de bovenstaande stappen helemaal hebt doorlopen, dan kun je gaan beginnen met beleggen. Deskundigen geven aan dat het belangrijk is om te spreiden. Door te spreiden maak je niet alleen meer kans, je voorkomt ook dat je al jouw ingelegde geld zult kwijtraken. Daarnaast hoef je er ook niet voor te kiezen om direct enorme bedragen in te zetten. Begin met een laag bedrag, want aanvullen kan altijd nog. 

Conclusie

Je hebt vast wel eens van de term ‘beleggen’ gehoord, maar wat het precies is; dat weet niet iedereen. Beleggen wordt door de jaren heen echter wel steeds populairder. Ook jongeren kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om te gaan beleggen. Investeer in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of zelfs in goud. Er zijn in ieder geval genoeg keuzes. 

Het is belangrijk dat jij achter jouw keuze staat en op de hoogte bent van de risico’s dat het beleggen met zich meebrengt. Dat je ergens in investeert, betekent namelijk niet dat je hier altijd positief rendement uit haalt. Door deskundigen wordt vaak dan ook aangeraden om te spreiden. Zo voorkom je dat je in één keer alles kwijt bent. Daarnaast is het belangrijk om er zeker van te zijn dat jij het geld kunt missen. 

Wil je zelf beleggen of wil je hulp van deskundigen? Als beginner is het aan te raden om advies van een beleggingsadviseur te vragen. Beleg je via een bank? Dan kun je ervoor kiezen om het beleggen uit handen te geven. Dit maakt het beleggen voor beginners net even een stukje eenvoudiger. 

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[index]
[index]