Wat is freelance werk?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Als je een LinkedIn profiel hebt, heb je vast al weleens posts voorbij zien komen van freelancers die financieel vrij zijn en werken met hun voeten in het zand en een cocktail in de hand, op het strand in Bali. Klinkt goed, toch? Zeker wanneer je zelf het idee hebt dat je vastzit in een 9-5 of in sommige gevallen zelfs 8-5 baan. Freelancen is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In deze blog vertellen we je wat freelancen precies is en bespreken we de voor- en nadelen. Zo kan jij voor jezelf beslissen of jij als zelfstandige aan de slag wil.

Wat is freelancen?

Geen idee wat het woord freelancen betekent? Als freelancer ben jij jouw eigen baas, ook wel een zelfstandige zonder personeel, dus. Wanneer je als freelancer werkt, bepaal je jouw eigen regels. Je hebt geen dienstverband of werkgever, maar klanten of opdrachtgevers waarvoor jij werk levert. Doordat je geen werkgever hebt, is er niemand die jou regels of eisen kan opleggen. Geen vervelende targets die extra werkdruk opleveren, je hoeft geen verantwoording af te leggen over bepaalde beslissingen en keuzes en je bent vrij om alleen werk te doen dat jij echt leuk vindt. 

Het werken onder je eigen regels en alleen maar verantwoording aan jezelf af hoeven leggen klinkt natuurlijk fantastisch. Hoe erg je het ook naar je zin hebt bij je huidige baan, er zijn altijd wel een aantal aspecten die je werkplezier verminderen of minder leuke taken die je eigen liever niet op je wil nemen. Geen dienstverband of werkgever hebben heeft echter ook zijn nadelen. Zeg dus niet meteen je baan op na het lezen van de bovenstaande tekst, want ook freelancen kent een minder leuke kant.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Voordelen van freelancen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: freelancen is niet alleen maar leuk. Gelukkig is het voor een groot deel wél heel leuk, anders zouden maar weinig mensen het daadwerkelijk doen. Freelancen kent de volgende voordelen:

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Eigen baas

Voor veel mensen is eigen baas zijn een belangrijke beweegreden om aan de slag te gaan als freelancer. Het zijn van je eigen baas brengt verschillende voordelen met zich mee, die werken leuker en gemakkelijker kunnen maken. Er is niemand die jou targets op kan leggen, er is niemand die op een vervelende, soms zelfs denigrerende toon kritiek levert op jouw werkzaamheden (en dan hebben we het niet over prettige opbouwende kritiek) en er is niemand die op je vingers meekijkt. 

Micro-managen is één van de grootste ergernissen op de werkvloer. Dit is een contraproductieve managementstijl waarbij een manager of leidinggevende (of iemand anders die zich verantwoordelijk voelt, ondanks dat hij/zij dit niet is) zéér nauwlettend het gedrag van zijn of haar team in de gaten houdt. Deze persoon is de hele dag bezig met het controleren en observeren van onderschikten en laat regelmatig kritiek horen. Niemand heeft behoefte aan een manager, leidinggevende of collega die zich overal mee bemoeit. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkt heb je hier gelukkig geen last meer van. Jij bent jouw eigen manager en de enige die jou nauwlettend mag observeren en corrigeren.

Diversiteit in (leuke) werkzaamheden

Nog een belangrijke reden waardoor mensen voor freelancen kiezen is de diversiteit in werkzaamheden. Wanneer je als marketeer, accountant of welke functie dan ook in loondienst werkt, komen er regelmatig klusjes om de hoek kijken waarvan je denkt “Nou, liever niet”. Als freelancer is dit verleden tijd. Jij bepaalt welke opdrachten je aanneemt en welke je aan je voorbij laat gaan. 

Doordat jij beslist wat je wel en niet doet, heb je niet invloed op hoe leuk de opdrachten zijn die je aanneemt, maar ook op wat de opdrachten inhouden. Zo kan je als social media manager de ene week aan de slag met content maken voor een slager, terwijl je de volgende week content maakt achter de schermen van een groot festival. Je hebt zelf in de hand hoe divers de opdrachten zijn die je aanneemt. 

Natuurlijk heeft freelancen ook een keerzijde: je moet álles zelf doen. Al moet je gelukkig niks en kan je een hoop uitbesteden, zoals bijvoorbeeld de boekhouding. Hierdoor kan jij je tijd vullen met opdrachten en werkzaamheden die je echt leuk vindt en besteed je de andere werkzaamheden gewoon lekker uit. Op deze manier zal werken veel minder als werken voelen en kijk je uit naar een nieuwe werkdag. Dat klinkt goed, toch?

Eigen tijd indelen

Dit voordeel van freelancen hangt een beetje samen met het werken zonder baas. Als eigen baas ben je natuurlijk vrij om te bepalen wanneer je werkt. Weet jij van jezelf dat je ’s ochtends tussen 6 en 10 heel productief bent en dan een dipje hebt? Dan kan je jouw werkdagen zo plannen dat je bijvoorbeeld tussen de middag een wandeling maakt en vervolgens ’s middags weer een paar uurtjes achter de laptop gaat zitten. 

Het kunnen indelen van je eigen tijd is dus niet alleen maar praktisch wanneer je een druk leven hebt, regelmatig (privé) afspraken hebt of alleen maar tijdens schooltijd van de kinderen wil werken. Het is ook handig om zo alleen maar te werken op de uren waarin je het meeste werk kan verzetten. Heb je een slechte dag? Sla de laptop dan iets eerder dicht en werk de volgende dag wat langer door. Zo weet je zeker dat de kwaliteit van je werk niet achteruitgaat door een gebrek aan inspiratie

Het indelen van je eigen tijd kent ook zijn nadelen. Juist doordat je de mogelijkheid hebt om te werken wanneer je wil, kan je ook te veel bezig zijn met je werk. Het gevaar zit hem dan in je werk bijvoorbeeld doorschuiven naar privé uren, zoals ’s avonds laat wanneer je eigenlijk tot rust hoort te komen of in het weekend, wanneer je leuke dingen hoort te doen en niet met werk bezig hoort te zijn. Doordat je altijd kan werken, kan het aan je knagen wanneer je niet werkt, maar iets voor jezelf aan het doen bent. Dit in tegenstelling tot bij een (kantoor)baan in loondienst, waarbij je je werk kan achterlaten na 17:00 of 18:00 en het de volgende ochtend pas weer op hoeft te pakken.

Bepaal je eigen tarief

In loondienst heb je slechts deels zelf invloed op je inkomen. De andere partij moet altijd goedkeuring geven. Vaak is de werkgever bereid om je minder te geven dan wat jij zou willen, waardoor je dus ergens altijd een stukje ontevredenheid bij je draagt tijdens het werk. Als freelancer kies jij een tarief waar jij je goed bij voelt. Natuurlijk kan je niet ineens duizenden euro’s vragen voor een opdracht die gemiddeld een paar honderd euro kost – doe je dit wel, dan zullen de klanten heel snel doorgaan naar jouw concurrent. Je kan echter wel zelf kiezen of je €400 voor een opdracht vraagt of toch liever €500. 

Wanneer je als freelancer een tarief kiest, is het belangrijk dat je dit tarief goed kan onderbouwen. Laat aan de klant zien wat jouw dienst of product hem of haar kan opleveren. Vertel dus niet alleen wat jouw product of dienst is, maar ook waarom de klant het nodig heeft. Kan jij goed commerciële teksten schrijven? Leg dan uit dat jouw teksten eerdere klanten nieuwe volgers, nieuwe klanten en meer omzet (afhankelijk van de wensen en doelen van de opdrachtgever) hebben opgeleverd. 


Werken waar je wil

Heb jij een partner die regelmatig moet reizen voor zijn of haar werk? Als freelancer heb je de mogelijkheid, als je locatieonafhankelijk werk doet, om mee te gaan op deze reizen en ook gewoon geld te verdienen. 

Wanneer jij locatieonafhankelijk werk levert, zoals een copywriter of social media manager, kan je werken waar je wil, zolang je maar een goede internetverbinding hebt. Werk je veel met opdrachtgevers en heb je vaak meetings? Dan moet je wel rekening houden met het tijdsverschil. De klant is koning, dus de kans bestaat dat jij ’s nachts vanuit Australië een meeting moet bijwonen.

Veel freelancers vinden de vrijheid om te werken waar ze willen erg prettig, maar er is ook een groep zelfstandig ondernemers die toch graag af en toe een paar uurtjes in een kantoorruimte willen zitten, voor optimale focus en opperste concentratie. Veel steden of grote dorpen hebben ruimtes waar jij een bureau of klein kantoortje kan huren. Soms kan dit voor een paar uur wanneer je wil, bij andere organisaties moet je meteen voor een half jaar een vast aantal uren per week huren. Kijk rond bij jou in de omgeving om te kijken waar jij een kantoorruimte kan huren. 

Kan jij niks vinden in de omgeving? Informeer dan eens bij jouw lokale bibliotheek of een leuk café of het mogelijk is om daar af en toe wat uurtjes werk te verrichten. Vaak is dat geen probleem!

Nadelen van freelancen

Zoals we eerder al aangaven, heeft freelancen ook een keerzijde. Er zijn zeker een aantal belangrijke nadelen die we je graag willen vertellen voordat jij je als freelancer inschrijft bij de Kamer van Koophandel:

Onzekerheid

Rond het freelancen hangt veel onzekerheid. Zeker aan het begin wanneer je net begint als zelfstandig ondernemer en nog geen netwerk of klantenkring hebt opgebouwd. Hoe kom je aan opdrachten en hoe weet je zeker dat je wel genoeg zal verdienen? De onzekerheid is een reden voor veel mensen om tóch niet aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, want: geen werk betekent geen inkomen. Lastig, zeker wanneer je vaste lasten hebt. Voordat je begint met freelancen is het daarom belangrijk om een goede spaarpot op te bouwen, zodat je eventuele financiële tegenvallers goed kan verwerken, zonder meteen terug in loondienst te moeten gaan. Zelfs wanneer je denkt dat je meteen al opdrachtgevers krijgt, is het prettig om toch wat geld achter de hand te hebben, want stel dat het vinden van opdrachtgevers in de praktijk tegenvalt?

Er is altijd werk

Heb jij genoeg opdrachtgevers? Dan heb je altijd werk te doen. Ook in het weekend, ook ’s avonds wanneer je al de hele dag bezig bent geweest. Het is belangrijk om zelf op de rem te kunnen trappen en het werk te kunnen laten liggen tot de volgende werkdag, hoe erg het ook aan je knaagt om niet bezig te zijn.

Niet alleen doordeweeks en in het weekend is er werk, ook tijdens vakanties. Veel freelancers nemen, zeker de eerste jaren, minder vakantie dan toen ze nog in loondienst werkten. Het is soms lastig om nee te zeggen tegen opdrachten, aangezien je dan toch inkomen misloopt. Je moet jezelf echter genoeg rust gunnen en geven. Niemand heeft er wat aan als jij jezelf binnen een paar jaar weet op te branden, doordat je geen vrij durft te nemen.

Geen bonussen

Als freelancer ontvang je geen bonussen, zoals vakantiegeld of 13e maand. Ook krijg je geen bonussen wanneer je bepaalde doelen of targets hebt behaald. Je moet je inkomen dus altijd goed verdelen om toch genoeg geld over te houden voor leuke dingen, zoals vakanties of het ‘opvangen’ van de financiële schade van de feestdagen. 

Belangrijk om te weten: als freelancer bouw je niet standaard een pensioen op. Er zijn wel instanties waar je je bij kunt aansluiten, bijvoorbeeld voor het opbouwen van een aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Minder goed beschermd tegen inkomensverlies

Wanneer je in loondienst werkt, ben je over het algemeen goed beschermd tegen inkomensverlies tijdens ziekte of uitval. Wanneer je als freelancer voor een lange tijd ziek bent of om andere redenen je werk niet of in mindere mate kan uitvoeren, loop je simpelweg inkomen mis. Ook hier moet je dus rekening mee houden bij het verdelen van je inkomen over verschillende spaarpotjes.

Je bent meer dan alleen een …

Als freelancer ben je altijd meer dan. Je bent meer dan een marketeer, meer dan een schrijver, meer dan een vertaler, meer dan een ontwerper. Je bent verantwoordelijk voor de marketing van jouw onderneming, voor de boekhouding, voor klantencontact en nog meer. Gelukkig is er voor de meeste werkzaamheden de mogelijkheid om deze uit te besteden aan andere (zelfstandig) ondernemers. Zo steun je elkaar én hoef jij je alleen bezig te houden met de dingen die je echt leuk vindt om te doen.

Werken als freelancer: doen of niet doen?

Uiteindelijk is het helemaal aan jou om te beslissen of het leven als een freelancer bij jou past. Leven, en niet werken als een freelancer, want freelancen heeft veel meer invloed op jouw leven dan alleen tijdens werkuren. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en beslis vervolgens of jij de sprong durft te nemen.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *