Van HTTP naar HTTPS: In 7 Simpele Stappen naar een HTTPS verbinding!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
van http naar https

Van HTTP naar HTTPS gaan is een verstandige keuze, maar helaas komt er best wat mee kijken en doe je het niet zomaar – zeker niet als leek.

Google hecht steeds meer waarde aan een SSL (beveiligde verbinding) en ook bezoekers krijgen beseffen steeds meer dat ze een ‘groen slotje’ moeten zien, en dus doe je er goed aan om een SSL certificaat aan te schaffen en deze te installeren op je website.

Op deze pagina zal ik je stap voor stap vertellen hoe je van http naar https kunt gaan.

Inhoudsopgave

Ben je er klaar voor?

Let’s go!

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is https?

Voordat je gaat beginnen om van http naar https te gaan is het belangrijk dat je weet wat https is.

Toevallig heb ik hier een tijdje geleden een uitgebreid Kennisbank artikel over geschreven, zie hier ‘wat is https‘.

Kort gezegd is https samen te vatten in deze zin:

“Https is de ‘opvolger’ van http, welke staat voor HyperText Transfer Protocol. De ‘s’ van https staat dus voor Secure en zorgt voor een versleutelde verbinding.”

Het https protocol zorgt dus voor een beveiligde verbinding tussen de gebruiker en de website. Hierdoor weet de bezoeker zeker dat er geen derde partijen ‘meekijken’.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Waarom https belangrijk is

De voornaamste reden is veiligheid.

Wanneer je een https protocol hebt, betekent dit dat de verbinding tussen de gebruiker en je website veilig is. Dit brengt natuurlijk verschillende voordelen met zich mee.

beveiliging ssl

Google hecht namelijk ook veel meer waarde aan websites met een https protocol en ‘beloond’ deze websites met een hogere positie in de zoekmachines.

Daarnaast straalt het voor de bezoeker ook een stukje vertrouwen in. Ondertussen weten veel mensen wel dat als ze online shoppen ze linksboven ‘een groen icoontje’ moeten zien. Webshops die dit niet hebben kun je beter overslaan.

Stappenplan van http naar https in 5 stappen

Goed, je weet nu wat over de achtergrond van http en https. Nu is het tijd voor het stappenplan om van http naar https te gaan.

Het klinkt misschien allemaal wat technisch, maar dat valt in de praktijk hartstikke mee.

Stap #1: Schaf een SSL-certificaat aan

Het eerste wat je natuurlijk moet doen is een SSL-certificaat aanschaffen. Het SSL-certificaat zorgt voor een https verbinding.

Ik raad aan om het SSL-certificaat bij je huidige hosting te kopen. Zij kunnen je dan vaak wel helpen met het implementeren van het SSL-certificaat, zodat je daar zelf niet meer mee bezig hoeft te gaan (in stap 2).

Een SSL-certificaat heb je al vanaf ongeveer tien euro per jaar. Check de website van je hosting voor de exacte prijzen.

Natuurlijk kun je een SSL-certificaat ook bij een andere hosting kopen, maar voor het gemak zou ik dit dus doen bij je huidige hosting.

Stap #2: Installeer het SSL-certificaat op je website

De tweede stap is de meest technische stap. Nu moet je het SSL-certificaat namelijk op je website gaan installeren.

Ben je helemaal niet technisch? Dan raad ik aan om dit uit te besteden aan iemand die dit voor je kan doen.

https op internetsuccesgids.nl

Voor ongeveer twintig euro kun je iemand op bijvoorbeeld SiteDeals.nl of Freelancer.nl vinden die dit voor je kan en wil doen. Je hebt er dan zelf geen omkijken naar, en weet zeker dat het goed gaat.

Wanneer je niet technisch bent er zelf geen kennis van hebt, is het niet verstandig om dit zelf te doen, omdat je zo heel je site om zeep kan helpen.

Wil je het toch zelf gaan proberen? Dan kun je de stappen die hier beschreven staan uitvoeren.

Stap #3: Voeg een redirect toe

Wanneer het SSL-certificaat succesvol is geïnstalleerd op je website, dien je het ‘oude’ http-adres te redirecten (verwijzen) naar je https site.

Doe je dit niet, dan komen er als het ware twee versies van je website online. Namelijk een http-versie en een https-versie. Dat wil je natuurlijk niet.

Google zou dan namelijk twee versies van je website indexeren waardoor je dubbele content zou krijgen.

Op deze pagina wordt beschreven hoe je de http-site naar je nieuwe https-site kunt doorverwijzen.

Kom je er niet uit? Dan kun je dit het beste uitbesteden. Vraag het eerst even aan je hosting, want grote kans dat je hosting dit gratis voor je wil doen. Voor mensen die er kennis van hebben is het ongeveer twee minuten werk.

Stap #4: Pas de links op je website aan

Je zult op je website ongetwijfeld interne links naar andere pagina’s op je website hebben. Dit zijn waarschijnlijk links naar de http-versie van je website.

Ondanks dat je een redirect hebt toegevoegd, en bezoekers doorgestuurd worden naar de https-versie van je site, doe je er goed aan om alle links handmatig langs te lopen, en deze aan te passen naar de https-link.

Als je dit niet doet blijf je namelijk verwijzen naar de http-versie van je website, waardoor je waarschijnlijk nog steeds geen beveiligde verbinding krijgt.

Stap #5: Voeg je https-site toe aan Google Webmaster Tools en pas Analytics aan

Wanneer je bovenstaande stappen hebt toegepast, ben je eigenlijk al een heel eind klaar.

Wat veel mensen echter vergeten is om de https-versie ook toe te voegen in de Google Webmaster Tools (Google Search Console) en Google Analytics.

Google Webmaster Tools (Search Console)

In Google Webmaster Tools kun je simpelweg een nieuwe property toevoegen. Kies hier voor de https-variant (en dus niet http). Laat de ‘oude’ site staan.

Google Analytics

In Google Analytics hoef je geen nieuw profiel aan te maken, maar kun je de bestaande simpelweg bewerken onder ‘Property instellingen’.

https in google analytics

Stap #6: Maak een nieuwe XML-sitemap aan

Vergeet niet een nieuwe XML-sitemap aan te maken en deze door te geven in Google Webmaster Tools.

Via de Yoast SEO plugin (of welke plugin je hier ook voor gebruikt) kun je eenvoudig een sitemap aanmaken. Het is belangrijk om dit te doen, anders geef je aan Google telkens de http-link door.

Stap #7: Controleer alle links

Eigenlijk wat overbodig, maar toch belangrijk om te noemen: ga alle links nog even na en controleer of alles werkt.

Het zou namelijk super zonde zijn als er ergens een ‘dode link’ tussen staat, en je verwijst naar een niet-bestaande pagina.

Zekerheid boven alles.

En nu?

Wanneer je bovenstaande stappen succesvol hebt doorgelopen ben je eigenlijk al een eind klaar.

Zoals je ziet is het belangrijkste dat je een SSL-certificaat koopt, deze installeert op je website, en vervolgens de oude links laat doorverwijzen naar je nieuwe https-links.

Kun je dit niet zelf, lijkt het je ingewikkeld of zie je er tegenop? Huur dan gewoon even iemand in die dit voor je kan doen. Voor pakweg 50,- euro ben je helemaal klaar en hoef je zelf niks te doen.

Heb ik ook gedaan, en scheelt je een hoop kopzorgen.

Is alles klaar, ga dan weer verder met content knallen. Want uiteindelijk draait het allemaal om de content van je website.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

3 reacties op “Van HTTP naar HTTPS: In 7 Simpele Stappen naar een HTTPS verbinding!

  1. Goed artikel Jacko. Ben ook sinds kort overgegaan van http naar https en maak gebruik van Let’s Encrypt.
    Zij bieden dit SSL certificaat gratis aan. Heb jij hetzelfde en/of bekend met Let’s Encrypt?

  2. Men waarschuwt nu net al voor het verliezen van zoekresultaten wanneer je niet overstapt op https. Google gaat nu echt actie ondernemen om het internet, in ieder geval de sites die zij tonen aan bezoekers, veiliger te maken. Vanaf oktober moet je om zijn geswitched.

    Goed stuk, en zeker heel erg relevant nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *