Bloggen en vloggen: Wat is het verschil?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Lijkt het je leuk om iets extra’s te verdienen? Zou je graag een nieuwe uitdaging aan willen gaan? Wie wil dat nu niet! Zowel bloggen als vloggen is ontzettend populair geworden, zeker onder jongeren. Je zou het misschien niet denken, maar het gebeurt nog steeds dat het verschil tussen bloggen en vloggen niet gezien wordt.

Maar zoveel verschil kan er niet tussen zitten, toch? Dat gaat je in de praktijk nog wel verbazen. Zou je een van deze verdienmodellen willen proberen? Of vind je het leuk om wat meer informatie te krijgen? In dit blogbericht gaan we hier wat dieper op in.

Wat is precies het verschil tussen bloggen en vloggen?

De woorden ‘bloggen’ en ‘vloggen’ lijken behoorlijk op elkaar. Had je dit zelf ook al gezien? Kijken we naar wat de verdienmodellen precies inhouden, dan kom je er al snel achter dat er wel degelijk grote verschillen te vinden zijn. Nu is het wel belangrijk om dit te weten, want dit betekent dat je een verdienmodel kunt kiezen dat het beste bij jou past.

Want je moet je natuurlijk wel comfortabel voelen en, belangrijker nog, je moet het leuk vinden om ermee aan de slag te gaan. Doe je dit met tegenzin? Tja, dan houd je het minder lang vol dan je zou willen. Laten we daarom eens kijken naar het verschil tussen bloggen en vloggen.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

De camera

Dit is een opvallend verschil tussen bloggen en vloggen. Bij vloggen gebruik je een camera en bij bloggen doe je dit niet. Is het zo simpel? Jazeker! Bloggen draait namelijk om het schrijven van, zoals de naam het al zegt, blogs en artikelen.

Als je een vlogger bent, dan gebruik je voornamelijk de camera om iets te laten zien of te delen. Moet dit een dure of luxe camera zijn? Nee, dat niet. Tegenwoordig hebben ook de camera’s van smartphones een prima kwaliteit die je kunt gebruiken.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Het zijn andere platformen die je gebruikt

Een blog plaatsen op YouTube of TikTok? Dit wordt al wat lastiger. Als blogger richt je je vooral op geschreven artikelen die je op een website plaatst. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om fragmenten op social media te plaatsen. Nu kunnen vloggers ook video’s plaatsen op een website, maar dit gebeurt vooral met het doel om de geschreven tekst of de informatie te ondersteunen.

Niet voor, maar achter de camera

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een praatje voor de camera te maken. Laat staan als je net wakker bent of wanneer je je dag niet hebt. Vloggers maken vrijwel de hele dag gebruik van een camera. Maar als blogger ben je juist achter de schermen bezig en neem je plaats achter je toetsenbord.

Vaak werk je achter een computerscherm en heb je niet direct een camera nodig. Natuurlijk kun je je verhaal uitbreiden met wat beeldmateriaal, maar daar hoef je dus niet verplicht bij te vloggen. Ben je daardoor gerust gesteld?

Verschil bloggen en vloggen

Maar wat is dan een vlogger?

Goed. Je weet nu wat het verschil is tussen bloggen en vloggen. De belangrijkste kenmerken staan op een rij. Vloggen heeft dus vooral met een camera te maken. Maar wat is een vlogger en wat doet hij of zij? Werken met een camera kan tenslotte op verschillende manieren.  

Neem je weleens een kijkje op YouTube of TikTok? Zelfs al heb je er nooit bewust bij stilgestaan, dan is de kans alsnog groot dat je vloggers hebt gezien. Dit zijn mensen die door middel van een vlog een dagelijks of wekelijks inkijkje in zijn of haar leven geeft. Vloggen betekent videoblog of videodagboek. Je kunt het wel een beetje vergelijken met wat we kennen als een documentaire.

Uiteraard filmt en monteert de vlogger alles zelf, al kan dit ook uit handen gegeven worden. Hoe de vlogs verder worden ingevuld of waar ze over gaan? Dat mag de vlogger zelf bepalen en dat maakt het ook zo persoonlijk. Dit zijn enkele ideeën die vaker voorbijkomen:

  • Het normale leven vastleggen: Het zijn vooral de vloggers die video’s maken over de normale gang van zaken. Denk aan het doen van boodschappen, ontbijten of een verhuizing. Dit laat het leven achter de schermen zien. Wist je dat zelfs vloggen in de klas normaler wordt?  
  • Leuke of bijzondere activiteiten filmen: Voel je je niet helemaal fijn bij het idee dat je in huis met een camera rondloopt? Dan kun je er ook voor kiezen om te vloggen als je buitenshuis iets leuks of speciaals gaat doen – bijvoorbeeld een vakantie.
  • Vertellen over je hobby: Zou je het leuk vinden om je hobby of je kennis daarover te delen met andere mensen? In een geschreven blog is daar niet altijd ruimte of interesse voor. Maar in een vlog kun je hier wel uitgebreid over vertellen.   
  • Ervaringen delen: Nu kan het ook zijn dat je een taboe wilt doorbreken of dat je behoefte hebt om je eigen verhaal te delen – bijvoorbeeld met als doel om anderen te helpen. In plaats van dat je je verhaal opschrijft, kun je ervoor kiezen om dit voor de camera te vertellen. Inderdaad, dat kan een spannende stap zijn.

Is bloggen en vloggen wel voor iedereen geschikt?

Zie je jezelf al voor de camera zitten? Of zie je al helemaal voor je dat je aan de slag gaat met blogartikelen schrijven? Die droom kan werkelijkheid worden, want voor bloggen en vloggen hoef je geen relevante ervaring of een diploma te hebben. Het zijn beide online verdienmodellen en dit betekent dat je via het internet je geld verdiend.    

Daarnaast heb je ook niet veel middelen of investeringen nodig om aan de slag te gaan. Dat maakt het wel zo laagdrempelig. Kennis van ICT of computers is ook niet noodzakelijk, maar het is natuurlijk wel handig als je hiermee overweg kan. Nu word je niet zomaar succesvol met bloggen en vloggen, want er zijn wel enkele punten die belangrijk kunnen zijn:

  • Het is bij vloggen en bloggen voor beginners vooral belangrijk om geduld te hebben; voordat omdat het maanden tot jaren kan duren voordat je er iets mee verdiend
  • Je moet plezier voorop stellen als je gaat vloggen of bloggen. Op deze manier houd je het langer vol
  • Zorg ervoor dat je content waardevol is voor de kijker of de lezer
  • Maak gebruik van SEO, zodat je een goede positie binnen de zoekmachine kunt krijgen
  • Je moet ook je angsten opzij durven zetten als je gaat bloggen of vloggen. Want ook al kies je ervoor om niet voor de camera te gaan zitten, je wordt wel zichtbaar op het internet en dat kan spannend zijn

Wat verdient een YouTube vlogger dan?

Het zijn vooral de succesverhalen die opvallen. Ook al ben je zelf geen vlogger, je kunt vast een aantal namen bedenken die bekend zijn geworden door het maken van vlogs. Enkele bekende namen zijn Enzo Knol, Gio Latooy en Masha Feoktistova (Beautygloss).

Een YouTube vlogger kan inkomsten verdienen door het aantal views, advertenties en samenwerkingen met merken. Het hangt van deze factoren af wat de vlogger verdiend per video. Er wordt geschat dat dit tussen de € 1,- en meer dan € 1000,- kan zijn, maar de meeste vloggers zijn niet heel erg open over de bedragen. Dat is ook niet gek, want wie is er nu wel open over zijn of haar financiën? Een vlogger hoeft niet alles te delen.

Conclusie: Dus dit is het verschil tussen bloggen en vloggen

Stel jezelf dit voor: je verdient iets extra’s met een online-verdienmodel. Je kunt dit vanuit huis doen, op een moment dat je het beste uitkomt. Wat dacht je van bloggen of vloggen? De termen worden vaak met elkaar verward, maar je bent erachter gekomen dat er wel degelijk meerdere verschillen zijn. Het belangrijkste verschil is toch wel de camera.

Als vlogger maak je een videodagboek, terwijl je je als blogger vooral bezighoudt met het schrijven van informatieve blogs. Daarnaast weet je ook wat een vlogger is en wat hij of zij precies doet. Nu kun je zelf besluiten welk verdienmodel het beste bij jou past. Durf je voor de camera iets te vertellen of neem je liever plaats achter het toetsenbord?

Spreken bloggen en vloggen je niet aan? Dan ben je niet de enige. Gelukkig zijn er meer online verdienmodellen die je kunt kiezen. Neem nu affiliate marketing of dropshipping; de investeringen zijn laag en het kan verschillende voordelen hebben!

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *