Online bijles geven

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Steeds meer leerlingen lijken in de problemen te komen op school. Naast de leerachterstanden, is er een groot lerarentekort in Nederland. Sommige scholen zijn zelfs genoodzaakt om de deuren voor meerdere dagen per week te sluiten. Wil je online geld verdienen, maar wil je dit op een betekenisvolle manier doen?

In dit artikel staat geld verdienen met online bijles geven centraal. 

Wil je weten of online bijles geven iets voor jou is? Of ben je benieuwd naar de voordelen? Lees dit artikel tot het einde om deze antwoorden te vinden. 

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is online bijles geven precies?

Als we het over bijles hebben, dan associëren we dit met het onderwijs. Het zijn extra lessen die een leerling kan krijgen naast de huidige lessen die hij of zij in de klas volgt. Maar in plaats van fysieke bijeenkomsten, vinden de lessen online plaats via een video-verbinding. Sommige leerlingen kunnen behoefte hebben aan bijles bij de volgende situaties:

 • Leerachterstand; bijvoorbeeld door afwezigheid
 • Behoefte aan uitdaging naast de huidige leerstof
 • Taalachterstand in Nederlands 
 • Leerstoornis; zoals dyslexie, ADHD of dyscalculie 
 • Concentratieproblemen in de klas 
 • Behoefte aan 1-op-1 aandacht; bijvoorbeeld door onzekerheid 

Er zijn verschillende scholen waar leerlingen bijles krijgen. Deze worden verzorgd door een extra leerkracht of door een onderwijsassistent. Maar door het grote personeelstekort is dit lang niet altijd mogelijk.

Daarom zoeken veel ouders naar extra begeleiding buiten de school. Omdat je geen gekwalificeerde leerkracht hoeft te zijn, kan online bijles geven een leuke manier van online geld verdienen zijn.   

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat zijn de voordelen van online bijles geven? 

Ben je op zoek naar mogelijkheden om iets extra’s te verdienen naast je baan of studie? Online geld verdienen is een onwijs breed begrip. De afgelopen tien jaar heeft het internet een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt, en dat betekent dat de mogelijkheden breder zijn dan ooit. 

Online bijles geven behoort tot deze categorie. Waarom zou je specifiek hiervoor kiezen, terwijl er meer verdienmodellen zijn? Nou, hier komen de volgende voordelen bij kijken:

 • Je werkt vanuit huis: Het is natuurlijk logisch dat je thuiswerkt als het bijles geven online plaatsvindt. Maar we mogen niet vergeten dat het wel degelijk een voordeel is. Je bespaart reistijd én kosten. 
 • Landelijk bijles geven: Het internet kent geen grenzen. Dit betekent dat je veel leerlingen kunt helpen, want je bent niet afhankelijk van een locatie. 
 • Het geeft voldoening: Ben je op zoek naar voldoening en betekenis? Door online bijles te geven help je een leerling naar betere resultaten op school én naar meer zelfvertrouwen. Hoe mooi is die gedachte?
 • Bijles geven zonder diploma: Ben je geen docent geworden, maar ben je wel een uitblinker in een bepaald schoolvak? Deze kennis kun je al inzetten als je bijles wil geven. Het is namelijk niet nodig om een docentendiploma op zak te hebben. Overigens is het een prachtige gelegenheid om ervaring op te doen, mocht je wél docent willen worden. Zo kun je ook online bijles geven als student, ongeacht je opleiding. 

Hoe kan ik online bijles geven?

Wil je je skills inzetten door online bijles te gaan geven? Dat kunnen wij maar al te goed begrijpen. Als je de knoop hebt doorgehakt, dan is het zaak om aan de slag te gaan. Maar als je geen ervaring hebt, dan is het misschien lastig om te bepalen waar of hoe je moet beginnen. 

Inderdaad, je hebt verschillende opties. Hieronder bespreken we verschillende mogelijkheden hoe je je bijles online kunt geven. Misschien staat hier iets voor je tussen en kun je op korte termijn aan de slag.

Contact leggen met een school

Zoals je eerder kon lezen, kampen veel scholen met personeelstekorten. Dit geldt voor zowel het basis- als het middelbaar onderwijs. Het gevolg hiervan is dat leerachterstanden blijven groeien. Daarbij zijn er natuurlijk ook leerlingen die extra uitdaging nodig hebben, omdat de huidige leerstof te makkelijk is. Als je online bijles wil geven, dan kun je hier op inspelen.

Eén van de opties die je hebt, is contact leggen met een school. Er zijn scholen die bereid zijn om extra bijlesdocenten aan te nemen. Bovendien zijn veel scholen zeer ontwikkelt in onderwijs op afstand, dus hier kun je vast en zeker goede afspraken over maken. Hierbij is het zaak om scholen te benaderen of online bijles vacatures bij te houden. 

Wel is het belangrijk om rekening te houden met je eigen verplichtingen. Als je in zee gaat met een school, dan worden de meeste bijlessen onder schooltijd gepland en dit is niet altijd te combineren met je dagelijkse schema. 

Sluit je aan bij een bijlesinstituut 

Bijlesinstituten zijn regelmatig op zoek naar nieuwe bijlesdocenten. Zeker omdat de vraag naar bijles toeneemt. Als je zoekt naar een leuke manier van online bijles geven, dan kun je overwegen om je aan te sluiten bij een bijlesinstituut. Ook als je online bijles wil geven als student.

Het voordeel hiervan is, dat het instituut alles uit handen neemt. Zij regelen de aanmeldingen van leerlingen en koppelen de leerlingen vervolgens aan een bijlesdocent. Dit wordt meestal gedaan op basis van het schoolvak. Of je nu bijles wil geven in rekenen, maatschappijleer of in creatieve vakken; vrijwel alles is mogelijk. 

Daarbij beschikken bijlesinstituten over ondersteund lesmateriaal, zodat je nauwelijks tijd kwijt bent aan de voorbereiding. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat bijlesinstituten werken met vaste tarieven. Daarbij geven veel instituten de voorkeur aan havo, vwo of hbo-diploma’s. 

Als ondernemer aan de slag

Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als ondernemer en wil je voor langere tijd online bijles geven? Je kunt de stoute schoenen aantrekken en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De afgelopen vijf jaar zijn er steeds meer zelfstandige bijlespraktijken bijgekomen en vandaag de dag is dit aantal nog steeds groeiende. Of een online-onderneming runnen iets voor jou is, dat kunnen wij niet voor je invullen. 

Dit betekent echter wel dat je alles zelf moet doen. Denk aan de marketing, administratie, contact met ouders en het lesmateriaal. Aan de andere kant biedt dit de mogelijkheid om je eigen tarieven te bepalen. Bovendien is bijles geven vrij van btw. 

Maar als je het niet erg vindt om hard te werken en je bent bereid om energie te steken in je onderneming, dan is online bijles geven op zzp-basis een goede optie om te overwegen. Op den duur kun je zelfs overwegen om werknemers in dienst te nemen, mocht je onderneming groeien. 

Aan wie kan ik online bijles geven? 

In principe is het onderwijs niet leeftijdsgebonden. Dat betekent dat veel leeftijdsgroepen behoefte hebben aan extra instructies. Zo hebben middelbare scholieren vaak hulp nodig bij het huiswerk, het plannen voor een toets of bij een bepaald vak.

Maar ook online bijles geven op de basisschool komt vaker voor. Hier zijn citotrainingen een goed voorbeeld van. Daarbij zijn er veel basisschoolleerlingen waarbij Nederlands niet de moedertaal is, en dus een achterstand in taal hebben opgelopen. En vergis je niet: ook binnen het volwassenonderwijs is er soms extra hulp nodig.  

Zijn er nadelen?

Zo aan de voordelen te zien, lijkt alles positief te zijn aan online bijles geven. Maar voordat je ergens aan begint, is het belangrijk om rekening te houden met eventuele valkuilen. Je wil teleurstellingen immers voorkomen. Daarom bespreken we hieronder een aantal (mogelijke) nadelen:

 • Het kost geld: Aangezien je online geld wil verdienen, ga je je diensten niet kosteloos aanbieden. Er zijn echter veel ouders die liever niet investeren in bijlessen, omdat de kosten hoog op kunnen lopen.
 • Genoeg kennis: Je kunt bijles geven zonder diploma, maar dit betekent niet dat kennis overbodig is. Sterker nog, je moet toch van goeden huize komen om een leerling extra hulp te bieden. Je moet bijvoorbeeld zeker weten dat je het op de juiste manier uitlegt. 
 • Je komt er moeilijk tussen: Zoals je eerder kon lezen, komen er steeds meer bijlespraktijken bij die diensten aanbieden. Als je aan de slag gaat, ben je dus een van de velen en dat kan in je nadeel werken. 

Conclusie geld verdienen met bijles geven

Wil je online geld verdienen, maar is bijvoorbeeld affiliate marketing niet aan jou besteed? Dan kun je online bijles geven overwegen. Ook als student is dit een leuke optie. Je kennis over één of meerdere schoolvakken kun je inzetten om een leerling te begeleiden naar betere schoolresultaten. Via een videoverbinding kun je de instructies geven en eventuele lesstof bespreken.

In dit artikel heb je de voordelen, de opties en eventuele nadelen kunnen vinden. Veel scholen zijn ontwikkeld in online-onderwijs, maar dat is niet bij iedere school het geval. Het meest voor de hand liggend is je aansluiten bij een bijlesinstituut of om als zzp’er aan de slag te gaan.  

Houd er rekening mee dat de concurrentie inmiddels is gegroeid. Omdat er steeds meer leerachterstanden ontstaan, is de vraag naar bijles groter geworden. Social media is een goed middel om je diensten en tarieven aan te bieden. 

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *