Affiliate marketing in onzekere tijden

Waar liggen de kansen?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Of je nu voor iemand werkt of ondernemer bent: iedereen ervaart tijden waarin de vooruitzichten rooskleurig zijn en tijden waarin dit absoluut niet het geval is.

Om de meest uiteenlopende redenen kunnen de prognoses omslaan. Van een bankencrisis, handelsoorlog tot een pandemie. Als onze economie sterk is, is het aanzienlijk eenvoudiger om geld te verdienen dan tijdens een recessie of crisis. Zelfs affiliate marketing projecten moeten flinke klappen opvangen.

Consumenten hebben minder vertrouwen in de toekomst, geven daarom minder uit waardoor er minder wordt gekocht met minder affiliate commissies als gevolg. 

Tijdens iedere neergang ontstaan echter ook kansen. Kansen die daarna jarenlang niet meer gepakt kunnen worden. En ook dat is met affiliate marketing het geval. 

Waarom affiliate marketing tijdens een mindere economie de schade beperkt

Je kunt de dagbladen er iedere 8 tot 12 jaar bij een economische neergang weer op naslaan: retailers die de lege winkels sluiten en met grote voorraden overblijven.

Terrassen blijven leeg, net als touroperators die aanzienlijk minder exotische reizen kunnen verkopen. Dure voorraden, hoge huurprijzen en personeel: het zijn enorme kostenposten die doorlopen als de inkomsten verdwijnen. 

Een van de redenen dat ik ooit voor affiliate marketing gekozen heb, is te herleiden naar het belangrijkste verschil tussen affiliate marketing en bijvoorbeeld winkels en webshops.

Personeel en voorraden brengen veel risico met zich mee. Als de inkomsten tegenvallen, blijf je met de kosten zitten. Affiliate marketing werkt echter zonder voorraden en is zonder personeel op te bouwen.

Het overgrote deel van de affiliates werkt alleen en maakt behalve websitekosten van enkele tientallen euro’s per maand geen andere kosten. 

Mocht daarom zoals nu de economie dalen, heeft dit doorgaans aanzienlijk minder invloed op het voortbestaan van affiliates dan van 90% van de andere ondernemers. Natuurlijk dalen de inkomsten en moet je het opeens met minder doen dan dat je van je business gewend bent.

Maar als echte affiliate moet je continu je ogen open blijven houden en nadenken over kansen. En laten we eerlijk zijn. Er zijn op dit moment voldoende kansen. Het enige wat nodig is om deze kansen te pakken, is net dat beetje creativiteit en doorzettingsvermogen om daar te gaan waar anderen achterblijven. 

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Jouw concurrentie laat tijdens deze periode steken vallen

Jij bent hoogstwaarschijnlijk minder dan een procent van de Nederlandse affiliate ondernemers die dit artikel leest. Je leest dit artikel omdat je benieuwd bent naar de mogelijkheden van affiliate marketing tijdens een turbulente situatie. En die interesse, laat zien dat jij klaar bent om je energie te investeren om juist nu door te groeien. 

De kans is namelijk levensgroot dat een groot deel van jouw concurrentie niet dezelfde stappen neemt. Al jouw concurrenten ervaren in eerste instantie net als jou een dalende omzet. Lang niet iedere concurrent heeft echter hetzelfde doorzettingsvermogen en optimisme. Ze gaan zich mogelijk tijdelijk op andere projecten richten, in loondienst of zetten het complete affiliate project zelfs op pauze. En dat is het moment dat jij jouw output moet verhogen. 

Een goed voorbeeld hiervan kan gevonden worden in de gezondheidswereld. Een affiliate website neemt bijvoorbeeld het besluit om gedurende deze periode minder te werken en juist te richten op andere werkzaamheden. Er wordt minder op het social media account van deze website gedeeld, de email funnels lopen af en het nieuwste blogartikel is alweer van een maand terug. 

Dat terwijl er enorm veel trends en actualiteiten zijn waar een ervaren affiliate op zou inspelen. Jouw taak? In het gat springen dat hierdoor vrijkomt. Hierdoor pak je geruisloos de bezoekers op die anders de affiliate sites van jouw concurrenten hadden bezocht. 

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Sommige producten worden juist meer verkocht

Van grote televisies tot schoenen en meubels: we kopen er een behoorlijk stuk minder van als we onzeker zijn over hoe de economie er over een jaar bijstaat.

Dat wil niet zeggen dat we voor ieder product de vinger op de knip houden. In deze specifieke situatie waarin er sprake is van een pandemie neemt de verkoop van een groot aantal producten extreem toe.

Doordat de sportscholen gesloten zijn, worden er vijf tot zes keer zoveel kettlebells verkocht. De weerstand verhogen? Daar hebben we vitamines en andere supplementen voor nodig. Wat moeten we doen met onze vrije tijd? We volgen vaker online cursussen waardoor we kunnen blijven bijleren. 

Kijk goed rond op het internet naar de websites die reclame maken. Probeer te ontdekken met welke bedrijven het helemaal niet zo slecht gaat. Dan ontdek je waar als affiliate op dit moment de kansen voor het oprapen liggen. Want geen een bedrijf bereikt heel Nederland zonder hulp van affiliates. 

Net als dat om diverse onderwerpen meer wordt gezocht

Het is niet nodig om direct aan een bezoeker te verdienen zolang je maar een plan hebt om (1) de bezoeker terug te laten keren en (2) op dat moment wél aan de bezoeker te verdienen. Tijdens deze periode worden bepaalde onderwerpen vaker gezocht. Denk dan aan onderwerpen zoals:

  • Recepten om de weerstand te verhogen
  • Fitnessmaterialen om thuis te fitnessen
  • Thuis geld verdienen op het internet
  • Zelfvoorzienend leven
  • Persoonlijk budgetteren 

En ontelbaar veel andere onderwerpen. Dit soort onderwerpen ben ik in vijf minuten tijd tegen het lijf gelopen door op fora zoals Reddit, Fok en Tweakers door de populairste topics heen te lopen. Je ontdekt binnen enkele minuten waar de meeste mensen nu mee bezig zijn en waar ze over nadenken. Deze informatie is absoluut onmisbaar voor het creëren van nieuwe content. 

De bezoekers die je op basis van gerelateerde blogartikelen naar jouw website kunt trekken brengen echter tijdens een economische neergang minder geld op. Minder mensen trekken de portemonnee voor een cursus of receptenboek en verwachten misschien vaker een gratis alternatief of proefversie.

Mijn favoriete manier om op dit type bezoekers in te springen, is door een weggever (bijvoorbeeld een klein receptenboekje) te maken die bezoekers gratis kunnen downloaden als ze hun emailadres achterlaten. Als ik dan enige tijd later een zeer relevante upsell kan aanbieden of de economie beter draait, haal ik alsnog omzet uit deze groep!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *