PayPro of Sharepay? Welk affiliate netwerk moet je gebruiken?

Precies een week geleden kwam PayPro met een grootschalige update waardoor er enorm veel veranderd is bij het affiliate netwerk.

Veel internet marketeers lieten (openlijk) weten niet erg blij te zijn met de nieuwe tarieven, en kondigde aan om op (het redelijk nieuwe) Sharepay over te stappen.

Maar is dat wel verstandig? Is Sharepay inderdaad de meest aantrekkelijke partij als het komt op affiliate marketing? Of blijft PayPro de betere partij.

In dit artikel zal ik beide affiliate netwerken uitgebreid bespreken.

Veranderingen in PayPro

Zoals ik in de inleiding al aangaf, is er pasgeleden een grote update in PayPro doorgevoerd. Dit betekent niet alleen een compleet vernieuwd uiterlijk, maar ook een wijziging in prijzen.

Waar je ‘vroeger’ als product-eigenaar volledig gratis gebruik kon maken van PayPro (en je per succesvolle betaling een percentage aan PayPro overdraagt), moet je nu een abonnement afnemen.

Dit abonnement kun je als het ware zelf samenstellen; je kunt er dus zelf voor kiezen van welke functies je gebruik wilt maken.

Hoe meer functies je gaat gebruiken, hoe hoger het maandbedrag zal zijn.

Daarbij komen dan nog de (verlaagde) kosten per transactie. Zo betaal je voor een verkoop zonder tussenkomst van een affiliate, slecht 0,29 cent per iDeal transactie.

Wanneer er een verkoop via een affiliate heeft plaatsgevonden, betaal je daar óf 8,5 procent van het verkoopbedrag óf 25% van de affiliate commissie voor; exclusief de kosten voor de betaalmethode en natuurlijk je abonnementskosten.

Als affiliate marketeer (dus wanneer je geen eigen producten hebt), is er vooralsnog niks gewijzigd.

Koerswijziging

Het mag dus wel duidelijk zijn dat PayPro een koerswijziging heeft gemaakt, en zich voornamelijk wil richten op webshop-eigenaren.

PayPro biedt een WooCommerce integratie en de prijzen zonder tussenkomst van een affiliate zijn enorm verhoogd; je betaald maandelijks een abonnementsprijs én een percentage per verkoop.

Hierdoor is het niet meer aantrekkelijk om je producten voor affiliates op PayPro aan te bieden.

Heb je een eigen webshop, of heb je veel verkopen zonder tussenkomst van een affiliate, dan is PayPro nog wél interessant.

Overstappen op Sharepay?

Laat ik vooropstellen dat ik PayPro erg fijn vind werken. Je kunt eenvoudig producten toevoegen, affiliates kunnen je product promoten en de vernieuwde statistieken zijn erg duidelijk (en geven veel informatie).

Toch lijkt het er op dat PayPro steeds minder interessant wordt als affiliate netwerk; Sharepay is in dit geval een goedkopere oplossing.

Eerlijk is eerlijk: Sharepay heeft nog wat kinderziektes en werkt nog niet zo fijn als PayPro, maar de basis werkt.

Waar ik in Sharepay erg over te spreken ben is de manier waarop het termijnbetalingen afhandelt; dit is erg inzichtelijk en werkt erg fijn.

Ook de snelle communicatie is een groot pluspunt. Vaak heb je al binnen een half uur antwoord.

Waar ik wat minder over te spreken ben is het productaanbod op Sharepay. Je vind er namelijk allerlei vage producten, waarvan je jezelf kunt afvragen of je jouw product hier tussen wilt hebben staan.

Dit is gelukkig niet verplicht, want je kunt je product ook gewoon ‘verstoppen’ van de Marktplaats, door deze simpelweg hier niet op toe te voegen.

Conclusie

Voordat we nu allemaal van PayPro over gaan stappen op Sharepay, zou ik hier nog even mee wachten.

PayPro heeft namelijk veel kritiek op hun koerswijziging gehad, en het zou niet de eerste keer zijn dat een bedrijf eerst even de reacties afwacht, en dan met wijzigingen komt.

Veel affiliates gebruiken namelijk PayPro, en op enorm veel websites staan PayPro affiliate links. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je ineens halsoverkop zou overstappen.

Dat neemt echter niet weg dat het geen kwaad kan om alvast een account te maken op Sharepay, en even gaat onderzoeken hoe het systeem werkt.

Mocht PayPro veel geld blijven vragen voor affiliate verkopen, dan lijkt het mij dat veel product eigenaren definitief zullen overstappen, en al hun affiliates een Sharepay link zullen geven.

Of wie weet komt er naast PayPro en Sharepay wel een derde partij op de markt ;-).

Wat denk jij?

Ik ben enorm benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp.

Blijf je bij PayPro? Heb je al een Sharepay account aangemaakt? Ben je van plan over te stappen? Wat vind je van het nieuwe PayPro-beleid?

Laat het even weten in de comments!

11 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar
 5. Avatar
 6. Avatar
 7. Avatar
 8. Avatar
 9. Avatar

Laat een reactie achter