Wat is een META-omschrijving?

In de META-omschrijving zeg je in het kort waar de pagina over gaat. De META-omschrijving is zichtbaar in de zoekmachines, en is volledig naar eigen tekst aan te passen.

Zo kun je de META-omschrijving optimaliseren voor Google, zodat deze hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Op deze pagina zal ik je alles over de META-omschrijving vertellen, en hoe je deze kunt aanpassen.

Wat is een META-omschrijving?

Zoals ik in de inleidende alinea al aangaf, is de META-omschrijving een korte beschrijving van de webpagina die je in Google ziet.

Zo kun je in het kort aangeven waar de pagina over gaat, zoals in het voorbeeld hieronder.

Meta-omschrijving in Google

De tekst met de rode lijnen omheen, is de META-omschrijving.

Hoe belangrijk is de META-omschrijving?

Net als de Title-tag is de META-omschrijving erg belangrijk.

Je kunt hem namelijk helemaal optimaliseren voor Google, zodat Google je pagina beter zal beoordelen. Natuurlijk is dit niet het belangrijkste aspect van zoekmachine optimalisatie, maar het speelt er wel in mee.

Door in de META-omschrijving de zoekterm (waarop je gevonden wilt worden) op te nemen, scoor je dus weer net iets hoger.

Daarnaast kun je proberen om de omschrijving zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Zoals je in het voorbeeld hierboven ziet, heb ik als laatst de woorden “Begin vandaag!” toegevoegd. Dit zorgt er voor dat mensen sneller geneigd zijn om op mijn website te klikken.

Hoe kun je de META-omschrijving aanpassen?

De META-omschrijving is super simpel aan te passen, zeker als je WordPress gebruikt.

Wanneer je WordPress gebruikt kun je namelijk de Yoast SEO Plugin gebruiken, waar je alle SEO-titels kunt aanpassen, en direct ziet hoe dit er in Google uit komt te zien. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder.

De Meta-omschrijving aanpassen in de Yoast WordPress SEO Plugin

Draait je website niet op WordPress? Dan kun je deze code in de HTML-code toevoegen:

<meta name=’description’ content=’Hier kun je dan de tekst die je als META-omschrijving wilt typen’/>

Besef goed dat Google niet altijd de META-omschrijving laat zien die jij hebt opgegeven. Google bepaald dit namelijk zelf, en de META-omschrijving is afhankelijk van de zoekopdracht die de ‘zoeker’ in Google heeft opgegeven.

17 reacties op “Wat is een META-omschrijving?

  1. Handige uitleg! Ik ben net mijn website begonnen en heb net een SEO plugin geinstalleerd maar het was voor mij nog altijd een beetje onduidelijk wat de meta omschrijving inhield! Het is me inmiddels duidelijk!

  2. hallo ik heb een vraagje ik heb ook pas mijn eigen website gemaakt en ik wilde de meta omschrijving weten wat het in houdt ben je verplicht om de seo plugging te instaleren ?
    ik heb het geprobeerd om zelf tedoen maar ik zie de omschrijving terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling moet zijn volgens mij
    kunt u mij meer informatie hierover geven

    alsnog bedankt

  3. Hoi Jacko,

    Een erg leerzame video over wat meta omschrijving nou betekend. Kun jij mij uitleggen hoe ik een doel-trefwoord toevoeg aan de meta omschrijving?

  4. Hallo, Ik gebruik al enige tijd de Yoast Plugin en ik vind hem geweldig. Op mijn ene website werkt hij top en laat hij netjes de meta omschrijving zien. Maar ik heb nog een website http://www.barefootsaddles.be daar laat hij de meta omschrijving helemaal niet zien, wel zag ik dat bij de instellingen van de plugin niks stond ingevuld van een sjabloon. Maar ik vulde het per product apart in , maar hij laat soms de gekste dingen zien op google maar niet de meta omschrijving die ik heb ingevuld. Wat zie ik over het hoofd ?

    Mvg

    Danielle

  5. Goedendag,

    Ik heb een website gemaakt via jouwweb.nl wat zijn de mogelijkheden voor de meta omschrijving de website goed vindbaar te maken op Google

    Eigenlijk ook een 2e vraag ik heb een domein met een doorverwijzing is daar ook een meta omschrijving aan te hangen.

  6. Beste Jacko, of andere collega,
    Voor mijn stage onderzoek ik de vindbaarheid van info binnen een intranet. Om de vindbaarheid te bevorderen zou ik het bedrijf willen adviseren om te werken met metadata binnen Word-documenten (intranet is opgebouwd op SharePoint, dus Word-documenten uit Teams is de achterdeur). Is dat überhaupt mogelijk?

    Met vriendelijke groet,

    Daphne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *