Online geld verdienen als copywriter

Zo verdien jij als copywriter geld met het schrijven van teksten!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Online geld verdienen met schrijven. Voor velen klinkt dit misschien wel als het ideale droomberoep. In de ochtend klap je jouw laptop open, pakt er een kopje koffie bij en begint vanuit eigen huis of waar je ook maar wilt, met het schrijven van teksten. Het maakt daarbij niet uit hoe laat je begint of vanuit waar je werkt, want geld verdien je helemaal online. 

Klinkt dit als muziek in de oren? Dan is een beroep als copywriter misschien wel iets voor je. In dit artikel gaan we dieper in op het online geld verdienen als copywriter.

Je leest wat het werk precies inhoudt en hoe jij dit het beste aan kunt pakken. 

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is een copywriter precies? 

Als copywriter is het schrijven van wervende teksten jouw hoofdtaak. Het doel van een copywriter is om wervende teksten te schrijven die ervoor zorgen dat de klant tot een bepaalde actie wordt aangezet. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het schrijven van advertenties, folders, nieuwsbrieven of advertenties. Opdrachten kunnen nogal uiteen lopen, want de ene keer schrijf je misschien wel voor een enorme commercial en de andere keer voor een kleinschaliger bedrijf. Dit ligt ook maar net aan jouw eigen ervaringen, interesses en persoonlijke voorkeur. 

Een tekstschrijver en een copywriter worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil tussen deze twee is dat een copywriter meer gericht is op het commerciële aspect. Belangrijk is dan ook dat de tekst goed vindbaar is in zoekmachines en aantrekkelijk genoeg is voor de consument. Een tekstschrijver daarentegen richt zich meer op het schrijven van een goed onderbouwde tekst. Het verrichten van goed onderzoek is hierbij dan ook een groot onderdeel. 

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Freelance copywriter of in loondienst? 

Een copywriter werkt veelal als zelfstandige, maar ook bedrijven zijn vaak op zoek naar een vaste copywriter. Het is daarbij maar net wat jij zelf fijn vindt. Als zelfstandige neem je zelf opdrachten aan en als je binnen een bedrijf werkt, krijg je de opdrachten van de werkgever. Beide heeft zo z’n voor- en nadelen. 

Zo heb je als freelance copywriter meer vrijheid. Je bepaalt zelf welke opdrachten je wel of juist niet aanneemt. Ben jij geïnteresseerd in een bepaalde branche? Dan zou je jezelf kunnen specialiseren hierin en enkel opdrachten kunnen aannemen die binnen deze branche liggen. Daarnaast heb je als freelance copywriter de vrijheid om eigen tijden in te kunnen delen. Schrijf je de teksten laat in de avond? Dat maakt niets uit, zolang het maar af komt. 

Een copywriter in loondienst zal ietwat minder vrijheid ervaren. Je hebt immers een werkgever die verwacht dat je op tijd begint. Het is echter wel zo dat je niet zelf naar opdrachten hoeft te zoeken. Vooral als beginnend copywriter is dit een ideale oplossing. Hiermee kun je ervaring opdoen in het schrijven van teksten en deze ervaringen kun je later altijd weer gebruiken. Daarnaast heb je meer zekerheid als het gaat om het financiële plaatje. Je hebt niet per se afhankelijk van opdrachten, want binnen een loondienst krijg je de dagen die je hebt gewerkt gewoon uitbetaald. 

Wat zijn de voordelen van een baan als copywriter? 

Werken als copywriter biedt heel wat voordelen. Wil je weten welke dit zijn? We hebben de grootste voordelen voor je op een rij gezet. 

Gevarieerd werk 

Als je online geld wilt verdienen als copywriter, heb je vaak heel gevarieerd werk. De onderwerpen waar je over schrijft, lopen vaak uiteen. Zo kun je de ene dag schrijven over de beste fitnessapparaten, terwijl je een andere dag schrijft over de leukste reisbestemmingen. Op deze manier kom je veel te weten over de wereld om je heen en verdiep je je in verschillende onderwerpen. 

Het uiten van je creativiteit 

Schrijven is een creatief beroep. Uiteraard heb je vaak een bepaalde opdracht waar je je aan hoort te houden, maar enige creativiteit is wel vereist. Je kunt de woorden vormen zoals jij dat wilt. Voor de creatieve geesten onder ons zal dit dan ook zeker klinken als een leuke uitdaging. 

Vaardigheden verbeteren 

Door je iedere dag bezig te houden met het schrijven van teksten, zullen jouw vaardigheden al snel verbeteren. Je leert hoe je de woorden het beste kunt vormen en wat wel of juist niet werkt. Daarnaast zul je ook regelmatig feedback ontvangen van klanten, ook dit helpt bij het verbeteren van je vaardigheden. 

Geen opleiding vereist

Natuurlijk is het een pre als je beschikt over een journalistieke of commerciële opleiding, maar om geld te kunnen verdienen als copywriter, heb je niet per se een bepaalde opleiding nodig. Het gaat vooral om jouw schrijfkwaliteiten en daarom is deze manier van online werken geschikt voor iedereen die graag wilt. 

Hoeveel geld verdien je als copywriter? 

Als copywriter liggen de verdiensten nogal uiteen. Het is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren hoeveel jij verdient. Ben je een beginner? Dan zul je minder verdienen dan iemand die al jarenlang ervaring heeft opgedaan. Over het algemeen verdient een copywriter in Nederland gemiddeld 3.105 euro bruto per maand. Werk je voor enorm grootschalige bedrijven? Dan kan het salaris binnen de kortste keren hoog oplopen. 

Hoe verdien je geld als copywriter? 

Geld verdienen als copywriter gebeurt niet zomaar. De opdrachten worden je niet toegeworpen en al helemaal niet aan het begin van je carrière. Er zijn echter een aantal stappen die je kunt doorlopen als jij graag inkomsten binnen wilt halen. Ben je benieuwd hoe je dit precies kunt doen? Neem de onderstaande stappen door. 

Stap 1: Doe ervaring op 

De allereerste stap is om ervaring op te doen binnen het vakgebied. Misschien heb je al wat ervaring door een opleiding die je hebt gedaan. Belangrijk is dat je jezelf blijft ontwikkelen en door blijft gaan met schrijven. Als je net begint, is het lastig om te weten waar jij precies ervaring op kunt doen. Als je graag bij een werkgever in dienst wilt, dan kun je zoeken naar marketingorganisaties of andere bedrijven die op zoek zijn naar copywriters. 

Wil jij direct aan de slag als freelancer en je eigen tijden indelen? Je kunt je aanmelden via verschillende websites. Denk hierbij aan websites zoals: Freelancer.com, Upwork.com Sitedeals.nl en Fiverr.com. Dit gaat heel eenvoudig. Je maakt een account aan en je kunt beginnen met het aanbieden van jouw diensten. Op deze manier doe je direct ervaring op binnen de omgang met klanten en met het schrijven van teksten. Let er wel op dat je als freelancer over een KvK-nummer dient te beschikken. 

Stap 2: Begin je eigen website 

Heb je al wat ervaring opgedaan in het schrijven van teksten? Dan kun je een website of blog oprichten waarop jij jouw diensten aanbiedt aan potentiële klanten. Laat op de website iets zien van jouw vorige opdrachten, zodat de klant precies kan zien wat voor schrijfstijl je hebt. Daarnaast bepaal jij ook jouw eigen tarieven en deze kun je ook op de website vermelden. 

Stap 3: Biedt diensten aan via sociale media 

Ben jij een echte sociale media liefhebber? Sociale media is een uitstekende manier om jouw diensten te kunnen promoten. Laat de wereld zien wie jij bent en waarvoor jij precies schrijft. Maak aantrekkelijke content en gebruik wervende teksten. Op deze manier kun jij ook klanten trekken die voor opdrachten kunnen zorgen. 

Via websites als SiteDeals.nl en TextBroker.nl kun je jezelf overigens ook als tekstschrijver aanbieden.

Stap 4: Ervaren genoeg? Geef workshops 

Heb jij al heel wat ervaring opgedaan als copywriter? Je kunt ook geld verdienen met het delen van jouw kennis. Er zijn veel mensen die graag een remote baan willen hebben, zeker in deze tijd. Met jouw kennis en ervaring kun je anderen misschien wel inspireren. Geef daarom workshops of start een eigen cursus. Ook hier kun jij geld mee verdienen online. 

Hoe word je een goede copywriter? 

Nu je weet hoe je online geld kunt verdienen als copywriter, ben je vast en zeker benieuwd hoe je een goede copywriter wordt. We hebben een aantal tips voor je opgesteld die jou kunnen helpen als je graag wilt werken als copywriter. 

1. Leer hoe de markt in elkaar steekt

Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe de markt in elkaar steekt. De wereld van het internet blijft zich ontwikkelen en dit gaat sneller dan je zelf misschien wel denkt. Volg daarom de laatste trends, verdiep je in SEO en maak zelf ook vooral gebruik van sociale media. 

2. Ken jouw eigen kwaliteiten 

Eigenlijk is dit belangrijk voor ieder beroep dat je uitoefent. Het kennen van jouw sterke punten is van essentieel belang om jezelf te kunnen presenteren aan de buitenwereld. Als copywriter zul je jezelf dan ook regelmatig moeten presenteren aan potentiële klanten. Weet waar jij voor staat en waar jij goed in bent. 

3. Gevoel voor taal is belangrijk

Dit klinkt misschien heel logisch, maar het is niet meer dan waar. Als je geld wilt verdienen online als copywriter dan is het ontzettend belangrijk dat je gevoel hebt voor taal. Heb je ietwat moeite met spelling en grammatica? Zorg er dan voor dat je jouw kennis bijspijkert. 

4. Kritiek ontvangen hoort erbij 

Iedereen heeft een andere smaak en dit geldt ook voor de teksten die je schrijft. De ene persoon vindt het ontzettend goed wat jij schrijft, terwijl de ander er met een hele andere blik naar kijkt. Belangrijk is daarom dat je om leert gaan met kritiek. Door de jaren heen zul je dan ook altijd nog kritiek blijven ontvangen, hoe ervaren je dan ook bent. Mensen hebben zo hun voorkeuren en verwachtingen en dit is voor iedereen verschillend. 

5. Kies een specialisatie

Om een goede copywriter te worden, is het goed om jezelf te specialiseren. Op deze manier zorg jij ervoor dat je uniek bent en dit is wat mensen graag van je willen zien. Heb je een passie voor reizen? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je te specialiseren in het onderwerp: reizen. 

6. Leer omgaan met deadlines 

Leren omgaan met deadlines is heel belangrijk. Met de klant spreek je een bepaalde deadline af en het is dan ook noodzakelijk om je hieraan te houden. De klant is nu eenmaal degene die jou betaald en verwacht dat jij hetgeen levert wat hij of zij heeft gevraagd. Mocht je er een keer echt niet uitkomen? Dan is het zaak om dit goed te communiceren naar de klant. 

7. Geef niet op! 

Ieder begin is moeilijk en dit geldt ook voor een carrière als copywriter. Het is niet mogelijk om vanaf dag één direct de beste copywriter te zijn en veel geld binnen te slepen. Vaak verdien je in het begin minder dan je zelf had verwacht en moet je meters schrijven voor je resultaat ziet. Zoals bij alles geldt het voor een copywriter natuurlijk ook: doorgaan is de sleutel naar succes. Blijf jouw doel voor ogen houden en uiteindelijk kom je er wel. Zo lang je maar in jezelf gelooft. 

Conclusie 

Heb je gevoel voor taal, ben je creatief en wil jij geld verdienen online? Een beroep als copywriter is dan geen slechte keuze. Bedrijven zoeken altijd naar mensen die wervende teksten voor hen willen schrijven. Het is echter belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat je precies wilt. Wil je in loondienst of werk je liever als zelfstandige? Daarnaast is het belangrijk dat je om kunt gaan met deadlines en kritiek. 

Als copywriter heb je echter zeer gevarieerd werk en kun je jouw creatieve brein op de vrije loop laten. Je schrijft immers voor allerlei verschillende soorten onderwerpen en komt dan ook veel te weten. 

Het meest belangrijke is vooral dat je niet opgeeft. Heb je het doel voor ogen om geld online te kunnen verdienen door te schrijven? Blijf jouw doel voor ogen houden en dan zal het zeker lukken.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

3 reacties op “Online geld verdienen als copywriter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *