Is dropshipping legaal?

Wat je moet weten voordat je met dropshippen aan de slag gaat!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wil je met dropshipping aan de slag gaan? Dan is het goed om te weten dat dit een 100% legaal verdienmodel is. Het is zelfs zó legaal dat de Kamer van Koophandel op haar website meerdere artikelen hier aan wijdt. 

Dropshipping is niet alleen in ons land legaal, maar ook in andere landen. Wil je bijvoorbeeld een dropshipping website opzetten die zich op de gehele Benelux richt? Dan weet je op voorhand dat dit een legale website wordt.

Het is wel van belang om je aan de regels te houden. En om met meerdere zaken/aandachtspunten rekening te houden. Wat deze regels en aandachtspunten zijn, bespreken we graag in dit artikel.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Welke regels gelden voor dropshipping?

Als je gaat ondernemen, krijg je altijd met regels te maken. Zo krijg je met fiscale regels te maken, welke ook van toepassing zijn op dropshipping:

  • Belasting betalen: als dropshipper ben je verplicht om belasting te betalen. Zo moet je sowieso BTW afdragen over je gehele omzet. Tevens is het zaak om inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen. Welke van deze belastingen voor jou van toepassing is, hangt af van de rechtsvorm van je onderneming.
  • Invoerrechten: als je met een Aziatische leverancier samen gaat werken, krijg je met invoerrechten te maken. Zo is bepaald dat je invoerrechten moet betalen voor zendingen van meer dan 150 euro. Ook moet je als importeur invoer-btw betalen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Kamer van Koophandel.
  • Productveiligheid: een van de belangrijkste regels is dat je zorg moet dragen voor veilige producten. Zo moeten de producten die je aanbiedt over een CE-markering of ander keurmerk beschikken. Is dat niet het geval? Dan is het strafbaar om de betreffende producten te verkopen.
  • Lokale wetgevingen: ben je met je business alleen in ons land actief? Dan moet je je houden aan alle wetten die in ons land gelden. Ben je met je dropship website ook in andere landen actief? Ga dan per land goed na wat de wetgevingen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van productregelgeving, aankopen op afstand en consumentenbescherming.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Illegaal dropshippen

Hou je je netjes aan bovenstaande wetgevingen en regels? Dan ben je legaal aan het dropshippen. Hou je je echter niet aan deze wetgevingen en regels? Dan ben je illegaal aan het ondernemen. Mocht de overheid onderzoek naar je bedrijf doen, dan kan dit meerdere gevolgen hebben:

  • Je krijgt een hoge geldboete. Dit is het geval als je bijvoorbeeld voor het eerst gecontroleerd wordt en aangetoond wordt dat je illegaal onderneemt.
  • Je moet je bedrijf sluiten. Mocht je meerdere keren gepakt worden, dan kan de overheid besluiten om je bedrijf te sluiten. 
  • Schadeclaim: verkoop je producten die niet over een markering of keurmerk beschikken? Dan kan je op termijn mogelijk een schadeclaim ontvangen. Dat is het geval als andere mensen hinder of schade ondervinden ten gevolge van de producten die jíj verkocht hebt.

Waar moet je rekening mee houden?

In de basis lijkt dropshipping een interessant verdienmodel te zijn. Je kunt veel geld verdienen, je geniet van vrijheid en je kunt met dit verdienmodel veel kanten op. Dat klopt allemaal, maar er zijn ook belangrijke zaken waar je goed rekening mee moet houden. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we graag hieronder.

Verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt

Als dropshipper moet je met enkele risico’s rekening houden. Een van de belangrijkste risico’s is dat je verantwoordelijk gesteld kan worden voor de producten die je verkoopt.

Hoe dit komt? Dit komt vooral doordat je bij dit online verdienmodel een overeenkomst met een consument aangaat. Een consument bestelt een product bij jou, waarna jij – met je leverancier – dit product levert. Hoe je deze levering en dergelijke regelt, maakt voor de aansprakelijkheid niks uit. Omdat jij en de consument een overeenkomst hebben, kan de consument jóu aansprakelijk stellen.

Is dit een groot risico? Ja, zonder enige twijfel. Als je bijvoorbeeld inferieure producten verkoopt, kan dit tot een schadeclaim leiden. Mocht je bedrijf de rechtsvorm eenmanszaak hebben, dan kan je hiervoor zelfs privé aansprakelijk gesteld worden. Mocht het om een forse schadeclaim gaan, dan kan je mogelijk zelfs privé failliet verklaard worden.

Verantwoordelijk voor de acties van je leverancier

Bij dit online verdienmodel is het zaak dat je met een goede leverancier samen gaat werken. De focus ligt hierbij op het woordje ‘goede’. De acties die je leverancier uitvoert, komen namelijk óók op jouw bordje terecht.

Waarom? Dit heeft met het hierboven besproken punt te maken. Jij gaat een overeenkomst met de consument aan en jij bent dus verantwoordelijk voor de producten die je levert. Stopt de leverancier spijkers in de doos en bezeert je klant zich hier aan? Dan kan jij hier verantwoordelijk voor worden gesteld. Jij bent immers degene die een overeenkomst met de consument aangegaan is.

Met andere woorden: je bent heel erg afhankelijk van je leverancier. Werk daarom niet met de eerste de beste leverancier aan, maar doe echt goed onderzoek.

Houd rekening met de belastingen

Koop je een product voor 3 euro in en verkoop je dit product vervolgens voor 10 euro? Dan zou je wellicht verwachten dat je winst 7 euro is. Dat is echter niet het geval. Je moet zowel met kosten als met belastingen rekening houden.

Over elk product dat je verkoopt, moet je belasting betalen. Het gaat hier in de basis om omzetbelasting: over elk product dat je verkoopt, moet je 21% aan btw afdragen aan de belastingdienst.

Verder krijg je dus met inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te maken. Welke belasting van toepassing is, is afhankelijk van de rechtsvorm. Ben je als eenmanszaak ingeschreven? Dan betaal je ‘gewone’ inkomstenbelasting. Heb je een VOF of BV? Dan betaal je vennootschapsbelasting. 

Maak je vanuit je VOF of BV salaris over? Dan moet je over dit salaris ook inkomstenbelasting betalen. Doe je dit niet? Of sjoemel je op een andere manier met de te betalen belastingen? Dan ben je eveneens illegaal bezig.

Is dropshippen een vorm van oplichting?

Ga je online op zoek naar meer informatie over dropshipping? Dan is de kans groot dat je al snel de woorden ‘oplichting’ en ‘opgelicht’ tegenkomt. Op onder meer de fora van Kassa en Radar zijn veel topics over dit onderwerp te vinden.

Hoe dit komt? Dit komt puur doordat meerdere dropshippers het niet zo nauw nemen met de regels. Zij verkopen via hun website producten, maar leveren deze producten uiteindelijk niet. Zodra de aangiftes of klachten binnenstromen, wordt de dropship website uit de lucht gehaald. Verder contact met de verkopers is hierdoor voor de kopers onmogelijk gemaakt.

Je kunt je vast voorstellen dat dit illegaal is. En inderdaad een vorm van oplichting is. Als jij met dropshipping aan de slag gaat, raden wij je aan om onderstaande tips op te volgen. Met onderstaande tips dropship je op een legale manier én kan je jezelf aan het einde van de werkdag in de spiegel aankijken.

Tip 1: verkoop alleen goede producten

Dit klinkt als het intrappen van een open deur, maar dat is niet het geval. Voordat je producten via je website gaat verkopen, moet je goed onderzoek naar deze producten doen. Van welke materialen zijn de producten gemaakt? Waar worden de producten gemaakt? Zijn er al klachten over het product bekend? En beschikt het product over de gewenste markeringen of keurmerken?

Mocht je erachter komen dat een product niet aan de gewenste kwaliteit voldoet, dan zou je dit product links moeten laten liggen. Er zijn méér dan voldoende producten die ‘gewoon’ goed zijn, dus richt je pijlen juist op die producten. De zogeheten inferieure producten moet je volledig negeren.

Tip 2: zorg voor een goede klantenservice

Een veelgehoorde klacht is dat consumenten geen contact met dropship verkopers kunnen krijgen. Als jij legaal en moreel verantwoord wilt dropshippen, zou je daarom voor een goede klantenservice moeten zorgen.

Zorg ervoor dat (potentiële) klanten met je op kunnen nemen. Zorg ervoor dat je binnenkomende vragen netjes beantwoordt. En zorg er ook voor dat de informatie op je website kloppend is. Door onwaarheden of leugens op je website te plaatsen, ben je in principe ook illegaal bezig.

Tip 3: neem je verantwoordelijkheid

Als dropshipper heb je nu eenmaal met de nodige verantwoordelijkheden te maken. Dit is het gevolg van de werking van dit online verdienmodel. Wij adviseren je graag om vooral je verantwoordelijkheid te nemen. Krijg je een klacht binnen van een klant? Neem deze klacht serieus.

Verdien je veel geld met een specifiek product? Maar krijg je meer en meer klachten binnen? Neem dan je verantwoordelijkheid. Het is uiteraard interessant om veel geld te verdienen, maar je kunt altijd een schadeclaim binnenkrijgen. Volg daarom heel goed onderstaande tips op:

  • Verkoop alleen goede producten
  • Informeer je klanten/bezoekers op de juiste wijze over de producten
  • Neem de volledige verantwoordelijkheid voor de producten die je verkoopt
  • Onderneem moreel verantwoord (Wil je hier meer informatie over? Neem dan dit interessante artikel even door)

Tip 4: communiceer open over de levertijden

Tot slot is het advies om eerlijk en open over de levertijden te communiceren. Werk je samen met een Aziatische leverancier? Vermeld dit dan duidelijk op je website. Het is dan voor de bezoekers duidelijk dat zij mogelijk lange tijd op hun product moeten wachten. Mocht je dit verzwijgen, dan kan dit je aangerekend worden.  

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Is dropshipping legaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *