Hoe oud moet je zijn voor crypto?

Mag je als minderjarige Bitcoin en andere crypto's kopen?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Op dit moet je minimaal 18 jaar oud zijn om crypto te kunnen kopen. Dit is althans de regelgeving waar je bij crypto exchanges mee te maken hebt. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen op deze ‘standaard regel’.

Waarom heeft de overheid een leeftijdsgrens ingesteld?

De overheid heeft hier om twee redenen voor gekozen:

 • Een minderjarig persoon is nog niet handelingsbekwaam. Volgens de Nederlandse wet ben je pas vanaf een leeftijd van 18 jaar oud handelingsbekwaam. Dat betekent dat je vanaf die leeftijd ook pas in financiële producten mag beleggen.
 • Je mag nog geen rechtshandelingen uitvoeren. Verder is het ook een feit dat je als minderjarige nog geen rechtshandelingen uit mag voeren. Door de actuele regelgeving heeft dit ook betrekking gekregen op de cryptomarkt.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Geen leeftijdsgrens in het verleden

Voordat in 2008 het manifest van Satoshi Nakamoto uitgebracht werd, had nog niet iemand van bitcoin (of crypto) gehoord. Dat veranderde al snel; meer en meer mensen gingen al snel in bitcoin en andere cryptocurrency handelen. Op dat moment was het nog voor iedereen mogelijk; deze markt was nog niet helemaal niet gereguleerd.

In de afgelopen jaren is de gehele markt een stuk strenger geworden. De handelsplaatsen, ook wel exchanges genoemd, zijn onder meer verplicht om een kopie van een ID of paspoort op te vragen. 

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Huidige regelgeving

Doordat de markt meer en meer gereguleerd is, is het voor kinderen niet meer mogelijk om crypto te kopen. Dit is het geval bij de grote exchanges, waaronder Coinbase en Bitvavo. 

Deze regelgeving heeft te maken met de Nederlandse wet. De wet in Nederland schrijft voor dat je als minderjarig persoon niet in financiële producten mag handelen. Als 16-jarige mag je bijvoorbeeld geen aandelen kopen, maar dus ook geen crypto.

Waarom we overheid voor deze wetgeving gekozen heeft? Omdat het volgens de overheid eerst zaak is om volwassen te worden. Op papier is iemand vanaf 18 jaar volwassen, waardoor je vanaf die leeftijd legaal crypto kunt kopen.

Op de website van Bitvavo staat bijvoorbeeld onderstaande: 

Regelgeving in de toekomst

De verwachting is dat de cryptomarkt in de toekomst verder gereguleerd gaat worden. Spijtig, aangezien de kracht van crypto juist het decentrale systeem is. Doordat er al het een en ander gereguleerd is, is de markt niet meer zoals deze ooit bedoeld was.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de regelgeving in de toekomst alleen maar strenger gaat worden. Op het gebied van de leeftijdsgrens verwachten wij echter géén wijzigingen meer. Net zoals bij andere financiële producten blijft de grens, naar alle verwachting, op 18 jaar.

Samen met je ouders crypto kopen

Ben je als minderjarige dan helemaal niet in staat om crypto te kopen? Nee, dat is niet het geval. Je kunt er namelijk om samen met je ouders crypto te kopen:

 • Stap 1: je vader of moeder maakt een account aan bij bijvoorbeeld Bitvavo of Coinbase
 • Stap 2: jij maakt geld naar je vader of moeder over
 • Stap 3: je vader of moeder maakt dit geld vervolgens over naar het aangemaakte account
 • Stap 4: je kunt nu de gewenste coins kopen

Houd hierbij wel rekening met enkele aandachtspunten. Zo moeten je ouders over de waarde van de crypto belasting gaan betalen. Het gaat hierbij om het bedrag van crypto op de peildatum van 1 januari. Heb je bijvoorbeeld enkele goede trades geplaatst, waardoor je 30.000 euro betaald hebt? Dit bedrag wordt bij de rest van het vermogen van je ouders opgeteld, waarover je ouders belasting moeten betalen.

Een ander aandachtspunt zijn de onderlinge afspraken. Wie heeft er toegang tot het account op Bitvavo of Coinbase? En in hoeverre heb je vrijheid om te handelen? Het feit dat er een leeftijdsgrens van 18 jaar is, komt uiteraard niet uit de lucht vallen. 

Deze grens heeft vooral te maken met het feit dat je als minderjarige nog niet de gevolgen van acties goed in kunt schatten. En dus ook niet de gevolgen van het investeren in cryptocurrency. 

Verdwenen mogelijkheden voor minderjarigen

De regelgeving voor minderjarigen is sinds een paar jaar duidelijk. Lange tijd waren er echter wél mogelijkheden voor minderjarigen:

 • Bitcoin ATM automaat: bij een Bitcoin ATM automaat was het op een bepaalde manier om als minderjarig persoon bitcoin te kopen. Daar is ook verandering in gekomen; de ATM automaten werken nu aan de hand van een SMS- en ID verificatie.
 • P2P exchanges: enige tijd was het ook mogelijk om bij P2P exchanges als minderjarig persoon bitcoin of andere crypto te kopen. Ook deze exchanges zijn door de jaren heen steeds meer gebonden aan regel- en wetgeving.

Conclusie: crypto kopen is pas vanaf 18 jaar mogelijk

Al met al kunnen we het volgende concluderen:

 • De markt is in de afgelopen jaren erg streng geworden. Alle exchanges moeten zich houden aan de AML/KYC wetgeving.
 • Als minderjarig persoon crypto kopen is onmogelijk. Onder meer door bovengenoemde wetgeving is het voor minderjarigen niet meer mogelijk om crypto te kopen. Enigszins spijtig, aangezien decentralisatie juist de kracht van crypto is. Aan de andere kant ook goed voor te stellen, aangezien je als minderjarig persoon nog niet handelingsbekwaam bent.
 • Afspraken met je ouders maken is interessant. Heb je al op jonge leeftijd interesse gekregen in het handelen in crypto? En heb je het idee dat je echt geweldige crypto-projecten gevonden hebt? Dan kan je ervoor kiezen om met je ouders afspraken te maken. Je ouders maken een account bij een exchange aan, waarna jij via dit account trades plaatst. Let hierbij wel heel goed op:
  • Je ouders zijn en blijven verantwoordelijk voor dit account
  • Je ouders moeten belasting betalen over het bedrag aan crypto op dit account. In ons artikel over belasting betalen over crypto lees je hier meer over
 • Er is geen ruimte voor fraude. Bij het aanmaken van een account bij een exchange moet je je geboortedatum invullen. Daarnaast moet je ook een kopie van je ID of paspoort uploaden. Deze twee data moeten uiteraard met elkaar overeenkomen. Er is hierdoor géén ruimte voor fraude.
Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *