Technische SEO: Hoe belangrijk is de technische kant van je website?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
technische seo

Technische SEO: is dat nog iets wat anno 2017 belangrijk is?

Vooral op het forum wordt er veel gepraat over de technische kant van zoekmachine optimalisatie (SEO). Naar mijn mening eigenlijk iets té veel.

Waarom? Dat zal ik je later op deze pagina gaan uitleggen.

Eerst wil ik het met je hebben over wat technische SEO nou eigenlijk is, en waar je – qua techniek – rekening mee moet houden om hoog te scoren in Google.

Inhoudsopgave

Wat is technische SEO?

Technische SEO is niets meer dan de ’technische kant’ van je website.

Denk hierbij aan de permalink structuur, sitemaps, de laadtijd van je website en eigenlijk alles wat er bij komt kijken.

Alles behalve de content op zich.

Is het belangrijk dat de technische SEO van je website goed staat? Absoluut.

Is technische SEO moeilijk? Nee.

Frustratie is dus niet nodig ;-).

Doordat we systemen als WordPress kunnen gebruiken, is technische SEO eigenlijk al voor je gedaan, en hoef je er vrijwel geen tijd en energie in te steken.

Ik zal je vertellen wat ik qua technische SEO voor mijn site(s) doe.

Gebruik een SEO-vriendelijk systeem

wordpress logo

Het allerbelangrijkste aspect van technische SEO is uiteraard het systeem waarop je website draait. Ik zie nog steeds websites voorbijkomen die op systemen draaien die simpelweg ouderwets zijn, en dat is natuurlijk niet goed.

Ik raad aan om WordPress te gebruiken. WordPress is een gratis website systeem, waarmee je super simpel en snel websites kunt maken én onderhouden.

Het mooiste van WordPress is dat de code is geoptimaliseerd voor SEO, en dat WordPress sites goed door Google gewaardeerd worden, omdat de code zo goed en schoon is.

Wanneer je een WordPress site hebt, is in principe de technische kant van de SEO goed.

Verander de permalink structuur van je website

Een ander belangrijk ’technische SEO’-punt is de permalink structuur van je website.

Dit is een voorbeeld van een slechte permalink structuur:

https://www.jouwwebsite.nl/page=id32421

Een goede (SEO vriendelijke) permalink structuur zou bijvoorbeeld zijn:

https://www.jouwwebsite.nl/technische-seo

Zo kan Google (en de bezoeker) lezen waar de pagina over gaat en is de permalink structuur niet numeriek, maar relevant.

Via WordPress kun je eenvoudig je permalink structuur wijzigen.

Activeer een sitemap

Vergeet niet om een sitemap te activeren en deze naar Google te versturen.

Een sitemap zorgt er namelijk voor dat je website door Google eenvoudig ‘gelezen’ kan worden. In een sitemap zit namelijk geen overbodige informatie, en alleen een soort van ‘boomstructuur’ van je pagina’s en artikelen.

Een sitemap aanmaken kan ook in WordPress eenvoudig door de Yoast SEO plugin te downloaden en te activeren. Deze verzend je vervolgens naar de Google Webmaster Tools (hier moet je je website sowieso bij aanmelden!) en je bent klaar!

Hou je website snel

Eén van de belangrijkste aspecten van je website is de snelheid hiervan.

Een trage website zorgt voor een lagere positie in Google, en ook de bezoekers die je krijgt, zullen snel je website verlaten.

Je website snel maken doe je onder andere door:

  • Een snelle hosting te nemen (bespaar hier niet op)
  • Een clean WordPress thema te kiezen (niet te veel poespas)
  • Je afbeeldingen op je website te optimaliseren
  • Je website snelheid te (laten) optimaliseren

Dit laatste is natuurlijk vanzelfsprekend, maar toch ook weer niet. Niet iedere website is ‘geoptimaliseerd’ op snelheid; vaak is er niks aan gedaan.

Mijn advies is daarom om iemand in te huren om eens goed je website onder handen te nemen, en je website te optimaliseren. Via sites als SiteDeals.nl en Freelancer.com vind je genoeg mensen die dit voor je kunnen en willen doen.

Nogmaals, bespaar niet op snelheid, want dit is mega belangrijk om goed te scoren in Google.

Gebruik een SSL-certificaat

Eigenlijk één van de meest simpele dingen om de SEO van je website te verbeteren is een SSL-certificaat aan te schaffen.

Een SSL-certificaat zorgt voor een https verbinding, en dus ook voor het ‘groene slotje’ wat je vaak in de adresbalk bij websites ziet.

ssl certificaat internet succes gids

Google hecht meer waarde aan websites die een https-verbinding hebben, en ook bezoekers zullen zich meer vertrouwd voelen.

Een SSL-certificaat kost ongeveer tien of twintig euro per jaar, maar daarmee ben je weer wel in SEO-punten gestegen ;-).

Doe geen rare dingen

Eén van de belangrijkste tips die ik je kan geven is dat je geen rare dingen moet gaan doen.

Ga niet zelf in de code lopen klooien als je er geen verstand van hebt. Ga geen rare dingen op je website toevoegen waardoor je website super traag word.

Hou altijd in gedachte dat je website gebruiksvriendelijk en snel moet zijn.

Focus je op kwalitatieve content

Is technische SEO belangrijk? Jazeker. Is het alles bepalend? Nope.

Ik heb me naast de bovenstaande punten eigenlijk nooit bezig gehouden met technische SEO, en zie hoe goed Internet Succes Gids.nl rankt in Google.

Wanneer jij een goede, duidelijke, snelle website hebt, dan ben je al een heel eind.

Besteed het merendeel van je tijd aan het creëren van goede, uitgebreide en vooral SEO-geoptimaliseerde content, dan ben je niet te stoppen.

Door regelmatig monster artikelen toe te voegen, die relevant zijn voor je doelgroep en mega veel waarde bieden, ga je telkens hoger in Google komen, en krijgt Google steeds meer waardering voor je website.

Zorg voor een goede SEO-basis door de tips die ik je hierboven heb gegeven toe te passen, en breid die constant uit met kwalitatieve content.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[index]
[index]