Wat is Google AdSense, en hoe integreer je het op je WordPress site?

Het logo van Google AdSenseAls je al een tijdje actief bent in de wereld van Internet Marketing en het maken van websites, dan zul je ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van Google AdSense.

Er zijn mensen die echt miljoenen per maand verdienen dankzij Google AdSense. Dit zijn vaak eigenaren van grote websites. Hoe meer bezoekers er naar je website komen, hoe meer geld je zult verdienen met Google AdSense.

Maar wat is nou eigenlijk Google AdSense, en hoe kun je het integreren op je website? In dit artikel zal ik je er alles over vertellen, zodat ook jij kunt beginnen met het integreren van Google AdSense op jouw WordPress website.

Wat is Google AdSense?

Google AdSense is simpel gezegd eigenlijk een manier om geld te verdienen met jouw website en is eigenlijk een soort advertentiemiddel. Adverteerders kunnen advertenties maken (logisch, natuurlijk), en die advertenties verschijnen dan op jouw website. Klikken bezoekers op deze advertenties, dan krijg jij een bepaald bedrag per klik.

Vaak ligt dit bedrag rond de 0,50 eurocent. Klikken bijvoorbeeld 100 mensen per dag op een advertentie van jouw website, dan heb je al 50,- euro!

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet natuurlijk eerst veel bezoekers naar je website krijgen. En daarbij geldt ook nog eens dat niet iedere bezoeker op een advertentie klikt. Vaak is het zo dat van de 100 bezoekers, 1 iemand op een advertentie klikt.

Doordat Google weet waar jij op zoekt, zijn de advertenties ook erg persoonlijk gericht. Vaak zijn het dan ook advertenties die te maken hebben met jouw interesse, zodat het interessant is om op een advertentie te klikken.

Adverteerders betalen dus aan jou omdat je een bezoeker van jouw website, naar hun website hebt gebracht. Natuurlijk ontvangt Google ook een percentage hiervan.

Veel mensen denken dat het heel makkelijk is om geld te verdienen met Google AdSense. Ze denken dan dat als ze advertentieblokken op hun website plaatsen, dat ze meteen al veel geld gaan verdienen. Dat valt in de praktijk echter vaak tegen, want zo makkelijk is dat nog niet. Zoals gezegd moet je eerst behoorlijk wat bezoekers naar je website hebben en dan pas zul je zien dat je redelijk wat geld gaat verdienen.

voorbeeld google adsense advertentie

Hierboven zie je een voorbeeld van een Google AdSense advertentie. In het groen omringde vak zie je een advertentieblok op een website. Klik je op een link, dan word je doorverwezen naar de website van de adverteerder.

Daarnaast zijn de gebruikersvoorwaarden van Google AdSense erg streng.

Hieronder de belangrijkste regels:

 • Je mag niet op je eigen advertenties klikken
 • Andere mensen mogen ook niet expres op jouw advertenties klikken, Google ziet dit erg snel
 • Je mag geen script maken wat automatisch op kliks gaat klikken
 • De advertentie mag niet teveel opvallen, zodat bezoekers er niet om heen kunnen
 • De gebruiksvriendelijkheid van je website staat voorop
 • Een pagina mag slechts 3 advertenties bevatten
 • Je mag advertenties niet ‘verstoppen’ in de tekst, zodat het lijkt dat je op een interne link klikt in plaats van een advertentie
 • Google mag zonder verdere reden zomaar jouw Google AdSense account blokkeren en verwijderen, ook als er nog geld op staat

Die laatste regel is heel erg belangrijk. Ik ken veel mensen die veel geld verdiende met Google AdSense, en dat hun account ineens afgesloten werd, zonder dat Google daar enige reden om gaf. Het geld wat je dan nog uitbetaald zou krijgen, ben je kwijt. Hier kun je (wettelijk) niks tegen doen.

Tip: Plaats ook nooit een screenshot van jouw Google AdSense op het internet. Dit is ook niet toegestaan en als Google er achter komt, zal je account afgesloten worden. Het is sowieso verstandig om alle gebruikersvoorwaarden te lezen, zo weet je precies wat wel en niet mag.

Het is dus verstandig om je business model niet afhankelijk te maken van Google AdSense. Als je account ineens word afgesloten, heb je een probleem.

Advertentieblokken maken

Advertenties verschijnen in de zogenaamde advertentieblokken. Deze moet je aanmaken op de website van Google AdSense. Door advertentieblokken aan te maken kun je bijvoorbeeld bepalen hoe groot de advertentie moet zijn, of het alleen tekst of ook afbeelding kan zijn, het lettertype, de grootte van de tekst en ga zo maar door.

Het is belangrijk om een advertentieblok te maken wat precies past bij de eigenschappen van jouw website. Daarnaast moet het advertentieblok precies de juiste grootte hebben van de advertentieruimte op jouw website (waar je de advertentie op jouw website wilt plaatsen).

Je kunt advertentieblokken aanmaken door naar de website van Google AdSense te gaan. Hier klik je vanboven op ‘Mijn advertenties’, en vervolgens klik je op ‘nieuw advertentieblok’. Hier kun je het advertentieblok precies naar jouw wensen aanmaken. Zoals je ziet heb je geen technische kennis nodig, en spreekt eigenlijk alles voor zich.

Als je dat gedaan hebt krijg je een code. Dit is de code voor het advertentieblok wat je zojuist hebt aangemaakt. Deze code moet je op je website plaatsen.

Hoe kun je Google AdSense integreren op jouw WordPress website?

Google AdSense kun je eenvoudig integreren op je WordPress website. Je hebt er geen technische kennis voor nodig. Er zijn namelijk genoeg gratis plugins beschikbaar die dit automatisch voor je kunnen doen. Je moet natuurlijk wel eerst een advertentieblok aangemaakt hebben.

Persoonlijk gebruik ik de Google Adsense Plugin voor mijn websites, en ik raad ook aan om deze te gebruiken. Het is een hele handige plugin, waarin je eigenlijk alles eenvoudig kunt instellen. Je kunt zelf nog de kleuren en nog veel meer van het advertentieblok aanpassen. Daarnaast kun je precies instellen waar de Google AdSense advertentie zichtbaar moet zijn op de website.

Een erg handige plugin die enorm handig te gebruiken is.

Nogmaals, wees niet teveel afhankelijk van Google AdSense. Het is een interessant verdien model, maar je hebt er eigenlijk geen zekerheid van.

Het kan zomaar gebeuren dat Google jouw account zonder enige reden afsluit, en dan kun je dus fluiten naar je geld.

Plaats het op je website om te kijken hoe het gaat, en als je wat bezoekers hebt, kun je er toch een leuk inkomen mee verdienen, en dat is dan toch mooi meegenomen, aangezien je er geen kosten of moeite voor hoeft te doen!

Lees ook mijn 7 Google AdSense tips die je vandaag al kunt toepassen op je website om meer winst uit je advertenties te halen.

Gebruik jij Google AdSense op jouw website? En wat zijn jouw ervaringen ermee? Of heb je problemen met het plaatsen van de code op jouw (WordPress) website? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

25 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
 2. Avatar
  • Avatar
   • Avatar
    • Avatar
     • Avatar
 3. Avatar
  • Avatar
   • Avatar
    • Avatar
 4. Avatar
 5. Avatar
  • Avatar
 6. Avatar
  • Avatar
 7. Avatar
  • Avatar
 8. Avatar
 9. Avatar
 10. Avatar

Laat een reactie achter