Affiliate marketing bij verschillende bedrijven: uitleg en tips

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Affiliate marketing: hoe werkt het precies? Affiliate marketing wordt steeds populairder onder studenten en jongvolwassenen. Succesvolle affiliates beweren namelijk dat je slapend rijk kunt worden met affiliate marketing. Eerlijk is eerlijk, dat klinkt bijzonder aantrekkelijk, toch? Ongeacht je inkomen, vermogen of de waarde die je hecht aan geld: financiële zekerheid en vrijheid is voor iedereen prettig. In deze blog leggen we je uit hoe je kan beginnen met affiliate marketing, welke partners er zijn en geven we je een aantal tips. Zo kan jij er alles uithalen wat erin zit!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing kan een vaag begrip zijn voor sommige mensen. Met de digitale wereld die alsmaar door ontwikkelt, ontstaan er dagelijks honderden tot duizenden nieuwe kansen om geld te verdienen. Geld verdienen doe je tegenwoordig echt niet meer alleen in ploegendiensten of tijdens een 9 tot 5 kantoorbaan met muffe koffie. Nee, geld verdienen kan ook gewoon vanachter je eigen laptop, met alle gemakken van je eigen huis binnen handbereik.

Affiliate marketing is één van de beste en populairste manieren om online geld te verdienen. Natuurlijk zijn er traditionelere manieren om online geld te verdienen, zoals bij online casino’s en games. Hier komt echter ook het gevaar van een verslaving om de hoek kijken, terwijl online geld verdienen met affiliate marketing echt werken is, en geen spelletje.

Bij affiliate marketing heb je altijd te maken met twee partijen, namelijk de affiliate en de merchant. De affiliate is de persoon die producten van bedrijven promoot, waarschijnlijk jij, dus. De merchant is de vertegenwoordiger of de contactpersoon van het bedrijf waarvan jij producten verkoopt. Als affiliate is het jouw taak om één of meerdere producten van het bedrijf te promoten aan het publiek. 

Het promoten van een product kan je op verschillende manieren doen. De meest gebruikte manier is door producten te promoten op jouw website. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst een website met een goed bereik opbouwen. Begin met het schrijven van blogs over onderwerpen in een bepaalde niche, deel persoonlijke ervaringen of begin een ander soort website die bij jou past. Zolang je weet hoe je jouw doelgroep kunt aanspreken, zal het bereik van je website groeien. Een groot bereik is erg interessant voor affiliate marketing. Je ontvangt namelijk een bepaalde commissie per websitebezoeker die vanaf jouw website een product van de merchant afneemt. Promoot jij bijvoorbeeld producten van Bol.com, dan ontvang je een X percentage van het totale winkelmandje van de consument. Hier heb je zelf eigenlijk niks voor hoeven doen, behalve het opbouwen en onderhouden van jouw website. 

Je kunt dus niet écht slapend rijk worden met affiliate marketing, maar het komt er wel goed bij in de buurt. Wanneer je je website eenmaal hebt opgebouwd en je maandelijks een mooie hoeveelheid bezoekers ontvangt, kan je wel slapend geld ontvangen. Je website werkt namelijk ’s nachts gewoon voor jou door.

Affiliate marketing is niet alleen interessant voor mensen die slapend geld willen verdienen, maar ook voor mensen die een 9-tot-5 hebben en een dubbel inkomen willen hebben. Jouw website werkt natuurlijk ook gewoon voor je door terwijl jij aan het werk bent op kantoor. Klinkt goed!

Wil jij meer weten over de basis van affiliate marketing? Lees dan ook eens ons blog over het stappenplan bij affiliate marketing.

Affiliate marketing

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Verschillende affiliate programma’s

In dit artikel bespreken we alleen interne affiliate programma’s van bedrijven. Wil jij juist meer weten over een affiliate netwerk en wat de voordelen daarvan zijn? Bekijk dan deze blog over affiliate netwerken. Werk jij liever direct met bedrijven samen en heb je geen behoefte aan een tussenpersoon? Dan is een intern affiliate programma de geschikte affiliate vorm voor jou. 

Amazon Partnernet – Amazons Affiliate-marketingprogramma

Het Amazon affiliateprogramma is één van de bekendste en grootste affiliateprogramma’s ter wereld. De partners (ook wel affiliates) van het Amazon programma maken gebruik van simpele tools om links aan te kunnen maken. Met deze links verwijs je bezoekers naar jouw aanbevelingen. Om samen te werken met Amazon, moet je je eerst aanmelden bij het Partnernetprogramma. Vervolgens kan je kiezen uit duizenden producten die je kunt aanbevelen. Amazon werkt samen met grote uitgevers, individuele bloggers en social media influencers. Je kan tot wel 14% advertentievergoeding (ook wel affiliate commissie) verdienen met in aanmerking komende aankopen en programma’s. Kaching!

Bol.com affiliate marketing

Er zijn ook genoeg Nederlandse bedrijven die een affiliate marketingprogramma hebben opgezet. Ideaal als je liever niet samenwerkt met buitenlandse bedrijven. Één zo’n Nederlands bedrijf met een intern affiliate marketingprogramma is Bol.com, tegenwoordig ook wel bekend als Bol. De slogan van Bol.com affiliate marketing is ‘Jij promoot, bol.com beloont’ en zo simpel is het ook precies. Jij promoot producten voor Bol.com en ontvangt tot 7% commissie. Bij Bol.com is het percentage commissie dat je ontvangt afhankelijk van de productcategorieën waaruit jij producten promoot:

  • Platinum 7%: dagelijkse verzorging, kleding en schoenen, koken en huishouden en wonen
  • Goud 6%: baby, dier, eten en drinken, modeaccessoires
  • Zilver 4%: auto en motor, boeken, doe-het-zelf, gezondheid, muziekinstrumenten, outdoor, speelgoed, sport, tuin, verlichting
  • Brons 2,5%: beeld en geluid, computer en videogames, elektronica, films en muziek, telefonie en tablets

Je hebt dus zelf in de hand wat je promoot en hoeveel je commissie vervolgens ontvangt. De commissie wordt altijd berekend over de verkoopprijs inclusief BTW.

Bol.com hanteert een cookie-termijn van vijf dagen. Dit houdt in dat als iemand op dag 1 vanaf jouw website Bol.com heeft bezocht en een product heeft bekeken, er toen niks mee heeft gedaan, maar vervolgens binnen 4 dagen de aankoop voltooid, je alsnog een commissie ontvangt over alle producten die de consument heeft aangeschaft. Heeft de consument via een ander kanaal of andere link de website van Bol.com nog bezocht in de tussentijd? Dan ontvang je helaas geen commissie meer over de aangeschafte producten.

Word partner van HEMA

Wil jij samenwerken met een nóg Hollandser bedrijf dan Bol.com? Dan is een samenwerking met HEMA helemaal wat voor jou, Nederlandser ga je het bijna niet krijgen! HEMA werkt samen met creators en bloggers, maar ook met loyaltyprogramma’s van grote bedrijven en contentmakers. Als je je wilt aanmelden bij het HEMA affiliate marketingprogramma, moet je je aanmelden bij TradeTrackers. Hierna gebruik je tijdens het promoten jouw eigen affiliate link en vervolgens stort HEMA via TradeTracker een commissie per order op jouw bankrekening. Lekker duidelijk, zonder poespas. Handig, toch?

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Tips voor startende affiliate marketeers

Speciaal voor jou hebben wij een aantal goede affiliate marketing tips op een rijtje gezet. Ideaal voor de affiliate marketeer die nog wel wat sturing kan gebruiken, maar wie weet steekt de ervaren affiliate marketing er ook nog wat van op. Neem de tips rustig door!

Tip 1: creëer een website voor een niche

Waarschijnlijk denk je dat het het beste is om een blog te hebben waarvoor je over 1001 verschillende onderwerpen schrijft. Zo spreek je lekker veel mensen aan. Zo werkt het alleen niet helemaal. De kans is dan ook erg groot dat je elke keer net de verkeerde doelgroep aantrekt. Je kan beter schrijven over onderwerpen in een bepaalde niche. Schrijf dus niet over alle sporten, maar alleen over hockey of wedstrijdzwemmen. 

Tip 2: schrijf content waar je doelgroep wat aan heeft

Wil je jouw doelgroep écht boeien? Denk bij het schrijven van content dan altijd na over wat je doelgroep aan deze content heeft. Worden ze er wijzer van? Kunnen ze er om lachen? Houd altijd je doelgroep in je achterhoofd. Het is belangrijk dat je doelgroep zich persoonlijk aangesproken voelt, dan is de kans dat ze op jouw affiliate link klinken het grootste. 

Tip 3: verwacht geen miljoenen binnen een jaar

Er zijn maar weinig mensen die binnen een jaar miljonair zijn geworden. De kans dat jij tot die groep behoort is dus helaas ook heel klein. Verwacht dus niet meteen een wereldwonder na de eerste twee blogposts. Het duurt tijd om een following op te bouwen. Gun jezelf ook de tijd om te verbeteren als marketeer: leer betere content te maken en je doelgroep nog beter aan te spreken.

Is affiliate marketing geschikt voor iedereen?

In principe wel, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Affiliate marketing is leuk tijdverdrijf voor mensen die tijd overhebben in hun dag en bijvoorbeeld dagelijks uren in de trein reizen en dan blogs kunnen schrijven. Affiliate marketing kan leuk betalen, maar je moet er wel eerst tijd en moeite in investeren. Zie jij dit niet zo zitten? Dan is affiliate marketing waarschijnlijk niet de manier om online geld te verdienen voor jou.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *