Moet je een .NL of .COM domeinnaam registeren?

Extensies van domeinnamen, onder andere .nl of .comAls je een website wilt beginnen is het altijd moeilijk om een domeinnaam te kiezen. Vaak is de domeinnaam die je wilt al bezet, of kun je geen goede domeinnaam bedenken.

En als je dan eindelijk een goede domeinnaam hebt gevonden, moet je ook nog eens kiezen of een .nl of .com domeinnaam wilt.

Weet je niet goed welke extensie (.nl en .com worden extensies genoemd) je moet kiezen? In dit artikel zal ik uitleggen of je beter een .nl of .com domein kunt kopen, en de redenen daarachter.

Wanneer een .nl domein registreren?

Ga jij een website oprichten die eigenlijk alleen voor Nederlandse mensen bedoeld is? Dan moet je een .nl domein registeren.

Het is dan voor de bezoeker duidelijk dat jij een Nederlands bedrijf bent, en dat je focus ook ligt op Nederland.

Daarnaast is het voor de zoekmachines ook beter om een .nl domein te hebben. Als mensen zoeken op Nederlandse zoektermen, dan zullen Nederlandse sites vaak bovenaan in de zoekresultaten verschijnen.

Wanneer een .com domein registreren?

Wil je echter een website oprichten die erg internationaal gericht is? Gaat de tekst op je website uit verschillende talen bevatten (zoals bijvoorbeeld Engels, Duits en Spaans)? Dan is het verstandig om een .com domein te registreren.

Dat is wel zo duidelijk voor de bezoeker. De bezoeker weet dan dat het een website is die internationaal gericht is. Daarnaast zullen mensen uit verschillende landen jouw website kunnen vinden in de zoekmachines.

Zowel .nl als .com registreren?

Je kunt natuurlijk ook zowel de .nl als .com extensie registeren. Zo ben je er zeker van dat niemand anders met jouw handelsnaam aan de slag gaat.

Het is dan wel aan te raden om slechts één domeinnaam actief te gebruiken. Als je bijvoorbeeld de .nl domeinnaam echt gaat gebruiken, laat dan de .com domeinnaam doorverwijzen naar het .nl domeinnaam.

Typen mensen per ongeluk de .com domeinnaam in hun browser, dan worden ze automatisch doorverwezen.

Hopelijk heb je dankzij dit artikel een keuze kunnen maken of je een .nl of een .com domeinnaam moet registeren. Nogmaals; beide extensies registeren kan natuurlijk ook gewoon ;).

Het is eigenlijk heel erg simpel: is de website Nederlands, dan moet je de .nl extensie gebruiken. Is de website in het Engels, en wil je ook veel mensen uit het buitenland bereiken, dan moet je de .com extensie gebruiken. Hou goed in je gedachten wat de doelgroep van je website is.

Ik ben benieuwd naar jouw keuze. Voor welke domeinnaam ben jij gegaan?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder. Natuurlijk kun je hier ook gewoon je vragen kwijt, mocht je die hebben.

19 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
 2. Avatar
  • Avatar
 3. Avatar
  • Avatar
 4. Avatar
  • Avatar
   • Avatar
 5. Avatar
 6. Avatar
  • Avatar
 7. Avatar
 8. Avatar
 9. Avatar
  • Avatar
 10. Avatar
 11. Avatar

Laat een reactie achter