Wat is het verschil tussen een asset en een liability?

Eén van de principes uit het boek Rich Dad Poor Dad, van Robert Kiyosaki, is dat je zoveel mogelijk assets, en zo weinig mogelijk liability’s moet opzetten.

Ik weet nog dat toen ik dit boek voor het eerst las, mijn ogen werkelijk open gingen en ik beter ging begrijpen hoe de rijken telkens rijker worden, en de armen telkens armer, of op hetzelfde niveau blijven.

De rijken zetten namelijk assets op waardoor ze rijker worden, en de armen kopen telkens maar opnieuw liability’s waardoor ze telkens armer worden of arm blijven.

Maar wat is nou precies een asset? En wat is een liability? En waarom is het zo belangrijk dit te weten en je hier mee bezig te houden?

Wat is een asset?

Een asset is iets wat jou telkens opnieuw iets oplevert – in dit geval geld.

Met een asset kun je denken aan een huis dat je verhuurt, of een website die passief geld voor je oplevert. Je kunt dit ook nog breder trekken naar dividendinkomen uit aandelen. Hierdoor krijg je elk kwartaal of elk jaar geld uitbetaald omdat je aandelen van een bepaald bedrijf bezit.

Met een asset heb je dus als het ware een geldboom – iets wat continu geld binnenbrengt.

Wat is een liability?

Een liability daarentegen is iets wat jou telkens geld kost. Hierbij kun je denken aan een auto of huur voor je appartement.

Wat je vaak ziet is dat mensen die weinig financiële kennis hebben, constant liability’s hebben – iets wat hun telkens opnieuw geld kost, en waardoor ze dus blijven werken en in de rat-race zitten.

Mensen met veel financiële kennis weten dat ze zo weinig mogelijk liability’s moeten hebben, en zo veel mogelijk assets. Zij beheren bijvoorbeeld de appartementen, en innen de huurinkomsten.

Het is dus belangrijk om zo weinig mogelijk liability’s te hebben, want hoe meer liability’s, hoe meer maandelijkse uitgaven je hebt.

Passief inkomen dankzij assets

Door goede assets op te bouwen, kun je een passief inkomen realiseren waardoor je in principe niet meer echt hoeft te werken.

Dit werkt bijvoorbeeld als volgt.

Als jij weet dat jij per maand zo’n 2000,- euro aan vaste lasten hebt, dan weet je dus dat je per maand minimaal 2000,- euro moet verdienen.

Wat de meeste mensen doen is dan 3000,- euro verdienen, de vaste lasten van 2000,- euro betalen en 1000,- euro uitgeven aan ‘leuke’ dingen.

Rijke mensen daarentegen beleggen dit geld in bijvoorbeeld aandelen, of sparen voor het kopen van een tweede huis, om te verhuren.

Stel dat jij per maand 2000,- euro aan huurinkomsten kan verdienen, dan hoef je niet meer te werken voor het betalen van je vaste lasten.

Assets opbouwen via het internet

Een manier die ik toepas om een passief inkomen op te bouwen, en assets op te bouwen, is door affiliate websites op te bouwen waar ik elke maand passief geld mee verdien.

Dit zijn assets, want mijn affiliate websites brengen mij elke maand opnieuw geld op – zonder dat ik er gek veel voor hoef te doen. Daarnaast zijn mijn websites altijd online en kan ik dus geld verdienen terwijl ik slaap.

Besef natuurlijk wel dat dit allemaal niet in één dag is opgebouwd, maar dat is natuurlijk met alles zo.

Als je hierin geïnteresseerd bent raad ik je aan om het klantsucces met Piet Hein te lezen. Daarin vertelt hij dat zijn websites echt ‘online vastgoed’ worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *