Google Analytics alternatieven? De beste op een rij!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Een man op zoek naar google analytics alternatieven

Google Analytics is een uitstekende tool om een goed beeld te krijgen van de bezoekers die naar je website komen. Je ziet precies hoeveel bezoekers er naar je website gekomen zijn, en hoe deze mensen op je website zijn gekomen. Maar zijn er ook Google Analytics alternatieven?

In dit artikel zal ik de beste Google Analytics alternatieven en de mogelijkheden hiervan op een rijtje zetten.

Waarom een Google Analytics alternatief?

Voordat je aan de slag gaat met één van de onderstaande Google Analytics alternatieven moet je eerst goed voor jezelf duidelijk hebben waarom je een alternatief voor Google Analytics wilt gebruiken.

Google Analytics is namelijk een goede, uitgebreide, gratis tool die je een uitstekend beeld geeft van de bezoekers die naar je website komen. In handige statistieken en tabellen kun je precies zien hoe de bezoekers op je website zijn gekomen, en via welke website ze je pagina weer verlaten.

Afijn, het feit dat je op dit artikel terecht bent gekomen, neem ik aan dat je écht op zoek bent naar een Google Analytics alternatief. Dit kan om één van de volgende redenen zijn:

 • Je wilt geen website informatie aan Google geven
 • Je vind Google Analytics niet echt lekker werken
 • Je vind dat er teveel mogelijkheden zijn, en je bent meer op zoek naar een ‘basic’ tool om statistieken over je website te verzamelen
 • Je wilt juist meer mogelijkheden dan Google Analytics biedt

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Google Analytics alternatieven

Hieronder vind je de beste Google Analytics alternatieven; sommige zijn gratis, en sommige zijn betaald.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

WP SlimStat

Heb je een WordPress website? Dan is WP SlimStat een goede (gratis) plugin om statistieken over je website te verzamelen. Deze plugin biedt namelijk real-time statistieken en enorm makkelijk te gebruiken.

In WP SlimStat kun je zelf bepalen welke rapporten je wel en niet wilt zien. Zo kun je bepaalde statistieken eenvoudig wegklikken, of bijvoorbeeld naar boven slepen zodat je de belangrijkste rapporten vanboven hebt staan.

In de rapporten kun je zien hoe bezoekers op je website zijn gekomen, uit welk land of gebied ze komen, en welke pagina’s er het meest bezocht worden. Natuurlijk kun je nog veel meer gegevens inzien, zoals bijvoorbeeld het IP-adres van de bezoeker, de browser (versie) en nog veel meer.

En het mooiste daarvan: alles is gewoon in WordPress te bekijken!

Nog nooit een plugin voor WordPress geïnstalleerd? Lees dan deze complete en handige uitleg hoe je WordPress plugins moet installeren.

Clicky

Clicky is een betaald Google Analytics alternatief, welke ook een gratis trial-versie heeft. Persoonlijk vind ik Clicky wel één van de betere Google Analytics alternatieven. Clicky is namelijk erg uitgebreid en je kunt er veel gegevens uit halen. Zo kun je bijvoorbeeld dankzij ‘Heatmapping’ zien waar het oog van de bezoeker als eerste naar toe gaat; een erg interessante mogelijkheid.

Ook kun je in Clicky ‘goals’ instellen en deze ook live volgen. Daarnaast is Clicky een ideale manier om de bezoeker individueel te volgen. Je ziet bijvoorbeeld met welke provider de bezoeker je website bezoekt, en hoe de bezoeker op je website is gekomen.

Clicky heeft ook een WordPress plugin die gemaakt is door de Nederlander Joost de Valk).

De betaalde premium versie kost overigens 60 dollar per jaar.

JetPack

Op zoek naar een handige, overzichtelijke en makkelijk te gebruiken WordPress plugin? Dan is JetPack precies wat voor jou.

De plugin zit niet boordevol met mogelijkheden, maar geeft inzicht in de meest belangrijke statistieken, zoals het aantal bezoekers, top pagina’s en verwijzingen naar je website.

Het grootste voordeel van JetPack is dat het zo enorm makkelijk te gebruiken is. Ideaal voor de beginnende webmaster.

JetPack is volledig gratis en is hier te downloaden.

GoSquared

Het laatste Google Analytics alternatief wat ik wil bespreken is GoSquared.

Net als Clicky is dit een betaalde tool (9 dollar per maand), maar kun je GoSquared ook eerst 14 dagen gratis proberen.

GoSquared is een behoorlijk uitgebreid programma waarmee je eigenlijk in één oogopslag een compleet overzicht van je website statistieken komt te zien.

In het ‘Dashboard’ zie je ook een real-time rapportage van de bezoekers op je website, en zie je ook meteen wat bezoekers over je website te zeggen hebben dankzij integratie met Twitter.

Ook krijg je dagelijks een e-mail met daarin een duidelijke en volledige rapportage van de statistieken van deze dag. Je ziet bijvoorbeeld wat de best bezochte pagina’s waren en ook hoe de bezoekers op je website terecht zijn gekomen.

GoSquared is erg gebruiksvriendelijk en biedt duidelijke (en visueel aantrekkelijke) statistieken.

Ook van GoSquared is er een WordPress plugin beschikbaar.

Welke vind jij het beste?

Ik ben erg benieuwd wat jij het beste Google Analytics alternatief vind. Of misschien ken jij nog wel een ander goed Google Analytics alternatief of heb je nog vragen over de tools die ik hierboven besproken heb?

Naast de beste Google Analytics alternatieven, heb ik ook een artikel geschreven met daarin de beste Google AdSense alternatieven op een rij.

Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

2 reacties op “Google Analytics alternatieven? De beste op een rij!

 1. Je noemt als reden al dat je geen website informatie wil delen met GA. Daaronder begrepen ook de discussie rondom privacy en cookies? Want dan kan het fijn zijn om je statistieken software en database lokaal te draaien. Dat is voor mij de hoofdreden dat ik veel aan het testen ben met Piwik. Als Google alternatief past dat programma wat mij betreft ook in het rijtje alternatieven.

  1. Hoi Erik,

   Bedankt voor je reactie! Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun website informatie niet met Google willen delen, één daarvan is omdat sommige mensen denken dat Google deze informatie (negatief) gebruikt voor de zoekresultaten, en de andere is inderdaad om privacy/cookie redenen.

   Piwik is inderdaad ook een goed Google Analytics alternatief, bedankt voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *