Dropshipping alternatieven

Welke verdienmodellen je beter kunt toepassen dan dropshipping

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In de afgelopen jaren zijn meer en meer mensen met dropshipping aan de slag gegaan. Dit is onder meer te danken aan publieke figuren zoals Joshua Kaats.

Via zijn social media account laat hij graag zien welke successen hij heeft weten te behalen met dropshipping. Je kunt je vast voorstellen dat dit voor veel mensen bijzonder inspirerend werkt. 

Tegelijkertijd is het ook goed om bij dit online verdienmodel rekening met nadelen te houden. De voor- en nadelen van dropshipping zetten wij graag hieronder voor je op een rijtje. Daarnaast kijken wij ook naar interessante dropshipping alternatieven. Wij zijn namelijk van mening dat dropshipping zéker niet het beste online verdienmodel is.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

 • Je hoeft geen voorraad aan te houden. Bij dropshipping ga je producten verkopen, zonder dat je deze zelf in voorraad hoeft te houden. Dit betekent dat je zelf ook geen duur magazijn hoeft te huren. Bij dit online verdienmodel is het ook niet echt noodzakelijk om een eigen kantoor te huren.
 • Je hebt een klein startkapitaal nodig. Bij dropshipping is het sowieso niet nodig om met een flink startkapitaal op de proppen te komen. Je hoeft eigenlijk alleen maar een goede website te ontwikkelen en een samenwerking aangaan met een leverancier. Voor de voorraad hoef je niks te investeren, zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen.
 • Je bent erg flexibel. Bij dropshipping geniet je ook van de nodige flexibiliteit. Je bepaalt immers volledig zelf welke producten je gaat verkopen. Tegen welke prijs je dit gaat doen. En op welke manier je dit gaat doen. Eigenlijk hoef je aan niemand verantwoordelijkheid af te leggen.
 • Je geniet van vrijheid. Bij dropshipping geniet je ook van de nodige vrijheid. Dit komt onder meer doordat je zelf geen fysieke handelingen hoeft te verrichten. Nee, alle fysieke handelingen besteed je in principe uit aan de leverancier. Als jij vanuit het buitenland aan jouw dropship websites wilt werken, is dat dus ook prima mogelijk. 
 • Je kunt alle kanten op met dropshipping. Lange tijd kozen alle dropshippers voor low ticket dropshipping, maar sinds kort is ook high ticket dropshipping populair. Juist doordat je uit meerdere varianten kunt kiezen, kun je alle kanten op met dropshipping. Ideaal wat ons betreft.
 • Je kunt veel geld verdienen. Tot slot is het een feit dat je veel geld met dropshipping kunt verdienen. Maar, let wel op: dit is absoluut geen garantie. Alleen als je echt op de juiste manier met dit online verdienmodel aan de slag gaat, kun je veel geld verdienen. De ervaring leert echter dat sommige dropshippers ook helemaal géén geld verdienen.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

 • Je loopt een flink risico. Het bekendste nadeel van dropshipping is het risico dat je loopt. Jij verkoopt immers de producten aan een consument, waardoor de consument jou aansprakelijk kan stellen. slikt het kind van een consument jouw product in? Dan kun jij daar wellicht voor aansprakelijk gesteld voor worden. Je dient dan ook echt een goede verzekering af te sluiten. 
 • Je bent afhankelijk van de leverancier. Tevens is het een feit dat je bij dropshipping (heel) erg afhankelijk bent van de leverancier. Je moet kunnen bouwen op de leverancier en je moet kunnen vertrouwen op de leverancier. Verzaakt deze leverancier? Dan merkt de klant dit ook, waarna jij door jouw klanten op de vingers getikt wordt. Je bent dus ook verantwoordelijk voor hetgeen jouw leverancier doet.
 • Opbrengsten per producten vallen tegen. Ook is het goed om te weten dat de opbrengsten per product enigszins tegenvallen. Dit komt vooral doordat je een deel van de opbrengst aan de leverancier af moet staan. Reken je dus zeker niet rijk.
 • Je hebt ongekend veel concurrentie. In de afgelopen jaren zijn onwijs veel mensen begonnen met hun eigen dropship avonturen. Op zich goed te begrijpen, maar dit heeft ook zijn keerzijde. Juist doordat zoveel mensen zich hier mee bezig houden, heb je met flink wat concurrentie te maken. Daarnaast werkt ook niet iedereen op een even eerlijke manier; dropshippers hebben hierdoor niet het beste imago gekregen.

Wat vinden wij van dropshipping?

Op voorhand vinden wij dropshipping een interessant verdienmodel. Dit komt onder meer doordat je géén voorraad aan hoeft te houden en omdat je geen fysieke handelingen hoeft te verrichten. Aan de andere kant staat het risico dat je loopt ons absoluut niet aan. Nee, als je met dropshipping aan de slag gaat, kun je je eigenlijk nooit veilig voelen. Elke klant kan immers met een claim of met een klacht komen. Het is vervolgens aan jou om hier op te anticiperen, aangezien jij verantwoordelijk bent voor de producten die je verkoopt.

Onder aan de streep concluderen wij dan ook het volgende: dropshipping is interessant, maar is niet ideaal. Nee, in plaats daarvan kun je wat ons betreft beter voor één van de dropshipping alternatieven kiezen. Welke alternatieven dat zijn? Wij hebben ze alvast voor je op een rijtje gezet:

 • Het opstarten van een eigen webshop
 • Met affiliate marketing aan de slag gaan
 • Crypto trader/investeerder worden

Opstarten van een eigen webshop

Vind je het super leuk om via het internet te handelen? En gaat jouw voorkeur daarbij uit naar het verkopen van producten? Dan is het wellicht interessant om met jouw eigen webshop te starten. Ten opzichte van dropshipping kent dit online verdienmodel enkele nadelen, maar eigenlijk véél meer voordelen.

De voordelen van een eigen webshop

Zo is het een groot voordeel dat je alle touwtjes in eigen handen hebt. Je bepaalt volledig zelf welke producten je verkoopt, hoe je dit doet en tegen welke prijs je doet. Als een klant jouw producten koopt, ben je hierbij bovendien niet afhankelijk van andere partijen. Nee, je hoeft niet samen te werken met bijvoorbeeld een leverancier of een fabrikant.

Daarnaast heb je ook volledige zeggenschap over de producten die je gaat verkopen. Je kunt deze producten – indien je een beetje handig bent – zelfs met de eigen hand maken. Op die manier kun je echt unieke producten aanbieden. Daar is in de wereld van dropshipping absoluut géén sprake van. 

Ook is het super dat je met een eigen webshop veel geld kunt verdienen. Bij dit online verdienmodel haal je immers één van de schakels weg; de partij die de fysieke handelingen voor je verricht. Doordat deze schakel verwijderd, hou je onder aan de streep in 99% van de gevallen meer geld over.

De nadelen van een eigen webshop

Feit is wel dat je zelf met een groter startkapitaal op de proppen moet komen. Je moet namelijk voorraad inkopen, je moet wellicht een klein magazijn huren en je moet jouw webshop (laten) ontwikkelen. Door dit op de juiste manier te doen, hoeft dit overigens allemaal niet al te veel geld te kosten. Door bijvoorbeeld zelf jouw producten met de hand te maken, kun je flink besparen op de inkoopkosten.

Ook moet je rekening houden met een flinke tijdsinvestering. Je moet namelijk allerlei fysieke handelingen zelf gaan verrichten. Denk hierbij aan het orderpicken, aan het inpakken van de bestellingen en aan het verzenden van de bestellingen. Dit is nu allemaal handwerk dat op jouw eigen bordje terecht komt; je moet hier dan ook de nodige tijd voor vrijmaken.

Dit resulteert direct in het volgende nadeel; je geniet niet van super veel vrijheid. Als jij op jouw strandbedje ligt, is er bijvoorbeeld niemand die de producten in kan pakken. Of je moet hiervoor iemand in dienst nemen, maar dat kost uiteraard weer geld. Als je met een eigen webshop start, komt het zodoende aan op zelf heel hard en veel werken. Onder aan de streep kan dit wel voor heel veel succes gaan zorgen!

Met affiliate marketing aan de slag gaan

Spreekt het principe van dropshipping jou deels aan? Vind je het leuk om producten te verkopen, maar vind je het niet leuk dat je hierbij zoveel risico loopt? Dan is affiliate marketing wellicht een veel geschikter online verdienmodel voor je.

Bij dit online verdienmodel ga je namelijk producten van andere partijen promoten. Dit doe je bijvoorbeeld via jouw eigen webshop of eigen website. Eigenlijk werkt dit online verdienmodel bijzonder simpel:

 • Je start jouw eigen website of webshop op
 • Je gaat een samenwerking aan met één van de affiliate netwerken, bijvoorbeeld het netwerk van Bol.com of Coolblue
 • Je kunt nu op jouw eigen website de producten van deze partijen gaan promoten
 • Klikt één van de bezoekers op de link om het product te bestellen? Dan wordt de bezoeker doorverwezen naar de webshop van de partij waar je mee samenwerkt.
 • In die webshop kan de bezoeker vervolgens het gewenste product bestellen. Gebeurt dit daadwerkelijk? Dan ontvang jij hier een commissie voor vanuit de partij waar je mee samenwerkt. Jij hebt er immers voor gezorgd dat de bezoeker de bestelling heeft gedaan.

De voordelen van affiliate marketing

Het belangrijkste voordeel van affiliate marketing is toch wel terug te vinden in het risico. Of beter gezegd; het gebrek aan risico. Als je met affiliate marketing aan de slag gaat, loop je echt helemaal geen risico. Dit komt vooral doordat je met niemand een overeenkomst aan gaat. Je hebt alleen een samenwerking met het affiliate netwerk, maar je gaat géén overeenkomst met een klant aan. Dat doet de partij waar de klant het product daadwerkelijk heeft besteld.

Tevens is het mogelijk om dit online verdienmodel makkelijk op te bouwen en op te schalen. Is het jou bijvoorbeeld gelukt om een goedlopen affiliate website op te zetten? Dan weet je nu hoe je dit moet doen. Aan de hand van deze kennis en ervaring kun je vervolgens nóg een affiliate website op gaan starten. Des te meer succesvolle websites je op weet te starten, des te meer geld je gaat verdienen.

Ook bij dit online verdienmodel geniet je van ongekende vrijheid. Voor dit online verdienmodel heb je namelijk echt maar twee dingen nodig: een laptop of pc en een werkende internetverbinding. Als je over deze twee benodigdheden beschikt, kun je altijd en overal werken. Op welke manier je werkt? En wanneer je werkt? Dat is volledig aan jezelf om te bepalen, aangezien je echt helemaal eigen baas bent.

Tot slot is het ideaal dat je heel veel producten kunt promoten. Kijk maar eens naar het aanbod van Bol.com en Coolblue. Daarnaast is het ook nog mogelijk om je bij grotere affiliate netwerken aan te melden; allerlei adverteerders sluiten zich ook bij die netwerken aan. Zodoende ben je ook in staat om bijvoorbeeld producten van de Gamma, Conrad, Wehkamp en tal van andere grote webshops te promoten.

De nadelen van affiliate marketing

Het belangrijkste nadeel van affiliate marketing is terug te vinden in de concurrentie. Meer en meer mensen zien namelijk in dat dit online verdienmodel ongekend veel voordelen met zich mee brengt. Om met affiliate marketing succesvol te zijn, moet je daarom echt van goeden huize komen. 

Ook moet je rekening met een vrij lange aanloopperiode houden. Als je nú met jouw affiliate website start, scoor je mogelijk over een paar maanden pas de eerste order. Je moet immers jouw website helemaal opbouwen, maar ook helemaal optimaliseren. Dit vraagt om veel tijd en ook om de nodige kennis. Houd in ieder geval vol, want op termijn kun je écht succesvol zijn met affiliate marketing.

Wat is het beste dropshipping alternatief?

Zo, in dit artikel heb je met twee dropshipping alternatieven rekening kunnen houden. Een terechte vraag is nu wat wij het beste dropshipping alternatief vinden. Nou, die vraag is makkelijk te beantwoorden: affiliate marketing. 

In onze ogen brengt affiliate marketing de meeste voordelen met zich mee. Vooral de verhouding van hetgeen je kunt verdienen en de risico’s die je daarvoor loopt, spreekt ons erg aan. Ook vinden wij het super dat je echt heel veel kanten op kunt met affiliate marketing. En dat je eigen baas bent en dus van onbeperkte vrijheid geniet.

Wil jij ook met affiliate marketing aan de slag gaan? Verdiep je dan goed in dit online verdienmodel en durf de sprong in het diepe te wagen. Dáár heb je op termijn alleen maar profijt van!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *