Moet je een .NL of .COM domeinnaam registeren?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Extensies van domeinnamen, onder andere .nl of .com

Als je een website wilt beginnen is het altijd moeilijk om een domeinnaam te kiezen. Vaak is de domeinnaam die je wilt al bezet, of kun je geen goede domeinnaam bedenken.

En als je dan eindelijk een goede domeinnaam hebt gevonden, moet je ook nog eens kiezen of een .nl of .com domeinnaam wilt.

Weet je niet goed welke extensie (.nl en .com worden extensies genoemd) je moet kiezen? In dit artikel zal ik uitleggen of je beter een .nl of .com domein kunt kopen, en de redenen daarachter.

Wanneer een .nl domein registreren?

Ga jij een website oprichten die eigenlijk alleen voor Nederlandse mensen bedoeld is? Dan moet je een .nl domein registeren.

Het is dan voor de bezoeker duidelijk dat jij een Nederlands bedrijf bent, en dat je focus ook ligt op Nederland.

Daarnaast is het voor de zoekmachines ook beter om een .nl domein te hebben. Als mensen zoeken op Nederlandse zoektermen, dan zullen Nederlandse sites vaak bovenaan in de zoekresultaten verschijnen.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wanneer een .com domein registreren?

Wil je echter een website oprichten die erg internationaal gericht is? Gaat de tekst op je website uit verschillende talen bevatten (zoals bijvoorbeeld Engels, Duits en Spaans)? Dan is het verstandig om een .com domein te registreren.

Dat is wel zo duidelijk voor de bezoeker. De bezoeker weet dan dat het een website is die internationaal gericht is. Daarnaast zullen mensen uit verschillende landen jouw website kunnen vinden in de zoekmachines.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Zowel .nl als .com registreren?

Je kunt natuurlijk ook zowel de .nl als .com extensie registeren. Zo ben je er zeker van dat niemand anders met jouw handelsnaam aan de slag gaat.

Het is dan wel aan te raden om slechts één domeinnaam actief te gebruiken. Als je bijvoorbeeld de .nl domeinnaam echt gaat gebruiken, laat dan de .com domeinnaam doorverwijzen naar het .nl domeinnaam.

Typen mensen per ongeluk de .com domeinnaam in hun browser, dan worden ze automatisch doorverwezen.

Hopelijk heb je dankzij dit artikel een keuze kunnen maken of je een .nl of een .com domeinnaam moet registeren. Nogmaals; beide extensies registeren kan natuurlijk ook gewoon ;).

Het is eigenlijk heel erg simpel: is de website Nederlands, dan moet je de .nl extensie gebruiken. Is de website in het Engels, en wil je ook veel mensen uit het buitenland bereiken, dan moet je de .com extensie gebruiken. Hou goed in je gedachten wat de doelgroep van je website is.

Ik ben benieuwd naar jouw keuze. Voor welke domeinnaam ben jij gegaan?

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder. Natuurlijk kun je hier ook gewoon je vragen kwijt, mocht je die hebben.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

21 reacties op “Moet je een .NL of .COM domeinnaam registeren?

  1. Een .info domeinnaam kan natuurlijk ook, maar die zijn meer geschikt voor het verschaffen van informatie.

   Het heeft SEO-technisch gezien geen reden om géén .info domein aan te schaffen. Maar als je bijvoorbeeld een eigen product of bedrijf hebt, ‘staat’ het niet zo netjes om een .info domeinnaam te hebben.

 1. Ik ben bezig om een bedrijf op te starten vanuit het buitenland met diverse markten wereldwijd. Ik heb veel domeinnamen geprobeerd, maar zijn allemaal bezet. Zelfs als ik extensies per land ga toepassen zijn de domeinnamen in veel gevallen bezet en zou ik in sommige landen met een andere domeinnaam moet komen. Lijkt mij niet erg handig.

  Ik had een korte gemakkelijk te onthouden naam willen toepassen. Ik heb wel een optie, maar het betreft langere naam een combinatie van bestaande domeinnamen die ik ook al had bedacht en dan samenvoeg. Is het nu zo dat deze namen minder snel gevonden worden? of is het juist heel slim om er een combinatie van te maken.Of kan ik hier problemen mee krijgen? Ik wil daarbij ook dat de domeinnaam dat gemakkelijk is te onthouden. Ik zie ff door de bomen het bos niet meer. Lol. Wat kunt u mij adviseren?

  1. Hoi Bert,

   Bedankt voor je reactie! Kun je niet gaan voor een domeinnaam die gebbasseerd is op de naam van je bedrijf? Of is die ook al bezet? Je zou dan anders een afkorting van je bedrijfsnaam kunnen doen.

   Wat je ook zou kunnen doen is de afkorting van je bedrijfsnaam + plaats/landnaam waar je gevestigd bent.

   Of je er problemen mee krijgt als je een combinatie van bestaande domeinnamen gebruikt, ligt er aan of het merknamen zijn. Als het merknamen zijn zou ik ze niet gebruiken.

   Hopelijk heb je zo wat meer duidelijkheid!

   Als dat niet zo is, hoor ik het graag van je in de reacties :)!

 2. Beste Jacko,

  Mag je een domeinnaam overnemen van een site en daar zelf een andere extensie aan plakken als de domein die je overneemt geen handelsnaam of merk is?

  mvg,
  J.M. Keizer

  1. Hoi Johan,

   Volgens mij mag dit wel, maar ik zou het niet doen.
   Zo zijn de domeinnamen namelijk exact hetzelfde, en in Google zal bijvoorbeeld – bijna – altijd een .NL of .COM hoger scoren dan bijvoorbeeld een .org domeinnaam.

   Je kunt beter een unieke domeinnaam aanschaffen; maar hier ben je natuurlijk vrij in.

   Succes!

 3. mijn .com domein is gekaapt. Jarenlang had ik zowel de .nl als de .com, en de .com doorgeschakeld naar de .nl, maar sinds kort is de .com gekaapt door iemand in Panama of Azië. Is daar nog iets aan te doen? Het is een blog, maar reageren is me tot nu toe niet gelukt wegens een code die ingevoerd moet worden en steeds niet pakt.

  1. Hoi Rineke,

   Heb je de domeinnaam laten verlopen? Dan is er helaas niks aan te doen. Als je hosting-account is gehackt en zo je domeinnaam verhuisd is, kun je het beste contact opnemen met je hosting. Zij kunnen je dan verder helpen!

   Succes!

   1. Jacko, bedankt voor je reactie. Ik ben ook bang dat er niets meer aan te doen is. Ik had hem geparkeerd bij het hostingbedrijf, en ook bij hen geprotesteerd, maar wat er hoe het precies is gegaan is me helaas nooit duidelijk geworden.
    met vriendelijke groet, Rineke

 4. Hallo, de naam die ik wil gebruiken is voor nl nog beschikbaar, maar com is al bezet. Het wordt een Nederlandse website. Raad je mij aan om een andere naam te bedenken omdat de com al bezet is?

 5. Hoi!
  Ik heb een domeinnaam met een .nl en een .com extensie. De .nl wordt doorverwezen naar de .com, waar de website in is gebouwd. De .com staat dus ook hoger in google vanwege de traffic daarop. Is er een manier om .nl juist hoger te laten komen aangezien mijn markt de NL markt is? Of is dat uitgesloten, omdat de website nou eenmaal in .com gebouwd is? SEO technische vraag dus 🙂
  Bedankt!

 6. Als je een engelstalige website wil maar alle leuke domeinnamen zijn met .com al bezet kan je dan wel een .nl domein kiezen zonder problemen? (Die zijn nl. nog wel vrij)

 7. Hoi Jacko.
  Ik ben bezig om domeinnaam .com te laten registreren maar ik wil internationaal gaan met me bedrijf, Vind je het een goed idee om de hele bulk .nl .de .us enz erbij te nemen zodat morgen niemand met de zelfde naam in andere branche ermee vandoor gaat of is dit geld verspilling?
  Bedankt voor je educatieve site .
  Khalid

 8. Hoi Jacko,

  Nu is mijn domeinnaam van .nl nog beschikbaar, maar zou ik ook .com willen.. deze is helaas bezet.
  Nu ben ik achter de gegevens gekomen van de eigenaar van het domeinnaam, hij staat niet te koop maar word als sinds 2013 niet meer gebruikt.
  Weet jij wat ik ongeveer kan verwachten van de prijs? en hoe het overkopen in werking gaat?
  Ik ben totaaaaal niet thuis met websites en/of domeinnamen…

  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *