BlackHat SEO: wat is dit precies?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Als je een beetje bekend bent in de wereld van SEO (zoekmachine optimalisatie) heb je waarschijnlijk wel eens van de term BlackHat SEO gehoord.

Wat is BlackHat SEO?

Voor elke website is SEO van essentieel belang. Door je website op de juiste manier te optimaliseren, stijgt je website in de rankings van Google. Dit houdt in dat je meer en meer organische bezoekers op je website mag/kan verwelkomen.

SEO, ook wel Search Engine Optimization genoemd, is een breed begrip. Zo is dit begrip opgebouwd uit meerdere pijlers, waaronder content, linkbuilding en een stukje techniek. Bovendien bestaan er inmiddels meerdere vormen van SEO, waaronder BlackHat SEO.

In dit artikel leggen wij je precies uit wat BlackHat SEO is. We bespreken daarbij ook waarom je deze vorm van SEO nóóit toe zou moeten passen. Benieuwd geworden? Neem het artikel op je gemakje door en ga vervolgens op de juiste manier met SEO aan de slag!

Wat is BlackHat SEO precies?

Het doel van SEO is om hoge rankings in Google te behalen. Dit kun je op de eerlijke manier doen, waarbij je je focust op het plaatsen van perfecte content. Ook focus je je op het verkrijgen van de juiste backlinks. Tevens zorg je ervoor dat je website technisch perfect in orde is.

Deze vorm van SEO staat ook wel te boek als ‘WhiteHat SEO’. Oftewel: SEO die volledig legaal is en in lijn met de regels van Google is. BlackHat SEO is dat absoluut niet.

Je kunt BlackHat SEO als een illegale vorm van SEO zien. Het is een vorm van SEO die niet aan de regels van Google voldoet, maar waarmee je wel hoog in Google kunt komen.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Is BlackHat SEO toegestaan?

Nee, BlackHat SEO is absoluut niet toegestaan. Zodra het algoritme van Google door heeft dat je met deze vorm van SEO bezig bent, word je website hard afgestraft. Het is goed mogelijk dat je website een penalty krijgt. Het gevolg daarvan is dat je website helemaal niet meer in zoekresultaten naar voren komt.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat zijn voorbeelden van BlackHat SEO?

Heb je op dit moment al enig verstand van zoekmachineoptimalisatie? Dan weet je als geen ander dat dit een uitdagende tak van sport is. Je hebt immers tal van manieren waarop je je website kunt optimaliseren. Al deze manieren moet je op de juiste manier toepassen om uiteindelijk het juiste resultaat te behalen. Tegenwoordig draait daarbij erg veel om het plaatsen van de juiste content op je website.

Maar, daar is bij BlackHat SEO juist géén sprake van. Nee, de onderstaande handelingen zijn goede voorbeelden van BlackHat SEO. Uit deze handelingen blijkt al direct dat deze in strijd zijn met de regelgeving van Google:

blackhat seo voorbeelden
  • Article spinning. Dit is het routinematig laten produceren van teksten door een software programma. Dit staat tegenwoordig ook wel te boek als ‘AI content’. Als je AI een complete pagina laat schrijven, kan dit je een penalty opleveren. Hierover heeft Google echter wel gezegd dat ze hier niet streng op reguleren. AI is immers ontzettend populair geworden.
  • Verbergen van zoekwoorden op de website. Het is ook mogelijk om zoekwoorden op de website te verbergen. Dit doe je bijvoorbeeld door de zoekwoorden in het wit te plaatsen, terwijl de achtergrond van je website ook wit is. De bezoekers zien deze zoekwoorden niet, maar de zoekwoorden worden wel door het algoritme van Google opgemerkt. Je kunt hierdoor hogere rankings scoren, maar je kunt ook hard afgestraft worden door Google.
  • Link spam. Ga je met linkbuilding aan de slag? Zorg er dan voor dat je alleen maar relevante backlinks plaatst. Mocht je ervoor kiezen om allerlei links op onbelangrijke websites te plaatsen, kan Google dit als Link Spam opmerken. Ook daarvoor kun je ene penalty krijgen. Wel is deze manier van BlackHat SEO eigenlijk minder onschuldig dan de andere manieren.
  • Keyword stuffing. Dit is een vorm van content marketing waarbij je bijvoorbeeld een keyword op één pagina veel te veel gebruikt. Je lijkt hiermee aan Google aan te geven dat je op dit keyword wilt ranken, maar Google ziet dit anders. Google ziet dit als een vorm van BlackHat SEO, waardoor je website hard gestraft kan worden.

Zijn dit alle handelingen die bij BlackHat SEO horen? Nee, zeker niet. Er zijn nog veel meer handelingen te verzinnen, maar dit zijn wel de meest voorname handelingen. Met deze handelingen kun je op korte termijn in ieder geval hoog scoren in Google. Op lange termijn moet je echter bang zijn voor een penalty voor je website.

Waarom kiezen mensen voor BlackHat SEO?

Het algoritme van Google is een duister en onnavolgbaar algoritme. Sommige marketeers denken dat ze het algoritme begrijpen, totdat er weer iets onverwachts gebeurt. Je moet je hierdoor als marketeer en als website-eigenaar voortdurend op het optimaliseren van je website richten.

Daarvoor kiezen mensen toch nog steeds voor BlackHat SEO. Een onverstandige keuze gezien de mogelijke straffen die opgelegd kunnen worden. Waarom mensen hier dan toch nog voor kiezen? Dat heeft eigenlijk twee redenen.

De eerste reden is terug te vinden in de snelheid van ranken. Ga je op een normale manier met een nieuwe website aan de slag? Dan kan het maanden duren totdat de website op de gewenste manier in Google rankt. Als je de allerbeste posities wilt behalen, moet je hier mogelijk zelfs een jaar geduld voor hebben. Veel mensen hebben hier het geduld niet voor, waardoor zij terugvallen op BlackHat SEO.

De tweede reden is terug te vinden in de concurrentie. Wil je op bepaalde zoekwoorden ranken, maar heb je de nodige concurrentie? Om de concurrenten alsnog te kunnen verslaan, kun je ervoor kiezen om met BlackHat SEO aan de slag te gaan. Je verslaat hiermee mogelijk op korte termijn je concurrentie. Tegelijkertijd weet je ook dat je hiermee op lange termijn je concurrentie níet gaat verslaan.

De gevaren van BlackHat SEO

Wil je een snelle groei doormaken met je website? Dan kan het erg verleidelijk zijn om met BlackHat SEO aan de slag te gaan. Dit líjkt verleidelijk te zijn, maar is dat het allerminst. Het is vele malen beter om op een ‘normale’ manier met SEO aan de slag te gaan.

Bij BlackHat SEO moet je namelijk met een paar gevaren rekening houden:

  • Je website kan een penalty krijgen. Als je website eenmaal een penalty heeft, is het bijzonder lastig om hier nog van af te komen. Op dit gebied is Google weinig vergevingsgezind. Je moet er dus in principe alles aan doen om een mogelijke penalty te voorkomen.
  • Je website kan uit de rankings worden genomen. Maak je het heel bont met het toepassen van BlackHat SEO? Dan is het zelfs mogelijk dat Google je volledige website blokkeert. Dit betekent eigenlijk dat je website uit de rankings wordt genomen. Indien daar sprake van is, kun je dus géén organische bezoekers meer verwelkomen op je website.

Met andere woorden: BlackHat SEO brengt grote risico’s met zich mee. De voordelen lijken op korte termijn interessant te zijn, maar dat zijn op de lange termijn allerminst. Het is onwijs belangrijk om op een ‘legale’ manier met SEO aan de slag te gaan. Daarover vertellen wij je hieronder graag meer!

WhiteHat SEO vs. BlackHat SEO

Als je met je website wilt ranken, heb je 2 mogelijkheden: WhiteHat SEO en BlackHat SEO. Om bovenstaande gevaren is het verstandig om je altijd met WhiteHat SEO bezig te houden.

Dit is de normale vorm van zoekmachineoptimalisatie, waarmee je een duurzame groei van je website kunt bewerkstelligen. Het is daarbij goed om te weten dat deze vorm van SEO uit 3 pijlers bestaat:

  • Content. Door de jaren heen is content onwijs belangrijk geworden. Is de content op jouw website beter dan de content van je concurrentie? Dan is de kans groot dat jouw website beter beoordeeld wordt. Het is niet voor niets dat men tegenwoordig ‘Content is Koning’ zegt. Met goede content kun je écht scoren.
  • Linkbuilding. Het is belangrijk dat relevante websites naar jouw websites gaan linken. Als dat het geval is, krijgt Google het idee dat jouw website een flinke meerwaarde te bieden heeft. Vandaar ook dat je op zoek moet gaan naar kwalitatieve en relevante backlinks.
  • Techniek. Het is ook van essentieel belang dat de techniek van je website volledig in orde is. Je website moet snel zijn, moet geen kuren vertonen en moet aan verschillende SEO-technische eisen voldoen. Dit is iets waar lang niet alle marketeers zelf mee aan de slag kunnen gaan. Je hebt hier simpelweg andere kennis voor nodig.

Met je website scoren: de beste tips op een rijtje

Ben je met je eigen website gestart? Dan heb je dit ongetwijfeld met een bepaald doel gedaan. Je wilt mogelijk zoveel mogelijk bezoekers op de juiste manier informeren. Je wilt aan de naamsbekendheid van je bedrijf werken. Of je wilt zoveel mogelijk geld met je website gaan verdienen.

Ongeacht wat het doel is, moet je met zoekmachineoptimalisatie aan de slag gaan. Daarvoor raden wij je aan om onderstaande tips even goed op te volgen. Met deze tips kun je met je website scoren. Niet zozeer op de korte termijn, maar wél op de lange termijn. Uiteindelijk is dat waar het om draait.

Tip 1: laat BlackHat SEO links liggen

In dit artikel hebben wij je van alles verteld over BlackHat SEO. Daaruit bleek vooral dat deze vorm van SEO meerdere gevaren met zich mee brengt. Gevaren die van grote invloed kunnen zijn op de continuïteit van je website.

Mede daarom adviseren wij je om BlackHat SEO altijd links te laten liggen. Richt je altijd op de ‘legale’ manier van SEO, zodat je een duurzame groei met je website door kunt maken. Daar is bij BlackHat SEO geen sprake van. Het is immers niet voor niets dat deze vorm van SEO niet in lijn met de regels van Google is.

Vergeet daarom zo snel mogelijk BlackHat SEO. Het is goed dat je weet wat het precies is, maar daar moet het dan ook bij blijven. Pas het in ieder geval nooit voor/op je website toe.

blackhat seo

Tip 2: creëer de allerbeste content

Om écht met je website te kunnen scoren, heb je de allerbeste content nodig. Deze content kun je mogelijk zelf schrijven, maar het is voor velen verstandiger om een goede SEO-tekstschrijver in te schakelen.

De beste content moet in ieder geval aan een paar eisen voldoen:

  • De content moet 100% uniek zijn. Alle content die je op je website plaatst, moet 100% uniek zijn. Kopieer je content van de website van je concurrent? Dan wordt dit door Google genadeloos afgestraft. Zorg je voor 100% unieke content? Dan ziet Google dat je serieus met je website bezig bent.
  • De content moet waardevol zijn. Plaats nooit zomaar content vanwege het plaatsen van content. Alle content die je op je website plaatst, moet waardevol zijn. Dit houdt in dat de content van meerwaarde moet zijn voor je bezoekers.
  • De content moet op je doelgroep aansluiten. Het is ook van groot belang dat de content op je doelgroep aan moet sluiten. Verkoop je bijvoorbeeld rollators? Dan is het verstandig om in de content met ‘u’ te spreken.

Om tot de beste content te komen, is het belangrijk om je in de doelgroep te verdiepen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de zoekintenties. Waarom zouden bezoekers op jouw website uitkomen? Naar welke informatie zouden zij op zoek zijn? En hoe kun je deze informatie het beste tonen aan je bezoekers? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je bij het creëren van de beste content over na moet denken.

Tip 3: ga serieus met linkbuilding aan de slag

Linkbuilding kun je zien als de stille kracht achter een website. Verwijzen bijvoorbeeld 20 relevante, populaire en grote websites naar jouw website? Dan is dat voor Google een teken dat jouw website blijkbaar van grote meerwaarde is. Dit resulteert dan ook in hogere rankings binnen de zoekmachine.

Heb je 20 nietszeggende backlinks op een Startpagina kloon geplaatst? Dan is dit absoluut niet van meerwaarde voor Google. Google ziet dit als onzin-links, waar je in principe niks aan hebt. Vandaar ook dat deze vorm van linkbuilding je website niet verder gaat helpen.

Met andere woorden: ga echt serieus met linkbuilding aan de slag. Zodra je content in orde is, is dit de belangrijkste pijler om serieus mee aan de slag te gaan. Dit doe je door zelf de juiste links te scoren. Eventueel is het verstandig om een goede backlink specialist in te schakelen. Zo’n specialist weet precies hoe hij/zij voor jouw website de juiste backlinks moet verkrijgen.

Tip 4: maak een analyse van je concurrenten

Het is ook verstandig om een goede analyse van je concurrenten te maken:

  • Op welke punten scoort de website van je concurrent beter? Mogelijk heeft je concurrent voor een andere opbouw van de website gekozen. Of jouw concurrent scoort vele malen beter op het gebied van content. Door goed naar de website van je concurrentie te kijken, krijg je inzicht in de punten die je voor je eigen website kunt verbeteren.
  • Op welke punten versla jij de website van je concurrenten? Het is zaak om die punten verder uit te breiden. Als je een échte voorsprong ten opzichte van je concurrentie neemt, ga je des te beter scoren in Google. Het is uiteindelijk een strijd met je concurrenten. Die strijd moet jij zien te winnen.

Tip 5: voer zoekwoordenonderzoeken uit

We komen nog even terug op de tweede tip die we gegeven hebben. Die tip had betrekking op het plaatsen van de perfecte content op je website. Om deze perfecte content vorm te kunnen geven, moet je weten wat relevante zoektermen zijn.

Je zou daarom eerst een uitgebreid zoekwoordenonderzoek uit moeten voeren. Met zo’n onderzoek breng je duidelijk in beeld wat relevante zoektermen zijn. Ook breng je met zo’n onderzoek duidelijk in beeld op welke zoektermen je kunt scoren.

Deze stap moet je eigenlijk eerst zetten, voordat je met het schrijven van de perfecte content aan de slag gaat.

Tip 6: richt je pijlen op de lange termijn

SEO kun je het beste als een marathon zien. Een marathon rond je pas na ruim 42 kilometer af, terwijl je ook SEO pas na jaren af kunt ronden. Of beter gezegd: er komt eigenlijk geen einde aan SEO. Het is een doorlopend traject waarbij je continu je website moet optimaliseren.

Dat doe je in eerste instantie door je pijlen op de lange termijn te richten. Juist op de lange termijn kun je scoren; dat is uiteindelijk het doel van je website, niet waar?

Ga daarom serieus met zoekwoordenonderzoeken, content en linkbuilding aan de slag. Daarbij is het ook van belang dat je voor de techniek van je website zorgdraagt. Update plug-ins, zorg voor een snelle website en zorg ervoor dat je website 100% goed functioneert. Daarbij is het dus ook belangrijk om BlackHat SEO links te laten liggen. Deze vorm van SEO is op korte termijn interessant, maar sluit niet op de regelgeving van Google aan. Het is simpelweg niet conform de richtlijnen, waardoor deze vorm van SEO hard afgestraft kan worden. In plaats daarvan zou je met bovenstaande 6 tips aan de slag moeten gaan. Veel succes

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

4 reacties op “BlackHat SEO: wat is dit precies?

  1. Je zit er compleet naast!!!

    Black Hat SEO is zeker interessant, ook op de langere termijn!

    Laat ik je eerst vertellen dat het onmogelijk is voor Google (ook in de toekomst) om gesponnen artikelen te herkenen die gesponnen zijn met “Deep Spinning”.

    Ten tweede, de andere argumenten die jij hier opnoemt zoals “Keyword Stuffing” wordt al jaren niet meer gebruikt (5 jaar)…

    Er zijn ondertussen al veel nieuwe technieken op de markt zoals cloacking en Cookie dropping. Black Hat is de bom, je moet alleen weten wat je doet, meer niet!!

    1. Bedankt voor je reactie, Eric.

      Blijkbaar verschillen we heel erg in mening hierover.

      Als je een website hebt waar je jaren mee ‘wilt doen’, dan is het aan te raden om geen BlackHat SEO te gebruiken.

      Google zal hoe dan ook achter de BlackHat SEO technieken komen die je hebt gebruikt op je website, en zal je daar voor bestraffen. Het hoeft niet vandaag te zijn, niet morgen, niet overmorgen maar de dag zal zeker komen ;).

      Google is echt wel slim genoeg om webspam of andere technieken te herkennen.

      Ik ben me op de hoogte van de bovenstaande technieken, maar ook hier geld: deze technieken zullen net als ‘keyword stuffing’ ooit door Google ontmaskerd worden.

      Als voorbeeld pak ik het Russische SAPE netwerk. Deze was volgens ‘kenners’ ook onaantastbaar, maar heeft Google met de afgelopen updates toch flink aangepakt.

  2. goed gezegt jacko

    wat Eric Dieperink hier verteld is maar voor korte duur
    en als je denkt dat google niet slim is dan heb je het mis
    Eric Dieperink laat hier alleen maar een reactie achter om
    zijn eigen internet onderneming te redden. op internet kom
    ik geregeld mensen tegen die niet in Eric Dieperink niet geloven
    wat hij zegt. waardeloos dat hij produchten verkoopt die maar
    voor korte duur helpt dan moet je alweer een nieuwe website
    maken ik hoop dat google die internet goeroes eens goed aanpakt
    met hun waardeloze website,s . wat jacko hier verkoopt heb je nu wat aan
    en voor langer termijn heb je er ook nog wat aan.

  3. Ha ha Ik zie wel veel op het internet.
    Maar dit is de eerste keer 2 succesvolle online goeroes Eric en Jacko online
    ondernemers die verschil van mening hebben.
    Moet niet gekker worden

    Maar je kunt beter geen risico s nemen met backlinks nemen
    Zonde van je website maak je zo kapot met backlinks.

    Want de Panda en Pinguine komen vast wel weer
    misschien in 2015.

    Beter wekelijks bloggen..Alle balletjes op Groen (YOAST)
    valt niet altijd mee.

    Gr TM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *