Podcast interview met de Lotgenoten

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Jacko Meijaard is een van de bekendste en eerste affiliate marketeers in Nederland. Stoppen met zijn HBO-studie Journalistiek op 18-jarige leeftijd was geen vanzelfsprekende keuze, maar volgens hem wel een strategische zet. Bovendien had de studie wat hem betreft weinig inhoud, en was het na een volledig studiejaar genoeg geweest. Heeft het zo moeten zijn? Misschien wel. 

Omdat affiliate marketing toentertijd niet de reputatie had die het nu heeft, heeft deze move mogelijk veel scheve gezichten opgeleverd. Überhaupt behoorde online geld verdienen niet bepaald tot de mogelijkheden van het zorgen voor je brood op de plank. Wat zou dat nu eenmaal kunnen opbrengen? 

Na zich langer verdiept te hebben in affiliate marketing en online geld verdienen, werd de eerste stap gezet op het zolderkamertje bij zijn ouders – zonder groot budget; en zonder een relevante opleiding. De komst van de nieuwe iPhone wekte zijn interesse en leverde hem zijn eerste commissies op. 

Nu – meer dan 10 jaar later – beschikt Jacko over meerdere websites en genereert hij een passief inkomen, dat afkomstig is uit verschillende commissies. 

In zijn persoonlijke cursus ‘De Affiliate Marketing Revolutie’ spreekt hij uit eigen ervaring beginnend affiliates toe, en worden bewezen strategieën uitgebreid doorgelicht. De bekende podcast ‘Lotgenoten’ ging in gesprek met Jacko over dit vrij nieuwe, maar bekende verdienmodel. 

Inhoudsopgave

Podcast met de Lotgenoten

De Podcast die we in dit artikel bespreken is hieronder te bekijken en te beluisteren. Geniet er van!

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

De start van affiliate marketing 

Een succesvol verdienmodel ontstaat niet van de een op de andere dag. Voordat dit groter kan worden, zullen de eerste testfases doorlopen moeten worden. Dit betekent meestal testen, testen en nog eens testen.  

In de tijd dat Jacko begon met affiliate marketing, was de meeste informatie nog afkomstig uit het buitenland. Nederland had het licht van affiliate marketing tenslotte nog niet gezien. 

Alles valt of staat met het gekozen onderwerp. Zeker wat betreft geschreven content. Lezers moeten geïnteresseerd raken en vervolgens gestimuleerd worden terug te keren op de website of het blog. Maar ja, er is een schatkist aan mogelijkheden. Zie maar eens een interessant én lonend onderwerp te vinden. Schrijven voor het plezier levert onder aan de streep namelijk weinig op. 

In de podcast deelt Jacko enkele tips die iedere beginnend affiliate marketeer effectief kan toepassen. Daar zegt hij het volgende over: “Je moet allereerst goed nadenken, waar jij een website over wil beginnen. Eigenlijk raad ik mensen altijd aan om een onderwerp te kiezen die zij zelf daadwerkelijk leuk en interessant vinden. Dit zorgt er namelijk voor dat je het veel langer vol kunt houden. In de volgende stappen ga je aan de slag met een domeinnaam bedenken en ga je je website daadwerkelijk op poten zetten.”

Een onderwerp überhaupt bedenken en vinden, is niet het makkelijkste wat er is. Jacko geeft hiervoor de volgende tips:

  1. Kies alleen onderwerpen die jou aanspreken
  2. Kies een onderwerp waar je goed op kunt verdienen en waar goede commissies op zitten
  3. Doe marktonderzoek naar het gekozen onderwerp 

Naast de bovenstaande punten, zijn er natuurlijk nog meer manieren om commissies te genereren. Zo is adverteren op YouTube zeer populair vandaag de dag. 

Tip: Benader jouw doelgroep wat zij graag terug willen zien op jouw website/blog. Dit maakt dat je doelgericht content kunt creëren. 

Teksten uitbesteden of zelf schrijven? 

Content is King – deze algemeen bekende quote is vooral allesomvattend als het gaat om affiliate marketing. Productpromotie valt of staat met geschreven content. Deze dient niet alleen wervend of kloppend te zijn, maar eveneens gebaseerd te zijn op de zoekmachine van Google. Dit betreft de SEO: Search Engine Optimization. 

In de podcast geeft Jacko aan dat hij hier de eerste periode vooral zelf mee bezig is geweest: “Er zijn onderwerpen genoeg waar je over kunt schrijven. Het is belangrijk om te achterhalen welke lonend zijn en waarop verdiend kan worden. Door er een middagje voor te gaan zitten, kun je al gauw 100 onderwerpen bedenken.’’ 

De interviewers vragen zich echter wel af hoe geschreven content ontstaat als je van nature geen schrijver bent. Pakkend en uitnodigend schrijven is tenslotte niet iets wat je zomaar even kunt leren – het moet in je zitten. En niet iedereen staat te springen om in de pen te klimmen. Ben je dan direct ongeschikt als affiliate? Gelukkig niet. 

Met de toename van contentbureaus, kan dit vrij makkelijk uitbesteed worden. En dan hebben we het niet alleen over het schrijven zelf, maar ook over het plaatsen de teksten op de website naar wens. Zo heeft Jacko zelf een team van 15 tekstschrijvers om zich heen, die kwalitatief goede content voor hem neerzetten. De tekstschrijvers gaan achter onderwerpen aan, zorgen dat de geschreven teksten technisch goed in elkaar zitten en de juiste keywords bevatten voor Google. 

De juiste mensen vinden voor het schrijven van content, deed Jacko op de volgende manieren: 

  • Advertentie-websites bekijken
  • Meerdere tekstschrijvers proberen
  • Proefteksten aanvragen 

Google als slimme zoekmachine

Is het wel nodig om in de pen te klimmen en unieke content te creëren? Een van de interviewers wijst Jacko erop dat sommige influencers en affiliates buitenlandse teksten letterlijk vertalen naar het Nederlands. Klinkt erg makkelijk, toch?

Jacko legt uit dat dit geen verstandige zet is. Veel mensen onderschatten de slimheid van Google. De zoekmachine heeft klaarblijkelijk direct door dat het om gekopieerde content gaat. En dat wordt bestraft. De website zal vervolgens onderaan eindigen en geen online traffic opleveren. 

Content creëren gaat echter niet alleen maar om geschreven teksten – vooral omdat veel mensen hier tegenaan lopen. Met de komst van platformen als TikTok, YouTube en Instagram, zijn de mogelijkheden flink toegenomen. Wie bijvoorbeeld affiniteit heeft met video’s maken, kan dit inzetten als promotiemiddel. 

Een website hoeft in het beginstadia niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Met een simpele pagina op WordPress kun je aardig snel uit de voeten. Het heeft tenslotte de tijd nodig om te groeien, waarna je al gauw over kunt schakelen naar uitgebreide pagina’s. 

Tip: Maak van jouw eigen website een merk en investeer daarom óók in geschreven content. Mochten platforms als Instagram of YouTube over enkele jaren niet meer relevant zijn of zelfs verdwijnen, dan kun je hierop terugvallen.  

Verdienen als affiliate

De meest gestelde vraag rondom affiliate marketing blijft de volgende: “Wat kun je ermee verdienen?’’ Op zich niet vreemd. Zeker als je succesverhalen van andere affiliates leest. Nu is het een vrij simpel, maar algemeen antwoord: dat ligt er maar net aan. 

De commissies verschillen namelijk per niche. Op de ene niche is er meer te verdienen dan op de ander. Kijkend naar bijvoorbeeld smartphones, is dit veel aantrekkelijker dan specifiekere producten waarbij de markt aanzienlijk kleiner is. 

Wat dat betreft, is het onderwerp van jouw website allesbepalend. Kies je voor het financiële aspect? Of kies je juist voor een niche waar je affiniteit mee hebt? Jacko zegt daar het volgende over: “Nu ik verder ben in affiliate marketing, zou ik zelf kiezen voor het financiële aspect.’’ 

Als je goed bent en je hebt veel online traffic op jouw website, dan is het niet onmogelijk om tienduizenden euro’s per dag te verdienen. 

De immens veel producten die Jacko de afgelopen jaren heeft mogen promoten, zijn niet stuk voor stuk blijven hangen. Maar als de interviewer vraagt welk product onvergetelijk is voor hem, antwoordt hij met een grote glimlach dat dit het E-book over de overgang is geweest. 

Iedereen wil morgen rijk worden

Inmiddels zijn er veel succesverhalen bekend rondom affiliate marketing; zowel nationaal als internationaal. Wat je ziet, is dat het succes enorm wordt opgeblazen, waardoor alleen de ‘mooie kanten’ worden belicht.

De meeste mensen houden zich echter alleen vast aan de grootste successen en bedragen. Tegenwoordig wil iedereen rijk worden, het liefst morgen al. Maar de eerste maanden van affiliate marketing? Die pakken altijd anders uit dan verwacht. 

Daar vertelt Jacko meer over: “Tegenwoordig wil iedereen rijk worden op internet. Zelfs je kleine neefje of nichtje van 15 jaar. Omdat de onlineverdienmodellen zo zijn opblazen de afgelopen jaren, valt het vrijwel iedereen tegen de eerste maanden. Wie wil nu drie tot vier maanden werken voor een commissie van € 40,-?’’ 

Jacko is vooral tijdens de eerste periode van affiliate marketing meerdere malen gewezen op zijn afgebroken studie. Tot het moment dat zijn commissies écht gingen lopen en hij een passief inkomen creëerde. 

De leeftijd van een affiliate marketeer

Ook de vraagtekens rondom de minimale leeftijd van een affiliate marketeer heersen alom. Er zijn tenslotte geen richtlijnen die hier iets over zeggen. Jacko bevestigt dan ook dat er geen specifieke leeftijd is waarop je mag beginnen met affiliate marketing. 

Tenslotte is er weinig tot niets nodig om daadwerkelijk te starten. Grote investeringen zijn (de eerste periode) niet nodig. “Overleg altijd met je ouders als je nog minderjarig bent.’’ 

Business juist loslaten voor succes

Succesvol willen zijn, maakt dat we krampachtig gaan handelen. Omdat we zo gefocust zijn op het gestelde doel en alles op alles zetten, levert dit onder aan de streep het minste resultaat op. 

Puur omdat we zo gefixeerd zijn op datgene wat we willen. Maar wat moeten we dan? De touwtjes zomaar uit handen laten vallen? Loslaten hoeft niet per definitie negatief uit te pakken. 

Jacko komt het echter vaak tegen bij zijn eigen klanten: “Vaak zie je dat wanneer je even offline gaat met je business en de boel de boel laat, dit juist de cruciale momenten zijn waarbij een groei plaatsvindt. Hetzelfde geldt voor geluk vinden. Pas als je het laat gaan en er niet mee bezig bent, lijkt het plotseling op je pad te komen.’’ 

Bij weinig succes is het totaal niet nodig om te grijpen naar noodoplossingen. Ook dit ziet Jacko bij zijn klanten: “Slechte backlinks kopen bijvoorbeeld, pakt eerder negatief dan positief uit. De affiliates die weinig succes hebben, zijn meestal slechts een week verwijderd van groot succes.’’

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *