Perfecte YouTube thumbnail maken

Zo maak jij YouTube video thumbnails waarop geklikt gaat worden!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ben je met jouw eigen YouTube kanaal gestart? Dan doe je dit ongetwijfeld om zoveel mogelijk views te trekken. Hopelijk vind je het maken van video’s daarnaast ook nog leuk. Dit gaat niet alleen om het filmen van de video’s, maar ook om het editen van de video’s. In het editen van de video’s gaat uiteindelijk verreweg de meeste tijd zitten.

Dat geldt ook voor het maken van een YouTube thumbnail. Als je wilt dat jouw video binnen YouTube op gaat vallen, is het zaak om te zorgen voor een perfecte YouTube thumbnail. Maar, waar moet een perfecte YouTube thumbnail aan voldoen? Hoe kun je zo’n thumbnail überhaupt ontwikkelen? En waar moet je rekening mee houden bij het maken van een YouTube thumbnail? Op al deze vragen ga je in dit artikel een antwoord vinden.

Overigens zijn wij zelf ook met meerdere YouTube kanalen bezig. Doordat wij hier nadrukkelijk mee bezig zijn, weten wij hoe lastig het is om een YouTube thumbnail te maken. Wij hebben ons hier volledig in verdiept, waarna wij in staat waren om dit artikel te schrijven. In dit artikel vind je dan ook veel handige tips vanuit onze kant!

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is een YouTube thumbnail precies?

Een YouTube thumbnail wordt omschreven als een ‘momentopname’ van de video. Deze momentopname is eigenlijk het eerste wat je ziet als je zelf door YouTube heen aan het scrollen bent. Hieronder vind je bijvoorbeeld twee thumbnails van recente video’s die wij zelf online hebben gezet:

De thumbnails zijn dus de kleine plaatjes aan de rechterkant. Aangezien deze plaatjes direct in het oog springen, is het zaak dat jouw thumbnails op gaan vallen. Dat doe je onder meer door opvallende kleuren te gebruiken, maar ook door voor haarscherpe thumbnails te zorgen. 

Overigens is het via YouTube ook mogelijk om automatisch een thumbnail te genereren. Daar is op zich niks mis mee, maar het is beter om zelf een YouTube thumbnail te maken.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Waarom zelf een YouTube thumbnail maken?

Heb je veel werk gestoken in het filmen en editen van een filmpje? Dan wil je hier uiteraard wel ‘beloond’ voor worden. Als je via YouTube beloond wordt, wordt dit eigenlijk aangeduid in de hoeveelheid views. Des te meer views jouw filmpjes heeft, des te blijer je wordt.

Om veel views te krijgen, is het advies om in eerste instantie een goede YouTube thumbnail te maken. Een dergelijke thumbnail brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee:

 • De thumbnail valt op: een internetgebruiker is hierdoor sneller geneigd om op jouw video te klikken. Dat is zéker het geval als je ook nog voor een aansprekende titel zorgt.
 • De thumbnail laat zien waar het filmpje over gaat: zit jij ook wel eens gewoon door YouTube te scrollen? Kijk je dan naar de titel van de video’s of naar de thumbnail? Onderzoek heeft uitgewezen dat veel internetgebruikers naar de thumbnails kijken. Door een goede thumbnail te maken, geef je de internetgebruiker bovendien direct duidelijkheid waar het filmpje over gaat. 
 • Je kunt een eigen identiteit creëren: niet iedereen is fan van Enzo Knol, maar hij heeft zijn zaakjes prima voor elkaar. Dat is onder meer te danken aan zijn thumbnails. Bij eigenlijk elk filmpje plaats hij een thumbnail in de kenmerkende Enzo Knol stijl. Met dank aan deze stijl heeft Enzo Knol zijn eigen identiteit weten te creëren. Gewoon op YouTube en alleen met dank aan de thumbnails.

Thumbnail automatisch genereren of echt zelf maken?

Op deze vraag kan maar één antwoord gegeven worden: zelf maken. Je kunt er voor kiezen om de thumbnail door YouTube zelf te laten maken, maar dat is dan ‘gewoon’ een screenshot van het filmpje. Dit is weinig aansprekend en zorgt dus niet per definitie voor meer views.

Laten we nog even teruggaan naar het voorbeeld van Enzo Knol. Hij maakt namelijk zelf een screenshot uit zijn filmpje, maar edit deze foto vervolgens wel op een gave manier. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld de volgende twee thumbnails:

Deze thumbnails zijn een stuk aansprekender, niet waar? Zorg er daarom voor dat je altijd jouw eigen thumbnails aanmaakt. YouTube is daar ook goed in, maar je kunt dit zelf nog een stuk beter!

Wat zijn de YouTube thumbnail voorwaarden waar je aan moet voldoen?

Ben je van plan om zelf jouw YouTube thumbnails te gaan maken? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte van de regels bent. In de algemene voorwaarden en het hulpcentrum van YouTube vind je hier alle informatie over. Speciaal voor jou hebben wij de belangrijkste voorwaarden even op een rijtje gezet:

 • De afbeelding moet een resolutie hebben van 1280 x 720 pixels. YouTube voegt hier aan toe dat de minimale breedte 640 pixels moet zijn.
 • De afbeelding mag niet groter dan 2 MB zijn. Als de afbeelding qua grootte wel meer dan 2 MB is, is het niet mogelijk om de foto aan jouw YouTube filmpje toe te voegen.
 • De afbeelding moet een beeldverhouding van 16:9 hebben. Het is overigens mogelijk om ook voor een andere verhouding te kiezen, maar dat wordt afgeraden door YouTube. Volgens YouTube wordt de 16:9 verhouding verreweg het meeste gebruikt.
 • De afbeelding mag geen seksuele content, naaktheid of gevaarlijke content bevatten. Verder geeft YouTube aan dat de thumbnail niet aan mag zetten tot haat, tot geweld of bijvoorbeeld discriminatie.

Volg je deze voorwaarden van YouTube niet op? Dan heeft YouTube het recht om de thumbnails op jouw kanaal uit te schakelen. Dit betekent dat de thumbnails niet meer weergegeven worden. Of dit ook invloed op de rankings van jouw filmpjes heeft, is niet bekend. Wel is het bekend dat je maar het beste de hierboven genoemde voorwaarden op kunt volgen.

Waar moet een goede YouTube thumbnail aan voldoen?

Zo, je weet nu precies aan welke voorwaarden je moet voldoen. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je jouw creatieve geest de vrije loop laten gaan. Je kunt namelijk ongekend veel kanten op met het maken van een YouTube thumbnail.

Maar, hoe maak je nou een echt goede YouTube thumbnail? Aan welke eigenschappen moet een goede YouTube thumbnail beschikken? En welke tips hebben wij verder voor je? Op deze drie vragen vind je in het restant van dit artikel een compleet antwoord. We beginnen allereerst met het bespreken van de elementen waar elke YouTube thumbnail over zou moeten beschikken.

Zorg voor een aansprekende thumbnail

Allereerst is het advies om voor een aansprekende thumbnail te kiezen. Wat precies ‘aansprekend’ is, is afhankelijk van jouw kanaal. Ook speelt de inhoud van de video hier uiteraard een belangrijke rol bij. Met de thumbnail moet je in ieder geval in één oogopslag laten zien waar de video om gaat.

Zorg voor een eigen identiteit

Ja, we hebben eerder in dit artikel al het voorbeeld van Enzo Knol laten zien. Hij heeft bij zijn thumbnails echt zijn eigen identiteit weten te creëren. De mensen die wel eens naar een filmpje van hem hebben gekeken, herkennen hierdoor ook zijn andere filmpjes. Dat is echt de kracht van een goede YouTube thumbnail.

Zorg voor haarscherp beeld of een haarscherpe illustratie

De YouTube thumbnail hoeft niet altijd uit een foto te bestaan. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een eigen illustratie te maken. Ongeacht waar je voor kiest, is het van belang dat de YouTube thumbnail haarscherp is. Als er ook maar enige ruis aanwezig is, wordt de kracht van de thumbnail direct teniet gedaan.

Hoe maak je zelf een goede YouTube thumbnail?

Wil jij zelf goede YouTube thumbnails gaan maken? Dan weet je nu in ieder geval waar een goede YouTube thumbnail aan moet voldoen. Maar, hoe kun je deze thumbnail vervolgens zelf gaan maken? Maak je deze thumbnail met bijvoorbeeld Paint? Of kun je hier het beste speciale software voor gebruiken?

Het advies is om hier inderdaad speciale software voor te gebruiken. Door de jaren heen zijn er gelukkig steeds meer softwaresystemen op de markt gekomen. Onder meer de volgende systemen zijn aan te raden om een YouTube thumbnail mee te maken:

 • Adobe Spark: met Adobe Spark kun je binnen enkele minuten een thumbnail maken. Je kunt hiervoor uit meerdere templates kiezen, waarna je deze templates naar eigen wens aan kunt passen. De ervaring leert dat het relatief makkelijk is om via Adobe Spark een eigen thumbnail te maken.  
 • Canva: één van de populairste softwaresystemen van dit moment is Canva. Met dit online systeem kun je in een handomdraai een prachtige YouTube thumbnail maken. Een thumbnail die volledig naar wens is en direct tot de verbeelding spreekt. Ook bij Canva kun je gebruik maken van tal van templates én van heel veel invoegmogelijkheden. Zo kun je van een bibliotheek gebruik maken met daarin miljoenen illustraties, pictogrammen en foto’s.
 • Fotor: met de online photo editor van Fotor kun je ook relatief snel een prachtige thumbnail maken. Belangrijk voordeel van Fotor is dat je dit systeem ook voor andere doeleinden kunt gebruiken. Zo kun je met dit systeem ook foto’s bewerken en andere illustraties maken.
 • Snappa: tot slot willen we je ook nog kennis laten maken met Snappa. Ook met dit systeem kun je relatief makkelijk een fraaie thumbnail maken. daarbij is het ook nog mogelijk om allerlei andere illustraties te maken. Net zoals bij Fotor het geval is eigenlijk. 

Welk softwaresysteem je het beste kunt gebruiken? Dat hangt enigszins van jouw eigen voorkeuren af. Daarbij is het ook belangrijk om goed naar de kosten te kijken. Sommige van deze systemen zijn in de basis gratis, waarna je voor extra functies moet betalen.

Is het aan te raden om voor dergelijke software te betalen? Dat hangt van jouw eigen voorkeuren af. Met name als je een goedlopend YouTube kanaal hebt of begint te krijgen, kan het geen kwaad om hier in te investeren. Met de goede thumbnails vallen jouw filmpjes in ieder geval goed op. Het is dus uiteindelijk wel de moeite waard om in goede software te investeren.

Tips voor het maken van YouTube thumbnails

Langzaamaan komen we richting het einde van dit artikel. Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben wij enkele handige tips voor je op een rijtje gezet. Volg onderstaande tips op en maak daarmee jouw YouTube thumbnails perfect.

 • Verwerk tekst in jouw thumbnail. Het is aan te raden om tekst in jouw thumbnails te verwerken. De tekst en de illustratie tezamen vormen een perfecte combinatie; je kunt in de illustratie bijvoorbeeld de titel van jouw YouTube filmpje verwerken. Dat spreekt direct tot de verbeelding.
 • Probeer oogcontact te maken. Iets wat veel succesvolle YouTubers doen, is oogcontact maken in de YouTube thumbnail. Als je op die manier oogcontact weet te maken, spreek je direct YouTube gebruikers aan. Op een leuke manier welteverstaan.
 • Maak je beloftes waar. Doe je in de thumbnail bepaalde beloftes? Dan is het zaak om jouw beloftes in de video waar te maken. Doe je dit niet? Dan zijn YouTube gebruikers al snel geneigd om niet meer op jouw filmpjes te klikken. Jouw content en jouw thumbnails moeten dus volledig op elkaar aansluiten.
 • Houd rekening met mobiele gebruikers. Veel YouTube gebruikers surfen via hum mobiel. Dit is dan ook iets waar je goed rekening mee moet houden bij het maken van een YouTube thumbnail. Verwerk dus geen hele kleine letters in de thumbnail, aangezien dit op een klein scherm relatief lastig te lezen is. Zorg al met al voor een duidelijke én aansprekende YouTube thumbnail.
 • Goed voorbeeld doet volgen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? Doe daarom via YouTube de nodige inspiratie op en volg het voorbeeld van succesvolle YouTubers. We hebben het voorbeeld van Enzo Knol al aangehaald, maar zo zijn er nog veel meer YouTubers die hun eigen stijl hebben gecreëerd. Door goed naar de thumbnails van succesvolle YouTubers te kijken, kun je zelf echt veel inspiratie op doen!
Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *