Affiliate marketing vs. eigen webshop

Beter kiezen voor affiliate marketing of een eigen webshop?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Wil jij niet meer voor een baas werken? Wil je niet meer werkzaamheden doen waar je eigenlijk geen zin in hebt? En wil je ook niet meer gebonden zijn aan bepaalde salarisschalen binnen een onderneming? Dan doe je er verstandig aan om jouw vleugels eens uit te slaan. Durf de stap te wagen en start jouw carrière als digitaal ondernemer.

Is dit aan te raden? Ja, dit is zeker aan te raden. Wij hebben er in ieder geval nooit spijt van gehad om als digitaal ondernemer te starten. Door de jaren heen hebben wij veel mooie ervaringen op mogen doen, veel geld verdiend en veel plezier beleefd. Dat laatste is wat ons betreft eigenlijk nog wel het belangrijkste!

Wil jij nou ook veel plezier beleven en veel geld verdienen? En wil je zelfs van financiële vrijheid gaan genieten? Dan is het interessant om met één van de online verdienmodellen aan de slag te gaan. In dít artikel kijken wij naar twee populaire verdienmodellen: affiliate marketing en een eigen webshop. Tussen deze twee verdienmodellen maken wij een uitgebreide vergelijking, zodat jij voor jezelf de juiste keuze kunt gaan maken.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Het hebben van een eigen webshop

Behoeft het hebben van een eigen webshop nog verdere toelichting? Eigenlijk niet. Voor de meeste personen is het momenteel wel duidelijk wat een eigen webshop is. Je hebt jouw eigen producten die je verkoopt, waarvoor je vervolgens volledig verantwoordelijk bent. Dankzij het hebben van een eigen webshop heb je in ieder geval wél altijd de touwtjes in eigen handen. Je bepaalt immers zelf welke producten je verkoopt, hoe je dit doet en tegen welke prijs je dit doet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Affiliate marketing

Is affiliate marketing nou te vergelijken met het hebben van een eigen webshop? Deels! Bij affiliate marketing verkoop je namelijk geen producten, maar promoot je juist de producten. Je promoot de producten van andere webshops; het is hierbij de bedoeling dat jíj de gebruiker door weet te sturen naar de betreffende webshop.

Hoe dit precies in zijn gang gaat? Dat kunnen we het beste aanduiden met een goed voorbeeld. Je hebt een grote passie voor skeelers en wil daarom jouw eigen website over skeelers beginnen. Op deze website plaats je bijvoorbeeld koopadviezen en reviews over betreffende skeelers. Bij de reviews over de betreffende skeelers plaats je een affiliate link. Als een bezoeker op deze affiliate link klikt, komt hij/zij uit op de pagina van een webshop die de skeelers verkoopt. Dit kan bijvoorbeeld Bol.com zijn. Als de bezoeker bij die webshop tot aankoop overgaat, krijg jij hier een commissie voor. Jij hebt immers de bezoeker warm weten te maken voor de aankoop van het betreffende product!

De overeenkomsten tussen beide online verdienmodellen

Zo, je weet nu precies wat beide online verdienmodellen inhouden. Het is nu de hoogste tijd om naar de overeenkomsten én de verschillen te kijken. Zoals je wellicht al verwacht had, hebben deze online verdienmodellen de nodige overeenkomsten:

  • Het zijn beide online verdienmodellen: dit betekent dat je via het internet geld kunt verdienen.
  • Bij beide online verdienmodellen heb je bezoekers nodig: zonder bezoekers kun je immers niet verkopen of promoten.
  • Beide online verdienmodellen hebben ongekend veel potentie: met een eigen webshop én met affiliate marketing kun je veel succes behalen.
  • Bij beide online verdienmodellen geniet je van veel vrijheid: je bepaalt bijvoorbeeld zelf wanneer je werkt, hoe je te werk gaat en waar je jouw pijlen op richt.

De verschillen tussen beide online verdienmodellen

Kun je nou het beste voor affiliate marketing kiezen? Of kun je beter voor een eigen webshop kiezen? Het is volledig aan jou. Feit is dat beide online verdienmodellen in ieder geval de nodige verschillen kennen. Juist door een goede vergelijking te maken, kun je voor jezelf het beste online verdienmodel uitkiezen.

In het restant van dit artikel bespreken wij graag alle verschillen tussen beide online verdienmodellen. We lichten deze verschillen ook toe, zodat je echt een duidelijk en compleet beeld gaat krijgen.

Verantwoordelijkheid

Ga je producten via jouw eigen webshop verkopen? Dan ga je een directe overeenkomst met de koper aan. Dit betekent dat jíj volledig verantwoordelijk bent voor de producten die je verkoopt. Mocht er onverhoopt iets met deze producten mis zijn, kun je zelfs een claim aan jouw broek krijgen. Jij bent verantwoordelijk en jij loopt dus een bepaald risico.

Dat is bij affiliate marketing niet het geval. Bij affiliate marketing ga je namelijk geen overeenkomst met de bezoeker/klant aan. Jij stuurt de bezoeker alleen door naar de juiste webshop, waarmee de bezoeker vervolgens een overeenkomst aangaat. Bij affiliate marketing draag je dus eigenlijk géén verantwoordelijkheid.

Belangrijkste gevolg: bij een eigen webshop loop je risico, terwijl dit bij affiliate marketing niet het geval is. Als je het liefste zo min mogelijk risico loopt, kun je dus het beste voor affiliate marketing kiezen!

Aanbod van producten

Ook op het gebied van producten bestaan grote verschillen tussen deze online verdienmodellen. Als je een eigen webshop hebt, kun je echt volledig zelf bepalen welke producten je aan gaat bieden. Het is hierbij immers óók mogelijk om zelfgemaakte producten te verkopen. Indien je bijvoorbeeld zelf sieraden kunt maken, biedt een eigen webshop de ideale uitkomst. Je maakt zelf de sieraden, plaatst deze in jouw webshop en verkoopt (hopelijk) in grote aantallen jouw zelfgemaakte sieraden.

Bij affiliate marketing ben je eigenlijk afhankelijk van andere webshops. Het gaat hierbij niet alleen om het aanbod van de webshops, maar óók om de webshops die gebruik maken van affiliate marketing. Het is namelijk zo dat lang niet alle webshops zich bezig houden met dit online verdienmodel. Zij melden zich dan ook niet aan bij een affiliate netwerk, waardoor je de producten van die webshop niet kunt promoten. 

Belangrijkste gevolg: bij affiliate marketing ben je iets meer afhankelijk van andere partijen. Indien je met jouw eigen webshop start, hou je echt alle touwtjes in eigen handen. Het is aan jou om te bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Verdiensten

Verkoop je een product via jouw eigen webshop? Dan maakt de klant daarvoor een bepaald bedrag naar je over. Dat bedrag staat echter niet gelijk aan de winst, aangezien je met bijvoorbeeld de inkoop te maken hebt. Ook heb je te maken met inpakkosten, met de verzendkosten en met aanverwante kosten. De verdiensten staan bij een eigen webshop dus níet gelijk aan de verkoopprijs.

Bij affiliate marketing zijn de verdiensten ook weer anders opgebouwd. Bij dit online verdienmodel krijg je in de meeste gevallen een bepaalde commissie over de verkoopwaarde. Hoe dit precies zit? Nou, stel je voor dat een bezoeker dankzij jou een bestelling van 100 euro bij Bol.com plaatst. Bol.com geeft jou daarvoor 8% commissie; dit betekent dat je 8 euro van Bol.com krijgt.

Met andere woorden: bij beide online verdienmodellen verdien je geld op een andere manier. Bij een eigen webshop heb je hier bovendien meer zich op, aangezien je bij affiliate marketing niet direct inzicht in bijvoorbeeld de retourneringen hebt. Indien de klant in bovengenoemd voorbeeld het product geretourneerd zou hebben, zou Bol.com de 8 euro namelijk weer intrekken.  

Noodzakelijke kosten / startkapitaal

Als je jouw eigen webshop hebt, moet je met de nodige kosten rekening houden. Zo moet je voorraad inkopen, moet je verpakkingsmateriaal aanschaffen, moet je de gehele backend qua software regelen en heb je ook nog een kantoorpand nodig. Heb je echt met flinke voorraden te maken? Dan moet je ook nog een magazijn huren.

Bij een eigen webshop moet je dus met de nodige kosten rekening houden. Het vervelende is dat deze kosten ‘gewoon’ doorlopen. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent, betekent dit dat je geld uit blijft geven. Aangezien je op vakantie bent, ontvang je op dat moment echter geen geld. Mocht je langere tijd geen orders binnenkrijgen, kun je op deze manier mogelijk zelfs in de financiële problemen komen.

Heb je bij affiliate marketing ook nog met noodzakelijke kosten te maken? Nee, dat is eigenlijk niet het geval. Bij dit online verdienmodel heb je eigenlijk alleen een domeinnaam, een hosting en een website nodig. Aangezien je de website zelf kunt ontwikkelen, betaal je alleen voor de hosting en de domeinnaam. Na verloop van tijd kun je geld gaan investeren in bijvoorbeeld marketing en advertenties. Dat zijn echter geen ‘noodzakelijke kosten’.

Met andere woorden: bij affiliate marketing hoef je een stuk minder geld uit te geven. Belangrijk voordeel daarbij is ook nog eens dat de verdiensten bij dit online verdienmodel ongekend hard/hoog op kunnen lopen. De mogelijkheden bij affiliate marketing zijn daardoor op het financiële aspect interessanter dan bij een eigen webshop.

Vrijheid

Reis jij het liefste de gehele wereld over? Of vind je het lekker om bijvoorbeeld midden in de nacht te werken? Als je voor affiliate marketing kiest, kies je eigenlijk voor onbeperkte vrijheid. Zolang je een computer tot jouw beschikking hebt, kun je met dit online verdienmodel aan de slag gaan. Het maakt daarbij niet uit hoe laat het is, waar je je op de aardbol bevindt en wat de voorzieningen zijn. Een passief inkomen met affiliate marketing is dan ook makkelijker te realiseren.

Bij een eigen webshop geniet je van een stuk minder vrijheid. Je bent namelijk altijd gebonden aan een locatie; je moet immers de bestelde artikelen opsturen naar de klanten. Dit betekent dat je niet even een halfjaar naar Azië toe kunt; iets wat bij affiliate marketing daarentegen wél mogelijk is.

Het is aan jou om te bepalen hoeveel waarde je hecht aan deze vrijheid. In onze ogen is de vrijheid bij affiliate marketing echt ongekend prettig. Je bent aan niemand verantwoording schuldig, je geniet van onbeperkte vrijheid én je kunt alsnog veel geld verdienen. Deze verhouding vind je overigens bij weinig andere online verdienmodellen is dusdanige mate terug!

Concurrentie

In de afgelopen jaren zijn de online verdienmodellen populair geworden. Dit geldt voor affiliate marketing, maar geldt ook zéker voor de webshops. Sterker nog; nog nooit werden zoveel webshops gelanceerd als in de afgelopen periode het geval is.

Met andere woorden: bij het starten van jouw eigen webshop moet je echt met veel concurrentie rekening houden. Dát is zeker het geval als je relatief gangbare producten gaat verkopen. Indien je unieke, handgemaakte producten gaat verkopen, heb je gelukkig een stuk minder ‘last’ van deze concurrentie.

Heb je bij affiliate marketing ook veel concurrentie? Ja, maar niet in dusdanige mate als bij een eigen webshop. Bij affiliate marketing kun je nog uit voldoende niches kiezen waarin niet al te veel concurrentie aanwezig is. Mocht je een dergelijke niche vinden, ben je eigenlijk spekkoper. Zéker als er relatief veel zoekvolume naar producten in de betreffende niche is.

Fysieke handelingen

Ben je vanwege lichamelijk ongemak niet in staat om fysieke handelingen te verrichten? Dan is affiliate marketing de beste keuze voor je. Bij dit online verdienmodel ben je immers alleen met jouw laptop bezig. Dat is bij een eigen webshop wel anders.

In dat geval moet je met dozen slepen, moet je pakketjes inpakken en moet je dus de nodige fysieke handelingen verrichten. Deze fysieke handelingen zorgen er bovendien voor dat je niet van onbeperkte vrijheid kunt genieten. Je bent immers altijd gebonden aan een plek waar je de fysieke handelingen moet verrichten.

Wat is voor jou het beste online verdienmodel?

Is het voor jou zo klaar als een klontje? Wil jij graag met één van de online verdienmodellen aan de slag gaan? Dan doe je er verstandig aan om een vergelijking te maken tussen het hebben van een eigen webshop en affiliate marketing. Beide online verdienmodellen brengen immers de nodige voordelen met zich mee.

Wat ons betreft kun je het beste voor affiliate marketing kiezen. Bij dit online verdienmodel is de potentie ongekend, terwijl je nagenoeg geen risico loopt. Bovendien kun je deze business makkelijk opschalen; als je één succesvolle affiliate marketing website hebt, kun je het trucje relatief makkelijk herhalen.

Wil jij graag met affiliate marketing aan de slag gaan? Doe dan goed onderzoek naar een geschikte niche, maak de website, meld je aan bij affiliate netwerken en ga aan de slag. Veel plezier met dit veelbelovende online verdienmodel waarbij je van veel vrijheid gaat genieten! 

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *