FIRE beweging

Wat is de FIRE-beweging en hoe kun jij hiermee starten?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Het opbouwen van een passief inkomen & het verkrijgen van financiële vrijheid. Voor veel mensen is dit een grote droom. Sterker nog: veel digitale ondernemers werken zich elke dag een slag in de rondte om deze droom uiteindelijk te verwezenlijken. Dit geldt overigens niet alleen voor digitale ondernemers, maar ook voor mensen die zich aansluiten bij de FIRE beweging.

In de afgelopen jaren is de FIRE beweging steeds populairder geworden. Dat was voor ons aanleiding om ons nader te verdiepen in FIRE, waarna wij dit artikel voor jou zijn gaan schrijven. In dit artikel vind je alle informatie over de FIRE beweging, waarbij we ook aangeven hoe je er zelf mee kunt starten.

Op dit moment kunnen wij je alvast één ding verklappen: ook wij zijn fan van FIRE. Net zoals veel andere digitale ondernemers hadden wij namelijk zelf ook de droom om een passief inkomen op te bouwen. In de afgelopen jaren hebben wij dat op weten te bouwen, maar het was ook onze droom om dit verder en verder uit te bouwen. Stilstand is immers achteruitgang, waardoor wij ons ook bezig zijn gaan houden met FIRE!

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is de FIRE beweging precies?

Wat is FIRE precies? Om antwoord op die vraag te kunnen geven, moet je eerst weten wat de afkorting FIRE precies inhoudt. De afkorting FIRE staat voor: Financially Independent & Retire Early. Vrij vertaald betekent dit het volgende: financieel onafhankelijk worden en vroeg stoppen met werken.

Klinkt dat bij jou als muziek in de oren? Dan is het goed om te weten dat meer en meer mensen dit doel weten te behalen. Dat is dan ook duidelijk terug te zien in de populariteit van de FIRE beweging. Doordat meer en meer mensen zich met FIRE bezig gaan houden, zijn meer en meer mensen in staat om eerder te stoppen met werken.

Heb jij het idee dat je tot je 65e jaar door moet werken? Dan kom je wellicht bedrogen uit. Het is namelijk de verwachting dat de huidige generatie al tot 68 jaar of zelfs tot 70 jaar moet werken. Zie je dat niet zo zitten? Wil je graag op een jongere leeftijd al met pensioen gaan? Dat is mogelijk als je op een serieuze manier met FIRE aan de slag gaat.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Waar draait FIRE precies om?

Als je met FIRE aan de slag gaat, is het belangrijk om goed te weten wat de uitgangspunten van deze beweging zijn. Juist op basis van deze uitgangspunten is het mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan. Voor het overzicht hebben wij deze uitgangspunten even op een rijtje gezet:

  • Je spendeert niet je geld aan onnodige zaken in het leven
  • Je probeert maandelijks zoveel mogelijk te sparen; zeker 30 á 40% van je totale inkomen moet je maandelijks sparen
  • Je gaat gebruik maken van het rente-op-rente effect; hierover lees je later meer in dit artikel
  • Jouw jaarlijkse uitgaven moet je keer 25 doen; het bedrag dat hier uitkomt, is het bedrag dat je nodig hebt om van financiële vrijheid te kunnen genieten.

Van deze uitgangspunten willen wij met name de laatste twee punten nader toelichten. Deze punten zijn mogelijk niet direct goed te begrijpen, maar spelen wel een cruciale rol bij de FIRE beweging.

Rente-op-rente effect

Stel nou dat je 10.000 euro op jouw spaarrekening hebt staan. Van dat bedrag kun je een hoop leuke dingen kopen, maar je kunt het bedrag ook voor je laten werken. In dat geval is het bijvoorbeeld mogelijk om in een indexfonds te investeren.

Als je in jaar één 10.000 euro in dit indexfonds investeert, is het eindresultaat van dat jaar afhankelijk van het behaalde rendement. Stel nou dat je een rendement van 6% behaald. In dat geval heb je aan het einde van jaar één een totaal vermogen van 10.600 euro.

Met dit bedrag start je het tweede jaar, waarin je weer een rendement van 6% weet te behalen. Dit betekent dat je aan het einde van jaar twee al een bedrag van 11.236 euro in de indexfondsen hebt staan.

Met dit bedrag start je vervolgens het derde jaar. In dit jaar weet je wederom een rendement van 6% te behalen. Dit rendement zorgt ervoor dat je aan het einde van het derde jaar al een kapitaal van 11.910 euro hebt.

Door dit jaar op jaar vol te blijven houden, weet je van het rente-op-rente effect te profiteren. Jouw kapitaal wordt elk jaar iets meer waard, waarbij de toegenomen stijging ook weer direct voor een extra stijging in het komende jaar gaat zorgen.

In bovengenoemd verhaal zijn wij uitgegaan van een jaarlijks rendement van 6%. Als je het op de juiste manier aan weet te pakken, kun je echter een veel hoger rendement behalen. Indien je dat voor elkaar weet te krijgen, kun je nóg meer van het rente-op-rente effect profiteren.

Conclusie: het rente-op-rente effect speelt een cruciale rol bij de FIRE beweging. Op deze manier kun je jouw geld automatisch meer waard laten worden, terwijl je daar zelf geen arbeid voor hoeft te verrichten. Hierbij is het wél van belang om jouw pijlen op de lange termijn te richten. Als je bovengenoemd voorbeeld 20 jaar lang vol weet te houden, heb je na 20 jaar een kapitaal van 32071 euro. Kijk, dat tikt nog eens lekker aan!

Jaarlijkse uitgaven keer 25 doen

Als je met FIRE aan de slag gaat, is het zaak om te berekenen welk bedrag je precies nodig hebt. Dit kun je op de volgende manier gaan berekenen.

Houd 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar jouw uitgaven bij. Noteer echt al jouw uitgaven strikt in een Excel bestand en tel deze uitgaven uiteindelijk aan het einde van het jaar op. Je hebt dan direct inzichtelijk hoeveel geld je per jaar uitgeeft. Als je dit 3 jaar achter elkaar doet, kun je vervolgens een gemiddelde over deze drie jaar pakken. Dat werkt over het algemeen vaak nog iets beter.

Volgens de FIRE beweging is het zaak dat je jouw jaarlijkse uitgaven nu keer 25 doet. Stel dus dat je 20.000 euro op jaarbasis uitgeeft, moet je de volgende rekensom uitvoeren: 20.000 euro keer 25 = 500.000 euro.

Wat zegt dit bedrag van 500.000 euro? Dit is het bedrag dat je in beleggingen nodig hebt om hier de komende 30 jaar van te kunnen leven. Je moet dus een bedrag in jouw beleggingen van 500.000 euro weten te behalen. Als je dat voor elkaar hebt gekregen, kun je FIRE gaan leven. Je kunt dan met vervroegd pensioen en je hoeft je nooit meer zorgen over geld te maken. Dat is ook te danken aan het hierboven genoemde rente-op-rente effect!

Werkt FIRE echt?

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat de FIRE beweging flink populair geworden is. Is deze populariteit te danken aan de mooie plaatjes die geschetst worden? Of is deze populariteit mogelijk te danken aan het feit dat FIRE echt mogelijk is en echt werkt? Het laatste is van toepassing.

Veel mensen hebben het voor elkaar gekregen om vervroegd met pensioen te gaan. Dat is volledig te danken aan hun beleggingen, aan hun manier van leven en aan hun keuze om volgens FIRE te gaan leven. 

In de afgelopen jaren is er ook meer en meer aandacht voor de FIRE beweging gekomen. Dit zie je onder andere aan tal van fora waarop je berichten over de FIRE beweging kunt vinden. Ook kun je hier andere mensen helpen, kun je zelf geïnspireerd raken en kun je zelf met FIRE aan de slag gaan!

Voor wie is FIRE geschikt?

Kun je alleen met FIRE aan de slag gaan als je bovenmodaal verdient? Nee, zeker niet. De kans bestaat zelfs dat jouw collega – zonder dat je het weet – op dit moment zich bezig houdt met de FIRE beweging. Met dit voorbeeld geven we aan dat FIRE in principe voor iedereen geschikt is en voor iedereen mogelijk is.

Het enige wat je wel nodig hebt, is enige discipline. Je moet namelijk trouw beleggen, je moet de hand op de knip houden en je moet jouw inkomen vast zien te houden. Uiteraard is het zelfs wenselijk dat je jouw inkomen op weet te bouwen, waardoor je uiteindelijk nog meer van het rente-op-rente effect kunt gaan profiteren.

Moraal van het verhaal: in de basis is de FIRE beweging voor iedereen geschikt. Ook als je gewoon in loondienst bent en niet het hoogste salaris hebt, kun je eerder stoppen met werken. Veel discipline en doorzettingsvermogen zijn hierbij wel absolute vereiste!

Hoe kun je starten met FIRE?

Lijkt het jou wel iets om eerder te stoppen met werken? Dan is het goed om te weten dat dit binnen handbereik ligt. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is met FIRE aan de slag te gaan. Voordat je met FIRE aan de slag kunt gaan, moet je voor jezelf jouw mindset zien te veranderen.

Je moet geld gaan zien als iets dat voor jóu gaat werken. Jij blijft voor het geld werken, maar je laat ondertussen jouw geld nog harder voor jou werken. Heb je die mindset eenmaal? Dan kun je gaan starten met het beleggen en met het inperken van jouw uitgaven.

Hoe je het beste met beleggen kunt beginnen? Je kunt hiervoor het beste met een indexfonds aan de slag gaan. Als je je bij één van de brokers in ons land aanmeldt, kun je direct geld in een indexfonds investeren. Als je dat gedaan hebt, heb je een goede start gemaakt.

Ondertussen is het dus ook zaak dat je jouw uitgaven zo laag mogelijk weet te houden. Juist door minder geld uit te geven, heb je aan het einde van de streep ook minder geld in beleggingen nodig.

Als je 1 of 2 jaar op deze manier geleefd hebt, kun je de balans op gaan maken. Je kunt namelijk na 2 jaar precies zien wat het behaalde rendement in deze twee jaar geweest is. Ook kun je nu inzichtelijk maken hoeveel geld je precies uitgegeven hebt én hoeveel geld je nodig hebt om vervroegd met pensioen te gaan.

Na het opmaken van de balans is het zaak om volle vaart vooruit te gaan. Je kunt nu meer en meer inkomsten extra in de beleggingen gaan stoppen, waardoor je nog meer van het rente-op-rente effect weet te profiteren. Als je bijvoorbeeld elke maand 100 euro extra in het indexfonds stopt, heb je aan het einde van het jaar 1200 euro extra in de beleggingen gestopt. Over deze 1200 euro behaal je ook bijvoorbeeld 6% rendement, waardoor je ook met deze extra inleg rente-op-rente weet te behalen.

Als je deze extra maandelijkse inleg lang vol weet te houden, stijgt jouw kapitaal nog veel harder. Al het geld dat je inlegt, gaat namelijk ook meetellen voor het rente-op-rente effect. Zonder dat je het doorhebt, kun je op deze manier echt heel veel geld op gaan bouwen. Dat zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je nog eerder met pensioen kunt gaan!

Waar moet je rekening mee houden?

Is FIRE te mooi om waar te zijn? Nee, zeker niet. Als je gedisciplineerd hiermee aan de slag gaat, moet je echt in staat zijn om eerder met pensioen te gaan. Wel is het hierbij goed om rekening te houden met twee punten:

  • Je kunt geen moment jouw discipline verliezen. Geef je opeens duizenden euro’s aan onnodige dingen uit? Dan merk je terug aan het feit dat je toch weer iets langer door moet werken.
  • Houd rekening met mindere jaren. Het is geen garantie dat je jaarlijks bijvoorbeeld 6% rendement op het indexfonds maakt. Indien je bijvoorbeeld een jaar helemaal geen rendement maakt, is het vooral van belang dat je door blijft zetten. Slechte jaren op de beurs worden nagenoeg altijd met hele goede jaren afgewisseld. Dit betekent dat je onder aan de streep alsnog jouw kapitaal flink op hebt weten te bouwen, ondanks de mindere jaren op de beurs!

Wil je graag met FIRE aan de slag gaan? Er is niemand die jou tegen kan houden. Veel succes én veel plezier met deze unieke en veelbelovende leefstijl! 

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

3 reacties op “FIRE beweging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *