Wat is een Sitemap en hoe verzend je die naar Google?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
de visualisatie van een sitemap

Het is niet voor niets dat bijna iedere website wel een sitemap heeft. Een sitemap is enorm goed voor Google, en zal er voor zorgen dat Google jouw website beter begrijpt.

Maar wat is dat nou eigenlijk?

Een sitemap is simpelweg een pagina op jouw website, waarin alle links op jouw website staan.

Het geeft aan Google aan welke pagina’s er onder welke pagina hangen. Dit is misschien een beetje lastig te begrijpen, maar het is dus eigenlijk de menustructuur van jouw website, met daaronder alle pagina’s.

Waar het om gaat is dat zoekmachines een sitemap erg belangrijk vinden. Zoekmachines kunnen hierdoor namelijk makkelijk en snel zien welke pagina’s er allemaal op jouw website zijn, en onder welke categorie deze pagina’s horen.

Hoe maak je een sitemap?

Een sitemap is enorm makkelijk om aan te maken op jouw website; zeker als jouw website op WordPress draait. Dankzij handige plugins wordt de sitemap automatisch aangemaakt en wordt deze ook nog eens automatisch voor je bijgewerkt!

Zelf gebruik ik de Yoast SEO plugin. Deze plugin helpt je ook nog eens verder om je website te optimaliseren voor de zoekmachines.

Heb je deze plugin gedownload en geïnstalleerd? Dan is er automatisch een sitemap voor je aangemaakt. Deze kun je zien door naar https://www.jouwwebsite.nl/sitemap_index.html te gaan.

Draait jouw website niet op WordPress? Geen probleem! Dan kun je er één aanmaken door naar XML Sitemaps te gaan, en er daar één aan te maken en achter je website te zetten.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

De sitemap verzenden naar Google

Heb je dit gedaan? Dan moet je de deze aanmelden en verzenden naar Google. Dit kun je doen met bij de Google Webmaster Tools.

Om je sitemap aan te melden, moet je de volgende stappen ondernemen:

  • Meld jouw website aan bij de Google Webmaster Tools
  • Ga naar ‘Sitemaps’
  • Druk rechts op ‘Toevoegen’
  • Vul de URL van jouw sitemap in. Als je de Yoast SEO plugin gebruikt is dit /sitemap_index.html
  • Klaar

Het is dus helemaal niet moeilijk om een sitemap aan te maken, en deze te verzenden aan Google. Je zult er veel voordeel van hebben.

Nogmaals, Google vindt dit enorm fijn en zal jouw website veel makkelijker kunnen indexeren. Ga dus meteen aan de slag, maak een sitemap en verzend deze naar Google. Het is eigenlijk maar een kleine moeite en je krijgt er veel voor terug!

Daarnaast kun je in Google Webmaster Tools ook nog eens kijken hoeveel pagina’s Google van jouw website geïndexeerd heeft, en of er eventuele foutmeldingen in de sitemap zitten.

Heb jij al een sitemap voor jouw website aangemaakt en deze verzonden naar Google? Of snap je (nog) niet hoe dit moet? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Wat is een Sitemap en hoe verzend je die naar Google?

  1. Hallo jongens,ik ondervind telkens weer dat ik last heb van mijn leesprobleem(op mij 70ste)dislexy noemt men dat ,toch heb ik altijd steun en oplossingen gevonden bij sitemaps. het is mij opgevallen dat men er niet van weet of er een hekel aan heeft als je naar sitemaps vraagt,je kijkt er namelijk helemaal( een apperaat)doorheen en zelfs in een korte tijd? ik zoek een sitemap van bv.windos 10, en sm-T500 tablet of wie kan mij eraan helpen met tips bv. gr.Albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *