Online geld verdienen als virtual assistant

Zo kun jij direct aan de slag als virtual assistent!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Nooit meer door de regen naar het kantoor hoeven fietsen. Een baan als virtual assistant geeft je de vrijheid om te werken vanuit waar en wanneer je maar wilt. Of je nou werkt vanaf een tropisch eiland of gewoon in Nederland; online werken geeft vrijheid. 

Werken als virtual assistant is een ideale manier om online geld te kunnen verdienen. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een laptop en een goede verbinding met het internet. Daarnaast kan iedereen een virtual assistant worden, zolang je maar gemotiveerd bent. Ben je benieuwd wat een virtual assistant precies is en hoe je online geld kunt verdienen met dit werk?

In dit artikel leggen we het uitgebreid aan je uit. 

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is een virtual assistant precies? 

Een virtual assistant kun je eigenlijk zien als een assistent van een ondernemer. De taken die je doet zijn dan ook per ondernemer verschillend. Vaak kun je onder andere denken aan:

  • Het beheren van sociale mediakanalen
  • Het bellen of mailen met klanten
  • De planning controleren
  • De website onderhouden
  • Nieuwsbrieven schrijven

Het takenpakket van een virtual assistantis, zoals je leest, enorm breed. Je kunt het werken als een virtual assistant eigenlijk vergelijken met het werk van een secretaresse, maar dan online. 

Tegenwoordig werken steeds meer ondernemers online en zijn daarom dan ook op zoek naar virtual assistants die hen kunnen ondersteunen bij dagelijkse taken. Voor hen maakt het hun leven namelijk net even iets makkelijker. Alle taken waar een ondernemer niet aan toe komt, kan worden uitgevoerd door een virtual assistant. 

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Welke persoonskenmerken heb je nodig om virtual assistant te worden? 

Als virtual assistant is het belangrijk dat je ondernemend bent en orde kunt houden in het werk dat je doet. Dit is dan ook precies de reden waarom de ondernemer jou inhuurt. Het ordenen en reguleren van administratieve werkzaamheden. Ben je heel chaotisch van aard en vind je het bijvoorbeeld lastig om overzicht te houden? Dan kan het zo zijn dat een functie als virtual assistant minder goed bij je past. 

Waarom werken als virtual assistant? 

Nu je weet wat een virtual assistent, ben je misschien wel benieuwd waarom mensen ervoor kiezen om als virtual assistant aan de slag te gaan. Er zijn verschillende redenen die veel voordelen bieden. We zetten de grootste redenen voor je op een rij. 

Locatie onafhankelijk

Één van de grootste voordelen voor veel mensen is dat zij locatie onafhankelijk kunnen werken. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan een bepaalde werkplek waar je iedere dag naartoe moet. Werken kan vanuit huis en zelfs vanuit het buitenland. Voor de ondernemer waar jij voor werkt, maakt het vaak namelijk niet uit waar je zit. Je ondersteunt de ondernemer volledig digitaal en je hoeft daarom niet fysiek aanwezig te zijn. 

Zelf werktijden bepalen 

Natuurlijk ligt het een beetje aan het bedrijf waar je voor werkt, maar vaak kun je als virtual assistant wel je eigen werktijden bepalen. Het kan zo zijn dat bepaalde telefonische taken op kantoortijden plaats moeten vinden, maar dit is een kwestie van een goede afstemming met de ondernemer waar je voor werkt. Het bepalen van eigen werktijden is iets wat veel mensen als een groot voordeel zien. Zeker als je overdag ook andere taken moet verrichten, denk hierbij aan de kinderen van school halen of het volgen van een bepaalde cursus. Op het moment dat je zelf je eigen tijden kunt inrichten, kun je hier eenvoudig omheen plannen. 

Diversiteit in taken 

Een baan als virtual assistant is nooit eentonig. Juist omdat het de bedoeling is dat je de ondernemer ondersteunt waar dit nodig is, zul je veel uiteenlopende taken krijgen. Het kan zijn dat je het ene uur telefoontjes moet beantwoorden en het andere uur de website bij zult moeten houden. 

Samenwerken met ondernemers 

Als virtual assistant kom je met verschillende ondernemers in aanraking waar je mee samenwerkt. Dit kan een interessant inkijkje zijn in het bedrijf en hier leer je dan ook weer ontzettend veel van. Tevens hoef je nooit bang te zijn dat het een eenzaam beroep is, want met elkaar afstemmen doe je sowieso regelmatig.

Hoe kun je een virtual assistant worden? 

Misschien vraag je jezelf nu wel af of jij ook virtual assistant zou kunnen worden. Het antwoord is: ja, dat kan zeker. Over het algemeen heb je geen opleiding nodig om als virtual assistant aan de slag te kunnen gaan. Wel kan het helpen om een administratieve achtergrond te hebben of een opleiding of cursus te hebben gevolgd in administratieve werkzaamheden. Dit is echter niet noodzakelijk. Er zijn in ieder geval wel een aantal stappen die je zult moeten doorlopen als jij aan de slag wilt gaan als virtual assistant. We nemen de stappen met je door. 

Stap 1: Schrijf je in als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel 

De meeste virtual assistants werken als zelfstandige. Het is daarom belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je door een afspraak te maken bij één van de kantoren in Nederland. Op het moment dat je een afspraak hebt, is het belangrijk om een rechtsvorm te kiezen voor jouw onderneming. Als virtual assistant kun je het beste kiezen voor een eenmanszaak. 

Stap 2: Zorg ervoor dat jouw onderneming is verzekerd 

Iets waar je zeker over na kunt denken als je eenmaal bent ingeschreven als zelfstandige, is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je in dienst bent bij een bedrijf, krijg je doorbetaald op het moment dat je langdurig ziek bent. Als zelfstandige werkt dit natuurlijk anders, omdat je voor jezelf werkt. Op het moment dat jij ziek bent, zal er geen inkomen binnenkomen. Om dit te kunnen dekken, kun je ervoor kiezen om jouw onderneming te verzekeren. Lees je hiervoor goed in en doe onderzoek naar de verschillende verzekeraars. 

Stap 3: Ga op zoek naar opdrachtgevers 

Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om aan de slag te gaan. Op zoek gaan naar opdrachtgevers is iets dat je zelf zult moeten doen. Hoe doe je dit precies? Allereerst is het goed om je LinkedIn-profiel te updaten. Op deze manier weet iedereen dat jij jezelf aanbiedt als virtual assistant. Tevens kun je via verschillende freelance websites op zoek gaan naar banen als virtual assistant. Denk hierbij aan websites zoals Upwork, Sitedeals. Naast het reageren op vacatures, kun je natuurlijk ook zelf een advertentie plaatsen waarin jij jezelf aanbiedt als virtual assistant. Belangrijk is dat je jouw uurtarief hierin vermeld en eventueel andere eisen die je stelt. 

Ook zijn er verschillende bureaus te vinden die ondernemers en virtual assistents bij elkaar brengen. Het voordeel hiervan is dat je zelf minder op zoek hoeft te gaan, maar dit heeft ook weer als nadeel dat het bureau bemiddelingskosten kan rekenen. 

Wat is het salaris van een virtual assistant? 

Hoeveel verdient een virtual assistant nou eigenlijk precies? Doordat je werkt als zelfstandige, kun je natuurlijk zelf een tarief bepalen. Je kunt ervoor kiezen om een tarief per uur te vragen, maar het kan ook per project. Gemiddeld gezien vraagt een virtual assistant 45 euro per uur. Een bruto maandsalaris ligt gemiddeld dan ook op 1.600 tot 3.300 euro per maand. Dit is maar net afhankelijk van hoeveel je werkt, hoeveel je verdient en hoeveel ervaring je al hebt. 

Zitten er ook nadelen aan als je werkt als virtual assistant? 

Misschien klinkt een baan als virtual assistant nu wel als muziek in je oren, maar hoe zit het precies met de nadelen? Uiteraard zijn deze er ook. Om je een goed beeld te kunnen geven van een baan als virtual assistant, zetten we de nadelen voor je op een rij. 

Onzekerheid 

Anders dan een baan in loondienst, heb je vaak geen vast maandinkomen. Het is nu eenmaal zo dat je de ene keer misschien net iets meer werk hebt dan anders. Dit kan veel onzekerheid geven, vooral als je net begint. 

Eigen grenzen blijven bewaken 

Zelf je eigen tijden indelen klinkt fantastisch, maar het is belangrijk dat je jouw eigen grenzen blijft bewaken. Werk niet te lang door, want dit is op den duur niet goed voor je mentale gezondheid. Een tip is daarom om iedere dag een planning voor jezelf te maken. Schrijf op wat er gedaan moet worden en trek hier een aantal uren voor uit. Zo weet je waar je aan toe bent. Ben je klaar met de taken? Stop dan ook en ga iets anders doen. Op deze manier blijf je ook gemotiveerd om het werk te blijven doen. 

Conclusie 

Er zijn verschillende manieren om online geld te kunnen verdienen. Zo is het werken als virtual assistant er één van. Als virtual assistant ben je eigenlijk de assistent van een ondernemer. Het verschil met een secretaresse is vooral dat je alles digitaal doet. Dit betekent dan ook dat een laptop en een goede internetverbinding het enige is dat je nodig hebt. 

Als je geld wilt gaan verdienen als virtual assistant, is het belangrijk om je in te schrijven als zelfstandige. Daarnaast is het ook goed om na te denken over een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering én zul je op zoek moeten gaan naar opdrachtgevers. Het is goed om te bedenken of dit beroep bij je past. Het kan namelijk wat onzekerheid met zich meebrengen en flexibele tijden kunnen er ook voor zorgen dat je te lang doorgaat met werken. 

Veel voordelen zitten er echter ook aan een functie als virtual assistant. De vrijheid die je ervaart, het indelen van eigen werktijden en de diversiteit aan taken; dit is het fijne aan het beroep. Ook over het salaris kun je onderhandelen, want je bent immers zelfstandige. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar op en wees realistisch. Past deze functie bij je? Als je hierop volmondig ‘ja’ antwoordt, dan zal het je ook zeker gaan lukken om als virtual assistant aan de slag te gaan. 

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *