Tip: Scoren in Google dankzij WordPress categorieën

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
het logo van WordPress

Het is algemeen bekend dat WordPress een CMS (Content Management System) is wat erg zoekmachine vriendelijk is. Google houdt van WordPress, en daar kun jij natuurlijk je voordeel mee doen.

Wat veel mensen echter niet weten is dat je in WordPress de categorieën ook nog eens zoekmachine vriendelijk kunt maken, en dus kunt optimaliseren voor Google.

Categorieën optimaliseren is maar een kleine moeite, en je kunt er veel voor terug krijgen!

In dit artikel zal ik je precies uitleggen hoe je de WordPress categorieën van jouw website kunt optimaliseren voor Google én de bezoeker.

Wat is een categorie in WordPress?

Het is wel zo handig om eerst even uit te leggen wat een categorie nou eigenlijk is.

Een categorie is eigenlijk een rubriek van je website. Zo heb ik bijvoorbeeld de categorie Persoonlijke Ontwikkeling, waar ik berichten aan hang die met dit onderwerp te maken hebben.

De categorie kun je meenemen in je URL structuur van je website (bijvoorbeeld https://wwww.jouwwebsite.nl/categorie/berichtnaam). Zo is het voor de bezoeker duidelijk waar het bericht over gaat, en waar het mee te maken heeft.

Een categorie kiezen in WordPress
Als je een nieuw artikel plaatst in WordPress, kun je aan de rechter zijkant kiezen onder welke categorie het artikel valt. Ook kun je een nieuwe categorie aanmaken.

Daarnaast worden in WordPress alle artikelen die onder een bepaalde categorie horen, weergegeven op de pagina van de categorie. Zo zijn alle artikelen die onder een categorie horen, samengevoegd op één pagina. Dat is enorm handig voor als een bezoeker meer artikelen wilt lezen die over dat onderwerp gaan.

Dankzij breadcrumbs op je WordPress website kan de bezoeker eenvoudig navigeren naar de categorie pagina. Lees wat breadcrumbs zijn en hoe je die kunt installeren op jouw website.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Hoe kun je scoren in Google dankzij categorieën?

Wat veel mensen niet weten is dat je met categorieën goed kunt scoren in Google. Je hoeft er niet veel tijd aan te besteden, maar je kunt er dus wel veel uit halen.

Dit kun je doen door informatie mee te geven aan de categorie pagina. Zo kun je een beschrijving meegeven en kun je de categorie optimaliseren voor Google met een goede meta description.

Om dit te doen moet je in het beheerders gedeelte van WordPress aan de linkerkant naar ‘Berichten‘ gaan, en vervolgens op ‘Categorieën‘ klikken. Daar zie je de categorieën die je hebt aangemaakt en hier kun je ook nieuwe categorieën aanmaken.

Bij een bestaande categorie kun je op de knop ‘Bewerken‘ klikken. Vervolgens kom je op een pagina waar je allerlei informatie kunt toevoegen.

De categorie 'Internet Marketing' op DroomSucces.nl
Hierboven zie je de categorie ‘Internet Marketing’ op InternetSuccesGids.nl. Zoals je ziet heb ik hier een soort van intro tekst geschreven over dit onderwerp. Onder de intro tekst vind je de artikelen die onder deze categorie vallen.

Zo kun je een omschrijving meegeven, en als je de Yoast WordPress SEO plugin hebt gedownload en geïnstalleerd, kun je daar ook SEO informatie meegeven. Deze informatie verschijnt dan in de zoekmachines.

Door de informatie op deze pagina zo uitgebreid in te vullen zul je daar ongetwijfeld mee scoren. Google zal de categorie gaan oppakken in de zoekresultaten en ook voor bezoekers is dit prettig. Ze kunnen dan een introductie van de categorie lezen, en vervolgens alle artikelen onder deze categorie lezen.

Het is een kleine moeite om de categorie informatie in te vullen, en je hebt er veel aan. Daarnaast staat het nog netjes ook en help je de bezoeker er echt mee.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

In de onderstaande video geef ik een kleine toelichting over dit onderwerp.

Je kunt in de beschrijving van een categorie ook links maken naar interessante artikelen in de categorie (een soort ‘best of’). Zo spoor je de bezoeker aan om die artikelen te lezen en het helpt de bezoeker ook nog eens.

Ik raad je dan ook echt aan om er eens een keertje voor te gaan zitten, en de categorieën op je website op te vullen met informatie. Je zult er geen spijt van krijgen!

Heb jij de categorieën van je website al voorzien van informatie? En merk je het verschil? Of heb je nog vragen over hoe je dit kunt doen? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

2 reacties op “Tip: Scoren in Google dankzij WordPress categorieën

 1. Beste Jacko,

  Toevallig ben ik heel het weekend bezig geweest met de categoriëen en de title tags. De categorieën zijn nu geoptimaliseerd en de tags ook. Ik ben benieuwd wanneer Google deze verschillen opmerkt. Wat is de snelste manier?

  1. Hi Chelsea,

   Thanks voor je reactie!

   Het beste is om gewoon af te wachten en dan merkt Google het vanzelf wel op. Je kan wel even een linkje vanaf je social media naar een categorie doen, dan is de kans groter dat Google het sneller zal opmerken.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *