Stiekem een business coach?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Onderstaand is een gastblog van business coach Jerry van Staveren, en hieronder volgt een conversatie uit Jerry’s mailbox:

“Ik ga binnenkort weer de marketing aanzetten, zou jij een testimonial willen schrijven over onze samenwerking?”

– “Je weet dat ik zeer positief ben over onze samenwerking, maar een testimonial wil ik liever pas over 3 maanden schrijven, wanneer onze samenwerking beëindigd is”

“Waarom dan pas, als ik vragen mag? Bang dat ik de aankomende 3 maanden de mijlpalen die wij de afgelopen 9 maanden hebben bereikt ongedaan ga maken?”

– “Mijn concurrenten volgen mij ook, en ik wil….tsja….hoe zeggen ze dat ook alweer..? Ik wil niet dat ze weten waar Abraham de mosterd haalt”

(on)Dankbaar?

Het is soms een ondankbaar beroep: Business coach.

We bewegen veelal in de schaduw, achter de coulissen, met de grootste geheimhouding omdat niemand echt wil toegeven dat ze ergens in het proces hulp hebben gehad.

Mensen hechten zoveel waarde aan het beeld van de ondernemer die het volledig op eigen kracht heeft gemaakt. Die ondernemer die ondanks alle tegenslagen en beren op de weg, vanuit het diepe dal is opgekropen en eigenhandig naar de top is gestegen.

Dat verhaal spreekt tot de verbeelding en inspireert honderden andere wannabe-ondernemers om ook die sprong naar ondernemerschap te wagen.

Maar hoe realistisch is dat beeld?

Wanneer er naar buiten wordt gebracht dat die succesvolle ondernemer op één of andere manier onderweg hulp heeft gehad voelt het al snel aan alsof ze het ‘zoontje van de baas zijn’ of in ieder geval door iemand anders in de zetel zijn geholpen.

Als iemand niet zelf de uren heeft moeten investeren of moeite heeft moeten doen, hebben we al snel het stempel klaar dat het succes is “aan komen waaien”. Dat ze een soort van vals hebben gespeeld.

“Praktijkervaring is niet een manier om te leren, het is de enige manier om te leren” – Albert Einstein

Praktijkervaring is onmisbaar op de manier waarop wij mensen leren.

Het verschil tussen een expert & een beginner is vaak simpelweg de tijd die geïnvesteerd is om de kennis op te doen. Door vallen en opstaan leren we precies wat werkt, wat niet werkt en wat we de daarop volgende keren beter of anders hadden kunnen doen.

Herhaling

Alles daarna wordt simpelweg herhaling van wat je uit de praktijk al wist. Een continue proces van het optimaliseren van de opgedane kennis. Je sprong tenslotte niet als kind in het zwembad en begon direct te zwemmen. Het begon met het kleuterbadje, vervolgens wat drijfoefeningen om later zwemslagen te gaan maken met je armen en benen. Lezen, communiceren en typen, het zijn allemaal vaardigheden die je niet van nature bezat maar hebt aangeleerd door er tijd en energie in te steken.

De beroemde Professor Ericsson heeft zelfs onderzoek gedaan naar dit onderwerp en dan met name de vraag of mensen worden geboren met talent of dat iedereen kans heeft om tot de wereldtop te behoren.

Hij testte dit  o.a. bij s’werelds beste schakers, muzikanten en sporters. Waar hij tijdens zijn onderzoek achter kwam was dat de mensen die werden gezien als de grootste talenten ook de meeste uren hadden geïnvesteerd. Deze mensen behoorden tot de absolute wereldtop.

In de meeste gevallen kwamen de trainingsuren overeen met zo’n 10 jaar aan gerichte training, oftewel 10.000 uren. Deze groep waren niet anders dan jij of ik. Ze waren niet slimmer of talentvoller. Wat deze groep vooral onderscheidde waren de gerichte uren van training. Deze regel werd later ook wel bekend als ‘de 10.000 uren regel’.

Maar als je eerlijk bent…. Heb jij 10.000 uur?

Want de meeste succesvolle ondernemers hebben die tijd zeker niet of zijn niet bereid om die tijd te investeren. Die willen direct resultaat & de enige manier om dat te doen is door mensen in te schakelen die 10.000 uur hebben besteed op het gebied waar jij stappen vooruit in wil zetten.

Het is nog steeds publiek geheim dat o.a. Steve jobs & Richard branson, twee van de meest succesvolle ondernemers, een coach hebben gehad. Een mentor die ze een duwtje in de juiste richting gaf en wist welke beren er op de weg lagen.

business-coaches-branson-en-jobs

Deze voorkennis & adviezen door echte praktijkmensen zijn van onschatbare waarde geweest. Je zet daarmee versneld stappen, zonder zelf het wiel opnieuw te hoeven uitvinden

Door met de grootste experts samen te werken ga je gebruik maken van de 10.000 uur die zij hebben geïnvesteerd in het verfijnen van hun vaardigheden. En juist dat is het speelveld waar een coach het best tot zijn recht komt. Gebruik maken van de 10.000 uren van andere experts en hun vakgebied om daarmee versneld stappen te zetten.

Probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Sla 10.000 uren over & ga direct voor het optimale resultaat door samen te werken met de juiste mensen. Mensen die weten welke stappen je moet zetten om het resultaat te halen op het gebied waar jij in wil groeien.

Steve Jobs en Richard Branson hebben dat ook niet voor niets gedaan.

Succes!

– Jerry van Staveren

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

2 reacties op “Stiekem een business coach?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[index]
[index]