Affiliate marketing in Nederland: waar liggen de affiliate kansen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Op verschillende affiliate marketing lijstjes is het kleine Nederland te vinden. In weinig landen wordt er zoveel online gekocht als in Nederland. We kopen alles wat los en vast zit en dat doen we steeds vaker online. Van nieuwe kleding tot het volgen van cursussen: we voelen ons als consument veilig op het internet en zien dan ook weinig obstakels voor het doen van online aankopen. En dat heeft ervoor gezorgd dat in Nederland affiliate marketing niet meer weg te denken is. 

Alle grote webshops zoals Coolblue, Bol en Wehkamp bieden een affiliate programma aan waarmee inventieve affiliates kunnen meeliften op de veelal ruime buidel van de Nederlandse consument. 

Affiliate marketing verandert echter continu. Ook nu het Coronavirus Nederland in zijn greep houdt zijn op het gebied van affiliate marketing veranderingen te zien. In een eerder artikel vertelde ik je hoe dit soort situaties in een kans kunnen worden omgezet. Maar hoe zit het daarna? Wat is voor de Nederlandse affiliate op de lange termijn een goede strategie? Ik deel mijn belangrijkste bevindingen. 

Bezoekers die nu weinig waard zijn, zijn dat mogelijk later wel

Behalve dat Nederlandse consumenten bovengemiddeld veel op het internet uitgeven, zoeken ze ook driftig naar antwoorden op hun vragen. Een deel van deze vragen is te verbinden aan het aankoopproces. Iemand die op zoek is naar een nieuwe elektrische fiets zoekt mogelijk tijdens het aankoopproces ook naar onderwerpen als ‘elektrische fietsen vergelijken’ en ‘elektrische fiets prijs’. Dit zijn bezoekers waar de zoekopdracht aan een duidelijke intentie te verbinden is. 

Jij krijgt zonder twijfel ook veel bezoekers binnen waarvan de zoekterm niet aan een koopintentie te verbinden is. Iemand die op zoek is naar informatie over afvallen is maar een klein deel van de tijd klaar om meteen een boek of cursus over afvallen te kopen. Veel Nederlandse affiliates volgen dit soort bezoekers niet of nauwelijks op. Als dit soort bezoekers enigszins opgevolgd worden, plaatsen de affiliates dit soort bezoekers meestal in dezelfde emailfunnel als bezoekers waar zij wel van verwachten dat de kans op een aankoop hoog is. 

De meest succesvolle affiliates pakken dit anders aan. Zij segmenteren namelijk dit soort bezoekers in hun emailfunnel door middels introductiemails onderscheid te maken tussen deze drie types bezoekers. Deze bezoekers worden getypeerd als;

  • Duidelijk niet geïnteresseerd in dit onderwerp -> uit de emailfunnel verwijderen
  • Geïnteresseerd maar voor nu geen kans op een conversie -> nieuwe emailfunnel in
  • Geïnteresseerd en grote kans op aankoop binnen een maand -> binnen een maand diverse salesmails sturen 

Je kunt geïnteresseerde bezoekers die nog niet klaar zijn om tot een aankoop over te gaan herkennen aan verschillende indicatoren. Een van mijn favoriete indicatoren om deze groep te onderscheiden is door alle bezoekers die wel de emails lezen maar niet op een link hebben geklikt te segmenteren. Ze zijn overduidelijk geïnteresseerd in de inhoud van de email maar zijn nog niet klaar om dieper op dit onderwerp in te gaan. Blijf deze groep nauwgezet in de gaten houden en stuur ze door naar de eerste funnel wanneer ze wel op links in de emails beginnen te klikken. 

Bijna niemand in Nederland die actief met affiliate marketing bezig is pakt dit goed aan. Dit is voor jou het moment om je te onderscheiden!

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Kijk ook naar het buitenland

Het is als affiliate aanlokkelijk je alleen te richten op het land waar je bekend mee bent. Ik durf te gokken dat 99% van de mensen die in Nederland met affiliate marketing bezig zijn, zich alleen richten op Nederland en hoogstens België. Dat terwijl er miljarden mensen en dus potentiële bezoekers in de landen en continenten om ons heen wonen.

Sommige van de affiliate marketing kansen die in Nederland al verzadigd zijn, komen op dit moment in andere landen op. Natuurlijk is het succesvol maken van een affiliate website mogelijk lastiger in een vreemde taal. 

Hoeveel mensen zoeken tegenwoordig echter naar onderwerpen in het Engels omdat ze weten dat ze dan op meer zoekresultaten kunnen rekenen? Steeds meer. Het gebruik van het internet wordt steeds globaler en ook in 2020 is dat als affiliate uit Nederland een perfect moment om op in te spelen. 

Sluit je aan bij een van de duizenden internationale affiliate netwerken of vertaal je eigen affiliate e-product zoals een cursus of e-book zodat jouw doelgroep in één klap tien of wel honderd keer zo groot wordt. 

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Maak je eigen affiliate product 

Een groot deel van de meest succesvolle affiliates is deels een affiliate van zichzelf. Deze affiliates hebben nadat zij ontdekt hebben hoe lucratief een bepaalde niche is, besloten om een eigen product in de markt te zetten.

Dit product is negen van de tien keer beter dan wat er al aangeboden wordt, puur doordat de affiliate maanden- of zelfs jarenlang de niche heeft bediend en dus perfect weet wat er ontbreekt. Door vervolgens het eigen affiliate product als een beter alternatief voor het huidige aanbod aan te bieden, is het mogelijk om binnen korte tijd aanzienlijk meer omzet met je eigen affiliate product te maken dan wanneer je affiliate was gebleven. 

Veel affiliates in Nederland die al enkele jaren goed aan affiliate marketing verdienen, beseffen vaak niet dat zij de bezoeker nog veel meer zouden kunnen bieden middels een eigen affiliate product. Daarnaast levert het voor de affiliate ook meer op. Waar je normaal een affiliate commissie afdraagt, gaat deze commissie nu rechtstreeks naar jou toe. 

Ik durf te beweren dat je binnen vrijwel iedere niche je eigen affiliate product kunt lanceren. Ik moedig je daarom aan om eens onderzoek te doen naar de échte ervaringen van jouw bezoekers met het affiliate product dat zij hebben gekocht. De kans is groot dat jij relatief eenvoudig een aanzienlijk betere variant kunt lanceren. 

Hoe zie jij de komende jaren affiliate marketing in Nederland voor je? Ik ben benieuwd!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Affiliate marketing in Nederland: waar liggen de affiliate kansen?

  1. Het antwoord op de vraag waar ik al even met rondloop Jacko.
    Zo te zien zijn er nog volop kansen voor de affiliate marketeer.
    De tips komen voor mij nog een beetje te vroeg, maar ik ga ze zeker onthouden!
    Thanx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *